Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kondensacja wody pod elewacja.

Lucyk102

Recommended Posts

Witam. Dom mam ocieplony 20cm styro plus siatka z klejem. Dom posiada na całości strop żelbetonowy który wychodzi na tarasy. Gdy zaczynam grzać w domu pojawia się nad tarasami woda na elewacji. Gdy tylko przestanę grzać znika. Zima miałem też duży problem z wysuszeniem tynków na sufitach że względu na to że strych jest nie ocieplony o strop też nie był. Teraz ocieplilem strop 10cm styro, ściankę kolankowa 5 cm styro. Jedyne miejsce nie ocieplone to koło murłaty od góry co widać na zdjęciu. W tym momencie pracuje w domu 6 osuszaczy i temperatura sięga 30C i pojawia się woda na elewacji. W miejscach których są tarasy w ogóle nie chce wyschnąć sufit co widać na zdjęciach. Czym to może być spowodowane ?

IMG-20210329-183013.jpg

IMG-20210329-183000.jpg

IMG-20210329-182956.jpg

IMG-20210329-185241.jpg

IMG-20210329-183008.jpg

IMG-20210329-185245.jpg

Edytowane przez Lucyk102

Kamera termowizyjna i wszystko będzie jasne( ta usługa nie jest droga) - ale ja wnioskuję z tego co piszesz bo zdjęć nie widzę:confused:. Wszystko to co jest nieocieplone - więc wyobraź sobie jakbyś jechał po elewacji z jednej strony na strych, po stropie, po tarasach w dół pod nimi i dalej po ścianach i tak do punktu w którym zacząłeś. Jeśli jest jakieś miejsce bez ocieplenia(tak jak piszesz mur i pod murłatą, balkon taras, szpary pomiędzy izolacjami - to wszystko powoduje wykraplanie się pary wodnej/wody na elementach a że jej jest dość dużo bo temperatura wysoka to tym więcej jej będzie się wykraplać na szybko stygnących elementach.

Nie mogę w żaden sposób wstawić zdjęć ciągle błąd. Mogę podesłać na e maila. Troszkę mnie chyba źle zrozumiałeś. Zewnstrz jest ocieplone od samego domu do membrany na dachu. Wewnątrz cały strop jest ocieplony i ścianka kolankowa. Na ściance leży murłata i obok niej jest 5cm przerwy nie ocieplone na strychu

Udało się dodać zdjęcie

Edytowane przez Lucyk102

Styropian jest do samej membrany później jest przerwa i blacha. Taras miałem na myśli tylko strop nad nim bo to jedna wielka płyta.

no to masz odpowiedz co masz zle.

to nie kondensacja w warstwie docieplenia a brak szczeliny wentylacyjnej i stykanie sie membrany z warstwa styropianu.

tam jest potrzebne okolo 3 cm luzu

membrana niby jak ma odpowiednie sd moze byc styczna z styropianem (chociaz to tez nie fajne bo sie przeciera)

a u Ciebie jest "na styk" i stad masz problem.

Na łączeniu styro z membraną jest sucho wewnątrz i zewnątrz woda pojawia się dalej. I tylko nad tarasami .

rozklad czesci nieogrzewanej i ogrzewanej? grubosci docieplenia na podcieniach ?

ewidentnie gdzies skrapla Ci sie woda - na 100% masz zle wykonany styk membrany ze styro.

byc moze jest jeszcze gdzies 2gi blad i trzeba go znalezc

Na łączeniu styro z membraną jest sucho wewnątrz i zewnątrz woda pojawia się dalej. I tylko nad tarasami .

Jest, bo już spłynęło. A najwięcej wsiąkło jak była odwilż - bo to, co wcześniej skropliło się przez miesiące mrozów na membranie, to zamarzło i czekało na ocieplenie. Przy odwilży spłynęło, trafiło na styropian i wsiąkło w warstwę kleju. Oczywiście, że nie od razu wyszło na zewnątrz - trochę trwało przesiąkanie.

A czemu wychodzi przy tarasie? Może dlatego, że gdzie indziej rozchodzi się do samej dołu. A tu układ jest taki, że warstwą kleju dochodzi do płyty EPS położonej poziomo, spływa po niej do prostopadłej płyty (pewnie najpierw była robiona ściana do samej góry i czoło poziomej płyty styka się z płytą na ścianie i tędy, pewnie przez piankę, wychodzi bo nie ma innej drogi.

Wystarczy tylko że przestanę grzać w domu i woda znika po kilku dniach. Zacznę grzać i od nowa to samo na początku nie miałem styro do membrany ( dopiero później odcinałem skosy i wkleiłem, nie pamiętam dokładnie ale wcześniej woda chyba też była. Wątpię żeby nigdzie indziej nie pojawiła się woda jak jak dom ma około 60mb ścian w pojawia się tylko pod tarasami.

Nie ogrzewany jest cały strych i nie jest ocieplony dach wełna. Jeśli ci chodzi o sam szczyt gdzie jest odcięte do membrany to tak jak na ścianie 20cm styropianu.

Dodam jeszcze że wystarczy że przestanę grzać w tym pokoju który dzieli ściana od tarasu gdzie wychodzi woda i plamy znikają. I odwrotnie.

Edytowane przez Lucyk102

Hej, a gdzie masz wentylacje dachu? Jak dach został zaizolowany? Coś mi się wydaje, że tam trzeba szukać przyczyny. Większość wyprodukowanej pary wodnej powinna zostać wyciągnięta przez wentylację (najlepiej mechaniczną), ale niewielka jej część zawsze przedostanie się do ścian i konstrukcji dachu. Trzeba zatem pomóc jej odparować, a w twoim przypadku dochodzi jeszcze zapewne wilgoć technologiczna.

Dziś zmierzyłem temperaturę stropu nad tarasem od wewnątrz (na strychu) wynosiła 8C w domu jest 30 a na zewnątrz 11. Strop jest strasznie zimny. Czy możliwe że ciepło z domu które próbuje się wydostać przez ścianę a później styropian napotyka zimny strop na którym skrapla się wilgoć ? Do tego w domu jest wilgotno bo tynki schną.

Dziś zmierzyłem temperaturę stropu nad tarasem od wewnątrz (na strychu) wynosiła 8C w domu jest 30 a na zewnątrz 11. Strop jest strasznie zimny. Czy możliwe że ciepło z domu które próbuje się wydostać przez ścianę a później styropian napotyka zimny strop na którym skrapla się wilgoć ? Do tego w domu jest wilgotno bo tynki schną.

Dokładnie tak. W każdym materiale występuje zjawisko dyfuzji pary wodnej. Gdy trafi na element odpowiednio zimniejszy to z powietrza wytrąca się ta para w postaci skroplin. Niecągłość ocieplenia pozwala głębiej zimnu "wchodzić" w konstrukcję to i kondensat może powstać i przesiąkać w mniej oczekiwanych miejscach.

30st we wnętrzu to trochę przesada. Drugim zjawiskiem fizycznym omawianym w podstawówce jest termiczna rozszerzalność materiałów. Dlatego raczej dąży się do wykonywania prac, szczególnie wykończeniowych, w temp. otoczenia zbliżonej do temp. użytkowej (najczęsciej zakłada się 21-22stC a 24 w łazienkach) - to zmiejsza ryzyko powstawania naprężeń i spękań w trakcie normalnego użytkownia domu. No i im cieplejsze powietrze tym więcej może tej pary w sobie pomieścić, która może się wykroplić w temp. nie 8st a w temp. już np. 14stC.