Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zjazd z drogi gminnej a rów i co po zgodzie na lokalizację?

Arwz

Recommended Posts

Sytuacje mam następującą, że na potrzeby PnB domu:

• uzyskałem zgodę na lokalizację zjazd
  • zmiana zagospodarowania terenu przyległego do drogi

w lokalizacji mam napisane, że zgoda jest na warunkach:

1. szerokość zjazdu 4m

2. podbudowa z kruszywa łamanego (0-32) o grubości min. 15 cm.

3. nawierzchnia z kostki betonowej szarej o gr. 8 cm na podsypce cementowo-piaskowej o grubości min 5 cm oraz warstwa mrozoochronna z pospółki o grubości min. 15 cm

4. Opracowanie projektu technicznego zjazdu zgodnie z wymogami określonymi w rozporządzeniu. Projekt po wykonaniu wymaga uzgodnienia w Wydziale Infrastruktury.

5. Wybudowanie przepustu pod projektowanym zjazdem w pasie drogowym

6. Uzyskanie, przed przystąpieniem do robót w pasie drogowym, zezwolenia na zajęcie pasa drogowego.

Moje pytania to:

1. kto (z jakimi uprawnieniami o ile są konieczne) wykonuje projekt techniczny zjazdu?

2. na działce po "mojej" stronie znajduje się rów. Jak widać na załączonej mapce raz jest on oznaczony jako W (rów) raz jako Wp (woda płynąca) raz go nie ma a potem się pojawia. Czy dobrze rozumiem, że przepust w pasie drogowym to nie ten rów tylko po stronie drogi mam wybudować ten przepust?

Przy okazji jak może ktoś wie z jaką instytucją rozmawiać by ew. usunąć ten rów?

zjazd.jpg

Jak rozumiem następne kroki to:

1. projekt zjazdu

2. uzgodnienie z wydziałem infrastruktury

4. pozwolenie na zajęcie pasa ruchu

5. budowa

6. odbiór

Coś przeoczyłem?

Ile z tego można załatwić w ramach budowy domu?

Edytowane przez Arwz

• 2 weeks później...