Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwór w ścianie nośnej pomiędzy mieszkaniami

mateuszwdowiak

Recommended Posts

Witam,

kupiłem drugie mieszkanie sąsiadujące z tym, w którym aktualnie mieszkam i chciałbym zrobić otwór pomiędzy tymi mieszkaniami.

Otwór będzie nieduży, szerokość 70cm bez drzwi. Mieszkań nigdy w przyszłości nie zamierzam łączyć w jedną KW - zawsze będą traktowane jako oddzielne, mają oddzielne wejścia z klatki schodowej i tak pozostanie.

Cały problem w tym, że pomiędzy mieszkaniami jest ściana nośna (mieszkanie na parterze w bloku 4 piętrowym).

Technicznie zostanie to wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną przez fachowców, ja mam pytanie natury formalnej.

Jak podejść do tematu pozwolenia z PINB, Wspólnotą mieszkaniową, ponieważ z tego co się orientowałem na taki otwór potrzebuję projekt budowlany + zgody wspólnoty (nie wiem czy większości, czy jednomyślnej, bo spotkałem się z obiema wersjami).

Ekipę remontową mam umówioną na sierpień - zależy mi, żeby do tego czasu wyrobić się z formalnościami.

Inną opcją jest zrobić tylko zgłoszenie do PINB z zamiarem wykonania otworu i z załączeniem aktu własności obu mieszkań lub w ogóle nie zgłaszania tego nikomu - i liczyć, że nikt z sąsiadów nie zgłosi samowoli budowlanej.

Jaką opcję mi doradzacie?