Marek.M 13.04.2021 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Witam, mam możliwość zakupienia przewodu, pręta miedzianego przekrój (5x10 mm) w cenie złomu miedzi. Moje pytanie czy warto taką miedź wykorzystać na bednarkę, czy w jakikolwiek sposób do uziemienia domu. Ile takiego "przewodu" byłoby potrzeba? Metr waży ok. 0,5kg. Jeszcze nie mam fundamentów, będą ławy pewnie, także mogę wybrać tak jak mi najefektywniej. Grunt jest wilgotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 13.04.2021 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Materiał na uziom fundamentowy to bednarka stalowa ocynkowana lub czarna. Nie eksperymentuj z Cu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.04.2021 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam, mam możliwość zakupienia przewodu, pręta miedzianego przekrój (5x10 mm) w cenie złomu miedzi. Moje pytanie czy warto taką miedź wykorzystać na bednarkę, czy w jakikolwiek sposób do uziemienia domu. Co znaczy pręta miedzianego 5x10? Do uziemienia, a konkretniej, do uziomów pręta o /przekroju 10 mm Cu na pewno nie. Patrz PN-HD 60364-5-54:2011 - wersja polska Na połączenia wyrównawcze, pojedyncze druty 10 mm2 na pewno tak. Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 13.04.2021 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Materiał na uziom fundamentowy to bednarka stalowa ocynkowana lub czarna. Nie eksperymentuj z Cu. Coś więcej nt. nie eksperymentowania z Cu? Pytam, bo wydaje mi się, że miedź jest lepszym materiałem przewodzącym. Wiem, że u nas nikt miedzi ze względu na cenę nie wykorzystuje. Z resztą po co robią bednarki miedziowane? Co znaczy pręta miedzianego 5x10? Do uziemienia, a konkretniej, do uziomów pręta o średnicy/przekroju 10 mm Cu na pewno nie. Patrz PN-HD 60364-5-54:2011 - wersja polska Na połączenia wyrównawcze, pojedyncze druty 10 mm2 na pewno tak. Dokładniej jest to drut miedziany, przekrój 5mm x 10mm czyli 50m2, drut był wykorzystany jako cewka do elektromagnesu. Trochę tego zostało i pójdzie na złom. Pytam czy warto wykorzystać na bednarkę, czy to zły pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 13.04.2021 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Z resztą po co robią bednarki miedziowane? Miedziowanie jest ochronną antykorozyjną tak samo jak cynkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.04.2021 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Materiał na uziom fundamentowy to bednarka stalowa ocynkowana lub czarna. Nie eksperymentuj z Cu. A to dlaczego, może pan z łaski swojej wytłumaczyć? Dokładniej jest to drut miedziany, przekrój 5mm x 10mm czyli 50m2, drut był wykorzystany jako cewka do elektromagnesu. Trochę tego zostało i pójdzie na złom. Pytam czy warto wykorzystać na bednarkę, czy to zły pomysł?Jeżeli 50 mm2, to jak najbardziej (patrz tablica 54.1 – Minimalne wymiary uziomów z powszechnie stosowanych materiałów ze względu na korozję i wytrzymałość mechaniczną, gdy umieszczone są w ziemi) - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 13.04.2021 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 A to dlaczego, może pan z łaski swojej wytłumaczyć? Jeżeli 50 mm2, to jak najbardziej (patrz tablica 54.1 – Minimalne wymiary uziomów z powszechnie stosowanych materiałów ze względu na korozję i wytrzymałość mechaniczną, gdy umieszczone są w ziemi) - [ATTACH=CONFIG]454831[/ATTACH] To teraz dalsze pytanie, czy lepiej wsadzić taką miedziana bednarkę do fundamentu czy ułożyć w ziemi? No ile mniej więcej jej byłoby trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 13.04.2021 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Jeszcze nie mam fundamentów, będą ławy pewnie, także mogę wybrać tak jak mi najefektywniej. Nie kombinuj tylko rób uziom fundamentowy. Najlepszy najskuteczniejszy, najtańszy, a na tym etapie jeszcze możliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 13.04.2021 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Cytuję i popieram poprzednika - "Nie kombinuj..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 13.04.2021 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Witam, mam możliwość zakupienia przewodu, pręta miedzianego przekrój (5x10 mm) w cenie złomu miedzi.. Cena 1 kg miedzi to suma ponad 20 zł, masz za dużo pieniążków? Zobacz dla przykładu ile kosztuje mb bednarki albo porównaj aby było bardziej obrazowa ile kosztuje 1 kg bednarki ocynkowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
L.mArK 13.04.2021 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Ja się przy okazji dołączę. Będę robił płytę fundamentową, wszystko izolowane od gruntu XPSem. Zbrojenie w płycie kompozyt, prawie zero stali. Dać tylko bednarkę otokowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 13.04.2021 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Ja się przy okazji dołączę. Będę robił płytę fundamentową, wszystko izolowane od gruntu XPSem. Zbrojenie w płycie kompozyt, prawie zero stali. Dać tylko bednarkę otokowo? Tak - przy okazji prac przy płycie fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 14.04.2021 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Nie kombinuj tylko rób uziom fundamentowy. Najlepszy najskuteczniejszy, najtańszy, a na tym etapie jeszcze możliwy. Cytuję i popieram poprzednika - "Nie kombinuj..." Ale czy ja kombinuje? Po prostu pytam, bo miedź mogę mieć taniej. Miedź na pewno jest najlepszym materiałem. Cena 1 kg miedzi to suma ponad 20 zł, masz za dużo pieniążków? Zobacz dla przykładu ile kosztuje mb bednarki albo porównaj aby było bardziej obrazowa ile kosztuje 1 kg bednarki ocynkowanej. No właśnie po ile jest 1kg bednarki? Taka 30x4 wazy ok. 1kg/m. To co mogę mieć z miedzi (5x10), waży 0,5 kg/m, czyli jeżeli bednarka nie jest dużo tańsza od 10 zł, to miedź wcale nie wychodzi tak źle, a jest na pewno lepszym materiałem Ile w ogóle tej miedzi potrzebaby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 14.04.2021 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Ale czy ja kombinuje? Po prostu pytam, bo miedź mogę mieć taniej. Miedź na pewno jest najlepszym materiałem. No właśnie po ile jest 1kg bednarki? Taka 30x4 wazy ok. 1kg/m. To co mogę mieć z miedzi (5x10), waży 0,5 kg/m, czyli jeżeli bednarka nie jest dużo tańsza od 10 zł, to miedź wcale nie wychodzi tak źle, a jest na pewno lepszym materiałem Ile w ogóle tej miedzi potrzebaby? Robisz uziom fundamentowy naturlny pilnując ciągłości zbrojenia, lub kupujesz bednarkę za cirka 8zł/mb i tworzysz uziom fundamentowy sztuczny. Zapominasz o temacie przez długość istnienia budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 14.04.2021 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Aby był wilk syty i wilk syty, wykorzystaj dostepną miedź jako element uziomu fundamentowego sztucznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 15.04.2021 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Czyli nikt nie jest w stanie pomóc? Chodzi mi o ilość potrzebnej miedzi. Ile potrzeba bednarki ocynkowanej takiej np. 30x4? Ile takiej miedzi 5x10, ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 15.04.2021 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Czyli nikt nie jest w stanie pomóc? Chodzi mi o ilość potrzebnej miedzi. Ile potrzeba bednarki ocynkowanej takiej np. 30x4? Ile takiej miedzi 5x10, ktoś wie? Nikt nie jest w stanie ci pomóc, bo nikt nie wie jaki masz projekt domu, nikt nie wie jakie bedzie miał fundamenty. W przybliżeniu załóż, że długośc ław da Tobie ilość mb bednarki/miedzi do utworzenia uziomu fundamentowego sztucznego. Do tego dodaj odcinki pionowe, do rozdzielni elektrycznej i ewentualnie do zwodów na narożnikach budynku. Pomogłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 15.04.2021 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Trochę pomogłeś. Fundamentu będę miał dookoła, mniej więcej 2*8+2*17 = 50 m plus doklejony garaż 2*6 + 7 = 19m, czyli około 70 mb ławy. Czyli 70mb bednarki, ale uważasz, że miedzianej potrzebuję tyle samo co stalowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 15.04.2021 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 No właśnie po ile jest 1kg bednarki? Taka 30x4 wazy ok. 1kg/m. To co mogę mieć z miedzi (5x10), waży 0,5 kg/m, czyli jeżeli bednarka nie jest dużo tańsza od 10 zł, to miedź wcale nie wychodzi tak źle, a jest na pewno lepszym materiałem Ile w ogóle tej miedzi potrzebaby? Bednarka 25 X 4 mm - 1 kg to 1,28 m albo 1 m to 0,781 kg Bednarka 30 X 4 mm - 1 kg to 1,04 m albo 1 m to 0,962 kg Bednarka 30 X 3,5 mm - 1 kg to 1,20 m albo 1 m to 0,833 kg Jak tu @mac_612 napisał że bednarka kosztuje 8 zł za m to na podstawie powyższych danych które podałem możesz sobie dokładnie wyliczyć, a cena miedzi na złomie oscyluje około 20 zł więc nie wiem za ile ta miedź możesz kupić że ma być to opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 15.04.2021 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Trochę pomogłeś. To kliknij podziękuj! Fundamentu będę miał dookoła, mniej więcej 2*8+2*17 = 50 m plus doklejony garaż 2*6 + 7 = 19m, czyli około 70 mb ławy. Czyli 70mb bednarki, ale uważasz, że miedzianej potrzebuję tyle samo co stalowej? Napewno nie kupiłbym wiecej jak stlowej. Nie zapomnij tylko o pionach. Ale tak jak napisał henrykow przelicz czy warto. Uziom fundamentowy to bardzo dobry uziom, nie ma sensu go poprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts