pawel_bialoleka 02.04.2021 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Witam. Planuję zbudować dom i poszukuję wykonawcy. Ofereo zasugerowało Dom Pełen Energii no i zacząłem szukać informacji. Opinie 100% pozytywne i wystawiane przez ludzi którzy są w trakcie budowy. Wszystko to jakieś dziwne spodziewałbym się 60-85% opinii negatywnych bo tylko tacy ludzie zostawiają opinie. Na wszystkich portalach powtarzają się te same opinie a na forum murator ani jednego wyniku wyszukiwania. Firma istnieje od 5 lat zbudowała dużo domów i nikt nigdy o nic nigdzie na forum nie pytał ani nie postował?Czy ktoś może podzielić się informacjami? Jeśli ktoś się boi to proszę na priv. Pozdrawiam i jeśli są rekomendacji wykonawców do SSZ to chętnie powiat Legionowski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.04.2021 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Opinie 100% pozytywne i wystawiane przez ludzi którzy są w trakcie budowy. Wszystko to jakieś dziwne No właśnie. Poczytaj najstarsze - to zapytania z pięcioma gwiazdkami. Do tego pierwsze z marca 2016 - a wg KRS firma zarejestrowana 2016-11-28. Te nowsze opinie to tłuczone z tej samej matrycy - Hejtera oglądałeś? Owszem, sama fabuła to fikcja, ale mechanizmy (niestety) prawdziwe. Co do szukania wykonawcy - zapukaj do niedawno wybudowanych domów w Twojej okolicy. Na trwających też możesz szukać inwestorów (jak nie będzie ich na budowie, to zostaw wykonawcy namiary z prośbą, żeby inwestor się skontaktował). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamta dziewczyna 29.06.2021 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 hej. opinie pozytywne, bo np na swojej stronie facebook DPE kasuje inne opinie. powiedzmy, że pisanie pozytywnych opinii jest wymagane przez DPE. nie polecam ich. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 29.06.2021 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 moja kumpela z pracy wlasnie z nimi buduje (etap sciany parteru, umowa do stanu dev). Czasem podsyla fotki i nie widze na nich zadnych grubych baboli, na razie jest zadowolona. pomijajac sama budowe, co mnie totalnie zaskoczylo - bo nie wiedzialem, ze tak to w PL moze w ogole wygladac - to jej opowiesci o procesie przygotowania do budowy, czyli dogadywanie zakresu umowy i sama umowa. Generalnie pelna profeska i prowadzenie klienta za raczke jak w supermarkecie, umowa zawiera wszystkie ustalenia itp. Wszystko to o czym ja moge pomarzyc, bo w okolicy mojej budowy (zabita dechami wiocha, godzine jazdy do miasta wojewodzkiego) moge wybierac miedzy lepszymi lub gorszymi budowlancami ale nie firmami budowlanymi w sensie "firma = marketing, sprzedaz, obsluga klienta, produkcja, serwis". Troche mi to przypomnialo tez opowiesci moich znajomych w Niemczech (w tym np. przedszkolanka, policjant), ktorzy nie majac zielonego pojecia o budowlance sie zupelnie bezstresowo pobudowali - ich jedyny kontakt z tematem budowy byl z pachnacym opiekunem klienta, ktory przedstawial dostepne opcje produktu "dom" z ich zaletami, wadami i cenami. I tak chyba powinno byc, w koncu w salonie samochodowym tez nie rozmawia sie ze spawaczem ani jego brygadierem.. A praktycznie wszystkie oferty na budowe domu jakie dostalem pochodzily od - sorry - analfabetow, ktorzy albo w co trzecim slowie walili orty na poziomie 3 klasy podstawowki, albo nie byli w stanie odpowiedziec na maila bez wlaczonego capslocka, itp.. Cos takiego na zachod od PL jest nie do pomyslenia. Tam od "glupiego" malarza pokojowego albo elektryka dostawalem poczta godne korporacji oferty na pomalowanie mieszkania albo wymiane kuchenki elektrycznej. Oczywiscie to wszystko kosztuje, cywilizacja nie jest za darmo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamta dziewczyna 01.07.2021 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2021 brzmi jak reklama. wpisu dokonuje nie inwestor, a opisuje budowę rzekomej koleżanki, terefere. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
divilish_gdy 01.07.2021 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2021 Mam prośbe, czy jeżeli ktoś tutaj może podzielić sie informacjami ze współpracy z firmą DPE byłbym bardzo wdzięczny. Może być na priv. Jesteśmy o krok przed wyborem wykonawcy naszego projektu. Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sain1 04.10.2021 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2021 witam, czy dokonali Państwo juz wyboru? Zdecydowaliście się na DPE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piekarnik 04.10.2021 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2021 Jak szukałem wykonawcy to też mi się pojawili, skontaktowałem się, mają gwarancję wykonania w terminie (u mnie to było 10 miesięcy), gwarancję ceny, ale. Za etapy płaci się z góry i potrzeba ciągłości finansowania - przy dzisiejszym czasie oczekiwania na kredyt to może być ciężko.Wycena wyszła około 50% więcej niż wynosił kosztorys, a o ponad 20% więcej niż zakładany przeze mnie budżet w którym póki co się mieszczę. Dodatkowo mają oni po swojej stronie margines na przeprojektowanie pewnych rozwiązań - np strop monolityczny zamienili na terrivę.oraz kilka innych drobniejszych rzeczy jak rodzaj wylewek, tynków - na prostrzy do wykonania. Dla mnie cena była za duża, bo prawdopodobnie wiązałoby się to z przepłaceniem kilkuset tysięcy, może zapłacenie za kompletny spokój kilkudziesięciu tysięcy byłoby ok - ale to trochę dużo. Najbardziej jednak odepchnęło mnie podejście do klienta - rozmawiałem z typowym sprzedawcą, a nie kimś kto by mnie przekonał, że dobrze zbuduje mi dom.Rozumiem model biznesowy - że biorąc całą robortę i logistykę na siebie, że inwestor ma tylko zapłacić i dostaje gotowy dom w stanie deweloperskim - bardzo fajnie. Rozumiem, że przy tych marżach mogą świetnie zorganizować tą budowę i mają pieniądze na profesjonalnych sprzedawców.Tylko jak widzę jak ktoś na mnie wykonuje techniki sprzedażowe to zapala mi się lampka bezpieczeństwa. Osobiście nie skreślał bym tej firmy, bo nie mam powodów, wycena mojego domu mogła się wiązać z tym, że robili go w momencie największych zawirowań cen materiałów oraz z nietypowości projektu. Może przy mniejszych, prostrzych domach są bardziej konkurencyjni cenowo, tym bardziej, że miałem oferty inwestora zastępczego/generalnego wykonawcę za ~10% inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_murator 06.10.2022 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Nie polecam współpracy z firmą DOM PEŁEN ENERGII. Niestety zaufałem i powierzyłem im projekt domu. Robiła go Pani architekt, która nie słuchała moich potrzeb. Jedyne co sie zgadzało to ustawienie ścian (bo właściwie projektowała na podstawie juz projektu gotowego, ktory przekazalismy jak ma wyglądać). Projekt indywidualny tylko z nazwy. Elektryka i hydraulika zaprojektowana z 'bomby', bez wczesniejszej konsultacji ze mną, w dodatku w wieloma błędami. W gruncie rzeczy nie miałem żadnego wpływu na to co się dzieje w projekcie. Naciskali na podpisanie umowy wykonawstwa na wczesnych etapach projektowania i wysyłali wycene nie mając jeszcze projektu technicznego (brak danych o najważniejszych materiałach - ilosci stali, styropianu, betonu), a gdy powiedziałem, że rezygnuje z dalszej współpracy i zależy mi na projekcie, wystawili fakturę na zapłatę pozostałej cześci kwoty (niezgodnie z warunkami umowy, bo zapłatę drugiej transzy powienienem dokonać po otrzymaniu projektu). W dodatku wszystko ciągnęło się bardzo długo, prace nad projektem trwały Ponad rok. NIE POLECAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michaela92 05.09.2023 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2023 Ja mam bardzo pozytywne doświadczenia z tą firmą i mogę polecić jeśli ktoś nie ma głowy do budowania i chce ominąć cały ten stres. Od początku spodobał mi się kontakt i zaangażowanie ze strony DPE, przez cały proces budowy mogliśmy liczyć na pomoc i doradztwo przy wyborach materiałów czy różnych rozwiązań budowlanych a także wsparcie jeśli chodzi o całą papierologie i kwestie kredytowe. Nam budowa przypadła akurat na okres podwyżek cen materiałów i potrzebna była rekalkulacja ale nawet w takich wypadkach dało się negocjować i dogadać w bardzo kulturalny sposób. Bardzo mi się podobała współpraca z DPE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broken1Winggs 06.09.2023 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Czy może pani coś wiecej powiedzieć ? Metraż, cena wykonania lub całości ? System lub z jakich materiałow? Opinie o firmie raczej mało pochlebne a pani komentarz wygląda troche jak pracownika firmy lub osoby blisko związanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Leszy 16.10.2024 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2024 moja opinia #### W skrócie #### współpraca 2021-2023 rozpoczęta po "przygodach" z poprzednim wykonawcą. Za całokształt pozytywna ocena-polecam! #### Szerszy opis z uzasadnieniem #### Firmę poleciła mi anonimowa osoba w social mediach, a na starcie kontaktów z DPE rozmowa dotyczyła przejęcia już trwającej budowy (stan surowy otwarty w realizacji, a do tego tylko połowa bliźniaka), z której musieliśmy zdjąć nierzetelnego wykonawcę. Nastąpił szybki kontakt i spotkanie. Firma pomimo takiej sytuacji wyraziła chęć współpracy i dokończenia budowy przedstawiając, po omówieniu koncepcji, kosztorys dalszych prac, a nawet oszacowała wartość dotychczasowych robót (przydało się w negocjacjach z poprzednikiem). Byłem pozytywnie zaskoczony otwartością DPE na negocjacje dotyczące zapisów umowy oraz sprawnej komunikacji telefonicznej oraz (co ważne dla dalszych miesięcy i lat) mailowej. Udało się w rozsądnym zakresie zmienić umowę na bardziej równoważną- całość dialogu była naprawdę na poziomie obsługi i rozmów B2B- niebo a ziemia względem poprzedniej firmy wykonawczej. Doprecyzowanie projektu budowy było wygodne, objaśniano nam trudniejsze aspekty i zwracano uwagę na plusy i minusy wyborów (wentylacja, ogrzewanie, cyrkulacja wody, podbitki, drzwi i okna itp.)- nie obyło się bez błędów, ale tak naprawdę leżały one po naszej stronie i nie były istotne dla projektu. W trakcie prac 2022-2023 mieliśmy 3 prowadzących inżynierów budowy, ale każdy kolejny reprezentował coraz wyższą kulturę kontaktu z nami/klientami, co bardzo sobie ceniłem. W szczególności sposób komunikacji mailowej pozwalał na odpisywanie w dogodnym dla mnie czasie i precyzję dialogu. Wszystko w duchu chęci porozumienia. Pojawiły się błędy mniej lub bardziej śmieszne (brak otworu okiennego na poddaszu, zamontowanie niewłaściwych drzwi, za mało przewodów kominowych, niezgodności względem projektu) ale za każdym razem firma stawała na wysokości zadania i korygowała sprawę. Bywały sprawy, o które się spieraliśmy typu dopłaty do korekt po poprzednim wykonawcy (rozstrzygane kompromisowo) czy braków względem opisu w projekcie (tu postawiłem na swoim), natomiast to jest budowa, więc nie zawsze wszystko idzie idealnie- rozumiemy to. Ja sam także wykonywałem część prac (szambo, elektryka, źródło ogrzewania) i moje opóźnienia nie spowodowały istotnych zgrzytów we współpracy. Żeby nie było zbyt słodko, to dodam, że nawet przy najlepszej firmie nic nie zastąpi gospodarskiego oka, bo nikt nie ma tyle serca do inwestycji jak inwestor i właściciel Stąd też wymagany był nadzór z mojej strony i na każdym etapie udawało się wyłapać niezamierzone niedociągnięcia, o których na bieżąco rozmawialiśmy i korygowano. Dwie rzeczy, jakie też byłyby do poprawy to: 1) w pewnych detalach DPE broniło się przed poprawkami gdzie ja opierałem się na zapisach projektu (będącego załącznikiem umowy) a ze strony DPE był opór prawdopodobnie wynikający z tego, że kosztorysant nie przewidział tych detali w koszcie mimo, iż zgodnie z umową załącznik precyzuje umowę. 2) mieliśmy pewne trudności w finansowaniu i zaproponowano nam drobny bufor finansowy, aby nie opóźniać prac w oczekiwaniu na transzę pieniędzy. Natomiast umowa z tym związana była cyrografem odbierającym jakikolwiek obiektywny komentarz publicznie i zmuszająca nas do jedynie pozytywnych opinii- nieładnie DPE, no ale to tylko dla chętnych, wolna wola. Nie skorzystaliśmy, tylko desperat świadomie podpisał by takie pismo. Budowę ukończyliśmy po czasie, w większości z mojej winy (prace własne + oczekiwanie na transze finansowania, ale trochę też z racji pogody). Jesteśmy tuż po wygaśnięciu gwarancji na budynek w trakcie której skorzystaliśmy z niej w kwestii rynny (drobne kapanie wody) i drzwi (wypadające uszczelki- wina producenta). W obu przypadkach jestem zadowolony z obsługi i nie stanowiły one istotnego problemu. Punktując: * Na plus - jakość finalna prac, - możliwości negocjacji umowy, - bardzo dobra komunikacja z klientem i wyjaśnianie kwestii technicznych - czytelność ile za co płacimy, - odpowiedzialne podejście do niedociągnięć. * Na minus - rotacja opiekunów budowy, - start prac w ostatnim możliwym dniu, ale zgodnie z umową, potem prace skokowo: przez tygodnie bywała cisza, następnie kilka osób w kilka dni posuwa istotnie prace do przodu, - drobne błędy, dziś niewarte wspominania. Ogólnie oceniam współpracę na 8/10 i to jest bardzo dobra ocena! Pozdrawiam z Pomorza i dziękuję za współpracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts