atiiii4 14.04.2021 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) Jako hydroizolację poziomą zdecydowałem się na 2 warstwy papy termozgrzewalnej na osnowie welonu szklanego. Jednak mój wykonawca nie chce zgodzić się na zgrzewanie tej papy ze względu na styropian, który trochę wystaje z ocieplenia ścian fundamentowych. Zaproponował w tych miejscach przyklejenie tej papy lepikiem na zimno. Powiem szczerze nie jestem przekonany do klejenia takiej papy lepikiem na zimno i też nie wiem, czy jest to bezpieczne dla zdrowia, bo trochę spod muru może w środku znaleźć się tego lepiku. Wpadł mi do głowy jeszcze pomysł, aby w tych miejscach użyć papy samoprzylepnej np. MIDA SELF EPS, ale nie mam doświadczenia w tym temacie i czy to dobry pomysł. Powiedzcie jak Wy byście rozwiązali ten problem? Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez atiiii4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 15.04.2021 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Papy (między ścianą fundamentową a ścianą nośną) nie ma potrzeby zgrzewać na całej powierzchni ani tym bardziej klajstrować lepikami. Zgrzewa się tylko na zakładach, a to już można robić ostrożnie, bez otwartego płomienia.Jeśli papa jest podkładowa, pożądna grubości 4mm SBS na osnowie welonu szklanego to dwie warstwy są przerostem formy nad treścią. Jeśli koniecznie trzeba kleić to można skorzystać z mas/klejów bitumicznych bezrozpuszczalnikowych - jest wiele produktów tego typu, bez obaw o bezpieczeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 15.04.2021 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Papa samoprzylepna to bardzo dobry pomysł w takich i innych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts