Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam ostatnio czytałem że ogrzewanie pompą ciepła jest nieopłacalne i bardziej opłaca się grzać gazem. Jaka jest prawda?

Podstaw sobie ceny dla gazu i PC i policz.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM!

Witam ostatnio czytałem że ogrzewanie pompą ciepła jest nieopłacalne i bardziej opłaca się grzać gazem. Jaka jest prawda?

Prawda jest głębinowa :D

Musisz znać szyfr czyli podstawy matematyki ze szkoły podstawowej.

Widać, nie nabyłeś takowej wiedzy to będzie Ci ciężko złamać ten szyfr...

:D

Edytowane przez Arturo1972

Najtaniej kradzionym drewnem lub węglem za 900zeta:D

"Głębinowa", czyli jak rozumiem, gruntowa z kolektorem pionowym, na pewno będzie wychodzić taniej w eksploatacji od gazu. Zastanawiać się nad kosztami można w przypadku pompy, w której dolnym źródłem jest powietrze (ten rodzaj jest aktualnie najpopularniejszy i najtańszy).

Jeśli zamontujesz pc pw w cenie instalacji gazu, to pc powietrzna będzie lepszym rozwiązaniem.

Jeśli zamontujesz pc pw w cenie instalacji gazu, to pc powietrzna będzie lepszym rozwiązaniem.

Co za nią przemawia, pomijając kwestię, że jest ekologiczna, i że nie trzeba się martwić o tankowanie zbiornika z gazem (przy braku dostępu do sieci gazowej)?

Co za nią przemawia, pomijając kwestię, że jest ekologiczna, i że nie trzeba się martwić o tankowanie zbiornika z gazem (przy braku dostępu do sieci gazowej)?

Spójrzmy do projektu Jantar 2 ver A. Projektant na C.O. i C.W.U przewidział roczne zużycie 1700m3 gazu, po 2 zł wychodzi 3400zł. Jak drożej (a tak było) to odpowiednio więcej. Pompą ciepła wychodzi koszt prądu około 1200-1500 zł na rok, który sobie możesz jeszcze obniżyć choćby PV. Koszt inwestycji w przypadku nowego domu podobny-przy PW nie musisz robić przyłącza gazowego, instalacji gazowej, komina. Sumarycznie daje ci to samo. A prąd i tak musisz doprowadzić do działki.

Edytowane przez maciejos36

Każdy ma inne podejście.

U mnie gaz leci po drugiej stronie drogi, przyłącze ryczałt, bo odległość się mieści.

Mimo wybrałem tanią pc, która została włączona 30 marca 2020r.

Za ten sezon do teraz na samo CO zużyłem 2115kWh. Uwzględniając pracę pompy w drogiej kilka godzin, plus grzałka 2kW przez 5 godzin w tym sezonie, do teraz kosztowało mnie to 645zł.

Pompa tania w cenie marketowego śmieciucha 5 klasy, lub w cenie kotła gazowego kondensacyjnego. Plus dodatkowe rurki do wpięcia się pod istniejącą instalację CO opartą na kotle elektrycznym.

Ile wytrzyma taka pc?

Uwzględniając moje obecne ceny prądu w taniej, to przy wymianie jednostki, wystarczą 3-4 lata.

Z gazu 1kWh obecnie wychodzi około 20gr. Więc nawet w stosunku do gazu, koszt inwestycji jest 50%, a użytkowanie tego nośnika droższe.

Jednak to sobie musi każdy sam przeliczyć i wybrać dla siebie optymalne rozwiązanie.

Jest nie tylko ekologiczna ale ekonomiczna również ;)

W eksploatacji może być znacznie tańsza niż gaz.

• Like 1
A ile kosztuje gruntowa pompą ciepła. Szacuje ze jakieś 30-40 tys. Zgodzicie się? Można znalezc cos taniej?

A dolne źródło chcesz pionowe, poziome, koszowe? Trochę pracy własnej czy wszystko zlecone? Jaka moc?

A ile kosztuje gruntowa pompą ciepła. Szacuje ze jakieś 30-40 tys. Zgodzicie się? Można znalezc cos taniej?

8 kw na gotowo w firmie konceptus cop 4,5 murowany ,dofinansowanie na pc z 3 plusami to ok 15 tys zł .

8 kw na gotowo w firmie konceptus cop 4,5 murowany ,dofinansowanie na pc z 3 plusami to ok 15 tys zł .

Czy chodzi o tę samą firmę, która na swojej stronie ma cennik i zaczyna się on od 33 300 a kończy na 91 200?