sixis 26.03.2021 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Witam Potrzebuje porady w jaki sposób rozwiązać budowę, na warunkach określonych w załączonej opinii. Wykonanie tak jak określone w opinii, czy jednak da radę inaczej ? Decyzja do podjęcia, przed zakupem działki. Dziękuję Dom z projektu : https://www.extradom.pl/projekt-domu-tymoteusz-rex-murowana-beton-komorkowy-KRD2831 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.03.2021 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Nikt nie będzie ryzykował. Konstruktor przeczyta zalecenia geologa i je utrzyma.Chcesz ryzykować tak ważny element jak fundament? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sixis 26.03.2021 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Nie, nie chcę ryzykować, tylko zasięgnąć rady/opinii czy są inne rozwiązania niż te wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 05.04.2021 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Nie, nie chcę ryzykować, tylko zasięgnąć rady/opinii czy są inne rozwiązania niż te wskazane. Na mojej działce wg odwiertów pyły piaszczyste. Projektantowi wyszło z wyliczeń, że muszę mieć ławy fundamentowe szerokości 3m, więc taniej była płyta fundamentowa. Po odkopaniu kierownik budowy stwierdził, że tak stabilny grunt rzadko się spotyka i on proponuje zmianę płyty na ławy fundamentowe. Przyjechał geolog, zobaczył i powiedział, że on po żadną zmianą na ławy fundamentowe się nie podpisze i "proponuje poszukać oszczędności gdzieś wyżej". Za chwilę przed podjazdem popadał deszcz, a tu wszystko się topi. Stąpnięcie nogą w jednym miejscu podnosi grunt 3 metry dalej. Zrobiliśmy płytę i śpię spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubańczyk1719517521 08.04.2021 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Na mojej działce wg odwiertów pyły piaszczyste. Projektantowi wyszło z wyliczeń, że muszę mieć ławy fundamentowe szerokości 3m, więc taniej była płyta fundamentowa. Po odkopaniu kierownik budowy stwierdził, że tak stabilny grunt rzadko się spotyka i on proponuje zmianę płyty na ławy fundamentowe. Przyjechał geolog, zobaczył i powiedział, że on po żadną zmianą na ławy fundamentowe się nie podpisze i "proponuje poszukać oszczędności gdzieś wyżej". Za chwilę przed podjazdem popadał deszcz, a tu wszystko się topi. Stąpnięcie nogą w jednym miejscu podnosi grunt 3 metry dalej. Zrobiliśmy płytę i śpię spokojnie. Ile metrów w głąb musiałeś wymienić grunt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jebadeon 08.04.2021 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Płyta na palach będzie bardzo spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 11.04.2021 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Ile metrów w głąb musiałeś wymienić grunt ? Nic. Nie wymieniałem żadnego gruntu. Wykopaliśmy pod płytę, położyliśmy chudy beton 5 cm, na nim płytę 35 cm. Ważne było tylko, aby cały wykop był suchy, więc dopóki płyta nie była wylana przykrywaliśmy cały wykop folią (na wszelki wypadek, gdyby był deszcz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbkens 11.04.2021 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Nic. Nie wymieniałem żadnego gruntu. Wykopaliśmy pod płytę, położyliśmy chudy beton 5 cm, na nim płytę 35 cm. Ważne było tylko, aby cały wykop był suchy, więc dopóki płyta nie była wylana przykrywaliśmy cały wykop folią (na wszelki wypadek, gdyby był deszcz). Miałeś podane wartości plastyczności (IL) warstw w opini? Ja mam glinę plastyczna 7 m w głąb i kombinuje jak tu nie pójść z torbami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 11.04.2021 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Skazany na płytę i domy lekkie patrz kanadyjczyki czy bardziej tradycyjne szalunek tracony z betonami lekkimi - kształtki styro, lite drewno bale. Ekstremalnie słoma strawbale z dachem drewnianym . Tradycyjnie parterowy z betonu komórkowego.W każdym razie szukaj konstruktora który zaprojektuje ci płytę na przenoszone obciążenia nie na bunkier a,la wiczy szaniec. A oszczędzisz te kilka-kilkanaście tysiączków na wykończenie No ja rozważyłbym jeszcze pianobeton (ale zaraz tradycjonaliści mnie zjedzą) sprawdzony na obiektach przemysłowych . A na swoich stronkach oferują nie tylko "płytę" ale i ściany w tej technologii. Ale jedno masz pewne ogródka nie będziesz musiał podlewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jebadeon 20.04.2021 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Nic. Nie wymieniałem żadnego gruntu. Wykopaliśmy pod płytę, położyliśmy chudy beton 5 cm, na nim płytę 35 cm. Ważne było tylko, aby cały wykop był suchy, więc dopóki płyta nie była wylana przykrywaliśmy cały wykop folią (na wszelki wypadek, gdyby był deszcz). Opiszesz jak było zaprojektowane zbrojenie? Ile warstw prętów / siatek przy takiej grubości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 21.04.2021 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 (edytowane) Opiszesz jak było zaprojektowane zbrojenie? Ile warstw prętów / siatek przy takiej grubości? Generalnie płytę fundamentową zbroi się tak jak strop, tylko do góry nogami. Stal zabezpiecza na rozciąganie, a beton na ściskanie. Wszędzie tam gdzie pracuje konstrukcja na rozciąganie dajesz gęściej druty zbrojeniowe, a tam gdzie ściskanie mniej drutów (a przez to więcej betonu). Zdjęcie płyty wysłałem na priv. Dwie warstwy zbrojenia. W odpowiednich miejscach (tam gdzie ściany nośne) takie ramki ze zbrojenia (tzw. strzemiona), które spinają zbrojenie, aby się nie rozjeżdżało. Tam gdzie ściany zewnętrzne i nośne zagęszczone zbrojenie dołem. Tam gdzie duże powierzchnie (jak garaż) zagęszczenie zbrojenia górą, bo ziemia będzie płytę wypychać do góry. Bardzo ważne: uziom fundamentowy - bednarki przyspawane i zmierzony opór przez elektryka! Najlepiej opaska z bednarki naokoło budynku. Edytowane 21 Kwietnia 2021 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts