wsowa 11.04.2021 01:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Chcę wywiercić studnię na ok 60m i chcę to zrobić legalnie. Wiem, że powyżej 30m głębokości potrzebne są jakieś pozwolenia wodnoprawne. Pytanie:Ile kosztują te formalności i ile trwa ich załatwienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.04.2021 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Za pozwolenie i ocenę ok 1300 zł/netto. Jednak wszystko zależy od regionu więc opłaty choć stałe mogą się różnić(niewiele ale jednak)Ale kłopot jest inny bo wymagane są też inne dokumenty które również wymagają opłat:sick:Do wniosku trzeba dołączyć operat wodnoprawny, wypisy z rejestru gruntów lub uproszczone wypisy z rejestru gruntów dla nieruchomości. Mogą być potrzebne również inne dokumenty jak decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach, wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, ocena wodno-prawna, a także dokumentacja hydrologiczna.Wiem że jest tego trochę, ale zgodnie z prawem tak to wygląda. Prośbę składa się do odpowiedniego - w Małopolsce organu Wód Polskich - Regionalnego Zarząd Gospodarki Wodnej w Krakowie, ale to chyba wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wsowa 12.04.2021 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Wypisy, wyrysy itd to i tak zbieram do PnB więc to żaden koszt dodatkowy. Ale podobno projekt geologiczny i operat wodno-prawny są potrzebne i to są chyba koszty największe. Ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 12.04.2021 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Uncle Google, wpisujesz nazwę swojej gminy/miasta/powiatu geolog, usługi geologiczne; robisz klick i wybierasz kogo chcesz. Kontaktujesz się gołębiem pocztowym, lajkonikiem lub tradycyjnie - przez telefon. .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 12.04.2021 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Chcę wywiercić studnię na ok 60m i chcę to zrobić legalnie. Wiem, że powyżej 30m głębokości potrzebne są jakieś pozwolenia wodnoprawne. Pytanie: Ile kosztują te formalności i ile trwa ich załatwienie? Cześć, dlaczego chcesz wiercić na 60m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 12.04.2021 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Cześć, dlaczego chcesz wiercić na 60m? Też się dziwie. Zwykle przy 90 dobijamy do wartościowych pokładów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 13.04.2021 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 30, 60 czy 90 to nie ma znaczenia. Ważne żeby do wody się dokopać, warstwa wodonośna miała kilkanaście metrów i woda była dobrej jakości. Proponuję sprawdzić na mapie jaką głębokość ma najbliższa studnia od wodociągów. Jeśli będzie to np. 150 m to znaczy, że na 60 i nawet 90 metrach wody nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts