Wachowsky 12.04.2021 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) Cześć, Wspólnie z rodziną stoimy przed trudnym wyborem, będziemy wymieniać naszego kopciucha na gazówkę kondensacyjną. Dom starego budownictwa, lecz dobrze ocieplony i w całym domu nowe okna. Generalnie izolacja dobra i dużo ciepła nie ucieka. Powierzchnia do ogrzania 240mkw. Tylko grzejniki w każdym z nich jest zawór termostatyczny Heimeier. Jestem już po wizytach i ofertach dwóch firm. Propozycja numer 1: Kocioł Viessmann Vitodens 222F 24kW ze zbiornikiem c.w.100l, wymiennikiem płytowym i z pełnym regulatorem pogodowym Vitotronic 200. Cena całej instalacji z wkładem kominowym, przerobieniem naczynia wyrównawczego (usunięcie go i zamontowanie automatycznego odpowietrzania) - 21.500 zł brutto. Propozycja numer 2: Vaillant Pakiet VC256/5-5 + VIH R 120+ multimatic(przewodowy)* Cena całej instalacji 11.500zł brutto. Różnica ogromna, stąd moje pytanie, czy warto dokładać te 10tyś zł do tego Viessmanna? On jest rzeczywiście o niebo lepszy? Różnica na samym piecu jest około 6tyś. Kocioł na ogrzewanie i ciepłą wodę. Jeśli chodzi o serwis to z Vaillantem miałbym super, serwis ulicę dalej od mojego domu. W obydwu przypadkach jest zbiornik, lecz na korzyść Vaillanta o 20l, pogodynka. Viessmann wygrywa tylko wyglądem, ale kocioł będzie stał w piwnicy, więc nie zależy mi na wyglądzie. Edytowane 12 Kwietnia 2021 przez Wachowsky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.04.2021 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) ......... Jeśli chodzi o serwis to z Vaillantem miałbym super, serwis ulicę dalej od mojego domu. W obydwu przypadkach jest zbiornik, lecz na korzyść Vaillanta o 20l, pogodynka. Jeśli tak to po co się zastanawiasz. Bierz Vaillanta. Jeśli jest to nieodzowne to znajdż dobrą ofertę na zestaw razem z szachtem. Poza tym reszta jest uzależniona od typu instalacji. Dla dobrze ocieplonego domu 240m2 rozważył bym jednak VC-206 zamiast VC-256 Pełna moc 25 kW prawdopodobnie i tak nie będzie wykorzystywana. Poza tym to zasobnik 100 czy 120l jest uzależniony od ilości osób oraz częstotliwości korzystania z cwu. Edytowane 12 Kwietnia 2021 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wachowsky 12.04.2021 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Dzięki za odpowiedź. 4 osoby dorosłe i w niedalekiej przyszłości dziecko. Raczej ten 120l będzie lepszy tym bardziej, że miejsca w piwnicy mam sporo i nie muszę się martwić i przestrzeń. Ciekawi mnie po prostu aż taka różnica w cenie jeśli chodzi o same kotły, przecież 6k to kupa kasy, a raczej Valliant dużo gorszy i mniej wypromowany od Viessmanna nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.04.2021 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) Jak już porównywać to porównywalne produkty. Tu mamy porównanie w stylu samód osobowy i ciężarówka.... Po pierwsze: Vitodens 222-F to kociol kompaktowy z wbudowanym zasobnikiem (tzw lodówka). Takie konstrukcje zawsze sa droższe niż rozwiązanie oddzielnie kocioł oddzielnie zasobnik. Druga rzecz to kocioł Vitodens 2xx to dużo bardziej zaawasnowane urzadzenie niż wskazany kocioł konkurencji. Trzecie to porównywanie zasobnika ładowanego warstwowo z zasobnikiem wężownicowym.... Jeśli porównywac cenowo to jako konkurenta dla VC256/5-5 zasobnikiem proszę popatrzeć na kocioł Vitodens 100-W B1HF z zasobikiem 140l.Prosiłbym także uwzględnić że kocioł Viotdens 1xx ma wbudowany regulator mogacy pracowac zarówno w trybie stałotemperaturowym jak równiez pogodowym, że w standardzie jest moduł komunikacji internetowej, że jest system kontroli jakości spalania.... Edytowane 12 Kwietnia 2021 przez Konsultant Viessmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 12.04.2021 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 @Wachowsky Jeśli nie masz jeszcze przyłącza gazu to sugeruję byś się zastanowił, czy nie lepiej wyjdziesz na wymianie kopciucha na pompę ciepła. PC nawet przy grzejnikach dobrze się sprawdza. Kondensat też potrzebuje niskich temperatur by jego praca była wydajna, więc być może będziesz musiał dokupić grzejników. Nie wiem jakiej jakości jest gaz w Twojej okolicy, ale słyszałem, że w okresie chłodów niektórzy się skarżą, że płomień w kuchenkach gazowych z niebieskiego zmienia się na żółtawy i wychodzi go znacznie więcej. Przy PC też nie jest do pogardzenia ulga od dochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusss_2008 13.04.2021 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Biorąc pod uwagę cenę kotła 21500 plus przyłącz to nie wiem czy taki drugi gadżet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wachowsky 13.04.2021 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 @brusss_2008@vr5 Przyłącze już mam, bo mamy starą gazówkę, która ogrzewa nam wodę, a kopciuch na centralne. Raczej zdecyduje się na tego Vaillanta, mimo iż @Konsultant Viessmann ma sporo racji, to nie podważalny jest fakt iż Serwis Viessmann ma do mnie około 30km, a Vaillant 100m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 13.04.2021 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Tak jak napisał Mareks77 bierz 206, albo zrób OZC i może 146 wystarczy, wtedy kilka minut dłużej będzie się grzała ciepła woda CWU ale kociołek nie będzie taktować. W tej cenie Viessman chyba wyjdzie dużo więcej, no i Vaillant zaczyna pracę od 3 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 14.04.2021 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 ale chyba jest droższy od Vailanta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 14.04.2021 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 @vr5 pompa ciepła to drogi gadżet Napisałem, że jeśli Kolega @Wachowsky nie ma przyłącza gazu. PC raczej by była ciekawszą propozycją i wcale nie jest taka droga w zakupie oraz w późniejszej eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wachowsky 14.04.2021 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 @byq84 a tak z ciekawości ile wychodzi Ci rocznie za gaz? A opłaty za prąd jak to wygląda? Co prawda mam 5kW fotowoltaike założoną, ale z ciekawości pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 14.04.2021 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 2400 PLN za zeszły sezon 22,5 C w domu, w tym roku myśle że bedzie podobnie, od czasu dołożenia sterownika pokojowego splanie spadło. Prąd wychodził 350 zl na 2 mce, po podwyżkach 400 zł na 2 mce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 16.04.2021 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Pewnie masz racje, porównywałem ceny z allegro. Nie jestem instalatorem i nie mam żniżek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts