123Michal 24.03.2021 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Witam Chciałym zadać pytanie odnośnie legalizacji samowoli budowlanej. Posiadam dom z lat 60-tych, ale nie posiadam do niego projektu. Dom składa się z sutereny i parteru, ponad którym jest już tylko niski strych. Dom odziedziczyłem po dziadku. W trakcie sprawy spadkowej powoływany był biegły architekt, który wyceniał budynek. Z jego opinii budynek jest w dobrym stanie technicznym, ale w opinii zaznaczył, że budynek "był modernizowany". Dom na pewno został wzniesiony legalnie, ale jest kilka ale W latach 70,dziadek ponad gankiem i schodami dobudował betonowy balkon, który opiera się na filarze. Najprawdobodobniej nigdzie tego nie zgłaszał (o ile w latach 70-tych był taki wymóg). Sam ganek jest zaznaczony na mapkach geodezyjnych, ale nie widać zaznaczonych schodów i balkonu (o ile takie rzeczy się zaznacza). Dziadek ocieplił dom w latach 90-tych, niestety nie wiem, czy posiadał jakiekolwiek zezwolenie (o ile było wymagane w tamtym czasie). Teraz grzechy popełnione przeze mine: - Będąc głupi, wyburzyłem jedną ścianę chcąc połączyć dwa pokoje. Strop został wzmocniony podciągiem, a ponad nim, tak jak już zaznaczyłem, jest już tylko strych. -Schody prowadzące do ganku, a będące pod balkonem zbudowanym przez dziadka, zostały zburzone a ponad dawnymi schodami i balkonem powstała lekka konstrukcja drewniania będąca pokoikiem, połączona z filarem i ścianą budynku. Pod pokoikiem, na dworze, mam składzik na różne pierdoły. Do domu prowadzą nowe drewniane schody. -Dokonałem zmiany instalacji elektrtycznej i wodociągowej, wszystko jest inaczej niż było, min. łazienka jest w innym pomieszczeniu. Oczywiście przebudowy i dobudowy nigdzie nie zgłosiłem, ale miało to miejsce w 2015, więc odpowiedzialność karna mi nie grozi (posiadam rachunki za materiały jako dowód). Gdyby jakiś niegodziwiec na mnie doniósł, wtedy musiałbym spodziewać się inspekcji z PINB. Moje pytanie w związku z zaistniałą sytuacją brzmi: -Czy możliwe jest zalegalizowanie kilku samowoli powstałych w różnych okresach (zarówno przed 1994 jak i po jednocześnie?) Czy też trzeba wszczynać kilka odrębnych postępowań? -Czy chcąc zalegalizować stare samowole wraz z nowymi, musiałbym ponieść KILKA opłat legalizacyjnych za różne przewinienia (np. dobudowa i przebudowa wykonana przeze mnie), czy opłata legalizacyjna za dom jednorodzinny jest zawsze stała i wynosi 50 000 zł? -Czy chcąc to zalegalizować, w związku z brakiem projektu zmuszony będę wykonać ekspertyzę techniczną budynku oraz nowy projekt domu pobierany z natury, czy też PINB będzie żądała ode mnie zawsze oryginalnego projektu? I czy na podstawie nowego projektu i ekspertyzy mógłbym zalegalizować hurtem całość budynku, z jedną opłatą 50 000 zł? -Czy chcąc legalnie zbudować nowy dach i zaadoptować balkon na pokój, w przypadku niemożliwości udowodnienia przeze mnie, że balkon powstał przed 20-stoma laty, musiałbym rozebrać legalny dach i pomieszczenie? -Czy inspekcja z PINB może zmusić do przywrócenia domu do stanu pierwotnego, jeżeli ani ja ani oni nie posiadają projektu? Jak udowodnić w takim przypadku popełnione samowole? Wiem że nie jestem jedyny w Polsce, który tak ma, ale być może kiedyś będę zmuszony sprzedać dom, albo przepiszę go dzieciom i niechciałbym aby pojawiły się w związku z tym jakieś niespodzianki natury prawnej. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2021 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 skąd inspektor będzie wiedział kiedy powstały samowole? Zwalasz wszystko na lata 60-te i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 24.03.2021 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Chcesz być bardziej święty od papieża. Większość domów w czasie swojego życia przechodzi różne modernizacje. Wymiana instalacji, nowe okna, nowe poszycie dachu itp itd - to przecież normalne zmiany, których nikomu nie zgłaszasz. Oczywiście np nadbudowa piętra to co innego. Więc śpij spokojnie i absolutnie nie kontaktuj się z PINB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 24.03.2021 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 " .... a ponad dawnymi schodami i balkonem powstała lekka konstrukcja drewniania będąca pokoikiem, połączona z filarem i ścianą budynku. " - ciekawe, jeśli np." lekką konstrukcję drewnianą będącą pokoikiem " np by zdmuchnęło i ( odpukać ), ktoś by na tym ucierpiał, to KTO ? bierze odpowiedzialność za taki stan rzeczy ?- o legalizacji, procedurach legalizacyjnych, opłatach legalizacyjnych :https://www.biznes.gov.pl/pl/firma/inwestycje-budowlane/chce-zalegalizowac-samowole-budowlana/proc_561-legalizacja-obiektu-budowlanego-wybudowanego-bez-pozwolenia-na-budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts