Andrzej5101 12.07.2021 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2021 T Brać 12kW czy 9kW będzie wystarczająca? Brać 12 kW/TCap - to na pewno Pokaż te oferty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.07.2021 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 Sorki za odgrzewanie kotleta ale chętnie bym poznał opinie doświadczonych użytkowników. Może ktoś też będzie miał podobny dylemat jak to u siebie ogarnąć. Witam Mam nadzieję że pomogę w wyborze. Jestem po 1 roku grzania PC T-Cap 9kW 1F i w ramach sprostowania PC 9kW czy to 1F czy 3F grzałkę ma 3kW PC12kW 1F grzałka 6kW a PC 12kW 3F dopiero ma grzałkę 9kW Dom metrażem podobny do twojego Sciany czterowarstwowe dawno spalalem 3---3,5t węgla przy 22,8--23,5*C przy piecu zasypowym ( śmieciuch ) gdzie jego sprawność zapewne nie przekraczała 60% Cztery lata jechałem na czystym prądzie i bezobsługowo. Piec elektryczny własnej konstrukcji ze sterowaniem bezprzewodowym Salus z dużą konfiguracją z mocą grzewczą W sumie miałem grzałek 17kW. Sterowane mocą od 2kW co 1kW wzwyż Pracowało to przeważnie z mocą 6kW na ok 230m2 To co pamiętam przy (- 18*C /średniodobowa ) czystego prądu łyknęło 180kWh ( DUŻO !!!!!! to fakt) lecz to czysty prąd gdzie przy PC daje to 60--65kWh na 230m2 więc jest dobrze ok 7,5--7,8kWh . Należy zwrócić uwagę że mam dość spory mostek termiczny ( brak w ogóle ocieplenia od strony strychu ) 30m2 ( będzie docieplone ) Ocieplenie stropu też mam na dziś skromne 8cm .( Będzie docieplony 20cm wełny ) grzejników nie zmieniałem bo to nieekonomiczne są wystarczające .Przy ( - 18,,,,, - 20*C ) zasilanie to 42*C Tak DUŻO powiedzą ci co grzeją płaszczyznowo . Zazwyczaj pracuje w przedziale 38--40*C. Jak by się uprzeć to zawsze można zejść na 35*C. Lecz ja potrzeby takiej nie widzę Moja rada---- weź 9 kW T-Cap 1 F zabezpieczenie 25A wystarczy zwłaszcza że PC podpinasz pod L1 a grzałkę pod L2 . Tej zimy T -Cap nawet przy -18*C PC dawała moc 11,6kW bez grzałek. Bo grzałkę Tcap załączy ale gdy nie da rady osiągnąc zadanej temp .A to w przypadku tej PC raczej nie jest możliwe. Skłamałem bo nie wiem jak by było przy np.-28*C Zrobisz jak uważasz lecz z zyczliwości polecam 9kW Tcap jeżeli mieścisz się w parametrach które podałem na wstępie. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.07.2021 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 (edytowane) Strona 59 ;https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/distributors/Aquarea/Autodiagnostyka_Aquarea_H_v_10_net.pdf Edytowane 13 Lipca 2021 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtyla 13.07.2021 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 (edytowane) Witam Mam nadzieję że pomogę w wyborze. Jestem po 1 roku grzania PC T-Cap 9kW 1F i w ramach sprostowania PC 9kW czy to 1F czy 3F grzałkę ma 3kW PC12kW 1F grzałka 6kW a PC 12kW 3F dopiero ma grzałkę 9kW Dom metrażem podobny do twojego Sciany czterowarstwowe dawno spalalem 3---3,5t węgla przy 22,8--23,5*C przy piecu zasypowym ( śmieciuch ) gdzie jego sprawność zapewne nie przekraczała 60% Cztery lata jechałem na czystym prądzie i bezobsługowo. Piec elektryczny własnej konstrukcji ze sterowaniem bezprzewodowym Salus z dużą konfiguracją z mocą grzewczą W sumie miałem grzałek 17kW. Sterowane mocą od 2kW co 1kW wzwyż Pracowało to przeważnie z mocą 6kW na ok 230m2 To co pamiętam przy (- 18*C /średniodobowa ) czystego prądu łyknęło 180kWh ( DUŻO !!!!!! to fakt) lecz to czysty prąd gdzie przy PC daje to 60--65kWh na 230m2 więc jest dobrze ok 7,5--7,8kWh . Należy zwrócić uwagę że mam dość spory mostek termiczny ( brak w ogóle ocieplenia od strony strychu ) 30m2 ( będzie docieplone ) Ocieplenie stropu też mam na dziś skromne 8cm .( Będzie docieplony 20cm wełny ) grzejników nie zmieniałem bo to nieekonomiczne są wystarczające .Przy ( - 18,,,,, - 20*C ) zasilanie to 42*C Tak DUŻO powiedzą ci co grzeją płaszczyznowo . Zazwyczaj pracuje w przedziale 38--40*C. Jak by się uprzeć to zawsze można zejść na 35*C. Lecz ja potrzeby takiej nie widzę Moja rada---- weź 9 kW T-Cap 1 F zabezpieczenie 25A wystarczy zwłaszcza że PC podpinasz pod L1 a grzałkę pod L2 . Tej zimy T -Cap nawet przy -18*C PC dawała moc 11,6kW bez grzałek. Bo grzałkę Tcap załączy ale gdy nie da rady osiągnąc zadanej temp .A to w przypadku tej PC raczej nie jest możliwe. Skłamałem bo nie wiem jak by było przy np.-28*C Zrobisz jak uważasz lecz z zyczliwości polecam 9kW Tcap jeżeli mieścisz się w parametrach które podałem na wstępie. Powodzenia. Właśnie po takie rady zarejestrowałem się na tym forum Dzięki też Andrzej5101 za tabelkę. Wydaje mi się, że mamy podobne domy voymar. Patrzyłem w tabelkę i wychodzi mi, że TCAP 9kW 1 fazowy powinien mi wystarczyć. Dla mojego maksymalnego zapotrzebowania (około 12kW CO+CWU przy -20C) to w sumie z grzałką powinno dać radę (bez grzałki do -9 dla delta 45 stopni). Zakładając oczywiście że te 45 stopni na grzejnikach da rade w największe mrozy. Na parterze mogę przewymiarować nadal grzejniki bo mam żeberkowe i trochę zapasu w garażu, na piętrze mam podłogówki 30% więc i tak będzie grzała z temperaturą grzejników więc lambda będzie napewno niższa niż na parterze (planuje tutaj mieć dwa obiegi z osobnym sterownikiem). Ogólnie to mam wycenę na 1fazową TCAP 9kW w okolicach 35tys. ale nie szukałem nie wiadomo jak, pewnie taniej by się też udało. Czy założenie mniejszej pompy wiązało by mi się z dłuższą żywotnością, niż trochę przewymiarowanej? Edytowane 13 Lipca 2021 przez wojtyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 13.07.2021 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 Wojtyla ja dodam tylko, że jeśli masz starsza instalacje elektryczną może warto pomyśleć o pompie 3F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.07.2021 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2021 Właśnie po takie rady zarejestrowałem się na tym forum Dzięki też Andrzej5101 za tabelkę. Wydaje mi się, że mamy podobne domy voymar. Patrzyłem w tabelkę i wychodzi mi, że TCAP 9kW 1 fazowy powinien mi wystarczyć. Dla mojego maksymalnego zapotrzebowania (około 12kW CO+CWU przy -20C) to w sumie z grzałką powinno dać radę (bez grzałki do -9 dla delta 45 stopni). Zakładając oczywiście że te 45 stopni na grzejnikach da rade w największe mrozy. Na parterze mogę przewymiarować nadal grzejniki bo mam żeberkowe i trochę zapasu w garażu, na piętrze mam podłogówki 30% więc i tak będzie grzała z temperaturą grzejników więc lambda będzie napewno niższa niż na parterze (planuje tutaj mieć dwa obiegi z osobnym sterownikiem). Ogólnie to mam wycenę na 1fazową TCAP 9kW w okolicach 35tys. ale nie szukałem nie wiadomo jak, pewnie taniej by się też udało. Czy założenie mniejszej pompy wiązało by mi się z dłuższą żywotnością, niż trochę przewymiarowanej? Tam nic nie będzie przewymiarowane. Wątpię abyś potrzebował 12kW mocy Czy mamy podobne domy? Jeżeli chodzi o metraż to TAK lecz zapotrzebowanie inne. A 45*C Tcap 9kW da spokojnie . Ja z racji dość osterj zimy tego roku testowałem. Ot tak dla wiedzy wyżej niż 48*C przy -18*C nie dawałem ( to oczywiście było tak dla wiedzy ) PC spokojnie osiągnęła zadaną temp. bez grzałek Te 35k to z CWU?-trochę dużo ale też ja umowę podpisywalem wiosną 20r. a wstępne ustalenia byly na koniec 19r Tak czy siak jak skorzystasz z czystego powietrza + ulga z PIT to 20k ci zwrócą to da 15k za PC. Co przekrojów kabli --Jak masz min 5 x4mm to da radę a raczej cieńszy nie jest nawet jak dom stary. No też zależy z którego roku standardowe przekroje dla lat 90-tych to 5x6mm lub 4x6mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtyla 14.07.2021 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Tam nic nie będzie przewymiarowane. Wątpię abyś potrzebował 12kW mocy Czy mamy podobne domy? Jeżeli chodzi o metraż to TAK lecz zapotrzebowanie inne. A 45*C Tcap 9kW da spokojnie . Ja z racji dość osterj zimy tego roku testowałem. Ot tak dla wiedzy wyżej niż 48*C przy -18*C nie dawałem ( to oczywiście było tak dla wiedzy ) PC spokojnie osiągnęła zadaną temp. bez grzałek Te 35k to z CWU?-trochę dużo ale też ja umowę podpisywalem wiosną 20r. a wstępne ustalenia byly na koniec 19r Tak czy siak jak skorzystasz z czystego powietrza + ulga z PIT to 20k ci zwrócą to da 15k za PC. Co przekrojów kabli --Jak masz min 5 x4mm to da radę a raczej cieńszy nie jest nawet jak dom stary. No też zależy z którego roku standardowe przekroje dla lat 90-tych to 5x6mm lub 4x6mm. Jeśli chodzi o przyłącze to mam 15kW, do kotłowni puszczony kabel 5x6mm podczas instalacji PV. Właśnie jeśli chodzi o PV to nie będzie straty jak założę pompę 1 fazową do PV 3 fazowej z bilansowaniem? Czytałem trochę o tym, że ogólnie jak chcesz 100% autokonsumpcji to wtedy to ma sens ale i tak w zimę musisz pompa pobiera z sieci. Jak to jest na prawdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.07.2021 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Z tego co wiem , to jeśli jesteś w PGE , to masz bilansowanie miedzyfazowe , czyli fotowoltaiką oddajesz moc na każdej z faz po 1kW , pompą ciepła pobierasz 3kW na jednej fazie to bilans jest 0. W każdym innym zakładzie energetycznym będziesz miał to liczone na niekorzyść , bo na fazie z której pobierasz pompą ciepła masz niedobór 2kW , a na pozostałych dwóch fazach z fotowoltaiki oddajesz do zakładu po 0,8kW( po współczynniku) , więc brakuje 0,4kW za które płacisz. Generalnie pompa trójfazowa jest lepsza również ze względów rozłożenia mocy po każdej fazie ,ale oczywiście znajdą się przeciwnicy , którzy równomierne rozłożenie mają w poważaniu i patrzą tylko na siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtyla 14.07.2021 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 (edytowane) Z tego co wiem , to jeśli jesteś w PGE , to masz bilansowanie miedzyfazowe , czyli fotowoltaiką oddajesz moc na każdej z faz po 1kW , pompą ciepła pobierasz 3kW na jednej fazie to bilans jest 0. W każdym innym zakładzie energetycznym będziesz miał to liczone na niekorzyść , bo na fazie z której pobierasz pompą ciepła masz niedobór 2kW , a na pozostałych dwóch fazach z fotowoltaiki oddajesz do zakładu po 0,8kW( po współczynniku) , więc brakuje 0,4kW za które płacisz. Generalnie pompa trójfazowa jest lepsza również ze względów rozłożenia mocy po każdej fazie ,ale oczywiście znajdą się przeciwnicy , którzy równomierne rozłożenie mają w poważaniu i patrzą tylko na siebie. Dzięki za wyjaśnienie. Tak, jestem w PGE. Jeszcze się zastanowię, czy wezmę jedno, czy trzy fazową. Z urządzeń energochłonnych, które mam to tylko indukcja, która i tak jest jednofazowa oraz wiadomo piekarnik, pralka, zmywarka. Więc pewnie jakbym przełączył te urządzenia na pozostałe fazy i zasilał pompę tylko tą jedną to by się udało. Z tego co widzę to różnica w cenie to 3 tys. zł, dla klienta to jest zauważalne, instalatorzy namawiają na 3-fazową, bo jest święty spokój i nie trzeba się przejmować. Ja tam wolę mieć 3 tys. w kieszeni i się trochę przejmować. Jak coś źle przewidzę, to bezpiecznik wywali i tyle. Dzięki wielkie za pomoc. Wygląda na to, że zdecyduje się na TCAP 9kW 1 fazową. Jeszcze skonsultuje to z elektrykiem, dla pewności. Btw. kojarzycie jaka będzie uczciwa cena za całość TCAP 9kW 1 fazowej z CWU i montażem? Póki co to najniższa oferta jaką dostałem to 35k brutto. Jeszcze jedna kwestia, bo nie za bardzo rozumiem. Czy te 9kW w pompie to maksymalny pobór energii czy tyle ile ona jest w stanie oddać? Bo z tego co rozumiem, to 9000W / 230V = 39A, więc bezpiecznik 32A nie jest wystarczający. A voymar wspomniał, że zabezpieczenie 25A wystarczy. Edytowane 14 Lipca 2021 przez wojtyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.07.2021 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Ok , tylko podłączanie do jednej fazy pompy ciebla , do drugiej indukcji i grzałki , a do trzeciej piekarnika i grzałki cwu to nie jest równomierne rozłożenie mocy ( bo te urzadzenia nie koniecznie pracują jednoczesnie , i niekoniecznie mają ten sam charakter ) ,tylko rozłożenie ,żeby nie przeciążyć fazy. Dla zwykłego zjadacza chleba to jest to samo , ale nie dla transformatora zasilającego wioskę.Więc pisząc ,że wolisz mieć 3tys złotych w kieszeni i się trochę przejmować, tworzysz analogię do czasów , kiedy to człowiek miał dylemat czy kupić kopciuch i spalać wszystko co popadnie , czy dołożyć do pieca na ekogroszek ,w którym śmieci się już spalić nie da.... A obciążanie jednofazowo urządzeniami dużej mocy to takie zaśmiecanie sieci energetycznej , z której nie tylko Ty korzystasz ,ale wszyscy dookoła. Nie odbieraj tego personalnie, chciałbym tylko ,żeby wszyscy spojrzeli też pod tym kątem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.07.2021 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 (edytowane) Wszystko zgoda odnośnie obciążenia ,lecz transformatorem się przejmować? ZE doskonale sobie z tym poradzi, przecież za to wszystko płacą odbiorcy. Większym problemem jest dużo zainstalowanej PV w miejscowości i tak wszystko chodzi.Tak równe rozłożenie w domu to podstawa bo może zdarzyć się sytuacja że wywali bezpiecznik. Ja na teraz przy PC mam 20A lecz tylko przez pomyłkę ( nie zmieniłem go na 25A.) Na głównym jest 32A Ten na PC 20A w zimie wywaliło mi 2 razy taki tescik - poza tym PC przepracowała cały sezon. Zmienię go jesienią na 25A . Ten test na 20A dał mi to że i na 20A PC potrafi sobie poradzić jak nie jest dodatkowo obciążona. Do PC mam podłączone L1- z której zasilane jest tylko oświetlenie z pomieszczeń ( sypialnie ,łazienki. ) tak że obciążenie znikome. Tak PGE rozlicza wektorowo tak że nie ma problemu z której (L) pobierasz Dziwi mnie że indukcja jest na 1F przecież to można rozłożyć na 3F Tak dla wiadomości jak testowałem PC w zimie i dałem jej 47*C przy (-18 ) to pobór był max 4.4KWh lecz to chwilowe. Odnośnie tych 3k za PC 3F- też taką chciałem lecz mój instalator ( Lider na PL) sam mi odradził- -- powiedział że 3F montują tam gdzie są małe zabezpieczenia główne np.20A.lecz jak chcę 3k dołożyć to założą. Posłuchałem i mam 1F i jestem zadowolony bo 3k jest.PS. mała jest różnica w zimie czy PC 1F czy 3F ponieważ PV i tak pracuje krótko. Tak że w większości i tak idzie z sieci. Co oczywiście też ma znaczenie jak się jest w innym ZE niż PGE. Edytowane 14 Lipca 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtyla 14.07.2021 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Wszystko zgoda odnośnie obciążenia ,lecz transformatorem się przejmować? ZE doskonale sobie z tym poradzi, przecież za to wszystko płacą odbiorcy. Większym problemem jest dużo zainstalowanej PV w miejscowości i tak wszystko chodzi. Tak równe rozłożenie w domu to podstawa bo może zdarzyć się sytuacja że wywali bezpiecznik. Ja na teraz przy PC mam 20A lecz tylko przez pomyłkę ( nie zmieniłem go na 25A.) Na głównym jest 32A Ten na PC 20A w zimie wywaliło mi 2 razy taki tescik - poza tym PC przepracowała cały sezon. Zmienię go jesienią na 25A . Ten test na 20A dał mi to że i na 20A PC potrafi sobie poradzić jak nie jest dodatkowo obciążona. Do PC mam podłączone L1- z której zasilane jest tylko oświetlenie z pomieszczeń ( sypialnie ,łazienki. ) tak że obciążenie znikome. Tak PGE rozlicza wektorowo tak że nie ma problemu z której (L) pobierasz Dziwi mnie że indukcja jest na 1F przecież to można rozłożyć na 3F Tak dla wiadomości jak testowałem PC w zimie i dałem jej 47*C przy (-18 ) to pobór był max 4.4KWh lecz to chwilowe. Odnośnie tych 3k za PC 3F- też taką chciałem lecz mój instalator ( Lider na PL) sam mi odradził- -- powiedział że 3F montują tam gdzie są małe zabezpieczenia główne np.20A.lecz jak chcę 3k dołożyć to założą. Posłuchałem i mam 1F i jestem zadowolony bo 3k jest. PS. mała jest różnica w zimie czy PC 1F czy 3F ponieważ PV i tak pracuje krótko. Tak że w większości i tak idzie z sieci. Co oczywiście też ma znaczenie jak się jest w innym ZE niż PGE. Indukcje mam na jednej fazie tylko dlatego, że nie mam doprowadzonych 3 faz do kuchni, niestety ... a nie będę teraz kombinował bo za dużo roboty. To jak to jest z tymi bezpiecznikami, albo inaczej, ile maksymalnie amper może płynąć? Czyli pompa TCAP 9kW 1 fazowa jaki może mieć maksymalny pobór energii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.07.2021 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Wszystko zgoda odnośnie obciążenia ,lecz transformatorem się przejmować? ZE doskonale sobie z tym poradzi, przecież za to wszystko płacą odbiorcy. Czyli jak za komuny , jak coś jest wspólne to co się tym przejmować... Jeszcze dwadzieścia lat temu ludzie też się nie przejmowali ,że palą albo wyrzucają do lasu śmieci, zę wylewają do rzeki szambo , przecież rzeka doskonale sobie z tym radzi.... Tu niestety będzie trudniej a nawet niemożliwe zmienić filozofię , bo przecież to nie moje , płacę to wymagam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.07.2021 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Indukcje mam na jednej fazie tylko dlatego, że nie mam doprowadzonych 3 faz do kuchni, niestety ... a nie będę teraz kombinował bo za dużo roboty. To jak to jest z tymi bezpiecznikami, albo inaczej, ile maksymalnie amper może płynąć? Czyli pompa TCAP 9kW 1 fazowa jaki może mieć maksymalny pobór energii? No już tu ktoś pisał , że zabezpieczenie jakie Panasonic wymaga , to 25A , ale realnie więcej jak 20A nie pociągnie , co daje 4,6kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.07.2021 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Czyli jak za komuny , jak coś jest wspólne to co się tym przejmować... Jeszcze dwadzieścia lat temu ludzie też się nie przejmowali ,że palą albo wyrzucają do lasu śmieci, zę wylewają do rzeki szambo , przecież rzeka doskonale sobie z tym radzi.... Tu niestety będzie trudniej a nawet niemożliwe zmienić filozofię , bo przecież to nie moje , płacę to wymagam. Na ten moment zakłady energetyczne mają głęboko w nosie problemy z napięciami. Wie to każdy kto toczył lub toczy z nimi bój, a naszym działaniami tylko sobie utrudniamy. U mnie ostatnio na jednej fazie były skoki nawet do 260V - PV się zatrzymywało. Przyjechali Panowie z PGE (swoją drogą bardzo mili). Zmierzyli napięcie po południu, wyszło w normie. Pokazałem im wykresy, ale oni mają procedure. Jadą na trafo i jak na zaciskach mają powyżej 248V to obniżają o jeden stopień (z tego co pamiętam 7 albo 8V). W praktyce twierdzą, że 248V na trafo jest rzadkością, a im dalej od trafo tym gorzej, a nasz trafo nie jest w stanie puszczać energii w drugą stronę. Napięcie mogą obniżać na wszystkich fazach jednocześnie, dlatego MIG25 ma rację - i PV i obciązanie ma wpływ na działanie sieci. WIdać to pięknie na wykresach. U siebie przepialem urzadzenia 24h pod najmniej obciążoną fazę i już widać różnicę, niewielką, ale PV od tego czasu się nie zatrzymało. Miałem podzielone wszystko na fazy, ale okazuje się, że tak naprawdę trzeba by najpierw je pomierzyć, a potem bilansować obciążenia. Gdyby każdy bilansował, to nie byłoby problemu. A tak naprawdę to za wszystkie akcje ZE płacimy na końcu my - w podwyżkach energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 14.07.2021 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.07.2021 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 (edytowane) Dlatego właśnie moitoruję napięcia i będziemy z sąsiadami optymalizować. Na szczeście lub nieszczęście, duża część ma PV więc jest zainteresowana stabilnym napięciem. Wynika z tego, że nawet jak się ma PGE to warto się zastanowić jak wygląda napięcie w naszej okolicy i przemyśleć jak równo go obciążyć. W przypadku pompy będzie to miało znaczenie głównie zimą. U mnie pomp nie ma, więc akurat ten aspekt tak nie boli. Edytowane 14 Lipca 2021 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 14.07.2021 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.07.2021 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 (edytowane) Czyli jak za komuny , jak coś jest wspólne to co się tym przejmować... Jeszcze dwadzieścia lat temu ludzie też się nie przejmowali ,że palą albo wyrzucają do lasu śmieci, zę wylewają do rzeki szambo , przecież rzeka doskonale sobie z tym radzi.... Tu niestety będzie trudniej a nawet niemożliwe zmienić filozofię , bo przecież to nie moje , płacę to wymagam. Kużwa bez przesady. Mam w domu rozdzielone obciążenia aby bylo git i jeszcze może mam zrezygnować z dobrodziejstw bo może to zaszkodzić lini która jest własnością ZE . Jaja se robisz? PS Co jest wspólne? chyba w tobie KOMUNA siedzi? Jakim to sposobem Linia jest moja abym JA się miał przejmować jej stanem? Jak kupujesz rower ,samochód pralkę czy lodówkę i kosztuje 1000zeta a ty dajesz 1100 i gwarancji nie chcesz? Lub lepiej kupujesz popsutą no bo co tam .Nie masz żadnych oczekiwań co do kupowanych sprzętów? Wodę w kranie też kupujesz no chyba że masz własą studnię lecz za kanalizację płacisz i co jak odpływ na linii administratora się zapcha to lecisz i wczynie społecznym usuwasz? Ktoś od ciebie bierze abonament i różne opłaty a ty się godzisz na wszystko? Dobra wystarczy-bo widzę że masz własne wizje. Ja jak i zapewne większość jak za coś płaci to wymaga tego co jest zapisane w umowie. Jak tobie wszystko jedno -To twoja sprawa. Edytowane 14 Lipca 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.07.2021 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Indukcje mam na jednej fazie tylko dlatego, że nie mam doprowadzonych 3 faz do kuchni, niestety ... a nie będę teraz kombinował bo za dużo roboty. To jak to jest z tymi bezpiecznikami, albo inaczej, ile maksymalnie amper może płynąć? Czyli pompa TCAP 9kW 1 fazowa jaki może mieć maksymalny pobór energii? Przecież wszystko napisałem w poście wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts