Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kryptowaluty - przydatne opinie, wymiania informacji

JTKirk

Recommended Posts

No gratuluję kulibob :D :D :D Z 30 zł nic nie zrobisz... Wpłać chociaż 100 $ i się baw w trading póki hossa.

Już mnie te prowizje zniechęciły jakaś paranoja w stosunku do normalnej giełdy i przelewu

Wolę stare dobre obligacje, akcje i surowce. Siedzisz na dupie patrszysz na raporty,cykl i trend i odcinasz i reinwestujesz kupony . I modyfikujesz portfel w wyznaczonych widłach dla konkretnych aktywów wklejone w modern portfolio theory.

Edytowane przez kulibob

• Odpowiedzi 373
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@kulibob, tylko pamiętaj jeśli trading to minimalnie na dźwigni x10 ;)

Nigdy nie lewaruje

Generalnie krypto ma leżeć i trzymać 2% portfela jak przekroczy 5% redukcja do wartościowych aktywów. No ale zderzyłem się z rzeczywistością kur... zajebista prowizja za zwykły przelew. Trzeba czekać aż giełda jebnie i dopiero kupić. Teraz marnie to wygląda

Edytowane przez kulibob

Już mnie te prowizje zniechęciły jakaś paranoja w stosunku do normalnej giełdy i przelewu

Wolę stare dobre obligacje, akcje i surowce. Siedzisz na dupie patrszysz na raporty,cykl i trend i odcinasz i reinwestujesz kupony . I modyfikujesz portfel w wyznaczonych widłach dla konkretnych aktywów wklejone w modern portfolio theory.

ja robię dokładnie to samo - siedzę na dupie, czekam, odcinam kupony, realizuję zyski...ty się zderzyłeś z rzeczywistościa, bo jesteś w tym nowy. Jak nie nabierzesz podstawowej wiedzy, to zawsze będziesz narzekać. Nie wiem co tam kupiłeś, ale trafiłeś akurat na rekordowe ceny gasu dla ETH

https://www.gasnow.org/

jakiekolwiek przesył w sieci ETH wiąże się z dużymi opłatami

w sieci BTC tutaj patrz

https://mempool.space/

Jak nie nabierzesz podstawowej wiedzy, to zawsze będziesz narzekać. Nie wiem co tam kupiłeś, ale trafiłeś akurat na rekordowe ceny gasu dla ETH

i takich ludzi jak @kulibob górnikom potrzeba, im więcej transakcji tym lepiej :D, aż serce się raduje :)

PS.

On nic nie przesyłał, po prostu kupił BTC w kantorze online, chyba TYM i skasowali mu ponad 1/3 z 50zł.

dlz2Mdv.png

UDfsFqR.png

Edytowane przez _Grisza_

ja robię dokładnie to samo - siedzę na dupie, czekam, odcinam kupony, realizuję zyski...ty się zderzyłeś z rzeczywistościa, bo jesteś w tym nowy. Jak nie nabierzesz podstawowej wiedzy, to zawsze będziesz narzekać. Nie wiem co tam kupiłeś, ale trafiłeś akurat na rekordowe ceny gasu dla ETH

w sieci BTC tutaj patrz

https://mempool.space/

Ja się zderzyłem z czymś innym kupiłem BTC za 50 dostałem za 32 a to zam mało aby cokolwiek zrobić :) Czli się sfrajerowałem poczytam posłucham i kupie za 500zł. Tu ni chodzi o zysk na takim małym kapitał tylko danie się wydupczyć a mnie każda złotówka boli stracona w głupi sposób a to było głupie

Ja się zderzyłem z czymś innym kupiłem BTC za 50 dostałem za 32 a to zam mało aby cokolwiek zrobić :) Czli się sfrajerowałem poczytam posłucham i kupie za 500zł. Tu ni chodzi o zysk na takim małym kapitał tylko danie się wydupczyć a mnie każda złotówka boli stracona w głupi sposób a to było głupie

Najpierw edukacja, potem inwestycja - nigdy odwrotnie.

Najpierw edukacja, potem inwestycja - nigdy odwrotnie.

Ma styczność z giełdą od 2006 wcześniej TFI jak wszystko rosło wtedy mnie Bioton nauczył co to bańka

Data zakupu

26.04.2007 sprawdź sobie wykres . Biotonu od tej daty. Moja najlepsza lekcja na studaich:) A sądziłem że to już dołek będzie w sumie to nie pamiętma co sądziłem:)

Dlatego w krypto wchodzę z mikro kapitałem ale nie sadziłem że za50zł nic nie zrobię nawet na giełdzie parę akcji kupię a krypto podzielne do x po przecinku.

No to bez lewara z 50zł na Lambo nie zrobisz.

Po co mi lambo?Ja uważam że samochód powyżej 20000 to debilizm i wtym roku popełłem ten debilizm kupując nowy ale spokój na 15-18lat będzie

Edytowane przez kulibob

Tylko musi być dostępny i polskiego brokera jeszcze . Dostępny jest chyba tylko na Niemieckiej giełdzie BNXG a to nie krypto tylko spółki powiązane z blockchainem. Problem z spółkami blockchchainowymit to to że głównie to grovt anie value. Dla mnie przy zakupie liczy się wycena i historia dywidendowa.

Nie ma żadnej spółki co nie ma chociaż kilku letniej historii dywidendowej. Głównie to spólk polskie zagranica i surowce poprze ETF. Jedyne co ma umnie coś wspólnego z blockchan to

[Atende I pewnie Asseco.

@kulibob - nauka kosztuje. Jasne - możesz olać nauke i zapisać się do jakieś funduszu czy ETFa. Ale tak jak pisałem wcześniej, największe frukty są dla tych co są pierwsi i sami to ogarniają...nihil novi...

Stara szkoła vs nowa :)

Problem w tym że patrząc nato pobieżnie widzę tu bardziej hazard. Nie znalazłem żadnej metody aby fundamentalnie wycenić wartość księgową jakiejś krypto.Mam wrażenie że to samo nakrecające się piramidy. Górnicy do prowizji , ludzie pakujący większość kapitału w coś co nie należy do nikogo, niedający praw łwasności do czegoś . Oczywiście mówię otym etapie rozwoju

Jeśli można jaką masz roczną stopę zwrotu za 2019, 2020 i teraz?

Edytowane przez kulibob

sam sobie policz

https://whattomine.com/coins

dla przykładowego zestawu 6x3060ti

https://whattomine.com/coins/151-eth-ethash?hr=360.0&p=780.0&fee=1.0&cost=0.12&hcost=4500.0&span_br=24&span_d=24&commit=Calculate

karty te można było kupić na początku grudnia zeszłego roku spokojnie za 2300-2500zł za 1 szt. Cała reszta zestawu do kopania wtedy mozna było kupić za około 1500zł (zasilacz 1200W, płyta główna na 6xGPU,procek,ram,stelaż)

Dla takiego sprzętu - rentownośc aktualnie wynosi 2500-3000% - gdzie koszt to prąd zużyty przez sprzęt

Teraz 1 taka kart to kosztuje 6k albo i więcej...cała reszta też.

Opisywałem w wątku chyba inwestycję jaką zrobiłem dla taty w sierpniu zeszłego roku?Złożyłem mu 3 malutkie rigi na 5700XT...sprzęt spłacił się w styczniu, dzisiaj sprzęt jest warty 3 razy więcej niż w momencie kupna, a wartość urobku na chwilę obecną to kilka razy więcej niż kwota zainwestowana. lekko licząc mogę to ocenić na 900-1000% - zakładając, że dzisiaj sprzedaję cały sprzęt i realizuję wszystkie zyski. Ale nic nie sprzedaje, bo nie zarzyna się kury znoszącej złotej jajka...

co do tradingu...

W lipcu zeszłego roku wchodziłem niewielkimi kwotai w DeFi - po około 100-150$ w 1 coina. Stopy zwrotów na poszczególnych coinach to od 1000% do nawet 5500% (LUNA - możesz sprawdzić kursy wtedy i teraz, ale podobnie było na AAVE,SNX,REN,RSR,RUNE,LINK i jeszcze kilka innych - w sumie uzbierało się nawet 20-25% portfela) Tak - to był bonus za bycie pierwszym, bo w tamtym okresie mało kto o Defi słyszał, a co dopiero używał. Ja znalazłem na to czas, przetestowałem 2 platformy (Compound i AAVE) i doszedłem do wniosku, że to jest przyszłość. Czas pokazał że miałem racje, a małe kwoty zainwestowane wtedy przełożyły się na bardzo konkretne profity po kilku miesiącach. Większość z tego już dawno została zrealizowana.

Edytowane przez JTKirk

37% 2020

za pierwsza kwartał 2021 12%

Zyski papierowe i zrealizowane bez uwzględnienia cen gruntów i dopłat oraz fizycznego metalu

Przy względnie defensywnym inwestowaniu( na chwilę obecną (57% akcje i ETFy dywidendowe ,17% obligacje głównie USA ,26% etfy na złoto)

Edytowane przez kulibob

37% 2020

za pierwsza kwartał 2021 12%

Zyski papierowe i zrealizowane bez uwzględnienia cen gruntów i dopłat oraz fizycznego metalu

Przy względnie defensywnym inwestowaniu( na chwilę obecną (57% akcje i ETFy dywidendowe ,17% obligacje głównie USA ,26% etfy na złoto)

średnio-słabo.

Znajomy się oburzył swego czasu, dlaczego narzekam na KNC (coin taki) bo on zrobił przez 3 miesiące 100% - powiedziałem mu, że narzekam, bo inne coiny zrobiły w analogicznym okresie czasu duuużo więcej i te 100% to mało który nie zrobił....taka prawda...procenty na rynku krypto w okresie hossy powodują przewartościowanie osiąganych wyników.

Moje inwestowanie też jest wyjątkowo defensywne - od jakiegoś czasu mam tylko aktywa z TOP50 (poza 3 coinami, które są przeznaczone do realizacji zysków, czekam tylko aż spadnie cena gasu, żeby nie przepłacać za przesył)

średnio-słabo.

Znajomy się oburzył swego czasu, dlaczego narzekam na KNC (coin taki) bo on zrobił przez 3 miesiące 100% - powiedziałem mu, że narzekam, bo inne coiny zrobiły w analogicznym okresie czasu duuużo więcej i te 100% to mało który nie zrobił....taka prawda...procenty na rynku krypto w okresie hossy powodują przewartościowanie osiąganych wyników.

Moje inwestowanie też jest wyjątkowo defensywne - od jakiegoś czasu mam tylko aktywa z TOP50 (poza 3 coinami, które są przeznaczone do realizacji zysków, czekam tylko aż spadnie cena gasu, żeby nie przepłacać za przesył)

Czyja wiem czy srednio-słabo . Na moje przyzwoicie tym bardziej że inwestycja w realne aktywa . Poziom ryzyka nieporównywalnie mniejszy . Średnio co miesiąc dwie dywidendy na konto wpadaj i są reinwestowane . W zasadzie wszystko z " gwarancjami bankowymi"w przypadku upadku brokera, etfy też fizyczne nie syntetyczne .

Dywersyfikacja sektorowa i walutowa.

Ciągle jestem raczej na nie z krypto ale.. w przyszłym tygodniu przeleje parę stów i otworze "lokatę" ale jeszcze trochę YouTube i czytania. Zobaczymy co z tego będzie. Jakie krypto są względnie "pewne" że nie upadną i można z nich zrobić lokatę na bianance?