Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek letniskowy na wylewce betonowej

szymon321

Recommended Posts

Czy domek letniskowy który jest dedykowany do postawienia na wypoziomowanych bloczkach betonowych można postawić na pełnej wylewce betonowej?

Nie znam dokładnego projektu domku, zakładam że skoro można go postawić na bloczkach to podłoga jest zbudowana z czegoś w rodzaju kratownicy drewnianej a później deska podłogowa. Swoim działaniem chciałbym uzyskać stabilność konstrukcji podłogi (nic nie będzie mogło się uginać) oraz wyciszenie i ocieplenie przy upchnięciu wełny/styropianu między podłogę a wylewkę. Czy ten pomysł ma jakieś wady?

Koszty podwójne! Wybierz albo wylewka betonowa-płyta albo fundament punktowy i kratownica z desek krytych osb, MDF czy sklejką . Jeśli zrobisz prawidłowo obie opcje zapewniają stabilną podłogę. Jesli to ma być wyłącznie letnisko to niektórzy tu na forum sądzą że izolacja podłogi jest błędem . Bo zakładam zimą nie będziesz grzał pustego letniska. A to zapewni temperaturę dodatnią jesli reszta konstrukcji ocieplona będzie dobrze.

Nie wiem czy z tą kratownicą i płytą fundamentową to nie przesadziłem z nazewnictwem. Znalazłem takie zdjęcie w sieci:

CAM00069.jpgCAM00069.jpg

Chciałbym zrobić coś podobnego, ale wylewka miałaby 20-30 i lekkie zbrojenie, bloczków betonowych by nie było, a to co przypomina kratownicę na betonie. Do tego trochę wypełnienia żeby było cisze i cieplej a na wierzch deski (jakie są zapewne w tym projekcie).

Mój błąd, chodziło o płytę 20-30 cm grubości wylewki betonowej.

Robienie jak to nazywasz wylewki betonowej tej grubości to jak strzelać z armaty do kaczki. Płyta fundamentowa zbrojona 20 cm to płyta pod normalny dom. Zbrojenie w takiej płycie musi być, można rozproszone. Płyta musi być na tyle wyniesiona by wilgoć z gruntu nie przedostała się do podwaliny drewnianej.

Płyta musi być na tyle wyniesiona by wilgoć z gruntu nie przedostała się do podwaliny drewnianej.
A o tym nie pomyślałem, mimo że wydaje się oczywiste. Czyli w sumie spód płyty musiałby być na poziomie gruntu. Preferowałbym żeby poziom podłogi domku mniej więcej na poziomie gruntu żeby uniknąć potrzeby budowania jakiś wymyślnych schodów. W tej sytuacji byłoby to koło 2 stopnie od ziemi. 20cm wylewki+20cm podwaliny i deski podłogowej. Z drugiej strony budowa na bloczkach też podnosi domek względem poziomu terenu.

Płytę dało by się pewnie jeszcze odchudzić oczywiście przy zbrojeniu. Podwaliny też takiej nie potrzebujesz bo legary podłogowe będą miały oparcie na całej długości, co innego przy oparciu na bloczkach. Da się to zrobić na jednym stopniu. A myślałeś nad płytą ocieploną wtedy płyta i od razu okładzina.