wrozansk 25.03.2021 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 (edytowane) Cześć, Nie wiem co się stało i mam nadzieję, że ktoś pomoże. Jeszcze tydzień temu było wszystko ok, sprawność reku na poziomie 85 - 90%. A tu ni z tego, ni z owego nagle spadło nawet poniżej 50%. Filtry świeże. Wyjąłem wymiennik żeby go obejrzeć, nic niepokojącego nie zauważyłem. Ktoś ma pomysł co może być tego przyczyną? Wymiennik do wymiany? Pozdrawiam, Wojtek Edytowane 25 Marca 2021 przez wrozansk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 25.03.2021 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Zmierz temperatury nawiewu. Bo patrząc na zewnętrzną i wyrzutni to któryś czujnik kłamie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 26.03.2021 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Sprawdziłem temperatury przy anemostacie. Niestety w kanale jest poniżej 15^. Więc zgadzałoby się z wskazaniami czujników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.03.2021 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Sprawdź szczelność bypassu, balans nawiew/wywiew i temperatury na króćcach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 26.03.2021 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Bypass jest w pozycji zawsze zamkniętej, dodatkowo kanał jest zatkany. Balans jest ustawiony na 50/50 i od dłuższego czasu nic tam nie było zmieniane.Temperatur dzisiaj nie sprawdzę bo obudziłbym dzieciaki, co najwyżej jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.03.2021 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Bypass jest w pozycji zawsze zamkniętej, dodatkowo kanał jest zatkany. Sprawdziłeś, że na pewno zatkany? Przepływy przydałoby się zmierzyć - bo może coś z wentylatorem albo sterowaniem się dzieje. A może przytkało się gdzieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 27.03.2021 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 Tak, jest na pewno zatkany. Przed zimą po wymianie bypassu wsadziłem tam kłebek skarpet.Z pomiarami to będzie problem bo nikt w pobliżu takowych nie wykonuje. Jedyna osoba, jaką znalazłem jak szukałem, zażyczyła sobie prawie 1000 zł za pomiar. To już chyba wolałbym samemu kupić anemometr Testo i liczyć na to, że po pomiarach będę w stanie go sprzedac :/ Tempratur jednak nie sprawdzę. Myślałem że znajdę jakiś łatwy sposób ale chyba będę musiał się przewiercić przez rury przy kroćcach. No i muszę kupić jakiś czujnik temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.03.2021 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2021 . Myślałem że znajdę jakiś łatwy sposób ale chyba będę musiał się przewiercić przez rury przy kroćcach. No i muszę kupić jakiś czujnik temperatury. Nie wiem co masz za rekuperator ale zobacz w instrukcji czy da się go zresetować/ wywzorcować(nie chodzi mi o ustawienia) ale o przywrócenie ustawień np po wymianie filtrów, ustalenie mocy wentylatora z zastosowanym typem filtrów albo coś w tym stylu ? Być może wkradł się jakiś błąd który jest wyświetlany w wartościach temperatur, a nie jest zdefiniowany w pamięci błędów jakie sygnalizuje elektronika. (coś ale Windows włącz i wyłącz:rolleyes:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 28.03.2021 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Ok, jestem niemal pewien, że to coś z rekuperatorem. Sprawdzając organoleptycznie stwierdzam, że praktycznie nie ma wywiewu. Nawet na 100% mocy wentylatorów. Coś tam ciągnie, ale bardzo słabo. No i rekuperator jest stanowczo za cichy - przy otwartym strychu i ustawieniu 100% mocy był go zawsze słychać jak mały odkurzacz. Teraz jest dużo, dużo ciszej. O dziwo nawiew dmucha całkiem dobrze, więc być może to kwestia tylko jednego wentylatora. Nie zostaje mi chyba nic innego jak napisać do producenta. Aczkolwiek jest już po gwarancji więc może być z tym różnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 14.04.2021 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Cześć,Problem okazał się być najprostszy z możliwych - filtr na kanale wywiewnym. Po wymianie wszystko wróciło do normy...na najbliższe 2 tygodnie. Od wczoraj znowu problem. Dzisiaj wyjąłem filtr - sprawność podskoczyła momentalnie. Nie wiem jak to jest możliwe, że po dwóch tygodniach filtr nadaje się do wymiany. Jeszcze jakby to był nawiewny, bo z zewnątrz może przyjść jakiś szajs. Ale tu mówimy o powietrzu wyciąganym z domu. Żadnych remontów nie robiliśmy, nic pylącego się nie działo. Nie będę co 2 tygodnie wymieniał filtrów bo zbankrutuję :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.04.2021 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 U mnie też (poza pełnią sezonu grzewczego) szybciej przytyka się filtr wywiewny (jeśli są tej samej klasy)Choć raczej nie w 2 tygodnie.Jaka to klasa filtra ?Nie możesz użyć własnoręcznie wykonanego z maty filtrującej zamiennika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.04.2021 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Jeszcze jakby to był nawiewny, bo z zewnątrz może przyjść jakiś szajs. Ale tu mówimy o powietrzu wyciąganym z domu. Żadnych remontów nie robiliśmy, nic pylącego się nie działo. Nie będę co 2 tygodnie wymieniał filtrów bo zbankrutuję :/ A Twoja połówka nie używa lakieru do włosów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 14.04.2021 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Cześć, Problem okazał się być najprostszy z możliwych - filtr na kanale wywiewnym. Po wymianie wszystko wróciło do normy...na najbliższe 2 tygodnie. Od wczoraj znowu problem. Dzisiaj wyjąłem filtr - sprawność podskoczyła momentalnie. Nie wiem jak to jest możliwe, że po dwóch tygodniach filtr nadaje się do wymiany. Jeszcze jakby to był nawiewny, bo z zewnątrz może przyjść jakiś szajs. Ale tu mówimy o powietrzu wyciąganym z domu. Żadnych remontów nie robiliśmy, nic pylącego się nie działo. Nie będę co 2 tygodnie wymieniał filtrów bo zbankrutuję :/ Ja mam na wszystkich kanałach WYWIEWNYCH filtry stożkowe, Chronię tym samym filtr w reku jak i kanały. Kiedy widzę, że się w nich coś nazbierało, wyciągam , odkurzam w środku i zakładam. Od początku stycznia jadę na jednym komplecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 14.04.2021 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 U mnie też (poza pełnią sezonu grzewczego) szybciej przytyka się filtr wywiewny (jeśli są tej samej klasy) Choć raczej nie w 2 tygodnie. Jaka to klasa filtra ? Nie możesz użyć własnoręcznie wykonanego z maty filtrującej zamiennika ? M5. Właśnie zastanawiam się czy nie zrobić filtra samemu. A Twoja połówka nie używa lakieru do włosów? Nie. Ale przyszło nam do głowy...od jakiegoś czasu używamy nawilżaczy, gdzie do wody dodajemy trochę solanki. Zastanawiam się teraz czy ta sól nie osadziła się na filtrze bo jak dzisiaj sprawdzałem, to był jakby "zapylony". Aczkolwiek nie pomyślałem żeby ten pył liznąć. Ja mam na wszystkich kanałach WYWIEWNYCH filtry stożkowe, Chronię tym samym filtr w reku jak i kanały. Kiedy widzę, że się w nich coś nazbierało, wyciągam , odkurzam w środku i zakładam. Od początku stycznia jadę na jednym komplecie. Chyba nawet mam kilka takich w piwnicy. Spróbuję z nimi i zobaczę czy będzie poprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts