Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie słupów zewnętrznych kolumn

Recommended Posts

Te słupy to co podpierają? Czy/jak może dotrzeć do nich ciepło z przestrzeni ogrzewanej?

Co innego słup wiaty garażowej, co innego słup podpierający strop monolityczny "wyjeżdżający" nad taras z salonu.

Cześć. Będę miał podobną zagwostkę. Mam słup na zewnątrz podtrzymujący podciąg tworzący monolit ze stropem (strop lany). Czy ten słup ocieplić styro? Wydaje się że może to być mostek cieplny, którym ciepło może uciekać. Ps. mam wyciągnięte pręty ze stopy pod ten słup. Przed szalowaniem podciągu chciałem go wylać. Jak myślisz czy trzeba by zrobić tez hydroizolację? Jeżeli tak to chyba tylko od zewnątrz pomalować słup (część podziemną). Z tego co wiem nie powinno się robić żadnych przekładek z papy pomiędzy wylana stopą, a wylanym później słupem.

Ps. mam wyciągnięte pręty ze stopy pod ten słup. Przed szalowaniem podciągu chciałem go wylać. Jak myślisz czy trzeba by zrobić tez hydroizolację? Jeżeli tak to chyba tylko od zewnątrz pomalować słup (część podziemną). Z tego co wiem nie powinno się robić żadnych przekładek z papy pomiędzy wylana stopą, a wylanym później słupem.

Zgadza sie, słupy/trzpienie żelbetowe jako elementy konstrukcyjne nie mogą być przecięte materiałem bitumicznym. Do hydroizolacji w przekroju rdzeni służą szlamy cementowe w wersji sztywnej. Mają większą siłę wiązania niż bitumy i wówczas konstrukcja mozę działać jako całość tak jak została zaprojektowana (o ile budynek nie ma więcej niż dwa piętra - wtedy to są jeszcze inne produkty).

Każdą konstrukcję, która styka się z gruntem należy odciąć od wilgoci.

Zgadza sie, słupy/trzpienie żelbetowe jako elementy konstrukcyjne nie mogą być przecięte materiałem bitumicznym. Do hydroizolacji w przekroju rdzeni służą szlamy cementowe w wersji sztywnej. Mają większą siłę wiązania niż bitumy i wówczas konstrukcja mozę działać jako całość tak jak została zaprojektowana (o ile budynek nie ma więcej niż dwa piętra - wtedy to są jeszcze inne produkty).

Każdą konstrukcję, która styka się z gruntem należy odciąć od wilgoci.

Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam serdecznie!