Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uziom otokowy miedziowany czy ocynkowany? A może uziom pionowy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Taaa. Bedę rzucasł, a ty i tak się uchylisz ... w obronie przed wiedzą.

Jeszcze czego!

Te twoje normy obchodzę mnie tyle co zeszłoroczny śnieg.

Chcesz pomóż autorowi tematu czy kłócić i robić mi na przekór??

Mi nie pomagasz, ja swoje zdanie tu opisałem a autor sam wyciągnie wnioski czy skorzysta czy nie z moich porad.

Po kiego grzyba zaczepiasz? Pomagaj, nornmami sie nie przejmuj.

W końcu masz wiedzę większą, niż ta zawarta w normach, prawda?

Dobrze się czujesz? kto kogo się czepia?

Weź zobacz, cofnij się do postu

Odpowiedziałeś na mojego posta w którym polemizowałem nie z Tobą.

Więc kto do kogo się przyczepił pierwszy? Nie wiesz? Podpowiem Ty uczepiłeś się pierwszy mojej wypowiedzi która była skierowana do @domino34

Więc jak chcesz wszczynać kolejną kłótnie to nie tędy droga, Panie zgryźliwy elektryku.

Edytowane przez henrykow

Kiedyś znajomemu pomagałem uporządkować kupioną działkę z warsztatu i domku który był przeznaczony do rozbiórki i wyciągnięta między innymi bednarka (otok) z ziemi była dobra. Grunt na tej działce to jakieś 20-30 cm czarnej ziemi a potem piasek, piasek i piasek, bednarka była na głębokości dobrego metra.

Wspaniała rekomendacja do zastosowania takiego rozwiązania z ocynkiem w ziemi. Jak jest piasek, piasek to leży taki ocynk leży 20 lat. Jak jest piasek, piasek, piasek to leży 30 lat, a jak tylko piasek to 10 lat... Ile leży jak nie ma piasku?

Wspaniała rekomendacja do zastosowania takiego rozwiązania z ocynkiem w ziemi. Jak jest piasek, piasek to leży taki ocynk leży 20 lat. Jak jest piasek, piasek, piasek to leży 30 lat, a jak tylko piasek to 10 lat... Ile leży jak nie ma piasku?

Metr pod powierzchnią co możesz mieć? czarnoziem?

Nie od dziś stosują i bednarkę ocynkowaną i słyszałeś aby była z tego powodu afera budowlana?

Ta rekomendacja jest na podstawie praktyki a nie teorii, to tak na marginesie.

W dziale elektryka można zapomnieć o jakiejkolwiek poradzie. Wszyscy najmądrzejsi, albo odsyłają do norm albo do elektryka. A patrząc na rynek elektryków gdzie co drugi to pseudoelektryk, to fajnie by było dowiedzieć się czegoś więcej zanim takiego kowala dopuścimy do instalacji.

Tak szczerze, to jak ktoś to czyta to może wyłuska jakieś przydatne informacje. Uziom najlepiej otokowy, jak budżet pozwala to miedziowany, lub nawet nierdzewny.

Chłopaki z pogotowia energetycznego ... nic nie budują.

Oni sa z pogotowia.

Teraz budują firmy podwykonawcze, wygrywające przetargi, bo ... tanio.

To samo dzieje się z sieciami wodociągowymi, gdzie wykonawcy/podwykonawcy nie mogą budować z materiału wysokiej jakości (mowa o rurach PE), bo nikt im za to nie zwróci.

Oto Polska właśnie, panie Sebixx.

Znajomi brali udział w budowie dość dużej stacji transformatorowej w okolicach Wałbrzycha i tam cały uziom był robiony z ziemi. Na kratownice poszły ogromne ilości, ale nikt nie dyskutował z zasadnością.

Chłopaki robili u mnie pomiary i choć dziwiło ich, że w domu zrobiłem z miedzi, ale przy stacjach stosują teraz tylko miedź lub stal nierdzewna.