Pytajnick 10.05.2021 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Współczuję tym miastowym. Nie dość, że płacą krocie za kawałeczek ziemi, to jeszcze muszą błagalnie wypatrywać poluzowania obostrzeń, żeby się z miasta wyrwać... na "zadupie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 10.05.2021 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Współczuję tym miastowym. Nie dość, że płacą krocie za kawałeczek ziemi, to jeszcze muszą błagalnie wypatrywać poluzowania obostrzeń, żeby się z miasta wyrwać... na "zadupie" Dlatego między innymi przez COVID działki na ogródkach działkowych w miastach poszły kosmicznie w górę, 25tys.zl to za taką biedotę bez altanki, za ładną działeczkę krzyczą ze 50tys.zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 10.05.2021 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 40 minut koleją od warszawskiego Mordoru da się teraz kupić działkę za 150zł/m2. Za 200zł/m2 można przebierać. To blisko stacji. Dalej jest taniej. Raz pod-Warszawa jest droższa niż pod-Wrocław. Dwa 40 min koleją to dla mnie hen hen daleko. Dlatego między innymi przez COVID działki na ogródkach działkowych w miastach poszły kosmicznie w górę, 25tys.zl to za taką biedotę bez altanki, za ładną działeczkę krzyczą ze 50tys.zl Łoooo matko, serio, nie zdawałem sobie sprawy. Covid ostro przeorał i uwidocznił wiele spraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 10.05.2021 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Ktoś tu mówił, że "wielka płyta" jest be Nie tylko w Wawie tak jest: https://www.money.pl/gospodarka/wielka-plyta-jak-apartamentowiec-ceny-siegaja-nawet-17-5-tys-zl-za-metr-6638145642830400a.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 11.05.2021 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 (edytowane) Osiedle za Żelazną Bramą - ale to nie jest wielka płyta - wynajmowałem przez kilka miesięcy pokój w jednym z tych wieżowców. Bardzo dobra lokalizacja, samo centrum, przez to i cena wysoka (również wynajmu). Od kilku lat, w niedalekiej odległości od osiedla, powstaje zagłębie biurowców, dojazd nieporównywalnie lepszy niż na Mokotów (praktycznie z każdej strony miasta), który do tej pory gromadził najwięcej firm. A o tym, że wielka płyta "się sypie" to ja czytałem artykuły w 2008 roku, jak szukałem mieszkania. Minęło 13 lat i dalej bloki z wielkiej płyty stoją, założę się, że mnie przeżyją i pewnie moje dzieci. Edytowane 11 Maja 2021 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 11.05.2021 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 A o tym, że wielka płyta "się sypie" to ja czytałem artykuły w 2008 roku, jak szukałem mieszkania. Minęło 13 lat i dalej bloki z wielkiej płyty stoją, założę się, że mnie przeżyją i pewnie moje dzieci. Pewnie zależy od typu w końcu była Rama H, Wielka Płyta, coś tam jeszcze. Spece mówią, że rama H się nie rozsypie a Wielka Płyta może (lecz nie musi). Były tu wspominane też inne technologie z zewnątrz niby wszystko podobne a konstrukcyjnie róznice spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.05.2021 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Osiedle za Żelazną Bramą - ale to nie jest wielka płyta Te bloki to najlepsza technologia blokowisk - żelbetowy monolit odlewany na miejscu. http://www.ikb.poznan.pl/almamater/biblioteka/podreczniki_akademicki/jj_technologie_budowlane_ii/05.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gontia 11.05.2021 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Można wybudować tanio, ale trzeba się mocno zaangażować w temat. Jeśli oddajesz wszystko firmom i stawiasz na wypasiony projekt, to będzie grubo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 13.05.2021 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 (edytowane) https://pieniadze.rp.pl/finanse-domowe/35555-koszt-budowy-domu-2021-140m2?utm_source=rp&utm_medium=teaser_redirect Edytowane 13 Maja 2021 przez MiroMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel_26 05.05.2022 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Witam, Nie bylo mnie tutaj rok i widze ze trzeba nadrobic zaleglosci W 2021 planowalem powrot do PL a za miesiac juz wracamy. Duzo osob porownuje mieszkanie w bloku a dom . Ostatnie 5 lat mieszkalem w zabudowie szeregowej (dom ok 120 m) z malym ogrodkiem i sam nie wiem jak dam rade mieszkac na 50-60 m na czas poszukiwac dzialki a nastepnie budowy domu. Wczesniej 20 lat mieszkalem w mieszkaniu ok 50 m i wydawalo mi sie ze jest komfortowo niestety po kilku latach mieszkania w domu zdanie juz zmienilem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 05.05.2022 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Było kupować działkę rok temu. Wszystko poszło o 50-70% a fajnych działek w ogole nie ma na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 10.05.2022 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 Było kupować działkę rok temu. Wszystko poszło o 50-70% a fajnych działek w ogole nie ma na rynku. Są. I dla niektórych dużo łatwiej teraz kupić niż kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaktusBambino 13.05.2022 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 Mój tata planował w tym roku kupić działkę na śląsku, ale niestety ceny poszły tak do góry, że szok - a jak już są dostępne, to niezbyt atrakcyjne w słabej lokalizacji. Ciężki czas na budowę domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Kraska 13.05.2022 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 Jestem na etapie wykańczania, łatwo nie jest, wszystko drożeje, szaleją ceny i wykonawcy:D Ale i taki nie żałuję decyzji. Dom parterowy z lekko podniesioną ścianką kolankową, blachę zmieniliśmy na ceramikę. Staraliśmy się dobierać materiały sprawdzonej jakości, żeby dom trzymał wartość, a nam nie przysparzał problemów w przyszłości. To dopiero się okaże, jak nam wyszło. Wybraliśmy: projekt parterówki Loro, zrobiliśmy płytę fundamentową, ścianybloczki silikatowe, ocieplenie styropian, więźba tradycyjna, bo nieco podnieśliśmy poddasze (na razie na nieużytkowe), pokrycie monza, tynki tradycyjne, ogrzewanie pompa ciepła i podłogówka, okna pcv standardowe. Dotąd wyszło nam jakieś 360 tys, bez działki i całej papierologii na początku. Przed nami jeszcze sporo, ale i tak liczymy, że wyjdzie korzystniej za metr niż u dewelopera. No i na swoim . Zatem ja polecam budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts