Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kryptowaluty - przydatne opinie, wymiania informacji

JTKirk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 373
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lepiej już na paszport bo w Polsce na paszport kredytu nie zaciągniesz.

P.S Ile czasu czekałeś na Ladgera?

szybko przyszedł, ale zamawiałem u polskiego dystrybutora - Flying Atom

Swoją drogą - powtórzę się, ale warto...niech nikt przez przypadek nie mysli o koparce...ostatnio sprawdzałem historyczne dane - trudość rośnie cały czas masakrycznie - jak ktoś kupił sprzęt pół roku temu, to sprzęt już sie spłacił, ale jak ktoś kupi teraz po zawyżonych mocno cenach, to za jakis czas zniechęcony sprzeda ze stratą. urobek teraz a pół roku temu to 50% róznicy przy tej samej mocy....na razie rekompensuje to częściowo cena, ale jak cena przestanie rosnąć, to będzie płacz...

Swoją drogą - powtórzę się, ale warto...niech nikt przez przypadek nie mysli o koparce...ostatnio sprawdzałem historyczne dane - trudość rośnie cały czas masakrycznie - jak ktoś kupił sprzęt pół roku temu, to sprzęt już sie spłacił, ale jak ktoś kupi teraz po zawyżonych mocno cenach, to za jakis czas zniechęcony sprzeda ze stratą. urobek teraz a pół roku temu to 50% róznicy przy tej samej mocy....na razie rekompensuje to częściowo cena, ale jak cena przestanie rosnąć, to będzie płacz...

Trudność to jedno, ilość maszyn w sieci rośnie regularnie od jakiegoś czasu.

W ciągu ostatnich dni mamy natomiast wyraźny spadek ruchu w sieci, co przekłada się bezpośrednio na niższe opłaty transakcyjne i niższy Block Reward dla górników.

X5v3E0b.png

EDAfsOi.png

Edytowane przez _Grisza_

ruch w sieci spadł, bo ludzie zmęczeni wysokimi opłatami transakcyjnymi poszli do konkurencyjnych sieci (np. BSC)

Wszystko się w naturalny sposób reguluje...może się okazać, że EIP1559 nie będzie potrzebny ;)

Ja nie wyobrażam sobie robić analizy opłacalności zakupu - bazując na ruchu w sieci....no ale to ja ;)

Ja nie wyobrażam sobie robić analizy opłacalności zakupu - bazując na ruchu w sieci....no ale to ja ;)

To jasne, o takie rzeczy to trzeba by do wróżki się udać.

Ostatni czas upływa pod znakiem konsolidacji na BTC, która nie generuje dużego ruchu kapitału. Jest szansa, że w najbliższych dniach się to zmieni i będą dość spore dynamiczne ruchy na BTC (tylko nie wiadomo czy w górę czy w dół ;) ), co przeniesie się na ethera i polecą tłuste bloki, ale wiadomo o uzyskach kopania ETH z grudnia można jedynie pomarzyć.

W chwili obecnej ceny GPU sięgają 3 krotnej wartości cen z 2020r., w mojej opinii już przy 1,5-2 przebitce cenowej, pakowanie się w koparki to spore ryzyko utopienia kasy. Moje zabawki już się zwróciły, powoli zaczynam wyprzedaż, w okresie bessy wolę już dokupić na dołku monety które mnie interesują, zamiast kopać na granicy opłacalności, zwłaszcza, ze ostatnio coraz częściej się słyszy, że ETH przejdzie na PoS jeszcze w tym roku.

Edytowane przez _Grisza_

nie wiem czy słusznie, ale zamiast sprzedawać teraz koparki z olbrzymim zyskiem, to wolę jednak dojechać nimi do POS. Na chwilę obecną wydaje mi się to lepszym rozwiązaniem, niż sprzedawanie sprzętu teraz.

Aa może i wtedy nie będę ich sprzedawać, bo dla kart NV zawsze była dobra alternatywa do kopania - aktualnie jest to CFX. Prąd mam na tyle tani - że granica opłacalności raczej mi nie grozi, a planuję dalszą rozbudowę PV...

A na dołku bessy, to zamierzam zrobic znaczące zakupy - tak coinów jak i sprzętu od tych, co teraz kupują ;) Z moich doświadczeń z kopania na dołku bessy, to jest to bardzo dobry moment na kumulację coinów...co kto lubi, jedni wolą tanio kupić coiny, inni wolą tanio kupić sprzęt...ja planuje i jedno i drugie :D

Jak widzisz, są dynamiczne ruchy, ale ruch w sieci wzrósł nieznacznie...pewien rozdział można uznać za zamknięty....

Przy takich zawirowaniach cenowych na rynkach ruch w sieci wzrata na jakiś czas...normalna rzecz, wczoraj to się nałożyło ze spadkiem trudności

https://www.coinwarz.com/mining/ethereum/difficulty-chart

pewnie jakieś poole mają problemy po forku...niestety, ale trudność będzie dalej rosła, a lipcowy EIP1559 załatwi resztę...

swoją drogą - nie ma się co ekscytować tym co WTM pokazuje, tylko trzeba patrzeć jakie konkretne bloki wpadają na poolu na którym się kopie. Bo miałem już sytuacje, że był duży ruch w sieci, ale pool w tym czasie nie znalazł wielu bloków i w ogóle nie było widać, żeby urobek się zwiększył...

Przy takich zawirowaniach cenowych na rynkach ruch w sieci wzrata na jakiś czas...normalna rzecz, wczoraj to się nałożyło ze spadkiem trudności

https://www.coinwarz.com/mining/ethereum/difficulty-chart

pewnie jakieś poole mają problemy po forku...niestety, ale trudność będzie dalej rosła, a lipcowy EIP1559 załatwi resztę...

swoją drogą - nie ma się co ekscytować tym co WTM pokazuje, tylko trzeba patrzeć jakie konkretne bloki wpadają na poolu na którym się kopie. Bo miałem już sytuacje, że był duży ruch w sieci, ale pool w tym czasie nie znalazł wielu bloków i w ogóle nie było widać, żeby urobek się zwiększył...

To co pokazuje WTM ma dosyć dobre odwzorowanie na poolu dla którego kopię tj. Ethermine.

Cały czas nie uważam aby zawirowanie cenowe były teraz jakieś kosmiczne, te dopiero przed nami jak pojawią się większe wolumeny na giełdach.

Po 20-tym lutego przy spadku BTC ok. 25%, (na altach 30-40%) ruch był taki, że wypłatę miałem po 2x krótszym czasie niż średnio. (BR na WTM sięgał do 10-15).

Czy ktoś z obecnych na FM posiadaczy BTC już sprzedał coś z posiadanych własnych zasobów BTC i zamienił na towar lub inny pieniądz będący w normalnym obiegu?

Można za 2-3 BTC kupić np. mieszkanie lub działkę w Polsce?

O kupnie samochodu czy artykułów codziennego użytku nie wspomnę.

powtórka z rozrywki - ETH/BTC i LTC/BTC robię piękną robotę, przy bitku bujającym sie w okolicy 54,5-56k$

oby tak dalej :)

Nic nie pisałeś kiedy wszystko spadło w jeden dzień (BTC o 5% a reszta około 15%, prócz "PsiejMonety") :)

Czy ktoś z obecnych na FM posiadaczy BTC już sprzedał coś z posiadanych własnych zasobów BTC i zamienił na towar lub inny pieniądz będący w normalnym obiegu?

Można za 2-3 BTC kupić np. mieszkanie lub działkę w Polsce?

O kupnie samochodu czy artykułów codziennego użytku nie wspomnę.

można, ale nie bezpośrednio. Chyba że sprzedający się zgodzi ;)

Najpierw wymieniasz w miejscu które obsłuży taką wymianę (w następnym roku trzeba pamiętać o 19% podatku, PIT38 ) i możesz kupować.Takich miejsc w kraju i za granicą, jest wbrew pozorom naprawdę sporo. Jest calkiem sporo kart pre-paid które można doładować krypto i używać ich do codziennych zakupów...Te karty zwykle mają wysokie limity - więc bez problemu można robić nawet duże zakupy

przykładowa karta https://wirexapp.com/en/help/article/wirex-fees-and-limits-0168

Nic nie pisałeś kiedy wszystko spadło w jeden dzień (BTC o 5% a reszta około 15%, prócz "PsiejMonety") :)

a co miałem pisać - że właśnie jest korekta, która z dużym prawdpodobeństwem potrwa kilka dni?

Że Dogecoin prędzej czy później czeka korekta? korekty są czymś naturalnym na rynkach finansowych, w kryptowalutach też.

Dla inwestora długoterminowego to nie mają one wiekszego znaczenia....pod warunkiem, że jest to faktycznie korekta, a nie pękająca bańka - ale na to jeszcze raczej za wcześnie...

Psia Moneta pokazuje cały urok marginalnych altów - wystarczy jeden tweet i odpala z 30gr na 1.5 zł ;)

Ale pamiętaj, że z każdym kolejny razem, ten efekt będzie słabszy...(Elon już o tym wie)

dla porównania, takie Ethereum dokładnie rok temu kosztowało około 175$, dzisiaj około 2420$..źle? ;)

I jeszcze raczej nie powiedziało ostatniego słowa ;)

Wiesz jaki jest koszt wykopania 1 ETH?

przykład rentowności dla malutkiego zestawu 6x1660 Super

https://whattomine.com/coins/151-eth-ethash?hr=181&p=480&fee=1.0&cost=0.17&hcost=0.0&commit=Calculate