miciaj86 29.03.2021 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 https://www.tooba.pl/projekt-domu-Fiolek-TND-695 szukam pomocy w zrobieniu kosztorysu tego domku do st.dewelop. System pół zlecony pół metodą gosp. Ogrzewanie piec pelet. Cześć prac wykonam sam że znajomymi np elewacje, gładzie, ocieplenie dachu. Eleltryke połozy kumpel. Poszycie dachu może też uda się zrobić we własnym zakresie(wujek dekarz). Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciaj86 29.03.2021 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Kujawsko pomorskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciaj86 29.03.2021 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 A co pelet taki zły?To tylko na jakiś czas jak będzie gaz to zagazuje. Chyba że mi dolozysz do pompy rekuperacji i paneli podaj namiary do twojej firmy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciaj86 29.03.2021 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Hehe powiem tak o gustach się nie dyskutuje. Dla mnie wystarczy taka ok 100m" klitka". Nie sadze żeby zakazali za kilka lat. Ale dzięki za radę przemyśle ten prąd i pv. Kto wie może za kilka flipów postawię coś innego ale napewno nie więcej niż 100m. Szkoda kasy ładować lepiej inwestować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciaj86 29.03.2021 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Hehe powiem tak o gustach się nie dyskutuje. Dla mnie wystarczy taka ok 100m" klitka". Nie sadze żeby zakazali za kilka lat. Ale dzięki za radę przemyśle ten prąd i pv. Kto wie może za kilka flipów postawię coś innego ale napewno nie więcej niż 100m. Szkoda kasy ładować lepiej inwestować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciaj86 29.03.2021 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Możesz podać zbliżone koszty takiego rozwiązania i ile będę płacił za ogrzewanie takim systemem. Gdy mam si wyboru wolę płacić mniej niż wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciaj86 29.03.2021 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 No to nieźle. Jaka powierzchnia ogrzewana i czym. Ile trzeba zainwestować w panele i pompę jak mniemam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 29.03.2021 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 No to nieźle. Jaka powierzchnia ogrzewana i czym. Ile trzeba zainwestować w panele i pompę jak mniemam? Po co inwestować w PV mając PC? Jak masz takich znajomków fachowców, to z ich pomocą bez problemów położysz podłogówkę i wyjdzie taniocha.Piec na pellet + komin będzie kosztował prawie tyle co PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.03.2021 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Ciekawe gdzie na tych 80 metrach będzie skład opału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 29.03.2021 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Hehe powiem tak o gustach się nie dyskutuje. Dla mnie wystarczy taka ok 100m" klitka". Nie sadze żeby zakazali za kilka lat. Ale dzięki za radę przemyśle ten prąd i pv. Kto wie może za kilka flipów postawię coś innego ale napewno nie więcej niż 100m. Szkoda kasy ładować lepiej inwestować. Pozdrawiam Skoro jestes taki biegły we flipach i inwestowaniu to skąd w ogóle te pytanie o koszty? Domyślam się ze najlepiej flipowac kawalerki ale jednak dom to co innego. Salon 24m2 w sytuacji gdy obok chcesz postawić ten sam metraż dla samochodu? To nie Twoja wina ze ten projekt jest taki słaby ale przemyśl to bo tu nic nie trzyma się kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 29.03.2021 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) A co pelet taki zły?To tylko na jakiś czas jak będzie gaz to zagazuje. Chyba że mi dolozysz do pompy rekuperacji i paneli podaj namiary do twojej firmy. Widzę, że jesteś bojowo nastawiony chociaż jesteś totalnie zielony i masz blade pojęcie o rzeczy Pellet jest droższy niż pompa ciepła p-w jeśli chodzi o całościowy koszt systemu. A dwa, to jak gawel pisał, jesteśmy w XXI w i ognisko w domu to relikt przeszłości, którego za chwilę ustawowo zabronią. I bardzo dobrze A PV przy pompie ciepła to wg mnie bzdura... Ale jak się jest totalnym laikiem to i takie bzdury się przedstawia Edytowane 29 Marca 2021 przez Arturo1972 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 29.03.2021 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Na tym forum są pewne standardy. Jeśli dom nie ma 35m2 salonu, pokojów po 15m2 i grzania prądem ewentualnie gazem to nie nadaje się do mieszkania. Pellet to zło, za pomysł węgla jest ban i dożywotni zakaz wstępu. Garaż w bryle to ostateczność, pod warunkiem, że stanowi mniej niż połowę salonu.... Widzę dwie wady projektu: mały wiatrołap i brak miejsca na tv.Szeregówki "dom w klementisach 15" czy 18 (projekt niemalże bliźniaczy do Twojego) sprzedawane są po ok 300.000 w stanie SSZ z elewacją, działką i przyłączami. Czyli odejmując zarobek dewelopera za 200 wybudujesz, zadaszysz, wstawisz okna i zrobisz elewację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 29.03.2021 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Na tym forum są pewne standardy. Jeśli dom nie ma 35m2 salonu, pokojów po 15m2 i grzania prądem ewentualnie gazem to nie nadaje się do mieszkania. Pellet to zło, za pomysł węgla jest ban i dożywotni zakaz wstępu. Garaż w bryle to ostateczność, pod warunkiem, że stanowi mniej niż połowę salonu.... Zatem nie jestem standardowym użytkownikiem forum gdyż: -mam garaż w bryle domu -nie ogrzewam gazem -nie ogrzewam prądem -mam salon 33m2 Aczkolwiek grzeje dom pompą ciepła p-w,uważam, że paliwa stałe to zło bo są bardzo drogie raz, że w eksploatacji, dwa w instalacji. Sypialnie mam 16m2,reszta pokoi po 13-14m2,za to kuchnia to 16m2 i z tego się bardzo cieszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 29.03.2021 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Nie przejmuj się Arturo, mój też "nie nadaje się do mieszkania" z podobnych przyczyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 29.03.2021 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Nie przejmuj się Arturo, mój też "nie nadaje się do mieszkania" z podobnych przyczyn. Spoko, spoko. Wszak żyjemy w cywilizowanej Polsce, na zachód od Wisły Na wschód od Wisły to dzisiaj Polska A,czyli jaskiniowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 30.03.2021 03:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Na tym forum są pewne standardy. Jeśli dom nie ma 35m2 salonu, pokojów po 15m2 i grzania prądem ewentualnie gazem to nie nadaje się do mieszkania. Pellet to zło, za pomysł węgla jest ban i dożywotni zakaz wstępu. Garaż w bryle to ostateczność, pod warunkiem, że stanowi mniej niż połowę salonu.... Widzę dwie wady projektu: mały wiatrołap i brak miejsca na tv. Szeregówki "dom w klementisach 15" czy 18 (projekt niemalże bliźniaczy do Twojego) sprzedawane są po ok 300.000 w stanie SSZ z elewacją, działką i przyłączami. Czyli odejmując zarobek dewelopera za 200 wybudujesz, zadaszysz, wstawisz okna i zrobisz elewację. Dlaczego się obrażasz? Słabo czytasz forum bo tu za garaż w bryle nikt nie gani pod warunkiem ze dom ma ze 130m2 przynajmniej. A myślisz ze gadasz 17m2 jest wygodny? Ledwo będziesz wychodził ze swojej fury, a po miesiącu będziecie Cię to tak irytowało ze i tak z tego zrezygnujesz. Mały domek jest spoko ale pod warunkiem ze jest dla mnie a nie dla samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 30.03.2021 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Arturo, Regius ironii nie łapiecie?Weszli niektórzy na autora tematu bo chce mały domek i jeszcze z kotłownią na pellet. Garaż 17m2 wystarcza na samochód i nic więcej. Nawet rower ciężko upchnąć. Ale o tym wie każdy. Chyba nie jest ciężko zmierzyć miejsce postojowe na parkingu.Temat jest jasny i prosty, ktoś chciał szacunkowe zestawienie kosztów, a nie porady jaki dom budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.03.2021 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 dlatego, że po zamieszkaniu zaczną go drażnić nieprzemyślane wybory. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 31.03.2021 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 (edytowane) A to chyba każdy budujący przerabiał, pomimo jak by się wydawało było wszytko przemyślane a po zamieszkaniu dopiero doszukujemy się błędów/złych wyborów. Dopiero trzeci dom ma być ten najbardziej dopracowany bo jak mówią - pierwszy dom dla wroga, drugi dom na sprzedaż a trzeci dla siebie Sztuką jest wybudować ten pierwszy od razu dla siebie stąd dobre rady. Ja zrobiłem pierwszy i jedyny dla siebie/nas to dlaczego mam życzyć innemu gorszego ? Edytowane 31 Marca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciaj86 01.04.2021 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Arturo, Regius ironii nie łapiecie? Weszli niektórzy na autora tematu bo chce mały domek i jeszcze z kotłownią na pellet. Garaż 17m2 wystarcza na samochód i nic więcej. Nawet rower ciężko upchnąć. Ale o tym wie każdy. Chyba nie jest ciężko zmierzyć miejsce postojowe na parkingu. Temat jest jasny i prosty, ktoś chciał szacunkowe zestawienie kosztów, a nie porady jaki dom budować. Dzięki za obronę. Fakt hestem laikiem chce prosty mały domek. Garaż że mały nie będzie mi przeszkadzał. Ogrzewanie jeszcze nie zdecydowałem. Napewno wezmę pod uwagę wszystkie opcje. A może wpadnie ni w oko jeszcze inny projekt. Dziękuję wszystkim za cenne uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts