Kaizen 01.06.2021 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 Dodatkowe 5cm styro to ok 1tys i podnosimy się tylko 5cm a ty robiąc sufit zmniejszasz kabature więcej bo obniżasz się min te12cm o kosztach nie wspomnę bo wyjdzie napewno drozej same płyty i profile ponad 1tys.a gdzie jeszcze robociznaì Dodaj elewację ze styropianem, siatką i tynkiem. Robiąc zabudowę z GK nawet 20cm x 10cm x 50mb zmniejszasz kubaturę o 1m3. Drogo nie będzie, bo tego dużo nie ma. A zyskujesz swobodę pozostałych instalacji w styropianie a i razem z rurami można sieć rozprowadzić, i jakieś LEDy obsadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 01.06.2021 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 (edytowane) Utrudnione, iluzoryczne wysterowanie odpowiednich przepływów przy pomocy anemostatów. Wysterowanie to powinno być zrealizowane poprzez przekroje, długość i ilość rur a anemostaty to tylko do kosmetycznych zmian. Dokładnie tak jest, dlatego tak ważny jest projekt wentylacji. Którego nota bene można samemu wykonać poświęcając troszkę czasu Ja mam fi125mm jako główną średnicę wentylacji w dojściu i wyjściu ze skrzynek rodzielczych ale musiałem korygować przepływy przez zastosowanie trójników z mniejszymi średnicami. Ogólnie,po sprawdzeniu anemometrem wyszło jak liczyłem, z drobną korektą w sypialni tylko. Projekt wentylacji sam robiłem także uważam to za sukces. A tak to leciało Edytowane 1 Czerwca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 02.06.2021 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 To ciekawe bo ja mam wszędzie do anemostatow fi 125 i nic anemostatami nie ustawialem a reguluje mocą wentylatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 04.06.2021 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 To ciekawe bo ja mam wszędzie do anemostatow fi 125 i nic anemostatami nie ustawialem a reguluje mocą wentylatorów. Mocą wentylatorów regulujesz wydajność całej centrali a my tu dyskutujemy o tym ile z tej wydajności pójdzie na poszczególne końcówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.06.2021 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 To ciekawe bo ja mam wszędzie do anemostatow fi 125 i nic anemostatami nie ustawialem a reguluje mocą wentylatorów. To kup/pożycz czujnik CO2 i zbadaj przez tydzień jakie masz stężenie CO2 w sypialni rodziców, a jakie w sypialni z jedną osobą czy w innym pomieszczeniu. A potem zabierz się do regulacji i dojdź do wniosku (jak ja) że błędem było danie do sypialni dziecka tej samej ilości rur co do sypialni rodziców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 04.06.2021 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 (edytowane) Mocą wentylatorów regulujesz wydajność całej centrali a my tu dyskutujemy o tym ile z tej wydajności pójdzie na poszczególne końcówki. Pomińmy to ,to u mnie wszyscy żyją i mają się dobrze to nie apteka A co powiecie ze pewna hurtownia instalacyjna najwiekszaw moim regionie nie ma w ofercie skrzynek rozpreznych 125/3×75 tylko max 125/2×75 I co najgorsze nie ma nawet 160/3×75. Edytowane 4 Czerwca 2021 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 04.06.2021 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Pomińmy to ,to u mnie wszyscy żyją i mają się dobrze to nie apteka OK, brzmi pozytywnie, to najważniejsze. A co powiecie ze pewna hurtownia instalacyjna najwiekszaw moim regionie nie ma w ofercie skrzynek rozpreznych 125/3×75 tylko max 125/2×75 I co najgorsze nie ma nawet 160/3×75. Ja nic nie powiem, pytanie dość absurdalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 04.06.2021 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 (edytowane) Kuchnia ktora potrzebujie 70m3 niby dwa przewodu to zalatwia tylko co jeśli ona jest najdalszym pomieszczeniem od rozdzielacza tu trzecia rura by się przydała.A z drugiej strony jeśli nie ma w ofercie to albo wiedzą co robią bo ich zdaniem 3 rury do fi 125 to przepis na glosną instalacjie ale co wiercić w stropie na kolejny anemostat 125/1×75Lepszym rozwiązaniem bylo by 160/3×75ale nie ma czegoś takiego. Edytowane 5 Czerwca 2021 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 05.06.2021 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Kuchnia ktora potrzebujie 70m3 niby dwa przewodu to zalatwia tylko co jeśli ona jest najdalszym pomieszczeniem od rozdzielacza tu trzecia rura by się przydała. A z drugiej strony jeśli nie ma w ofercie to albo wiedzą co robią bo ich zdaniem 3 rury do fi 125 to przepis na glosną instalacjie ale co wiercić w stropie na kolejny anemostat 125/1×75 Lepszym rozwiązaniem bylo by 160/3×75ale nie ma czegoś takiego. A po co 160? Zawór 125 dla przepływu 70 m3/h jest w sam raz. Kształtki tego typu dostępne są w sklepach internetowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 05.06.2021 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 A po co 160? Zawór 125 dla przepływu 70 m3/h jest w sam raz. Kształtki tego typu dostępne są w sklepach internetowych. Ok.ale dwoma rurami nie uzyskam tych 70 jeśli anemostat kuchni jest najdalszym anemostatem ok 13mb od rozdzielacza a nie mają w ofercie 3×75 Czyli olać ich bo się biorą za produkcję elementów wentylacyjnych a nie mają pojęcia co robią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 06.06.2021 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Sam się zastanawiam nad rurami fi 90mm skoro idzie i tak np 10cm styro to co za problem zmieścić taką rure ktora ma niejsze opory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 06.06.2021 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Obejrzalem ze trzy filmiki tego pana i instalacjie na rurach fi 90 i chyba wie co mówi ale lepszym rozwiązaniem chociaż bardziej kłopotliwym była by instalacjia mieszana fi75 i fi 90 wszędzie po jednej rurze a tam gdzie potrzeba do 30m3 dajemy tez jedna fi 75. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemodam2 18.12.2021 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Utrudnione, iluzoryczne wysterowanie odpowiednich przepływów przy pomocy anemostatów. Wysterowanie to powinno być zrealizowane poprzez przekroje, długość i ilość rur a anemostaty to tylko do kosmetycznych zmian. Czy próbowałeś wysterować przepływy za pomocą przepustnic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemodam2 04.01.2022 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2022 Utrudnione, iluzoryczne wysterowanie odpowiednich przepływów przy pomocy anemostatów. Wysterowanie to powinno być zrealizowane poprzez przekroje, długość i ilość rur a anemostaty to tylko do kosmetycznych zmian. Czy próbowałeś wyregulować instalację przepustnicami, które umieszcza się w przewodzie anemostatu? Taką jak na poniższym obrazku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 04.01.2022 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2022 Czy próbowałeś wyregulować instalację przepustnicami, które umieszcza się w przewodzie anemostatu? Taką jak na poniższym obrazku: [ATTACH=CONFIG]458433[/ATTACH] Mnie to dano jako wyciszenie, ale nie próbowałem tym regulować, bo potrzeby takiej nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts