donvitobandito 07.04.2021 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Mam pytanie czy znajdę gdzieś definicję słowa przęsło - takie od płotu w sensie? Chodzi mi o rozporządzenia, ustawy itd. Dziękuję z góry za pomoc. Np. jakbym zbudował płot cały z Kaczmarek Moderno https://www.zpbkaczmarek.pl/produkty/piekny-dom-systemy-ogrodzen/item/98-system-ogrodzeniowy-moderno gdzie jedynym metalowym elementem byłyby bramy i furtka, a resztę stanowiłby ten morek od ziemi, to gdzie tam byłyby przęsła? Czy możnaby wtedy powalczyć o to, że jest to płot całkowicie bez przęseł? Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez donvitobandito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 07.04.2021 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Przęsła ogrodzenia są zazwyczaj między słupkami. Można zrobić ogrodzenie bez przęseł robiąc podwyższoną podmurówkę - murek między słupkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 08.04.2021 02:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Przęsła ogrodzenia są zazwyczaj między słupkami. Można zrobić ogrodzenie bez przęseł robiąc podwyższoną podmurówkę - murek między słupkami. Czyli jak u siebie, w MPZP mam wpisane zakaz stosowania betonowych przęseł i przęseł z prefabrykatów betonowych, a zrobiłbym płot w całości z tych bloczków Kaczmarka, gdzie otwory byłyby tylko na furtkę i dwie bramy zamontowane bezpośrednio w tym betonowym płocie, to oznacza, że nie mam przęseł? Tak mi się wydaje, ale piszę by się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 08.04.2021 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Jeśli wybudujesz całość z bloczków to nie będzie już płot tylko mur. Czyli, owszem nie ma przęseł bo jest całe z betonu.Przęsło to jest to co jest między słupkami. Ustawodawcy prawdopodobnie chodziło o zakaz chamskich betonowych płotów jak np.:https://hardbet-krzanowice.oferteo.pl/images/portfolio/1875047/orig/20231_20140721_180920.jpgale w Twoim wypadku interpretacja będzie zależała od widzimisię urzędnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 08.04.2021 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 (edytowane) Ustawodawcy prawdopodobnie chodziło o zakaz chamskich betonowych płotów jak np.: https://hardbet-krzanowice.oferteo.pl/images/portfolio/1875047/orig/20231_20140721_180920.jpg Ładny. Ma urok edit. A w MPZP pozwalają sobie na zdecydowanie za dużo. Edytowane 8 Kwietnia 2021 przez giman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 08.04.2021 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Ładny. Ma urok edit. A w MPZP pozwalają sobie na zdecydowanie za dużo. Dokładnie. A to jeszcze żeby coś dawało. I tak każdy kurna robi co chce. Niestety żyjemy w kraju konfidentów, dlatego kurna nawet takie głupoty trzeba rozkminiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 08.04.2021 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Ładny. Ma urok A ja wolę gładkie betonowe płyty. Takie udawanie "płota z łupka" słabe jest Gorzej, że MPZP i tak zależy od interpertacji, a co urząd to inna interpretacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 08.04.2021 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 MPZP to zło (poza niezbędnym minimum, które jest wyjątkowym dobrem).Tylko czekać aż zaczną wpisywać kolor elewacji albo liczbę okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 11.04.2021 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 MPZP to zło (poza niezbędnym minimum, które jest wyjątkowym dobrem). Tylko czekać aż zaczną wpisywać kolor elewacji albo liczbę okien. Ja mam wpisane w MPZP kolor elewacji, kolor dachu, materiały na elewacje i na ogrodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 11.04.2021 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Ja mam wpisane w MPZP kolor elewacji, kolor dachu, materiały na elewacje i na ogrodzenie. Jak to jakaś część Krakowa z istniejącą, historyczną zabudową to jestem w stanie zrozumieć. Jak tereny podmiejskie to tragedia i głupota urzędnicza. Pisałem o terenach w których większość forumowiczów ma domy (wsie, obrzeża miast). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 12.04.2021 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Jak to jakaś część Krakowa z istniejącą, historyczną zabudową to jestem w stanie zrozumieć. Jak tereny podmiejskie to tragedia i głupota urzędnicza. Pisałem o terenach w których większość forumowiczów ma domy (wsie, obrzeża miast). To tereny podmiejskie poza obwodnicą autostradową. Wygląda w praktyce jak wieś, ale administracyjnie należy do Krakowa. Obok sąsiadka hoduje kury, w lecie Bizon zboże zbiera, itp. Śmieszne jest to, że takie nakazy architektoniczne mają na celu ujednolicenie wizualne zabudowy, ale to ma sens jak budujemy nowe osiedle domków i wtedy wszystkie będą jednakowe. W takim terenie jak mój, gdzie buduje się w istniejących dziurach pomiędzy domami takie ujednolicenie nie ma sensu, bo co z tego że mój dom ma taki sam kolor dachówki jak dom oddalony o pół kilometra. Obok mnie stoją od dawna domy - każdy inny oraz niepodobny do mojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 12.04.2021 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Dokładnie. Elementy MPZP (estetyczne) są w mojej opinii niepotrzebne a czasem głupie lub szkodliwe.MPZP powinien być od najważniejszych rzeczy - wysokość budynku, odległości od granic, drogi, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 13.04.2021 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 A ja mam zdanie zdecydowanie przeciwne. Jak widzę holenderskie wsie z domków z klinkieru albo skandynawskie drewniane domki to czekam, kiedy w Polsce będzie ład. A tak jeden dom z płaskim dachem, obok mikro-dworek, dalej kostka lata 70 i na koniec post-modernistyczne dzieło sztuki. Chaos i bałagan... Jakby ktoś nasrał i nie posprzątał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 13.04.2021 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Dla mnie działania państwowe tak szczegółowo regulujące kwestię estetyki to jest wizja mroczna, chora, głupia, skrajnie nadmiarowa. A nie jestem jakiś "skrajnym wolnościowcem" i cieszy mnie wiele aspektów roli państwa w życiu ludzi. Jakby ktoś nasrał i nie posprzątał... To ludzkie domy, wybory i życie. Narzucenie wyglądu domów tylko po to, żeby akurat twoje oko się cieszyło jak będziesz przejeżdżał. Dość zuchwałe i egocentryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 14.04.2021 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 A ja mam zdanie zdecydowanie przeciwne. Jak widzę holenderskie wsie z domków z klinkieru albo skandynawskie drewniane domki to czekam, kiedy w Polsce będzie ład. Ale jak chcesz wprowadzić "ład" w zabudowie istniejącej? Każesz je wszystkie rozwalić? Przerabiać elewacje? Tzn. "czekasz", żeby co? Żeby te istniejące domy się rozpadły? W większości MPZP jest uchwalany dla terenów miejscowości zabudowanych w 80 procentach. Tak jak napisałem wcześniej: "ład" można w wprowadzać, gdy budujemy nowe osiedle domków na nowym obszarze dopiero co zabranym pod zabudowę z terenów zielonych lub z produkcji rolnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 14.04.2021 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Czekam i mam nadzieję.Z jednej strony na to, że stare domy się zawalą albo ludzie "zmienią je na nowe", z drugiej strony na regulacje dotyczące elewacji, dachów, płotów. Z trzeciej na to, że ludzie zrozumieją, że dom ma pasować też do otoczenia, a nie tylko do "widzimisię" właściciela. Bo albo zróbmy wolnoamerykankę i niech każdy buduje co chce, albo zróbmy porządek. Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Ale wg mnie najwięcej wad mają rozwiązania pośrednie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 14.04.2021 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 ludzie zrozumieją, że dom ma pasować też do otoczenia, a nie tylko do "widzimisię" właściciela. W mojej ocenie dom ma nie przeszkadzać otoczeniu. Pasować to już za daleko, kwestia jeszcze definicji "pasować". Jak widzę holenderskie wsie z domków z klinkieru Ja w Holandii nie byłem, ale na potrzeby tej dyskusji wystarczy chwila z Google StreetView. I ... mnie też się podobają holenderskie widoki, bo czyściej, schludniej i bardziej bogato wszędzie. Ale kolory elewacji, dachów, pokrycie dachu czy rodzaj płotu już zostawione do decyzji właściciela. Fakt sporo klinkieru (jak na polskie oko), ale płot każdy inny i nawet strzechę możesz mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 14.04.2021 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Czekam i mam nadzieję. Z jednej strony na to, że stare domy się zawalą albo ludzie "zmienią je na nowe", z drugiej strony na regulacje dotyczące elewacji, dachów, płotów. Z trzeciej na to, że ludzie zrozumieją, że dom ma pasować też do otoczenia, a nie tylko do "widzimisię" właściciela. Bo albo zróbmy wolnoamerykankę i niech każdy buduje co chce, albo zróbmy porządek. Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Ale wg mnie najwięcej wad mają rozwiązania pośrednie... W sumie to już jest na Twoje. Wystarczy spojrzeć ilu otumanionych ludzi chodzi w maseczkach, bo im rząd każe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 15.04.2021 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 W sumie to już jest na Twoje. Wystarczy spojrzeć ilu otumanionych ludzi chodzi w maseczkach, bo im rząd każe. W których krajach obecnie nie ma obowiązku maseczek? (tylko tam są rządy które dają wolność obywatelom) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 15.04.2021 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Zostańmy przy MPZP.Maseczki mamy TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts