Lucyk102 29.03.2021 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) Witam. Dom mam ocieplony 20cm styro plus siatka z klejem. Dom posiada na całości strop żelbetonowy który wychodzi na tarasy. Gdy zaczynam grzać w domu pojawia się nad tarasami woda na elewacji. Gdy tylko przestanę grzać znika. Zima miałem też duży problem z wysuszeniem tynków na sufitach że względu na to że strych jest nie ocieplony o strop też nie był. Teraz ocieplilem strop 10cm styro, ściankę kolankowa 5 cm styro. Jedyne miejsce nie ocieplone to koło murłaty od góry co widać na zdjęciu. W tym momencie pracuje w domu 6 osuszaczy i temperatura sięga 30C i pojawia się woda na elewacji. W miejscach których są tarasy w ogóle nie chce wyschnąć sufit co widać na zdjęciach. Czym to może być spowodowane ? Edytowane 29 Marca 2021 przez Lucyk102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyk102 29.03.2021 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) Zdjęcia dodam ppzni k bo mam jakiś problem z wysłaniem Edytowane 29 Marca 2021 przez Lucyk102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 29.03.2021 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 nie dosc ze trzeba to wykop[iowac zeby zobaczyc to zdjecia sa wielkosci glowki od szpilki, ogarnij to jakos i moze cos wtedy bedzie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.03.2021 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Ale przecież wiadomo co się dzieje....gigantyczny mostek cieplny bardzo duża wilgotność. Musi się skraplać - dziwne gdyby nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyk102 29.03.2021 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Gdzie znajduje się ten mostek cieplny ? Jak go naprawić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.03.2021 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Dom posiada na całości strop żelbetonowy który wychodzi na tarasy. Jaka jest termoizolacja tej części tarasowej od góry, jaka od dołu i jaka po bokach? Jaka jest hydroizolacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.03.2021 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Kamera termowizyjna i wszystko będzie jasne( ta usługa nie jest droga) - ale ja wnioskuję z tego co piszesz bo zdjęć nie widzę. Wszystko to co jest nieocieplone - więc wyobraź sobie jakbyś jechał po elewacji z jednej strony na strych, po stropie, po tarasach w dół pod nimi i dalej po ścianach i tak do punktu w którym zacząłeś. Jeśli jest jakieś miejsce bez ocieplenia(tak jak piszesz mur i pod murłatą, balkon taras, szpary pomiędzy izolacjami - to wszystko powoduje wykraplanie się pary wodnej/wody na elementach a że jej jest dość dużo bo temperatura wysoka to tym więcej jej będzie się wykraplać na szybko stygnących elementach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyk102 29.03.2021 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) Nie mogę w żaden sposób wstawić zdjęć ciągle błąd. Mogę podesłać na e maila. Troszkę mnie chyba źle zrozumiałeś. Zewnstrz jest ocieplone od samego domu do membrany na dachu. Wewnątrz cały strop jest ocieplony i ścianka kolankowa. Na ściance leży murłata i obok niej jest 5cm przerwy nie ocieplone na strychu Udało się dodać zdjęcie Edytowane 29 Marca 2021 przez Lucyk102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 29.03.2021 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Po pierwsze wentylacja, po drugie przez nieodpowiednie (za małe) ocieplenie wywołałeś kondensację w konstrukcji zamiast w ociepleniu. Może niechcący zrobiłeś membranę po zewnętrznej stronie. Zdjęcia lub czytelny opis, inaczej wróżenie z fusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyk102 29.03.2021 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Dodałem kilka zdjęć w pierwszym poście. Nie rozumiem o co chodzi z membraną po zewnętrznej stronie. 20cm styropianu jest na zewnątrz. Tak miałem w projekcie, wszystkie łączenia płyt są szczelnie zapiankowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.03.2021 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Udało się dodać zdjęcie Dobrze widzę, że styropianem dojechałeś do samej membrany? Klik Co z tym tarasem? Jak jest odizolowany z każdej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyk102 29.03.2021 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Styropian jest do samej membrany później jest przerwa i blacha. Taras miałem na myśli tylko strop nad nim bo to jedna wielka płyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 29.03.2021 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Styropian jest do samej membrany później jest przerwa i blacha. Taras miałem na myśli tylko strop nad nim bo to jedna wielka płyta. no to masz odpowiedz co masz zle. to nie kondensacja w warstwie docieplenia a brak szczeliny wentylacyjnej i stykanie sie membrany z warstwa styropianu. tam jest potrzebne okolo 3 cm luzu membrana niby jak ma odpowiednie sd moze byc styczna z styropianem (chociaz to tez nie fajne bo sie przeciera) a u Ciebie jest "na styk" i stad masz problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyk102 29.03.2021 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Na łączeniu styro z membraną jest sucho wewnątrz i zewnątrz woda pojawia się dalej. I tylko nad tarasami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 29.03.2021 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Na łączeniu styro z membraną jest sucho wewnątrz i zewnątrz woda pojawia się dalej. I tylko nad tarasami . rozklad czesci nieogrzewanej i ogrzewanej? grubosci docieplenia na podcieniach ? ewidentnie gdzies skrapla Ci sie woda - na 100% masz zle wykonany styk membrany ze styro. byc moze jest jeszcze gdzies 2gi blad i trzeba go znalezc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.03.2021 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Na łączeniu styro z membraną jest sucho wewnątrz i zewnątrz woda pojawia się dalej. I tylko nad tarasami . Jest, bo już spłynęło. A najwięcej wsiąkło jak była odwilż - bo to, co wcześniej skropliło się przez miesiące mrozów na membranie, to zamarzło i czekało na ocieplenie. Przy odwilży spłynęło, trafiło na styropian i wsiąkło w warstwę kleju. Oczywiście, że nie od razu wyszło na zewnątrz - trochę trwało przesiąkanie. A czemu wychodzi przy tarasie? Może dlatego, że gdzie indziej rozchodzi się do samej dołu. A tu układ jest taki, że warstwą kleju dochodzi do płyty EPS położonej poziomo, spływa po niej do prostopadłej płyty (pewnie najpierw była robiona ściana do samej góry i czoło poziomej płyty styka się z płytą na ścianie i tędy, pewnie przez piankę, wychodzi bo nie ma innej drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyk102 29.03.2021 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) Wystarczy tylko że przestanę grzać w domu i woda znika po kilku dniach. Zacznę grzać i od nowa to samo na początku nie miałem styro do membrany ( dopiero później odcinałem skosy i wkleiłem, nie pamiętam dokładnie ale wcześniej woda chyba też była. Wątpię żeby nigdzie indziej nie pojawiła się woda jak jak dom ma około 60mb ścian w pojawia się tylko pod tarasami. Nie ogrzewany jest cały strych i nie jest ocieplony dach wełna. Jeśli ci chodzi o sam szczyt gdzie jest odcięte do membrany to tak jak na ścianie 20cm styropianu. Dodam jeszcze że wystarczy że przestanę grzać w tym pokoju który dzieli ściana od tarasu gdzie wychodzi woda i plamy znikają. I odwrotnie. Edytowane 29 Marca 2021 przez Lucyk102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 30.03.2021 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Hej, a gdzie masz wentylacje dachu? Jak dach został zaizolowany? Coś mi się wydaje, że tam trzeba szukać przyczyny. Większość wyprodukowanej pary wodnej powinna zostać wyciągnięta przez wentylację (najlepiej mechaniczną), ale niewielka jej część zawsze przedostanie się do ścian i konstrukcji dachu. Trzeba zatem pomóc jej odparować, a w twoim przypadku dochodzi jeszcze zapewne wilgoć technologiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyk102 30.03.2021 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Dziś zmierzyłem temperaturę stropu nad tarasem od wewnątrz (na strychu) wynosiła 8C w domu jest 30 a na zewnątrz 11. Strop jest strasznie zimny. Czy możliwe że ciepło z domu które próbuje się wydostać przez ścianę a później styropian napotyka zimny strop na którym skrapla się wilgoć ? Do tego w domu jest wilgotno bo tynki schną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 30.03.2021 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Dziś zmierzyłem temperaturę stropu nad tarasem od wewnątrz (na strychu) wynosiła 8C w domu jest 30 a na zewnątrz 11. Strop jest strasznie zimny. Czy możliwe że ciepło z domu które próbuje się wydostać przez ścianę a później styropian napotyka zimny strop na którym skrapla się wilgoć ? Do tego w domu jest wilgotno bo tynki schną. Dokładnie tak. W każdym materiale występuje zjawisko dyfuzji pary wodnej. Gdy trafi na element odpowiednio zimniejszy to z powietrza wytrąca się ta para w postaci skroplin. Niecągłość ocieplenia pozwala głębiej zimnu "wchodzić" w konstrukcję to i kondensat może powstać i przesiąkać w mniej oczekiwanych miejscach. 30st we wnętrzu to trochę przesada. Drugim zjawiskiem fizycznym omawianym w podstawówce jest termiczna rozszerzalność materiałów. Dlatego raczej dąży się do wykonywania prac, szczególnie wykończeniowych, w temp. otoczenia zbliżonej do temp. użytkowej (najczęsciej zakłada się 21-22stC a 24 w łazienkach) - to zmiejsza ryzyko powstawania naprężeń i spękań w trakcie normalnego użytkownia domu. No i im cieplejsze powietrze tym więcej może tej pary w sobie pomieścić, która może się wykroplić w temp. nie 8st a w temp. już np. 14stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts