Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy w domu o niskim obciążeniu ciepnym

pychy

Recommended Posts

Cześć wszystkim.

Mam pytanie o model kotła gazowego z jak najmniejszą mocą minimalną, który można zastosować w domu jednorodzinnym o obciążeniu 4,5kW dla -20 stopni C (III strefa)?

Mam SPC pow-woda i zamierzam z niej korzystac jak najdłużej ale na ulicy będą nam robić gaz i mam zamiar zrobić sobie przyłącze gazowe tak na przyszłość.

I jak juz robić ta instalację to trzeba dobrać kocioł do domu o bardzo niskim obciążeniu cieplnym.

Zna ktoś konkretne modele o głębokiej modulacji i bardzo małej mocy?

Ponieważ w umowie z "gazownią" jest zapis zobowiązujący klienta do odbioru gazu. Nie ma podanych ilości ale sam fakt pobierania. Czyli żeby mieć gaz na działce w razie czego na przyszłość, to musisz wybudować instalację wewnętrzną, zamontować i uruchomić piec. A co i w jakich ilościach będziesz grzał to juz nikogo nie interesuje.

Cześć wszystkim.

Mam pytanie o model kotła gazowego z jak najmniejszą mocą minimalną, który można zastosować w domu jednorodzinnym o obciążeniu 4,5kW dla -20 stopni C (III strefa)?

Mam SPC pow-woda i zamierzam z niej korzystac jak najdłużej ale na ulicy będą nam robić gaz i mam zamiar zrobić sobie przyłącze gazowe tak na przyszłość.

I jak juz robić ta instalację to trzeba dobrać kocioł do domu o bardzo niskim obciążeniu cieplnym.

Zna ktoś konkretne modele o głębokiej modulacji i bardzo małej mocy?

ja mam -3.5kW przy -20, użytkuję Immergas 1.9-12 kW

aktualny model:

https://grzanieplus.pl/immergas-victrix-12-x-tt-2-erp-3-025638-kociol-kondensacyjny-jednofunkcyjny-nowosc-autoryzowany-dystrybutor-immergas.html

Swoją drogą bez sensu taki układ... abonament, przegląd kotła...

Chcesz płacić abonament gazowni, płacić za przegląd kotła, instalacji gazowej i wentylacji co rok w imię czego?

Koszt kWh z PC w G12 jest znacząco niższy niż koszt kWh z gazu nawet przy dużym zużyciu i to bez uwzględnienia kosztów powyższych.

Zakładanie gazu "na zapas" nie ma sensu - wydasz więcej, niż na ewentualną wymianę PC na samą nieużywaną pewnie jeszcze długo instalację. A jak będziesz potrzebował odpalić, to kWh wyjdzie drożej. A jeszcze się okaże, że jak w Wiedniu czy Norwegii już teraz jest - pojawi się zakaz ogrzewania kotłami gazowymi.

Koszt przyłącza + instalacji wewnętrznej z kotłem około 12tysł brutto. Więc pompy za to nie kupię. Decyzja podjęta i będzie montować.

"fotohobby" - dzięki za konkret :)

A co z taktowaniem? Występuje u Ciebie? Jest to szkodliwe dla kotła?

przy podłogówce nie taktuje, nawet puszczony samopas (tak działał w pierwszym sezonie).

Ale teraz mam trzy okna czasowe grzania - w godzinach 4-8, 13-16, 20-24 po to, by mieć dogrzaną, promieniującą podłogę kiedy wstaję, wracam z pracy, idę pod prysznic.

Tak więc na CO mam 2-3 starty na dzien (czasem jedno okno grzania jest pomijane, jeśli np jest słoneczny dzień)

Być może, ale o to musiałbyś zapytać w wątku o kotłach Immergas Victrix

Ja skonfigurowałem go w pierwszym sezonie, potem tylko naniosłem poprawki w drugim i po pięciu latach niezaglądania do niego już tych ustawień ni pamiętam.

Ot - bezobsługowe źródło ciepła :)