Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Średnica rur 90 czy 75 peflex rekuperacja

Recommended Posts

Dodatkowe 5cm styro to ok 1tys i podnosimy się tylko 5cm a ty robiąc sufit zmniejszasz kabature więcej bo obniżasz się min te12cm o kosztach nie wspomnę bo wyjdzie napewno drozej same płyty i profile ponad 1tys.a gdzie jeszcze robociznaì

Dodaj elewację ze styropianem, siatką i tynkiem.

Robiąc zabudowę z GK nawet 20cm x 10cm x 50mb zmniejszasz kubaturę o 1m3. Drogo nie będzie, bo tego dużo nie ma.

A zyskujesz swobodę pozostałych instalacji w styropianie a i razem z rurami można sieć rozprowadzić, i jakieś LEDy obsadzić.

Utrudnione, iluzoryczne wysterowanie odpowiednich przepływów przy pomocy anemostatów.

Wysterowanie to powinno być zrealizowane poprzez przekroje, długość i ilość rur a anemostaty to tylko do kosmetycznych zmian.

Dokładnie tak jest, dlatego tak ważny jest projekt wentylacji.

Którego nota bene można samemu wykonać poświęcając troszkę czasu ;)

Ja mam fi125mm jako główną średnicę wentylacji w dojściu i wyjściu ze skrzynek rodzielczych ale musiałem korygować przepływy przez zastosowanie trójników z mniejszymi średnicami.

Ogólnie,po sprawdzeniu anemometrem wyszło jak liczyłem, z drobną korektą w sypialni tylko.

Projekt wentylacji sam robiłem także uważam to za sukces.

A tak to leciało :)

DSCN4041.jpg

Edytowane przez Arturo1972

To ciekawe bo ja mam wszędzie do anemostatow fi 125 i nic anemostatami nie ustawialem a reguluje mocą wentylatorów.

To kup/pożycz czujnik CO2 i zbadaj przez tydzień jakie masz stężenie CO2 w sypialni rodziców, a jakie w sypialni z jedną osobą czy w innym pomieszczeniu. A potem zabierz się do regulacji i dojdź do wniosku (jak ja) że błędem było danie do sypialni dziecka tej samej ilości rur co do sypialni rodziców.

Mocą wentylatorów regulujesz wydajność całej centrali a my tu dyskutujemy o tym ile z tej wydajności pójdzie na poszczególne końcówki.

Pomińmy to ,to u mnie wszyscy żyją i mają się dobrze to nie apteka

A co powiecie ze pewna hurtownia instalacyjna najwiekszaw moim regionie nie ma w ofercie skrzynek rozpreznych 125/3×75 tylko max 125/2×75

I co najgorsze nie ma nawet 160/3×75.

Edytowane przez romano78

Pomińmy to ,to u mnie wszyscy żyją i mają się dobrze to nie apteka

OK, brzmi pozytywnie, to najważniejsze.

A co powiecie ze pewna hurtownia instalacyjna najwiekszaw moim regionie nie ma w ofercie skrzynek rozpreznych 125/3×75 tylko max 125/2×75

I co najgorsze nie ma nawet 160/3×75.

Ja nic nie powiem, pytanie dość absurdalne.

Kuchnia ktora potrzebujie 70m3 niby dwa przewodu to zalatwia tylko co jeśli ona jest najdalszym pomieszczeniem od rozdzielacza tu trzecia rura by się przydała.

A z drugiej strony jeśli nie ma w ofercie to albo wiedzą co robią bo ich zdaniem 3 rury do fi 125 to przepis na glosną instalacjie ale co wiercić w stropie na kolejny anemostat 125/1×75

Lepszym rozwiązaniem bylo by 160/3×75ale nie ma czegoś takiego.

Edytowane przez romano78

Kuchnia ktora potrzebujie 70m3 niby dwa przewodu to zalatwia tylko co jeśli ona jest najdalszym pomieszczeniem od rozdzielacza tu trzecia rura by się przydała.

A z drugiej strony jeśli nie ma w ofercie to albo wiedzą co robią bo ich zdaniem 3 rury do fi 125 to przepis na glosną instalacjie ale co wiercić w stropie na kolejny anemostat 125/1×75

Lepszym rozwiązaniem bylo by 160/3×75ale nie ma czegoś takiego.

A po co 160?

Zawór 125 dla przepływu 70 m3/h jest w sam raz.

Kształtki tego typu dostępne są w sklepach internetowych.

A po co 160?

Zawór 125 dla przepływu 70 m3/h jest w sam raz.

Kształtki tego typu dostępne są w sklepach internetowych.

Ok.ale dwoma rurami nie uzyskam tych 70 jeśli anemostat kuchni jest najdalszym anemostatem ok 13mb od rozdzielacza a nie mają w ofercie 3×75 Czyli olać ich bo się biorą za produkcję elementów wentylacyjnych a nie mają pojęcia co robią?

• 6 months później...
  • 3 weeks później...
Utrudnione, iluzoryczne wysterowanie odpowiednich przepływów przy pomocy anemostatów.

Wysterowanie to powinno być zrealizowane poprzez przekroje, długość i ilość rur a anemostaty to tylko do kosmetycznych zmian.

Czy próbowałeś wyregulować instalację przepustnicami, które umieszcza się w przewodzie anemostatu? Taką jak na poniższym obrazku:

product_58da21df80de3.jpg