Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła głębinowa a ogrzewanie gazowe co lepsze.?

lukas198820

Recommended Posts

Witam ostatnio czytałem że ogrzewanie pompą ciepła jest nieopłacalne i bardziej opłaca się grzać gazem. Jaka jest prawda?

Podstaw sobie ceny dla gazu i PC i policz.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM!

Witam ostatnio czytałem że ogrzewanie pompą ciepła jest nieopłacalne i bardziej opłaca się grzać gazem. Jaka jest prawda?

Prawda jest głębinowa :D

Musisz znać szyfr czyli podstawy matematyki ze szkoły podstawowej.

Widać, nie nabyłeś takowej wiedzy to będzie Ci ciężko złamać ten szyfr...

:D

Edytowane przez Arturo1972

Co za nią przemawia, pomijając kwestię, że jest ekologiczna, i że nie trzeba się martwić o tankowanie zbiornika z gazem (przy braku dostępu do sieci gazowej)?

Spójrzmy do projektu Jantar 2 ver A. Projektant na C.O. i C.W.U przewidział roczne zużycie 1700m3 gazu, po 2 zł wychodzi 3400zł. Jak drożej (a tak było) to odpowiednio więcej. Pompą ciepła wychodzi koszt prądu około 1200-1500 zł na rok, który sobie możesz jeszcze obniżyć choćby PV. Koszt inwestycji w przypadku nowego domu podobny-przy PW nie musisz robić przyłącza gazowego, instalacji gazowej, komina. Sumarycznie daje ci to samo. A prąd i tak musisz doprowadzić do działki.

Edytowane przez maciejos36

Co za nią przemawia, pomijając kwestię, że jest ekologiczna, i że nie trzeba się martwić o tankowanie zbiornika z gazem (przy braku dostępu do sieci gazowej)?

Każdy ma inne podejście.

U mnie gaz leci po drugiej stronie drogi, przyłącze ryczałt, bo odległość się mieści.

Mimo wybrałem tanią pc, która została włączona 30 marca 2020r.

Za ten sezon do teraz na samo CO zużyłem 2115kWh. Uwzględniając pracę pompy w drogiej kilka godzin, plus grzałka 2kW przez 5 godzin w tym sezonie, do teraz kosztowało mnie to 645zł.

Pompa tania w cenie marketowego śmieciucha 5 klasy, lub w cenie kotła gazowego kondensacyjnego. Plus dodatkowe rurki do wpięcia się pod istniejącą instalację CO opartą na kotle elektrycznym.

Ile wytrzyma taka pc?

Uwzględniając moje obecne ceny prądu w taniej, to przy wymianie jednostki, wystarczą 3-4 lata.

Z gazu 1kWh obecnie wychodzi około 20gr. Więc nawet w stosunku do gazu, koszt inwestycji jest 50%, a użytkowanie tego nośnika droższe.

Jednak to sobie musi każdy sam przeliczyć i wybrać dla siebie optymalne rozwiązanie.