elpapiotr 18.04.2021 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 To teraz napisz autorowi, jak długo wytrzyma jego otok, gdy pisze Grunt piaszczysty, na kilkudziesięciu centymetrach zaczyna się twardszy, bardziej gliniasty. Ile lat mógłby przetrwać uziom poziomy ocynkowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 18.04.2021 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 To teraz napisz autorowi, jak długo wytrzyma jego otok, gdy pisze Nie rzucisz normą jakąś? Przecież szpecem od takich rzeczy jesteś tu Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.04.2021 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Taaa. Bedę rzucasł, a ty i tak się uchylisz ... w obronie przed wiedzą.Jeszcze czego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 18.04.2021 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Taaa. Bedę rzucasł, a ty i tak się uchylisz ... w obronie przed wiedzą. Jeszcze czego! Te twoje normy obchodzę mnie tyle co zeszłoroczny śnieg. Chcesz pomóż autorowi tematu czy kłócić i robić mi na przekór?? Mi nie pomagasz, ja swoje zdanie tu opisałem a autor sam wyciągnie wnioski czy skorzysta czy nie z moich porad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.04.2021 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) Po kiego grzyba zaczepiasz? Pomagaj, normami sie nie przejmuj.W końcu masz wiedzę większą, niż ta zawarta w normach, prawda? Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.04.2021 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Po kiego grzyba zaczepiasz? Pomagaj, nornmami sie nie przejmuj. Aż sobie zapiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 18.04.2021 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) Po kiego grzyba zaczepiasz? Pomagaj, nornmami sie nie przejmuj. W końcu masz wiedzę większą, niż ta zawarta w normach, prawda? Dobrze się czujesz? kto kogo się czepia? Weź zobacz, cofnij się do postu Nie widziałeś ? To obejrzyj, bo ja już wymianiałem na kolejne ... 15-20 lat. https://www.google.com/search?q=bednarka+w+ziemi&tbm=isch&ved=2ahUKEwiDk_CcvofwAhWFzioKHbCrCMMQ2-cCegQIABAA&oq=bednarka+w+ziemi&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECCMQJzoECAAQGDoCCAA6CAgAELEDEIMBUL52WLnlAWD-6QFoIHAAeACAAUaIAYYGkgECMTKYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=ofx7YMO-MYWdqwGw16KYDA&client=opera&hs=hkm#imgrc=tL2dAheou4-EmM Odpowiedziałeś na mojego posta w którym polemizowałem nie z Tobą. Więc kto do kogo się przyczepił pierwszy? Nie wiesz? Podpowiem Ty uczepiłeś się pierwszy mojej wypowiedzi która była skierowana do @domino34 Więc jak chcesz wszczynać kolejną kłótnie to nie tędy droga, Panie zgryźliwy elektryku. Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.04.2021 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Oj tam, oj tam. Odpuść, bo będzie się działo, a po co ci to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 18.04.2021 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Kiedyś znajomemu pomagałem uporządkować kupioną działkę z warsztatu i domku który był przeznaczony do rozbiórki i wyciągnięta między innymi bednarka (otok) z ziemi była dobra. Grunt na tej działce to jakieś 20-30 cm czarnej ziemi a potem piasek, piasek i piasek, bednarka była na głębokości dobrego metra. Wspaniała rekomendacja do zastosowania takiego rozwiązania z ocynkiem w ziemi. Jak jest piasek, piasek to leży taki ocynk leży 20 lat. Jak jest piasek, piasek, piasek to leży 30 lat, a jak tylko piasek to 10 lat... Ile leży jak nie ma piasku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 18.04.2021 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) Oj tam, oj tam. Odpuść, bo będzie się działo, a po co ci to? Rozpętujesz wojenkę a teraz mnie straszysz??? Faktycznie coś nie teges u Ciebie w logicznym rozumowaniu. Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.04.2021 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Teges, teges ... a co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 18.04.2021 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Wspaniała rekomendacja do zastosowania takiego rozwiązania z ocynkiem w ziemi. Jak jest piasek, piasek to leży taki ocynk leży 20 lat. Jak jest piasek, piasek, piasek to leży 30 lat, a jak tylko piasek to 10 lat... Ile leży jak nie ma piasku? Metr pod powierzchnią co możesz mieć? czarnoziem? Nie od dziś stosują i bednarkę ocynkowaną i słyszałeś aby była z tego powodu afera budowlana? Ta rekomendacja jest na podstawie praktyki a nie teorii, to tak na marginesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.04.2021 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 W dziale elektryka można zapomnieć o jakiejkolwiek poradzie. Wszyscy najmądrzejsi, albo odsyłają do norm albo do elektryka. A patrząc na rynek elektryków gdzie co drugi to pseudoelektryk, to fajnie by było dowiedzieć się czegoś więcej zanim takiego kowala dopuścimy do instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 18.04.2021 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 W dziale elektryka można zapomnieć o jakiejkolwiek poradzie. Wszyscy najmądrzejsi, albo odsyłają do norm albo do elektryka. A patrząc na rynek elektryków gdzie co drugi to pseudoelektryk, to fajnie by było dowiedzieć się czegoś więcej zanim takiego kowala dopuścimy do instalacji. Tak szczerze, to jak ktoś to czyta to może wyłuska jakieś przydatne informacje. Uziom najlepiej otokowy, jak budżet pozwala to miedziowany, lub nawet nierdzewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.04.2021 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 E tam. Uziom najlepiej fundamentowy, i tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 18.04.2021 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 E tam. Uziom najlepiej fundamentowy, i tyle w temacie. Ty zgrywusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 18.04.2021 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Aż nie chce mi się komentować tego co piszecie. Do autora tematu. Jeżeli spotkasz chłopaków z pogotowia energetycznego lub z firmy wykonawczej to zapytaj ich z czego oni budują uziemienia. Nie daj się naciągać na zbędne koszty i materiał z którego nikt w branży nie buduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.04.2021 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Chłopaki z pogotowia energetycznego ... nic nie budują.Oni sa z pogotowia.Teraz budują firmy podwykonawcze, wygrywające przetargi, bo ... tanio.To samo dzieje się z sieciami wodociągowymi, gdzie wykonawcy/podwykonawcy nie mogą budować z materiału wysokiej jakości (mowa o rurach PE), bo nikt im za to nie zwróci.Oto Polska właśnie, panie Sebixx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 18.04.2021 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Chłopaki z pogotowia Panie elpapiotr eksploatują sieci więc wiedzą najlepiej z czego wykonane są uziemienia przez nich eksploatowane i czy wymieniają uziemienia z ocynku po 10 latach. W pogotowiu sporo jest też ludzi z wykonastwa więc spokojnie pomogą koledze podjąć właściwą decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.04.2021 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Znajomi brali udział w budowie dość dużej stacji transformatorowej w okolicach Wałbrzycha i tam cały uziom był robiony z ziemi. Na kratownice poszły ogromne ilości, ale nikt nie dyskutował z zasadnością. Chłopaki robili u mnie pomiary i choć dziwiło ich, że w domu zrobiłem z miedzi, ale przy stacjach stosują teraz tylko miedź lub stal nierdzewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts