Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Chciałym zadać pytanie odnośnie legalizacji samowoli budowlanej. Posiadam dom z lat 60-tych, ale nie posiadam do niego projektu. Dom składa się z sutereny i parteru, ponad którym jest już tylko niski strych. Dom odziedziczyłem po dziadku. W trakcie sprawy spadkowej powoływany był biegły architekt, który wyceniał budynek. Z jego opinii budynek jest w dobrym stanie technicznym, ale w opinii zaznaczył, że budynek "był modernizowany". Dom na pewno został wzniesiony legalnie, ale jest kilka ale :)

W latach 70,dziadek ponad gankiem i schodami dobudował betonowy balkon, który opiera się na filarze. Najprawdobodobniej nigdzie tego nie zgłaszał (o ile w latach 70-tych był taki wymóg). Sam ganek jest zaznaczony na mapkach geodezyjnych, ale nie widać zaznaczonych schodów i balkonu (o ile takie rzeczy się zaznacza). Dziadek ocieplił dom w latach 90-tych, niestety nie wiem, czy posiadał jakiekolwiek zezwolenie (o ile było wymagane w tamtym czasie).

Teraz grzechy popełnione przeze mine:

- Będąc głupi, wyburzyłem jedną ścianę chcąc połączyć dwa pokoje. Strop został wzmocniony podciągiem, a ponad nim, tak jak już zaznaczyłem, jest już tylko strych.

-Schody prowadzące do ganku, a będące pod balkonem zbudowanym przez dziadka, zostały zburzone a ponad dawnymi schodami i balkonem powstała lekka konstrukcja drewniania będąca pokoikiem, połączona z filarem i ścianą budynku. Pod pokoikiem, na dworze, mam składzik na różne pierdoły. Do domu prowadzą nowe drewniane schody.

-Dokonałem zmiany instalacji elektrtycznej i wodociągowej, wszystko jest inaczej niż było, min. łazienka jest w innym pomieszczeniu. Oczywiście przebudowy i dobudowy nigdzie nie zgłosiłem, ale miało to miejsce w 2015, więc odpowiedzialność karna mi nie grozi (posiadam rachunki za materiały jako dowód).

Gdyby jakiś niegodziwiec na mnie doniósł, wtedy musiałbym spodziewać się inspekcji z PINB. Moje pytanie w związku z zaistniałą sytuacją brzmi:

-Czy możliwe jest zalegalizowanie kilku samowoli powstałych w różnych okresach (zarówno przed 1994 jak i po jednocześnie?) Czy też trzeba wszczynać kilka odrębnych postępowań?

-Czy chcąc zalegalizować stare samowole wraz z nowymi, musiałbym ponieść KILKA opłat legalizacyjnych za różne przewinienia (np. dobudowa i przebudowa wykonana przeze mnie), czy opłata legalizacyjna za dom jednorodzinny jest zawsze stała i wynosi 50 000 zł?

-Czy chcąc to zalegalizować, w związku z brakiem projektu zmuszony będę wykonać ekspertyzę techniczną budynku oraz nowy projekt domu pobierany z natury, czy też PINB będzie żądała ode mnie zawsze oryginalnego projektu? I czy na podstawie nowego projektu i ekspertyzy mógłbym zalegalizować hurtem całość budynku, z jedną opłatą 50 000 zł?

-Czy chcąc legalnie zbudować nowy dach i zaadoptować balkon na pokój, w przypadku niemożliwości udowodnienia przeze mnie, że balkon powstał przed 20-stoma laty, musiałbym rozebrać legalny dach i pomieszczenie?

-Czy inspekcja z PINB może zmusić do przywrócenia domu do stanu pierwotnego, jeżeli ani ja ani oni nie posiadają projektu? Jak udowodnić w takim przypadku popełnione samowole?

Wiem że nie jestem jedyny w Polsce, który tak ma, ale być może kiedyś będę zmuszony sprzedać dom, albo przepiszę go dzieciom i niechciałbym aby pojawiły się w związku z tym jakieś niespodzianki natury prawnej.

Pozdrawiam serdecznie

https://forum.murator.pl/topic/261450-samowola-budowlana-skomplikowany-przypadek/

Chcesz być bardziej święty od papieża. Większość domów w czasie swojego życia przechodzi różne modernizacje. Wymiana instalacji, nowe okna, nowe poszycie dachu itp itd - to przecież normalne zmiany, których nikomu nie zgłaszasz. Oczywiście np nadbudowa piętra to co innego. Więc śpij spokojnie i absolutnie nie kontaktuj się z PINB.
https://forum.murator.pl/topic/261450-samowola-budowlana-skomplikowany-przypadek/#findComment-7905417

" .... a ponad dawnymi schodami i balkonem powstała lekka konstrukcja drewniania będąca pokoikiem, połączona z filarem i ścianą budynku. "

- ciekawe, jeśli np." lekką konstrukcję drewnianą będącą pokoikiem " np by zdmuchnęło i ( odpukać ), ktoś by na tym ucierpiał, to KTO ? bierze odpowiedzialność za taki stan rzeczy ?

- o legalizacji, procedurach legalizacyjnych, opłatach legalizacyjnych :

https://www.biznes.gov.pl/pl/firma/inwestycje-budowlane/chce-zalegalizowac-samowole-budowlana/proc_561-legalizacja-obiektu-budowlanego-wybudowanego-bez-pozwolenia-na-budowe

https://forum.murator.pl/topic/261450-samowola-budowlana-skomplikowany-przypadek/#findComment-7905424