slawek2535 02.04.2021 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Witam, przeczytałem 3 wątki o podobnej tematyce. Jednak chciałbym dopytać czy u mnie prostsze rozwiązanie nie będzie jednocześnie najlepsze. Posiadam z tyłu podwórka 4 rynny, obecnie po prostu mam rynny na trawie i tak woda się odprowadza dalej (załączam zdjęcie). Jednak chciałbym w końcu to wkopać bo przy każdym koszeniu trzeba to wszystko nosić a tez walor estetyczny żaden. Pytanie czy wkopać jakaś rurę drenażową (taką w szmacie z dziurkami) i zamontować u góry w rynnach sitka czy lepiej pełną rurę i wypuścić za płot tak żeby koniec rury nie był wkopany bo mam lekki spad. Może istnieją jakieś cuda o których człowiek nie wie i ktoś podpowie co by zrobić aby było dobrze. Mieszkam na żuławach, ziemia NIE JEST piaszczysta ale tez nie można powiedzieć ze woda stoi (bardzo dużo ziemi torfowej nawiązałem za dom aby wyrównać teren). To jest tył domu i będę wszystko odświeżać bo będę robić wejście dodatkowe. Także póki co chce zacząć od prac ziemnych, które mogę wykonać sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.04.2021 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Wody opadowej z własnej posiadłości nie możesz odprowadzać na działkę sąsiada, jedynie do rowu lub kanalizacji przeciwburzowej.Wiem że to rozwiązanie raczej nie przypadnie Ci do gustu ale najlepszym rozwiązaniem byłoby kupi zbiornik na szambo i go wkopać po to aby zbierać deszczówkę albo zrobić studnie chłonną ale ona raczej wyjdzie drożej aniżeli zbiornik na deszczówkę. Przy okazji możesz o ile jeszcze jest takie dofinansowanie jak dobrze pamiętam to program nazywał się "Moja woda" i można było uzyskać 5 tys dofinansowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek2535 02.04.2021 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) Nie mam sąsiadów pole widoczne za ogrodzeniem jest moje aż do oddalonej z 200-300 metrów rzeki. Z przodu domu mam odprowadzenie do rowu. Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez slawek2535 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 02.04.2021 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 no to nie masz problemów zasilaj staw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek2535 02.04.2021 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 trochę daleko te rury kopać cztery"żyły" po 50-100 metrów, staw zasilany jest przez rzekę. generalnie najlepszym rozwiązaniem będzie wkopać zwykłą rurę i za płot czy lepiej pod trawnikiem ta w szmacie z dziurkami rozprowadzić. oczywiście zamontuje sitka w rynnach, kiedyś był plan zasilać staw ale chciałem jedna rurę podłączyć do tych czterech biegnących z dachu ale to za dużo kombinowania i jak się coś zatka to będzie kaplica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 02.04.2021 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Połącz jedną rurą cztery rynny spadowe z dachu i zrób odpływ jedną rurą średnica może być taka jak z rynny spadowej i po kłopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.04.2021 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Ja bym przy każdej rurze spustowej dal studzienkę po to aby osadzały się niej zanieczyszczenia, ograniczy to zamulanie rur odpływowych zakopanych w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek2535 02.04.2021 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 https://allegro.pl/oferta/osadnik-rynny-czyszczak-rynnowy-studzienka-rewizja-6855210764 rozumiem ze chodzi o cos takiego? nie polecam tego sprzedawcy ani nic, pierwszy lepszy link. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.04.2021 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 https://allegro.pl/oferta/osadnik-rynny-czyszczak-rynnowy-studzienka-rewizja-6855210764 rozumiem ze chodzi o cos takiego? nie polecam tego sprzedawcy ani nic, pierwszy lepszy link. Tak, coś w ten deseń. Spoko, ja nie będę na pewno posądzał Cie o reklamę czy spam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 04.04.2021 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2021 Wody opadowej z własnej posiadłości nie możesz odprowadzać na działkę sąsiada, jedynie do rowu lub kanalizacji przeciwburzowej. Po uzgodnieniu z sąsiadem i zatwierdzeniu w starostwie - możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 04.04.2021 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2021 Po uzgodnieniu z sąsiadem i zatwierdzeniu w starostwie - możesz. Ciekawe który sąsiad się zgodzi aby go podtapiać. Akurat starostwo w sprawie odprowadzenia wody opadowej do rowu tu nie nic do gadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts