Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybudowanie domu spełniło wasze oczekiwania?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 153
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Współczuję tym miastowym. Nie dość, że płacą krocie za kawałeczek ziemi, to jeszcze muszą błagalnie wypatrywać poluzowania obostrzeń, żeby się z miasta wyrwać... na "zadupie" :rolleyes:

Dlatego między innymi przez COVID działki na ogródkach działkowych w miastach poszły kosmicznie w górę, 25tys.zl to za taką biedotę bez altanki, za ładną działeczkę krzyczą ze 50tys.zl :)

40 minut koleją od warszawskiego Mordoru da się teraz kupić działkę za 150zł/m2. Za 200zł/m2 można przebierać. To blisko stacji. Dalej jest taniej.

Raz pod-Warszawa jest droższa niż pod-Wrocław.

Dwa 40 min koleją to dla mnie hen hen daleko.

Dlatego między innymi przez COVID działki na ogródkach działkowych w miastach poszły kosmicznie w górę, 25tys.zl to za taką biedotę bez altanki, za ładną działeczkę krzyczą ze 50tys.zl :)

Łoooo matko, serio, nie zdawałem sobie sprawy. Covid ostro przeorał i uwidocznił wiele spraw.

Osiedle za Żelazną Bramą - ale to nie jest wielka płyta - wynajmowałem przez kilka miesięcy pokój w jednym z tych wieżowców. Bardzo dobra lokalizacja, samo centrum, przez to i cena wysoka (również wynajmu). Od kilku lat, w niedalekiej odległości od osiedla, powstaje zagłębie biurowców, dojazd nieporównywalnie lepszy niż na Mokotów (praktycznie z każdej strony miasta), który do tej pory gromadził najwięcej firm.

A o tym, że wielka płyta "się sypie" to ja czytałem artykuły w 2008 roku, jak szukałem mieszkania. Minęło 13 lat i dalej bloki z wielkiej płyty stoją, założę się, że mnie przeżyją i pewnie moje dzieci.

:)

Edytowane przez kemot_p

A o tym, że wielka płyta "się sypie" to ja czytałem artykuły w 2008 roku, jak szukałem mieszkania. Minęło 13 lat i dalej bloki z wielkiej płyty stoją, założę się, że mnie przeżyją i pewnie moje dzieci.

:)

Pewnie zależy od typu w końcu była Rama H, Wielka Płyta, coś tam jeszcze. Spece mówią, że rama H się nie rozsypie a Wielka Płyta może (lecz nie musi).

Były tu wspominane też inne technologie z zewnątrz niby wszystko podobne a konstrukcyjnie róznice spore.

• 11 months później...

Witam,

Nie bylo mnie tutaj rok i widze ze trzeba nadrobic zaleglosci ;)

W 2021 planowalem powrot do PL a za miesiac juz wracamy.

Duzo osob porownuje mieszkanie w bloku a dom .

Ostatnie 5 lat mieszkalem w zabudowie szeregowej (dom ok 120 m) z malym ogrodkiem i sam nie wiem jak dam rade mieszkac na 50-60 m na czas poszukiwac dzialki a nastepnie budowy domu.

Wczesniej 20 lat mieszkalem w mieszkaniu ok 50 m i wydawalo mi sie ze jest komfortowo niestety po kilku latach mieszkania w domu zdanie juz zmienilem.

Pozdrawiam

Jestem na etapie wykańczania, łatwo nie jest, wszystko drożeje, szaleją ceny i wykonawcy:D Ale i taki nie żałuję decyzji. Dom parterowy z lekko podniesioną ścianką kolankową, blachę zmieniliśmy na ceramikę. Staraliśmy się dobierać materiały sprawdzonej jakości, żeby dom trzymał wartość, a nam nie przysparzał problemów w przyszłości. To dopiero się okaże, jak nam wyszło. Wybraliśmy: projekt parterówki Loro, zrobiliśmy płytę fundamentową, ścianybloczki silikatowe, ocieplenie styropian, więźba tradycyjna, bo nieco podnieśliśmy poddasze (na razie na nieużytkowe), pokrycie monza, tynki tradycyjne, ogrzewanie pompa ciepła i podłogówka, okna pcv standardowe. Dotąd wyszło nam jakieś 360 tys, bez działki i całej papierologii na początku. Przed nami jeszcze sporo, ale i tak liczymy, że wyjdzie korzystniej za metr niż u dewelopera. No i na swoim . Zatem ja polecam budować.