Program93 13.04.2021 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Witam ,Mam pytanie do osób posiadających ogrzewanie podłogowe na przykładzie domu/pomieszczenia różnice w temperaturze zadanej , a temperaturze rzeczywistej podłogi .Mam 2 pętle po 80mb na 20m2 pex16 5cm styro folia i rurki potem wylewka betonowa przy zadaniu 32 stopni i przepływach 1,5l/min podłoga po kilku dniach ma 25 stopni , po zwiększeniu biegu pompy na 2l/min jest 26 st. czy taka różnica jest dopuszczalna , ewentualnie docieplenie stropu pod podłogowa zmniejszy ta różnice ? W pomieszczeniu tak ogrzewanym mam 23 st. wiec nastawa może być mniejsza ,ale głównie chodzi o to czy patrzeć na te różnice i korygować temperatura czy bardziej przepływami ?Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 13.04.2021 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Wszystko zależy od grubości wylewki i jej zdolności na przyjęcie większej ilości energii, którą niesie wyższa temp. zasilania. Ta energia się nie traci, ona zostaje w wylewce na dłuższy czas i przez dłuższy czas będzie oddawana do pomieszczeń, także nie panikuj Skoro masz odpowiednią temp w pomieszczeniach to co chcesz korygować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.04.2021 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 http://www.instsani.webd.pl/236/zasady-projektowania-ogrzewania-podlogowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 15.04.2021 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Wszystko zależy od grubości wylewki i jej zdolności na przyjęcie większej ilości energii, którą niesie wyższa temp. zasilania. Ta energia się nie traci, ona zostaje w wylewce na dłuższy czas i przez dłuższy czas będzie oddawana do pomieszczeń, także nie panikuj Skoro masz odpowiednią temp w pomieszczeniach to co chcesz korygować ? Nie panikuje tylko , ze ta podłogowaj jest od 10 lat a przy okazji są grzejniki z których się korzysta w myśl przejścia na PC to podlogowka on grzjeniki off , dlatego tez testuje jak temperatura wpływa na pomieszczenie teraz np. Zadana 26 stopni , a podłoga ma 24 stopnie w pomieszczeniu 22 na dzień dzisiejszy czyli 0st za oknem . Są to tylko dwie pętle w holu wejściowym ,to tez nie chce rozbudowywać o dodatkową automatykę z siłowniami do regulacji temp. tylko manualnie chce poznac działanie w przekazywaniu temp (zadana-podłoga-otoczenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 15.04.2021 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Witam , Mam pytanie do osób posiadających ogrzewanie podłogowe na przykładzie domu/pomieszczenia różnice w temperaturze zadanej , a temperaturze rzeczywistej podłogi . Mam 2 pętle po 80mb na 20m2 pex16 5cm styro folia i rurki potem wylewka betonowa przy zadaniu 32 stopni i przepływach 1,5l/min podłoga po kilku dniach ma 25 stopni , po zwiększeniu biegu pompy na 2l/min jest 26 st. czy taka różnica jest dopuszczalna , ewentualnie docieplenie stropu pod podłogowa zmniejszy ta różnice ? W pomieszczeniu tak ogrzewanym mam 23 st. wiec nastawa może być mniejsza ,ale głównie chodzi o to czy patrzeć na te różnice i korygować temperatura czy bardziej przepływami ? Pozdrawiam . Ja przepływami nic nie kombinuję są niskie bo tak mi się podoba jak pompka ledwo co pyka a całą regulację robię na zaworze 4 drogowym w zasadzie 1 może dwa razy w sezonie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 15.04.2021 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Ja przepływami nic nie kombinuję są niskie bo tak mi się podoba jak pompka ledwo co pyka a całą regulację robię na zaworze 4 drogowym w zasadzie 1 może dwa razy w sezonie . Przy PC jak ktoś ma podłogówkę to chyba ma największe możliwe przepływy i pompę na max jako korzyść niskiej temperatury zadanej i niskiej delty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts