wojtyla 11.04.2021 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Witam, Planuję ogrzewać wodę w istniejącym bojlerze grzałką elektryczną. Jako że nie znam się za bardzo na budowie bojlerów to prosiłbym o radę od doświadczonych użytkowników w tej sprawie, żeby nie kupować w ciemno i zobaczyć, że `a może będzie pasować`. Nie znam dokładniej marki bojera, ale bo wyglądzie wydaje mi się, że jest to Kospel WP 140l. Znalazłem taką grzałkę, która niby pasuje do tego bojlera: Grzałka 6/4 2000W z termostatem. 1. Czy ktoś może potwierdzić czy taka grzałka będzie pasować? 2. Jak wygląda taka wymiana? Na moje oko będzie tutaj trzeba spuścić wodę z bojera, odkręcić śrubę pod licznikiem (strzelam, że to jest dobre miejsce) i wkręcić grzałkę (nie ogarniam hydrauliki ale obstawiam że coś takiego będę w stanie zrobić sam:o) 3. Kojarzycie urządzenie które będzie mi pilnowało taryfy nocnej w G12W i monitorowało zużycie prądu przez grzałkę? Z góry dziękuję za każdą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.04.2021 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Tak wg danych ten zbiornik może posiadać grzałkę elektryczną z gwintem zewnętrznym 1 i 1/2". Aby ją zamontować należy spuścić wodę z wnętrza. Najlepiej jest pozakręcać wodę zimną dopływ i odpływ ciepłej z zasobnika oraz odkręcić filtr wody - akurat jest okazja go oczyścić - oraz korek zaznaczony - tym wypuścić wodę do granicy gdzie będzie można odkręcić zaślepkę w której miejsce chcesz wkręci grzałkę. Aby kontrolować zużycie energii przez grzałkę możesz zamontować coś takiego: Obciążenie do 3,6kW i cena do 50 zł stanowi pewną alternatywę do odczytu zużycia energii elektrycznej przez podłączoną grzałkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtyla 11.04.2021 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Tak wg danych ten zbiornik może posiadać grzałkę elektryczną z gwintem zewnętrznym 1 i 1/2". Aby ją zamontować należy spuścić wodę z wnętrza. [ATTACH=CONFIG]454780[/ATTACH] Najlepiej jest pozakręcać wodę zimną dopływ i odpływ ciepłej z zasobnika oraz odkręcić filtr wody - akurat jest okazja go oczyścić - oraz korek zaznaczony - tym wypuścić wodę do granicy gdzie będzie można odkręcić zaślepkę w której miejsce chcesz wkręci grzałkę. Aby kontrolować zużycie energii przez grzałkę możesz zamontować coś takiego: [ATTACH=CONFIG]454781[/ATTACH] Obciążenie do 3,6kW i cena do 50 zł stanowi pewną alternatywę do odczytu zużycia energii elektrycznej przez podłączoną grzałkę. Wielkie dzięki za pomoc. Zauwazylem że pomyliłem miejsce w którym można włożyć grzałkę, bo po prawej stronie jest chyba anoda magnezowa czyli po lewej stronie będzie miejsce na grzałkę. Problem w tym że jest to przy ścianie, więc nie mam jak się tam dostać. Więc tutaj będę musiał zdjąć cały bojlera, zamontować i zmontować ponownie, zgadza się? Mam jeszcze pytanie, czy jest sens grzać wodę w nocy na G12w czy lepiej zostać na G11 i grzać w dzień z nadwyżki fotowoltaiki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.04.2021 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 No to masz problem z tą grzałką - trudno jest pozostawić sobie takie urządzenie( które może "nagle przestać działać" )bez możliwości obsługi i kontroli a wymagane jest to zdjęcie takiego zbiornika. Szczerze: zamienił bym miejscami anodę z grzałką anodę kupił bym tytanową i zastosował redukcję 1i1/2 na odpowiednią - a grzałkę zakupił o średnicy wejścia elektrody magnezowej( tam jest zapewne 1 cal). Co do energii daj sobie spokój ze zmianą taryfy tylko dlatego, że chcesz grzać nadwyżką taki zbiornik - rozliczenie i tak tych taryf jest "powiedzmy problematyczne" pozostał bym przy G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtyla 11.04.2021 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 No to masz problem z tą grzałką - trudno jest pozostawić sobie takie urządzenie( które może "nagle przestać działać" )bez możliwości obsługi i kontroli a wymagane jest to zdjęcie takiego zbiornika. Szczerze: zamienił bym miejscami anodę z grzałką anodę kupił bym tytanową i zastosował redukcję 1i1/2 na odpowiednią - a grzałkę zakupił o średnicy wejścia elektrody magnezowej( tam jest zapewne 1 cal). Co do energii daj sobie spokój ze zmianą taryfy tylko dlatego, że chcesz grzać nadwyżką taki zbiornik - rozliczenie i tak tych taryf jest "powiedzmy problematyczne" pozostał bym przy G11. Z tym masz rację, za każdym razem zdejmować zbiornik to by był problem. Czyli w tym rozwiązaniu z tego co rozumiem: 1. Kupuje anodę tytanową żeby pasowała z lewej strony, czyli przykładowo anoda na 1 cal będzie w miejscu grzałki na 1 1/2 cała. 2. Kupuje grzałkę na 1cal. 3. Spuszczam wodę i zamieniam miejscami anodę z grzałką. 4. Czyszcze przy okazji filtrbl wody 5. Zakładam bojler i wszystko gra. Wiem, że opisałem to łopatologocznie ale amator musi sprawdzić czy rozumienie jest poprawne. A tak z ciekawości, dlaczego grzałka w miejsce anody nie wchodzi w grę? Rozumiem że pełni ona ważną funkcję ale praktycznie z tego co rozumiem jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.04.2021 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Tak, bardzo krótko napisane a pracy więcej. Wiesz o czym piszesz więc myślę że dla Ciebie to nie będzie problem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtyla 11.04.2021 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Tak, bardzo krótko napisane a pracy więcej. Wiesz o czym piszesz więc myślę że dla Ciebie to nie będzie problem;) Zrozumiałem aluzje. Dzięki za poradę, myślałem że sprawa będzie łatwiejsza ale wygląda na to że skorzystam z usług profesjonalisty. Chyba że istnieje jeszcze inna alternatywa, np. dostawienie osobnego zbiornika z grzałką, podłączonego do bojlera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.04.2021 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Zrozumiałem aluzje. Dzięki za poradę, myślałem że sprawa będzie łatwiejsza ale wygląda na to że skorzystam z usług profesjonalisty. Chyba że istnieje jeszcze inna alternatywa, np. dostawienie osobnego zbiornika z grzałką, podłączonego do bojlera. Żadna aluzja tylko stwierdzenie. Nie każdy podejmie się samodzielnie takiej pracy. Jest alternatywa, tylko dużo droższa. Niewielki zbiornik w nim grzałka, wejście i wyjście woda ze zbiornika głównego poprzez pompę do małego z grzałką z małego z powrotem do dużego. Wyłącznik termiczny ustawiony na temp.49-53*C. Po osiągnięciu takiej temp. pompa stop, grzałka off. Coś na zasadzie przepływowego podgrzewacza i układu cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtyla 16.06.2021 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Żadna aluzja tylko stwierdzenie. Nie każdy podejmie się samodzielnie takiej pracy. Jest alternatywa, tylko dużo droższa. Niewielki zbiornik w nim grzałka, wejście i wyjście woda ze zbiornika głównego poprzez pompę do małego z grzałką z małego z powrotem do dużego. Wyłącznik termiczny ustawiony na temp.49-53*C. Po osiągnięciu takiej temp. pompa stop, grzałka off. Coś na zasadzie przepływowego podgrzewacza i układu cyrkulacji. Wracam po czasie do tematu. Stwierdziłem, że i tak bojler będzie przez rok, może dwa to będę dogrzewał grzałką którą umieszczę w miesce anody magnezowej aby nie zdejmować bojlera. Znalazłem taką, aby gwint 3/4 cala pasował: https://egrzalki.pl/pl/p/Grzalka-do-kaloryfera-zeberkowego-2000W-230V-regulacja%2C-TURBO/1301 Czy taka grzałka da radę i będzie mi pasowała w miejsce tej anody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.06.2021 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Wszystko zależy od gwintów - jeśli są identyczne będzie pasowała - tylko ta moc - 2kW to trochę jakby mało dla takiego zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.06.2021 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 IMO trochę mało wody zagrzejesz, bo grzałka w połowie zasobnika.Moc i 500W starczy, żeby ogrzać w taniej strefie ze 3x te 70l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 18.06.2021 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Wracam po czasie do tematu. ... Czy taka grzałka da radę i będzie mi pasowała w miejsce tej anody? Podlinkowana grzałka ma prawie 60cm długości. Podobnie anoda magnezowa, która ma zdaje się 66cm. Patrząc na zdjęcie Twojego bojlera, to do wymiany i tak będziesz musiał zdjąć go ze ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtyla 18.06.2021 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Bojler ma 5 lat. Ta grzałka to tymczasowe rozwiązanie aby ogrzewać CWU fotowoltaika. Później wymienię go na pompę ciepła. Nie ma potrzeby zdejmowania bojlera, na zdjęciu anoda jest z prawej strony i jest do niej dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts