mateuszwdowiak 10.04.2021 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Witam,kupiłem drugie mieszkanie sąsiadujące z tym, w którym aktualnie mieszkam i chciałbym zrobić otwór pomiędzy tymi mieszkaniami. Otwór będzie nieduży, szerokość 70cm bez drzwi. Mieszkań nigdy w przyszłości nie zamierzam łączyć w jedną KW - zawsze będą traktowane jako oddzielne, mają oddzielne wejścia z klatki schodowej i tak pozostanie. Cały problem w tym, że pomiędzy mieszkaniami jest ściana nośna (mieszkanie na parterze w bloku 4 piętrowym). Technicznie zostanie to wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną przez fachowców, ja mam pytanie natury formalnej. Jak podejść do tematu pozwolenia z PINB, Wspólnotą mieszkaniową, ponieważ z tego co się orientowałem na taki otwór potrzebuję projekt budowlany + zgody wspólnoty (nie wiem czy większości, czy jednomyślnej, bo spotkałem się z obiema wersjami). Ekipę remontową mam umówioną na sierpień - zależy mi, żeby do tego czasu wyrobić się z formalnościami. Inną opcją jest zrobić tylko zgłoszenie do PINB z zamiarem wykonania otworu i z załączeniem aktu własności obu mieszkań lub w ogóle nie zgłaszania tego nikomu - i liczyć, że nikt z sąsiadów nie zgłosi samowoli budowlanej. Jaką opcję mi doradzacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.04.2021 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 ingerujesz w część wspólną nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszwdowiak 10.04.2021 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 ingerujesz w część wspólną nieruchomości. jasne - to jest oczywiste, gdyby tak nie było nie pytałbym w ogóle o poradę jak do tego podejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 11.04.2021 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Z flaszkami przejdź się po sąsiadach . Zaproś na naradę w restauracji etc. Sąsiedzi już o twym zakupie wiedzą, bystrzejsi domyślają się już co zamierzasz jeśli już od ciebie nie wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.04.2021 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Należy wystąpić o Pozwolenie na Budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts