mko2410 30.03.2021 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Dzień dobry, od kilku lat jestem właścicielem działki, która w MPZP widnieje jako przeznaczona pod zabudowę mieszkaniową jednorodzinną. Dzisiaj zauważyłem, przeglądając geoportal, że przez działkę przebiega linia telekomunikacyjna. Niestety przebiega ona akurat w tym miejscu, gdzie planowałem usadowić dom.Sprawdziłem księgę wieczystą - w dziale III nie ma żadnego wpisu o służebności. W księdze wieczystej poprzedniego właściciela także nie było żadnego wpisu.Co powinienem teraz zrobić? Od czego zacząć? Jak ustalić właściciela kabli?Chciałbym, aby kable zostały zabrane, albo przesunięte. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.03.2021 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Najlepiej jest zlokalizować ten przewód tzn odkopać go - bardzo często to na nim jest napisane czyj jest( a przede wszystkim jaki jest).Jeśli już nie znajdziesz właściciela można go przeciąć :rolleyes:a właściciel się znajdzie:lol2: szybciej niż myślisz. Nie pamiętam, ale kiedyś był podobny wątek, okolice Legnicy budowa domu - i ta sama sytuacja - przecięli i nic, nigdy się nikt nie zgłosił - zapewne po starej "zaprzyjaźnionej" armii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 31.03.2021 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 Takich nieczynnych, bezpańskich kabli telekomunikacyjnych jest dużo. Kabel na twojej działce jest bezumownie skoro nie ma obciążenia w KW. Lepiej potraktować go koparką lub granatem, nie zawsze opis tA to jest telekom. Zdarzały się kable energetyczne błędnie opisane na mapie, szczególnie gdy ktoś je mierzył po latach a nie zawsze jest kogo pytać. Zdarzają się też kable tajnowojenne - radzieckie, milicyjne i czort wie co jeszcze. Kiedyś była straszna afera gdy koparka podsiębierna w żwirowni w Kozłowie nad Bobrem przerwała jakis tajnowojenny kabel z Legnicy, przez Pstrąże, Świętoszów do DDR. Wojsko go położyło, był tak tajny że nigdzie o nim nie było informacji. Front wydobycia w kopalnia żwiru przesuwał się na północ, czerpak zawadził i po ptokach. Draka że sabotaż i takie tam, a to zwykły brak wyobraźni panów wojskowych. Ale to stare dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts