michal.bdg 13.04.2021 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Witam, Pytanie dla użytkowników jaki jest realny cop dla pomp powietrznych bo zaczynam watpic czy roczne oszczędności rzedu 1200-1800zl w stosunku do LPG sa warte montażu urządzenia ktore jest zdecydowanie drozsze w serwisowaniu i naprawie w stosunku do pieca gazowego. Rozmawiałem z instalatorem który ze względu na nizsza cene i wszechobecny marketing montuje głównie panasonica. Będąc na rocznych przeglądach ma wgląd do parametrów pracy PC i twierdzi ze roczny cop to max 2.5 a przy takich mrozach jak minionej zimy to na pograniczu pieca elektrycznego 1.5 wysoki cop latem kiedy z założenia wydaje duzo mniej bo tylko na potrzeby CWU to żadna zachęta dla montażu PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 13.04.2021 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Realny scop czyli z całego roku łącznie z czuwaniem pompy w okresie letnim itp to np.na grzejnikach u kolegi bobrow ,który ma opomiarowana kompletnie pompe łącznie z ciepłomierzem itp to ok.3,2Na podłogówce spokojnie 3,5-4 wszystko zależy od prawidłowych ustawień i jeszcze kilku rzeczy.U mnie instalacja mieszana za tamten rok scop=3,3 pomimo pracy pompy 100% w tanich godzinach a więc w zimniejszych temp. i z czestymi defrostami i długimi postojami w których pompa tez pobiera energię a nie produkuje .W tym roku pomimo zimniejszej zimy wszystko wskazuje że będzie 3,5 dzięki optymalizacji ustawień .Jakbym nie patrzył na godziny i grzał tylko w dzień to scop=4 bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 13.04.2021 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 2.5 do max 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 13.04.2021 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Witam, Pytanie dla użytkowników jaki jest realny cop dla pomp powietrznych bo zaczynam watpic czy roczne oszczędności rzedu 1200-1800zl w stosunku do LPG sa warte montażu urządzenia ktore jest zdecydowanie drozsze w serwisowaniu i naprawie w stosunku do pieca gazowego. Rozmawiałem z instalatorem który ze względu na nizsza cene i wszechobecny marketing montuje głównie panasonica. Będąc na rocznych przeglądach ma wgląd do parametrów pracy PC i twierdzi ze roczny cop to max 2.5 a przy takich mrozach jak minionej zimy to na pograniczu pieca elektrycznego 1.5 wysoki cop latem kiedy z założenia wydaje duzo mniej bo tylko na potrzeby CWU to żadna zachęta dla montażu PC. A tak jeszcze w stosunku do LPG to napewno zyski będą znaczne do gazu ziemnego niekoniecznie. I coś chyba kiepsko ten instalator montuje skoro jego klientom tak wychodzi Jakby wiedział o czym gada to wiedziałby że każdy panas oszukuje na poborze prądu szczególnie jednofazowe potrafią o 100% zaniżać zużycie a takrze nie notują poboru prądu podczas całego roku postoju pompy i czuwania elektroniki,podgrzewania oleju itp. więc jak odczytuje cop na rocznych przeglądach z parametrów pompy to na bank ma copy po 6. no i jeszcze ile kosztuje coroczny przegląd kominiarski i serwis kotła gazowego ? Bo ja za coroczny serwis pompy płacę 200zł i tylko przez pierwsze dwa lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 13.04.2021 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Będąc na rocznych przeglądach ma wgląd do parametrów pracy PC i twierdzi ze roczny cop to max 2.5 a przy takich mrozach jak minionej zimy to na pograniczu pieca elektrycznego 1.5 wysoki cop latem kiedy z założenia wydaje duzo mniej bo tylko na potrzeby CWU to żadna zachęta dla montażu PC. Przy grzejnikach ściennych czyli wysokiej temp.zasilania stawiam, że taki COP jest możliwy do osiągnięcia, dodając do tego grzanie w taryfie G11 pompa ciepła vs gaz staje się nieopłacalna, co cały czas powtarzam. Przy podłogówce i niskiej temp.zasilania COP jest większy, ja przyjmuję 3. Z drugiej strony nie mam parcia na rekordowe copy i sropy bo 0,5 w jedną czy drugą stronę to dla mnie parę groszy mniej lub więcej A COP-u 2 czy 2,5 nie mam na 100% bo to by znaczyło, że wybudowałem dom pasywny a to nie jest możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 13.04.2021 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 https://www.waermepumpe.de/normen-technik/jazrechner/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.04.2021 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Witam, Pytanie dla użytkowników jaki jest realny cop dla pomp powietrznych https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334528-Pompy-Ciep%C5%82a-Mitsubishi-Zubadan-Power-Inverter-Mercedes-ju%C5%BC-w-przyst%C4%99pnej-cenie!&p=7393516&viewfull=1#post7393516 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.04.2021 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Przy grzejnikach ściennych czyli wysokiej temp.zasilania stawiam, że taki COP jest możliwy do osiągnięcia, dodając do tego grzanie w taryfie G11 pompa ciepła vs gaz staje się nieopłacalna, co cały czas powtarzam. Przy podłogówce i niskiej temp.zasilania COP jest większy, ja przyjmuję 3. Z drugiej strony nie mam parcia na rekordowe copy i sropy bo 0,5 w jedną czy drugą stronę to dla mnie parę groszy mniej lub więcej A COP-u 2 czy 2,5 nie mam na 100% bo to by znaczyło, że wybudowałem dom pasywny a to nie jest możliwe Raczej dziurawy bo COP/rok 2 lub 2,5 to dziurawy. Coś ci nie zagralo:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 14.04.2021 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) Raczej dziurawy bo COP/rok 2 lub 2,5 to dziurawy. Coś ci nie zagralo:rolleyes: 1600kWh*COP2=3200kWh 3200kWh/125m2=25kWh/m2/rok A z OZC wyszło mi zapotrzebowanie 45kWh/m2/rok czyli jakby nie liczyć COP3,5 wychodzi ale przyjmuję COP3 I pierwsze słyszę, że COP zależy od stopnia izolacji domu Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.04.2021 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) 1600kWh*COP2=3200kWh 3200kWh/125m2=25kWh/m2/rok A z OZC wyszło mi zapotrzebowanie 45kWh/m2/rok czyli jakby nie liczyć COP3,5 wychodzi ale przyjmuję COP3 I pierwsze słyszę, że COP zależy od stopnia izolacji domu Po pierwsze -Gdzie napisalem że COP zależy od izolacji domu?????????????????????? A zużycie kWh to nie podstawa. Ty wcześniej pisaleś że PC grzeje kiedy chce .Ostatnio forumowiczów uświadamiasz że tylko w IItar. Wiesz można i zużyć 10kWh na sezon i się chwalić . Jak to zrobić? W prosty sposób grzać po 15min raz na miesiąc. Zdanie mam wyrobione odnośnie twoich osiągów jak i porządku panującego na posesji .Sam niechlujnie to pokazałeś ( ten syf ) wokół PC Chciałeś zabłysnąć lecz ZONK Już tego nie naprawisz. Po za tym drewno i kominek którego też zdjęcie pokazaleś. Daj spokój i miej JAJA. PS. Do takiego zużycia B.ran PC kupił? i to T-Cap Czy to prawda? że taki ciemny? Czy takiej potrzebował? Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 14.04.2021 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) Daj spokój i miej JAJA. PS. Do takiego zużycia B.ran PC kupił? i to T-Cap Czy to prawda? że taki ciemny? Czy takiej potrzebował? Jaja to mam większe niż byk rozpłodowy 5600kWh wg OZC na ogrzewanie i ok.4000kWh na cwu daje ok.10000kWh rocznie. Było w planie grzać prądem ale nie kablami, których nie uznaje i uważam za bezsens,tylko Kospelem lub Eltermem o mocy 9kW ,z bojlerem i wodną podłogówką. Koszt instalacji Kospela z bojlerem to było ok.5000zl i dawałoby roczny rachunek za te 9500kWh ok.3000zl. Ale stwierdziłem, że wejdę w pompe ciepła p-w,tym bardziej,że nie było zbyt dużej różnicy bo ok.15tys.zl za to rocznie będę płacił nie 3000zl a dzięki COP 1000zl. Tak, T-CAP 9kW był okazyjnie kupiony ale tak jak Elterm byl konieczny o mocy 9kW tak i T-CAP 9kW super się sprawdza. Zgodnie ze wzorem: P=Q*24h/10 gdzie Q to obciążenie cieplne mojego domu czyli 3,5kW Właśnie dlatego bo dom był budowany stricte pod wykorzystanie taniej energii. Ale myślę, że nie zajarzysz o co kaman Ale już 1000 razy to pisałem,nawet z 8 lat temu Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.04.2021 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) Jaja to mam większe niż byk rozpłodowy 5600kWh wg OZC na ogrzewanie i ok.4000kWh na cwu daje ok.10000kWh rocznie. Było w planie grzać prądem ale nie kablami, których nie uznaje i uważam za bezsens,tylko Kospelem lub Eltermem o mocy 9kW ,z bojlerem i wodną podłogówką. Koszt instalacji Kospela z bojlerem to było ok.5000zl i dawałoby roczny rachunek za te 9500kWh ok.3000zl. Ale stwierdziłem, że wejdę w pompe ciepła p-w,tym bardziej,że nie było zbyt dużej różnicy bo ok.15tys.zl za to rocznie będę płacił nie 3000zl a dzięki COP 1000zl. Tak, T-CAP 9kW był okazyjnie kupiony ale tak jak Elterm byl konieczny o mocy 9kW tak i T-CAP 9kW super się sprawdza. Właśnie dlatego bo dom był budowany stricte pod wykorzystanie taniej energii. Ale już 1000 razy to pisałem,nawet z 8 lat temu A mój zużywa 2X więcej ale jest ponad 2 x większy. No ale ciebie i tak to nie zadawala i drewna nie mam. To jak to jest z OZC wychodzi 5600 a tobie idzie 3200? gdzie haczyk???? Niedogrzany. Drewno resztę nadrabia.Co miesiąc to inne dane podajesz Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 14.04.2021 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) To jak to jest z OZC wychodzi 5600 a tobie idzie 3200? gdzie haczyk???? Niedogrzany. Drewno resztę nadrabia.Co miesiąc to inne dane podajesz Ty naprawdę jesteś....niewyspany Wiedziałem, że nie zakumasz i dla mnie nie jest to dziwne Zatem jak przedszkolakowi wyjawię tą "tajemnice" 3200kWh jest to zużycie energii na c.o+cwu czyli po podwyżkach będzie to 3200kWh*0,35zl/kWh=1120zl Ale skupmy się jedynie na ogrzewaniu. Na ogrzewanie zużywam ok.1600kWh*0,35zl/kWh=560zl Tyle będzie po podwyżce prądu. I teraz wężykiem Jasiu- Zużywając na ogrzewanie 1600kWh w cenie 560zl dostarczam domowi COP3 energii czyli dostarczam jej faktycznie 1600kWh*COP3=4800kWh w cenie 560zl. Zatem koszt tej dostarczonej domowi energii to: 560zl/4800kWh=0,116zl/kWh. Panial ? A drugim wężykiem Jasiu, OZC oblicza jedynie zapotrzebowanie domu na energie i nie bierze pod uwagę zużycia energii na cwu.. Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.04.2021 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) Ty naprawdę jesteś....niewyspany A drugim wężykiem Jasiu, OZC oblicza jedynie zapotrzebowanie domu na energie i nie bierze pod uwagę zużycia energii na cwu.. Idi--- do n! potęgi Kładę luz- Zyj swym światem i pal drewno wynik będzie lepszy Obciążenie 3,5kW a ładuje 9kW Najpierw mówi że PC pracuje kiedy chce później że dobierał pod IItar. Inne źródła ciepła traktuje jako druciarstwo a sam ma kominek Burdel wokół PC gdzie sam nagrał filmik i go puścił na YT ,przy okazji przekonywał NAS że mu PC nie robi defrostów. JAK MA ROBIĆ jak nie pracuje. Włączona na potrzebę nagrania filmu. Dlaczego bo był widoczny śnieg pod nią.co wskazuje na długi postój. Bardzo długi postój Po za tym grzanie ciągle uważa za niekomfortowe. Dawniej spał z glową przy grzejniku To twoje slowa Tym filmikiem pokazałeś A CWU- to zostaw w spokoju bo nigdy o to nie pytałem . Każdy używa według swych upodobań. Jeden myje się co sobotę inny bierze prysznic 2 razy dziennie a trzeci 2x /dzień siedzi w wannie. Z tego zużycie na CWU jest znacząco różne. Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 14.04.2021 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) Idi--- do n! potęgi Kładę luz- Zyj swym światem i pal drewno wynik będzie lepszy Obciążenie 3,5kW a ładuje 9kW Najpierw mówi że PC pracuje kiedy chce później że dobierał pod IItar. Inne źródła ciepła traktuje jako druciarstwo a sam ma kominek Burdel wokół PC gdzie sam nagrał filmik i go puścił na YT ,przy okazji przekonywał NAS że mu PC nie robi defrostów. JAK MA ROBIĆ jak nie pracuje. Włączona na potrzebę nagrania filmu. Dlaczego bo był widoczny śnieg pod nią.co wskazuje na długi postój. Bardzo długi postój Po za tym grzanie ciągle uważa za niekomfortowe. Dawniej spał z glową przy grzejniku To twoje slowa Tym filmikiem pokazałeś A CWU- to zostaw w spokoju bo nigdy o to nie pytałem . Każdy używa według swych upodobań. Jeden myje się co sobotę inny bierze prysznic 2 razy dziennie a trzeci 2x /dzień siedzi w wannie. Z tego zużycie na CWU jest znacząco różne. No nie wyspałeś się widać Jeszcze raz wzór na dobór mocy urządzenia grzewczego przy dlugim postoju, bardzo dluuuugim postoju P=Q*24h/10h gdzie Q to obciążenie cieplne mojego domu czyli 3,5kW. A teraz wężykiem Jasiu po raz trzeci, podstaw Ci cyferki pod ten wzór P=3,5kW*24h=84kW/10h=8,4kW Ale tak robią tylko zawodowcy Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 14.04.2021 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 A jaka jest grubość wylewki do tego wzoru? Bo jeden będzie miał 4cm anhydrytu a drugi 10cm betonowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.04.2021 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 A jaka jest grubość wylewki do tego wzoru? Bo jeden będzie miał 4cm anhydrytu a drugi 10cm betonowej No on ma 30cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.04.2021 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) No nie wyspałeś się widać Jeszcze raz wzór na dobór mocy urządzenia grzewczego przy dlugim postoju, bardzo dluuuugim postoju P=Q*24h/10h gdzie Q to obciążenie cieplne mojego domu czyli 3,5kW. A teraz wężykiem Jasiu po raz trzeci, podstaw Ci cyferki pod ten wzór P=3,5kW*24h=84kW/10h=8,4kW Ale tak robią tylko zawodowcy [ATTACH=CONFIG]454860[/ATTACH] Matematyki mnie nie ucz . Odpowiadaj na pytania. Ha ha lepszy JAŚ niż JANUSZ. Wkurza mnie jak ludzi robisz na forum w balona Za dużo kolego nieścisłości przez ostatnie miesiące w twych wypowiedziach .A już mistrzem jesteś w omijaniu odpowiedzi na postawione pytania. 84kWh to tak jak byś w zimie podszedl do ogniska nagrzał dupsko aż parzy a później poszedł na spacer .Fakt zimno ci nie będzie ale komfort mizerny. Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 14.04.2021 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 A jaka jest grubość wylewki do tego wzoru? Bo jeden będzie miał 4cm anhydrytu a drugi 10cm betonowej Dlatego wspomniałem, że to dla zawodowców a zawodowiec nie da ahydrytu do domu A co do wylewki i jej wyliczania: Ogólnie polecam Vademecum Elektry,wiele można się nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 14.04.2021 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Dlatego wspomniałem, że to dla zawodowców a zawodowiec nie da ahydrytu do domu A co do wylewki i jej wyliczania: [ATTACH=CONFIG]454866[/ATTACH] Ogólnie polecam Vademecum Elektry,wiele można się nauczyć. Podeślij jakiś bezpośredni link bo tam tyle tych poradników że nie wiem do którego uderzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts