Andrzej5101 12.07.2021 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2021 T Brać 12kW czy 9kW będzie wystarczająca? Brać 12 kW/TCap - to na pewno Pokaż te oferty Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261468-fotowoltaika-z-pomp%C4%85-na-grzejniki-czy-z-grza%C5%82k%C4%85-na-wod%C4%99-w-starym-domu/page/6/#findComment-7934372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.07.2021 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 Sorki za odgrzewanie kotleta ale chętnie bym poznał opinie doświadczonych użytkowników. Może ktoś też będzie miał podobny dylemat jak to u siebie ogarnąć. Witam Mam nadzieję że pomogę w wyborze. Jestem po 1 roku grzania PC T-Cap 9kW 1F i w ramach sprostowania PC 9kW czy to 1F czy 3F grzałkę ma 3kW PC12kW 1F grzałka 6kW a PC 12kW 3F dopiero ma grzałkę 9kW Dom metrażem podobny do twojego Sciany czterowarstwowe dawno spalalem 3---3,5t węgla przy 22,8--23,5*C przy piecu zasypowym ( śmieciuch ) gdzie jego sprawność zapewne nie przekraczała 60% Cztery lata jechałem na czystym prądzie i bezobsługowo. Piec elektryczny własnej konstrukcji ze sterowaniem bezprzewodowym Salus z dużą konfiguracją z mocą grzewczą W sumie miałem grzałek 17kW. Sterowane mocą od 2kW co 1kW wzwyż Pracowało to przeważnie z mocą 6kW na ok 230m2 To co pamiętam przy (- 18*C /średniodobowa ) czystego prądu łyknęło 180kWh ( DUŻO !!!!!! to fakt) lecz to czysty prąd gdzie przy PC daje to 60--65kWh na 230m2 więc jest dobrze ok 7,5--7,8kWh . Należy zwrócić uwagę że mam dość spory mostek termiczny ( brak w ogóle ocieplenia od strony strychu ) 30m2 ( będzie docieplone ) Ocieplenie stropu też mam na dziś skromne 8cm .( Będzie docieplony 20cm wełny ) grzejników nie zmieniałem bo to nieekonomiczne są wystarczające .Przy ( - 18,,,,, - 20*C ) zasilanie to 42*C Tak DUŻO powiedzą ci co grzeją płaszczyznowo . Zazwyczaj pracuje w przedziale 38--40*C. Jak by się uprzeć to zawsze można zejść na 35*C. Lecz ja potrzeby takiej nie widzę Moja rada---- weź 9 kW T-Cap 1 F zabezpieczenie 25A wystarczy zwłaszcza że PC podpinasz pod L1 a grzałkę pod L2 . Tej zimy T -Cap nawet przy -18*C PC dawała moc 11,6kW bez grzałek. Bo grzałkę Tcap załączy ale gdy nie da rady osiągnąc zadanej temp .A to w przypadku tej PC raczej nie jest możliwe. Skłamałem bo nie wiem jak by było przy np.-28*C Zrobisz jak uważasz lecz z zyczliwości polecam 9kW Tcap jeżeli mieścisz się w parametrach które podałem na wstępie. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261468-fotowoltaika-z-pomp%C4%85-na-grzejniki-czy-z-grza%C5%82k%C4%85-na-wod%C4%99-w-starym-domu/page/6/#findComment-7934506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.07.2021 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 (edytowane) Strona 59 ;https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/distributors/Aquarea/Autodiagnostyka_Aquarea_H_v_10_net.pdf Edytowane 13 Lipca 2021 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261468-fotowoltaika-z-pomp%C4%85-na-grzejniki-czy-z-grza%C5%82k%C4%85-na-wod%C4%99-w-starym-domu/page/6/#findComment-7934516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtyla 13.07.2021 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 (edytowane) Witam Mam nadzieję że pomogę w wyborze. Jestem po 1 roku grzania PC T-Cap 9kW 1F i w ramach sprostowania PC 9kW czy to 1F czy 3F grzałkę ma 3kW PC12kW 1F grzałka 6kW a PC 12kW 3F dopiero ma grzałkę 9kW Dom metrażem podobny do twojego Sciany czterowarstwowe dawno spalalem 3---3,5t węgla przy 22,8--23,5*C przy piecu zasypowym ( śmieciuch ) gdzie jego sprawność zapewne nie przekraczała 60% Cztery lata jechałem na czystym prądzie i bezobsługowo. Piec elektryczny własnej konstrukcji ze sterowaniem bezprzewodowym Salus z dużą konfiguracją z mocą grzewczą W sumie miałem grzałek 17kW. Sterowane mocą od 2kW co 1kW wzwyż Pracowało to przeważnie z mocą 6kW na ok 230m2 To co pamiętam przy (- 18*C /średniodobowa ) czystego prądu łyknęło 180kWh ( DUŻO !!!!!! to fakt) lecz to czysty prąd gdzie przy PC daje to 60--65kWh na 230m2 więc jest dobrze ok 7,5--7,8kWh . Należy zwrócić uwagę że mam dość spory mostek termiczny ( brak w ogóle ocieplenia od strony strychu ) 30m2 ( będzie docieplone ) Ocieplenie stropu też mam na dziś skromne 8cm .( Będzie docieplony 20cm wełny ) grzejników nie zmieniałem bo to nieekonomiczne są wystarczające .Przy ( - 18,,,,, - 20*C ) zasilanie to 42*C Tak DUŻO powiedzą ci co grzeją płaszczyznowo . Zazwyczaj pracuje w przedziale 38--40*C. Jak by się uprzeć to zawsze można zejść na 35*C. Lecz ja potrzeby takiej nie widzę Moja rada---- weź 9 kW T-Cap 1 F zabezpieczenie 25A wystarczy zwłaszcza że PC podpinasz pod L1 a grzałkę pod L2 . Tej zimy T -Cap nawet przy -18*C PC dawała moc 11,6kW bez grzałek. Bo grzałkę Tcap załączy ale gdy nie da rady osiągnąc zadanej temp .A to w przypadku tej PC raczej nie jest możliwe. Skłamałem bo nie wiem jak by było przy np.-28*C Zrobisz jak uważasz lecz z zyczliwości polecam 9kW Tcap jeżeli mieścisz się w parametrach które podałem na wstępie. Powodzenia. Właśnie po takie rady zarejestrowałem się na tym forum Dzięki też Andrzej5101 za tabelkę. Wydaje mi się, że mamy podobne domy voymar. Patrzyłem w tabelkę i wychodzi mi, że TCAP 9kW 1 fazowy powinien mi wystarczyć. Dla mojego maksymalnego zapotrzebowania (około 12kW CO+CWU przy -20C) to w sumie z grzałką powinno dać radę (bez grzałki do -9 dla delta 45 stopni). Zakładając oczywiście że te 45 stopni na grzejnikach da rade w największe mrozy. Na parterze mogę przewymiarować nadal grzejniki bo mam żeberkowe i trochę zapasu w garażu, na piętrze mam podłogówki 30% więc i tak będzie grzała z temperaturą grzejników więc lambda będzie napewno niższa niż na parterze (planuje tutaj mieć dwa obiegi z osobnym sterownikiem). Ogólnie to mam wycenę na 1fazową TCAP 9kW w okolicach 35tys. ale nie szukałem nie wiadomo jak, pewnie taniej by się też udało. Czy założenie mniejszej pompy wiązało by mi się z dłuższą żywotnością, niż trochę przewymiarowanej? Edytowane 13 Lipca 2021 przez wojtyla Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261468-fotowoltaika-z-pomp%C4%85-na-grzejniki-czy-z-grza%C5%82k%C4%85-na-wod%C4%99-w-starym-domu/page/6/#findComment-7934525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 13.07.2021 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 Wojtyla ja dodam tylko, że jeśli masz starsza instalacje elektryczną może warto pomyśleć o pompie 3F. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261468-fotowoltaika-z-pomp%C4%85-na-grzejniki-czy-z-grza%C5%82k%C4%85-na-wod%C4%99-w-starym-domu/page/6/#findComment-7934566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.07.2021 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 Właśnie po takie rady zarejestrowałem się na tym forum Dzięki też Andrzej5101 za tabelkę. Wydaje mi się, że mamy podobne domy voymar. Patrzyłem w tabelkę i wychodzi mi, że TCAP 9kW 1 fazowy powinien mi wystarczyć. Dla mojego maksymalnego zapotrzebowania (około 12kW CO+CWU przy -20C) to w sumie z grzałką powinno dać radę (bez grzałki do -9 dla delta 45 stopni). Zakładając oczywiście że te 45 stopni na grzejnikach da rade w największe mrozy. Na parterze mogę przewymiarować nadal grzejniki bo mam żeberkowe i trochę zapasu w garażu, na piętrze mam podłogówki 30% więc i tak będzie grzała z temperaturą grzejników więc lambda będzie napewno niższa niż na parterze (planuje tutaj mieć dwa obiegi z osobnym sterownikiem). Ogólnie to mam wycenę na 1fazową TCAP 9kW w okolicach 35tys. ale nie szukałem nie wiadomo jak, pewnie taniej by się też udało. Czy założenie mniejszej pompy wiązało by mi się z dłuższą żywotnością, niż trochę przewymiarowanej? Tam nic nie będzie przewymiarowane. Wątpię abyś potrzebował 12kW mocy Czy mamy podobne domy? Jeżeli chodzi o metraż to TAK lecz zapotrzebowanie inne. A 45*C Tcap 9kW da spokojnie . Ja z racji dość osterj zimy tego roku testowałem. Ot tak dla wiedzy wyżej niż 48*C przy -18*C nie dawałem ( to oczywiście było tak dla wiedzy ) PC spokojnie osiągnęła zadaną temp. bez grzałek Te 35k to z CWU?-trochę dużo ale też ja umowę podpisywalem wiosną 20r. a wstępne ustalenia byly na koniec 19r Tak czy siak jak skorzystasz z czystego powietrza + ulga z PIT to 20k ci zwrócą to da 15k za PC. Co przekrojów kabli --Jak masz min 5 x4mm to da radę a raczej cieńszy nie jest nawet jak dom stary. No też zależy z którego roku standardowe przekroje dla lat 90-tych to 5x6mm lub 4x6mm. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261468-fotowoltaika-z-pomp%C4%85-na-grzejniki-czy-z-grza%C5%82k%C4%85-na-wod%C4%99-w-starym-domu/page/6/#findComment-7934629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtyla 14.07.2021 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Tam nic nie będzie przewymiarowane. Wątpię abyś potrzebował 12kW mocy Czy mamy podobne domy? Jeżeli chodzi o metraż to TAK lecz zapotrzebowanie inne. A 45*C Tcap 9kW da spokojnie . Ja z racji dość osterj zimy tego roku testowałem. Ot tak dla wiedzy wyżej niż 48*C przy -18*C nie dawałem ( to oczywiście było tak dla wiedzy ) PC spokojnie osiągnęła zadaną temp. bez grzałek Te 35k to z CWU?-trochę dużo ale też ja umowę podpisywalem wiosną 20r. a wstępne ustalenia byly na koniec 19r Tak czy siak jak skorzystasz z czystego powietrza + ulga z PIT to 20k ci zwrócą to da 15k za PC. Co przekrojów kabli --Jak masz min 5 x4mm to da radę a raczej cieńszy nie jest nawet jak dom stary. No też zależy z którego roku standardowe przekroje dla lat 90-tych to 5x6mm lub 4x6mm. Jeśli chodzi o przyłącze to mam 15kW, do kotłowni puszczony kabel 5x6mm podczas instalacji PV. Właśnie jeśli chodzi o PV to nie będzie straty jak założę pompę 1 fazową do PV 3 fazowej z bilansowaniem? Czytałem trochę o tym, że ogólnie jak chcesz 100% autokonsumpcji to wtedy to ma sens ale i tak w zimę musisz pompa pobiera z sieci. Jak to jest na prawdę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261468-fotowoltaika-z-pomp%C4%85-na-grzejniki-czy-z-grza%C5%82k%C4%85-na-wod%C4%99-w-starym-domu/page/6/#findComment-7934676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.07.2021 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Z tego co wiem , to jeśli jesteś w PGE , to masz bilansowanie miedzyfazowe , czyli fotowoltaiką oddajesz moc na każdej z faz po 1kW , pompą ciepła pobierasz 3kW na jednej fazie to bilans jest 0. W każdym innym zakładzie energetycznym będziesz miał to liczone na niekorzyść , bo na fazie z której pobierasz pompą ciepła masz niedobór 2kW , a na pozostałych dwóch fazach z fotowoltaiki oddajesz do zakładu po 0,8kW( po współczynniku) , więc brakuje 0,4kW za które płacisz. Generalnie pompa trójfazowa jest lepsza również ze względów rozłożenia mocy po każdej fazie ,ale oczywiście znajdą się przeciwnicy , którzy równomierne rozłożenie mają w poważaniu i patrzą tylko na siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261468-fotowoltaika-z-pomp%C4%85-na-grzejniki-czy-z-grza%C5%82k%C4%85-na-wod%C4%99-w-starym-domu/page/6/#findComment-7934683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtyla 14.07.2021 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 (edytowane) Z tego co wiem , to jeśli jesteś w PGE , to masz bilansowanie miedzyfazowe , czyli fotowoltaiką oddajesz moc na każdej z faz po 1kW , pompą ciepła pobierasz 3kW na jednej fazie to bilans jest 0. W każdym innym zakładzie energetycznym będziesz miał to liczone na niekorzyść , bo na fazie z której pobierasz pompą ciepła masz niedobór 2kW , a na pozostałych dwóch fazach z fotowoltaiki oddajesz do zakładu po 0,8kW( po współczynniku) , więc brakuje 0,4kW za które płacisz. Generalnie pompa trójfazowa jest lepsza również ze względów rozłożenia mocy po każdej fazie ,ale oczywiście znajdą się przeciwnicy , którzy równomierne rozłożenie mają w poważaniu i patrzą tylko na siebie. Dzięki za wyjaśnienie. Tak, jestem w PGE. Jeszcze się zastanowię, czy wezmę jedno, czy trzy fazową. Z urządzeń energochłonnych, które mam to tylko indukcja, która i tak jest jednofazowa oraz wiadomo piekarnik, pralka, zmywarka. Więc pewnie jakbym przełączył te urządzenia na pozostałe fazy i zasilał pompę tylko tą jedną to by się udało. Z tego co widzę to różnica w cenie to 3 tys. zł, dla klienta to jest zauważalne, instalatorzy namawiają na 3-fazową, bo jest święty spokój i nie trzeba się przejmować. Ja tam wolę mieć 3 tys. w kieszeni i się trochę przejmować. Jak coś źle przewidzę, to bezpiecznik wywali i tyle. Dzięki wielkie za pomoc. Wygląda na to, że zdecyduje się na TCAP 9kW 1 fazową. Jeszcze skonsultuje to z elektrykiem, dla pewności. Btw. kojarzycie jaka będzie uczciwa cena za całość TCAP 9kW 1 fazowej z CWU i montażem? Póki co to najniższa oferta jaką dostałem to 35k brutto. Jeszcze jedna kwestia, bo nie za bardzo rozumiem. Czy te 9kW w pompie to maksymalny pobór energii czy tyle ile ona jest w stanie oddać? Bo z tego co rozumiem, to 9000W / 230V = 39A, więc bezpiecznik 32A nie jest wystarczający. A voymar wspomniał, że zabezpieczenie 25A wystarczy. Edytowane 14 Lipca 2021 przez wojtyla Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261468-fotowoltaika-z-pomp%C4%85-na-grzejniki-czy-z-grza%C5%82k%C4%85-na-wod%C4%99-w-starym-domu/page/6/#findComment-7934684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.07.2021 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Ok , tylko podłączanie do jednej fazy pompy ciebla , do drugiej indukcji i grzałki , a do trzeciej piekarnika i grzałki cwu to nie jest równomierne rozłożenie mocy ( bo te urzadzenia nie koniecznie pracują jednoczesnie , i niekoniecznie mają ten sam charakter ) ,tylko rozłożenie ,żeby nie przeciążyć fazy. Dla zwykłego zjadacza chleba to jest to samo , ale nie dla transformatora zasilającego wioskę.Więc pisząc ,że wolisz mieć 3tys złotych w kieszeni i się trochę przejmować, tworzysz analogię do czasów , kiedy to człowiek miał dylemat czy kupić kopciuch i spalać wszystko co popadnie , czy dołożyć do pieca na ekogroszek ,w którym śmieci się już spalić nie da.... A obciążanie jednofazowo urządzeniami dużej mocy to takie zaśmiecanie sieci energetycznej , z której nie tylko Ty korzystasz ,ale wszyscy dookoła. Nie odbieraj tego personalnie, chciałbym tylko ,żeby wszyscy spojrzeli też pod tym kątem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261468-fotowoltaika-z-pomp%C4%85-na-grzejniki-czy-z-grza%C5%82k%C4%85-na-wod%C4%99-w-starym-domu/page/6/#findComment-7934691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.07.2021 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 (edytowane) Wszystko zgoda odnośnie obciążenia ,lecz transformatorem się przejmować? ZE doskonale sobie z tym poradzi, przecież za to wszystko płacą odbiorcy. Większym problemem jest dużo zainstalowanej PV w miejscowości i tak wszystko chodzi.Tak równe rozłożenie w domu to podstawa bo może zdarzyć się sytuacja że wywali bezpiecznik. Ja na teraz przy PC mam 20A lecz tylko przez pomyłkę ( nie zmieniłem go na 25A.) Na głównym jest 32A Ten na PC 20A w zimie wywaliło mi 2 razy taki tescik - poza tym PC przepracowała cały sezon. Zmienię go jesienią na 25A . Ten test na 20A dał mi to że i na 20A PC potrafi sobie poradzić jak nie jest dodatkowo obciążona. Do PC mam podłączone L1- z której zasilane jest tylko oświetlenie z pomieszczeń ( sypialnie ,łazienki. ) tak że obciążenie znikome. Tak PGE rozlicza wektorowo tak że nie ma problemu z której (L) pobierasz Dziwi mnie że indukcja jest na 1F przecież to można rozłożyć na 3F Tak dla wiadomości jak testowałem PC w zimie i dałem jej 47*C przy (-18 ) to pobór był max 4.4KWh lecz to chwilowe. Odnośnie tych 3k za PC 3F- też taką chciałem lecz mój instalator ( Lider na PL) sam mi odradził- -- powiedział że 3F montują tam gdzie są małe zabezpieczenia główne np.20A.lecz jak chcę 3k dołożyć to założą. Posłuchałem i mam 1F i jestem zadowolony bo 3k jest.PS. mała jest różnica w zimie czy PC 1F czy 3F ponieważ PV i tak pracuje krótko. Tak że w większości i tak idzie z sieci. Co oczywiście też ma znaczenie jak się jest w innym ZE niż PGE. Edytowane 14 Lipca 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261468-fotowoltaika-z-pomp%C4%85-na-grzejniki-czy-z-grza%C5%82k%C4%85-na-wod%C4%99-w-starym-domu/page/6/#findComment-7934738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtyla 14.07.2021 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Wszystko zgoda odnośnie obciążenia ,lecz transformatorem się przejmować? ZE doskonale sobie z tym poradzi, przecież za to wszystko płacą odbiorcy. Większym problemem jest dużo zainstalowanej PV w miejscowości i tak wszystko chodzi. Tak równe rozłożenie w domu to podstawa bo może zdarzyć się sytuacja że wywali bezpiecznik. Ja na teraz przy PC mam 20A lecz tylko przez pomyłkę ( nie zmieniłem go na 25A.) Na głównym jest 32A Ten na PC 20A w zimie wywaliło mi 2 razy taki tescik - poza tym PC przepracowała cały sezon. Zmienię go jesienią na 25A . Ten test na 20A dał mi to że i na 20A PC potrafi sobie poradzić jak nie jest dodatkowo obciążona. Do PC mam podłączone L1- z której zasilane jest tylko oświetlenie z pomieszczeń ( sypialnie ,łazienki. ) tak że obciążenie znikome. Tak PGE rozlicza wektorowo tak że nie ma problemu z której (L) pobierasz Dziwi mnie że indukcja jest na 1F przecież to można rozłożyć na 3F Tak dla wiadomości jak testowałem PC w zimie i dałem jej 47*C przy (-18 ) to pobór był max 4.4KWh lecz to chwilowe. Odnośnie tych 3k za PC 3F- też taką chciałem lecz mój instalator ( Lider na PL) sam mi odradził- -- powiedział że 3F montują tam gdzie są małe zabezpieczenia główne np.20A.lecz jak chcę 3k dołożyć to założą. Posłuchałem i mam 1F i jestem zadowolony bo 3k jest. PS. mała jest różnica w zimie czy PC 1F czy 3F ponieważ PV i tak pracuje krótko. Tak że w większości i tak idzie z sieci. Co oczywiście też ma znaczenie jak się jest w innym ZE niż PGE. Indukcje mam na jednej fazie tylko dlatego, że nie mam doprowadzonych 3 faz do kuchni, niestety ... a nie będę teraz kombinował bo za dużo roboty. To jak to jest z tymi bezpiecznikami, albo inaczej, ile maksymalnie amper może płynąć? Czyli pompa TCAP 9kW 1 fazowa jaki może mieć maksymalny pobór energii? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261468-fotowoltaika-z-pomp%C4%85-na-grzejniki-czy-z-grza%C5%82k%C4%85-na-wod%C4%99-w-starym-domu/page/6/#findComment-7934752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.07.2021 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Wszystko zgoda odnośnie obciążenia ,lecz transformatorem się przejmować? ZE doskonale sobie z tym poradzi, przecież za to wszystko płacą odbiorcy. Czyli jak za komuny , jak coś jest wspólne to co się tym przejmować... Jeszcze dwadzieścia lat temu ludzie też się nie przejmowali ,że palą albo wyrzucają do lasu śmieci, zę wylewają do rzeki szambo , przecież rzeka doskonale sobie z tym radzi.... Tu niestety będzie trudniej a nawet niemożliwe zmienić filozofię , bo przecież to nie moje , płacę to wymagam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261468-fotowoltaika-z-pomp%C4%85-na-grzejniki-czy-z-grza%C5%82k%C4%85-na-wod%C4%99-w-starym-domu/page/6/#findComment-7934762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.07.2021 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Indukcje mam na jednej fazie tylko dlatego, że nie mam doprowadzonych 3 faz do kuchni, niestety ... a nie będę teraz kombinował bo za dużo roboty. To jak to jest z tymi bezpiecznikami, albo inaczej, ile maksymalnie amper może płynąć? Czyli pompa TCAP 9kW 1 fazowa jaki może mieć maksymalny pobór energii? No już tu ktoś pisał , że zabezpieczenie jakie Panasonic wymaga , to 25A , ale realnie więcej jak 20A nie pociągnie , co daje 4,6kW. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261468-fotowoltaika-z-pomp%C4%85-na-grzejniki-czy-z-grza%C5%82k%C4%85-na-wod%C4%99-w-starym-domu/page/6/#findComment-7934766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.07.2021 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Czyli jak za komuny , jak coś jest wspólne to co się tym przejmować... Jeszcze dwadzieścia lat temu ludzie też się nie przejmowali ,że palą albo wyrzucają do lasu śmieci, zę wylewają do rzeki szambo , przecież rzeka doskonale sobie z tym radzi.... Tu niestety będzie trudniej a nawet niemożliwe zmienić filozofię , bo przecież to nie moje , płacę to wymagam. Na ten moment zakłady energetyczne mają głęboko w nosie problemy z napięciami. Wie to każdy kto toczył lub toczy z nimi bój, a naszym działaniami tylko sobie utrudniamy. U mnie ostatnio na jednej fazie były skoki nawet do 260V - PV się zatrzymywało. Przyjechali Panowie z PGE (swoją drogą bardzo mili). Zmierzyli napięcie po południu, wyszło w normie. Pokazałem im wykresy, ale oni mają procedure. Jadą na trafo i jak na zaciskach mają powyżej 248V to obniżają o jeden stopień (z tego co pamiętam 7 albo 8V). W praktyce twierdzą, że 248V na trafo jest rzadkością, a im dalej od trafo tym gorzej, a nasz trafo nie jest w stanie puszczać energii w drugą stronę. Napięcie mogą obniżać na wszystkich fazach jednocześnie, dlatego MIG25 ma rację - i PV i obciązanie ma wpływ na działanie sieci. WIdać to pięknie na wykresach. U siebie przepialem urzadzenia 24h pod najmniej obciążoną fazę i już widać różnicę, niewielką, ale PV od tego czasu się nie zatrzymało. Miałem podzielone wszystko na fazy, ale okazuje się, że tak naprawdę trzeba by najpierw je pomierzyć, a potem bilansować obciążenia. Gdyby każdy bilansował, to nie byłoby problemu. A tak naprawdę to za wszystkie akcje ZE płacimy na końcu my - w podwyżkach energii. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261468-fotowoltaika-z-pomp%C4%85-na-grzejniki-czy-z-grza%C5%82k%C4%85-na-wod%C4%99-w-starym-domu/page/6/#findComment-7934775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 14.07.2021 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261468-fotowoltaika-z-pomp%C4%85-na-grzejniki-czy-z-grza%C5%82k%C4%85-na-wod%C4%99-w-starym-domu/page/6/#findComment-7934790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.07.2021 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 (edytowane) Dlatego właśnie moitoruję napięcia i będziemy z sąsiadami optymalizować. Na szczeście lub nieszczęście, duża część ma PV więc jest zainteresowana stabilnym napięciem. Wynika z tego, że nawet jak się ma PGE to warto się zastanowić jak wygląda napięcie w naszej okolicy i przemyśleć jak równo go obciążyć. W przypadku pompy będzie to miało znaczenie głównie zimą. U mnie pomp nie ma, więc akurat ten aspekt tak nie boli. Edytowane 14 Lipca 2021 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261468-fotowoltaika-z-pomp%C4%85-na-grzejniki-czy-z-grza%C5%82k%C4%85-na-wod%C4%99-w-starym-domu/page/6/#findComment-7934797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 14.07.2021 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261468-fotowoltaika-z-pomp%C4%85-na-grzejniki-czy-z-grza%C5%82k%C4%85-na-wod%C4%99-w-starym-domu/page/6/#findComment-7934808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.07.2021 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 (edytowane) Czyli jak za komuny , jak coś jest wspólne to co się tym przejmować... Jeszcze dwadzieścia lat temu ludzie też się nie przejmowali ,że palą albo wyrzucają do lasu śmieci, zę wylewają do rzeki szambo , przecież rzeka doskonale sobie z tym radzi.... Tu niestety będzie trudniej a nawet niemożliwe zmienić filozofię , bo przecież to nie moje , płacę to wymagam. Kużwa bez przesady. Mam w domu rozdzielone obciążenia aby bylo git i jeszcze może mam zrezygnować z dobrodziejstw bo może to zaszkodzić lini która jest własnością ZE . Jaja se robisz? PS Co jest wspólne? chyba w tobie KOMUNA siedzi? Jakim to sposobem Linia jest moja abym JA się miał przejmować jej stanem? Jak kupujesz rower ,samochód pralkę czy lodówkę i kosztuje 1000zeta a ty dajesz 1100 i gwarancji nie chcesz? Lub lepiej kupujesz popsutą no bo co tam .Nie masz żadnych oczekiwań co do kupowanych sprzętów? Wodę w kranie też kupujesz no chyba że masz własą studnię lecz za kanalizację płacisz i co jak odpływ na linii administratora się zapcha to lecisz i wczynie społecznym usuwasz? Ktoś od ciebie bierze abonament i różne opłaty a ty się godzisz na wszystko? Dobra wystarczy-bo widzę że masz własne wizje. Ja jak i zapewne większość jak za coś płaci to wymaga tego co jest zapisane w umowie. Jak tobie wszystko jedno -To twoja sprawa. Edytowane 14 Lipca 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261468-fotowoltaika-z-pomp%C4%85-na-grzejniki-czy-z-grza%C5%82k%C4%85-na-wod%C4%99-w-starym-domu/page/6/#findComment-7934854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.07.2021 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Indukcje mam na jednej fazie tylko dlatego, że nie mam doprowadzonych 3 faz do kuchni, niestety ... a nie będę teraz kombinował bo za dużo roboty. To jak to jest z tymi bezpiecznikami, albo inaczej, ile maksymalnie amper może płynąć? Czyli pompa TCAP 9kW 1 fazowa jaki może mieć maksymalny pobór energii? Przecież wszystko napisałem w poście wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/261468-fotowoltaika-z-pomp%C4%85-na-grzejniki-czy-z-grza%C5%82k%C4%85-na-wod%C4%99-w-starym-domu/page/6/#findComment-7934855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts