Robinson74 07.04.2021 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Skończyłem SSZ, a już zastanawiam się nad niwelacją działki. Dotarłem do pewnego artykułu, w którym jest opis i przy okazji widać taki obrazek z podanymi wysokościami od poziomu zero. Czy jakiekolwiek formy zajmujące się przygotowaniem trawnika/ogrodu wokół domu wykonują aż tak dokładne mapki w tym celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenryKruse 07.04.2021 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Można to robić w ten sposób - twój rysunek jest niewyraźny, ale zapewnie jest z programu, który liczy różnice wysokości w oparciu o zadany spadek. Na podstawie tego można wyznaczyć kilka punktów charakterystycznych [paliki] połączyć je sznurkami i rozsypywać ziemię.Oczywiście wystarczy mniejsza dokładność - w zależności od terenu 10 lub 5 cm. Ja tak robiłem - tyle że spadki liczyłem na piechotę i wyznaczałem niwelatorem - od biedy można sznurkiem i poziomic - u mnie się sprawdziło - dokładność 5 cm -ale działka malutka to miało to znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts