Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak szukać firmy budowlanej w danej okolicy

Recommended Posts

Ciekawi mnie jak szukacie firm budowlanych i gdzie ich szukacie. Ja skupiłem się na portalach tablicowych, ale jakoś firmy, które do mnie się zgłaszają po tym jak usłyszą, że mają przygotować ofertę urywają kontakt.

Dostałem w sumie dwie oferty na e-mail, gdzie ktoś się przyłożył do ich przygotowania. Pozostałe firmy napisały mi albo jedno zdanie albo nie wróciły z odpowiedzią.

Część firm od razy chciała zaliczkę na rezerwację terminu. Jak poprosiłem o wzór umowy kontakt się urywał.

No i generalnie tak wygląda sytuacja. Chcemy ruszyć w lipcu z budową domu, z ekipą do SSO generalnie lipa. Zastanawiam się czy nie podzielić prac na mniejsze etapy i dla SSO i brać jedną firmę do fundamentów, inną do murowania itd.

Dużo się mówi o firmach z polecenia, ale nie jestem z okolic w których buduję dom, nawet tam nie mieszkam. Wybrałem to miejsce bo będę tam miał szybki dojazd do Warszawy i kupiłem tanią działkę. Dodam, że budujemy w okolicy Grodziska.

Jak szukać firm z polecenia nie mając znajomych w tej okolicy. Może przejechać się po okolicznych budowach i poszukać ekip na miejscu?

Rozmawiałem z (przyszłymi) sąsiadami z nowo wybudowanych domach (lub w trakcie budowy).

Do tego kierbud (w jego interesie jest, żeby ekipa była dobra bo będzie miał mniej roboty - a z wieloma musiał się spotykać).

W necie 99% to marketing (w tym czarny). Do tego przyzwoite firmy mają kalendarz zapełniony na tyle, na ile chcą go zapełniać i nie potrzebują szukać klientów - to klienci ich szukają i grzecznie czekają. Więc już samo ogłaszanie się w necie źle świadczy o firmie.

Jak w necie - to też z polecenia. Masz na FM też taki wątek

W internecie ogłaszają się te firmy co przeważnie są drogie i nie maja zbytnio pracy.

Najlepiej szuka się firm po okolicznych budowach, wypytując inwestorów jakie mają zdanie na temat swoich wykonawców. lepszej rekomendacji i ro obiektywnej nigdzie się nie znajdzie.

Od siebie dodam że okoliczne firmy są najlepsze bo nie pozwalają sobie na fuszerkę gdyż większość zleceń mają one z polecenia.

Planując budowę domu w lipcu 2021 należało znaleźć firmę/firmy już co najmniej w grudniu 2020 roku. A i tez terminy raczej nie będą dotrzymane z prostego powodu że to praca pod chmurką i jak przeciągnie się robota na jednej budowie to potem terminy się przesuwają, u mnie ponad miesiąc było zwłoki.

Planując budowę domu w lipcu 2021 należało znaleźć firmę/firmy już co najmniej w grudniu 2020 roku. A i tez terminy raczej nie będą dotrzymane z prostego powodu że to praca pod chmurką i jak przeciągnie się robota na jednej budowie to potem terminy się przesuwają, u mnie ponad miesiąc było zwłoki.

Bez przesady. Ja firmę do fundamentow szukalem przez internet w wrzesniu 2020 i zaczeli robote w grudniu 2020.

W styczniu 2021 szukałem wykonawcy murów, który zaczął w marcu 2021.

Firma od fundamentów na podstawie opinii z Internetu i póki co jestem bardzo zadowolony.

Murarz z polecenia od szwagra i póki co też jestem zadowolony.

Teraz jestem na etapie szukania kogoś od dachu.

Bez przesady. Ja firmę do fundamentow szukalem przez internet w wrzesniu 2020 i zaczeli robote w grudniu 2020.

Firma od fundamentów na podstawie opinii z Internetu i póki co jestem bardzo zadowolony.

No to się ciesz że trafiłeś na porządne firmy.

Nie ma reguły i czy z netu czy z polecenia można trafić na nieuczciwego i nierzetelnego wykonawce.

Ale z polecenia zachodzi mniejsze prawdopodobieństwo że trafisz na nierzetelnego wykonawcę.

Znaleźć pojedyncze osoby do konkretnych etapów budowy nie jest problemem bo sporo jest "Zenkow" spod budki z piwem, którzy "potrafią" postawić cegła na cegle ;)

Znaleźć profi ekipę do SSO od fundamentu po dach nie jest takie łatwe bo w takiej firmie musi być dużo "Zenkow",którzy nie tylko potrafią układać cegła na cegle :D

Mnie takie rozdrobnienie "Zenkow" nie jarało, wybrałem jedną ekipę do SSO,która to ma grafik zapełniony na przynajmniej rok do przodu czyli ma ok 2-4 budowy otwarte.

Ja szukałem na szukajfachowca,ofertao itp dając tam własne ogłoszenie i czekający na ofery.

Znalazłem ale szukałem z terminem na rok następny i znalazlem ;)

Edytowane przez Arturo1972

Mnie takie rozdrobnienie "Zenkow" nie jarało, wybrałem jedną ekipę do SSO,która to ma grafik zapełniony na przynajmniej rok do przodu czyli ma ok 2-4 budowy otwarte.

Ja szukałem na szukajfachowca,ofertao itp dając tam własne ogłoszenie i czekający na ofery.

Znalazłem ale szukałem z terminem na rok następny i znalazlem ;)

Też bym wolał jedna ekipę na SSO, albo nawet do stanu deweloperskiego. Ale ceny były po prostu bardzo wysokie i zmuszony zostałem do szukania ekip na poszczególne etapy. Wymaga to większego zaangażowania z mojej strony, ale w końcu buduję dla siebie.

Też bym wolał jedna ekipę na SSO, albo nawet do stanu deweloperskiego. Ale ceny były po prostu bardzo wysokie i zmuszony zostałem do szukania ekip na poszczególne etapy. Wymaga to większego zaangażowania z mojej strony, ale w końcu buduję dla siebie.

Dlatego na szukanie trzeba mieć czas a nie na wariata.

Ja również dostawałem ofery od tanich po z cenami z kosmosu bo od 25tys.zl po 85tys.zl za samą robocize.

Wybrałem średnią krajową wtedy bo 36tys.zl i to łącznie z płytą fundamentową. Ale to było 10 lat temu ;)

Ekipa trafiła mi się godna polecenia,mogłem przez ten rok sprawdzać i pytać się wśród obecnych inwestorów o opinie bo dostałem namiary na obecnych i już zrealizowanych.

Mnie maślak z polecenia zostawił 2 miesiące przed uzgodnionym terminem rozpoczęcia budowy (choroba, szpital itp opowieści, nie ja jeden je usłyszałem), zrobiło się nerwowo bo był styczeń, a ja w marcu chciałem zaczynać. Sytuacja taka jak u Ciebie- proszenie się o oferty, brak odpowiedzi, zresztą miałem jeszcze mniej czasu. Poszedłem do prawnika, przygotowaliśmy umowę z karami umownymi równoważnymi dla mnie ii wykonawcy-za zerwanie umowy przed rozpoczęciem prac, potem za zejście z budowy lub z mojej strony nieterminową zapłatę za etap, zakresem zobowiązań stron. I zapomniałem o poleceniach, wyrzuciłem ofertę wszędzie-oferteo, gumtree, olx itd. I to był strzał w 10kę- wykonawcy sami się kontaktowali, od razu zaznaczałem że z opisem będzie wzór umowy i bez umowy nie wchodzę, to odsiało paproków. Znalazł się chłopak z okolicy, któremu wysypała się robota , nie bał się, podpisaliśmy umowę i w marcu ruszyła budowa. poszło bez większych problemów, dom stoi, dziś rozwiązałbym to znów tak samo.

Ja szukam po znajomych - to raz.

Dwa - jeśli masz projekt gotowy to być może jest na FB grupa mu poświęcona. Tam możesz zarówno znaleźć w okolicy kogoś kto udostępni CI dom do obejrzenia jak i poleci (albo odradzi) ekipę. Na "ogólnych" grupach już jest różnie i tu bym nie nie ufał już za bardzo.