Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamierzam wybudować dom na działce numer 416 (planowany dom oznaczony na zdjęciu kolorem niebieskim).

Mam pytanie co do formalności związanych z przyłączem prądu do działki.

Mianowicie słupy przesyłowe (oznaczone na mapce na kolor czerwony) są za drogą gminną w stosunku do mojej działki. Istnieje możliwość przyłącza prądu do działki (kolor żółty) poprzez działkę rolną sąsiadującą 388 lub przez drogę gminną 393.

Czy w takiej sytuacji podpisując z Tauronem umowę o dostawę prądu oni załatwiają formalności z gminą i domyślnie idzie prąd wzdłuż drogi gminnej, czy może ja powinienem załatwiać służebność z właścicielem działki numer 388?

Link do planu: https://ibb.co/JnBphhm

Czy w takiej sytuacji podpisując z Tauronem umowę o dostawę prądu oni załatwiają formalności z gminą i domyślnie idzie prąd wzdłuż drogi gminnej, czy może ja powinienem załatwiać służebność z właścicielem działki numer 388?

"Oni" wszystkim się zajmują. Jak działka 393 jest własnością gminy (nie mylić ze statusem drogi w MPZP) to nie powinno być problemów.

Ale jak 393 jest prywatną własnością albo jeszcze gorzej współwłasnością - to może być problem (a na pewno długo to potrwa).