karolajn_xoxo 16.04.2021 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Witam, przychodzę z pytaniem ponieważ jesteśmy kompletnie zieloni.Mamy w planach budowę projektu Willa rodzinna 2 - https://www.mgprojekt.com.pl/willa-rodzinna-2Chcemy wziąć kredyt na 400 tysięcy, działkę już mamy na własność bez kredytów.Czy taka kwota nam wystarczy? Na pewno chcemy zejść trochę z kosztów - stop żelbetowy zmienić na vector lub filigran albo srewno, bo poddasze będzie nieużytkowe. Jeden komin dla kominka też chcemy usunąć. Czy realnie w tych pieniądzach damy radę go postawić? Co jeszcze możemy zmienić aby ciąć koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 16.04.2021 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) Przy dużej dyscyplinie wydatkowej i części pracy własnej jesteś w stanie postawić w tej kwocie ten dom w stanie deweloperskim. Na wykończeniówkę i zagospodarowanie działki w tej kwocie bym już raczej nie liczył. Pustka nad salonem na pewno komplikuje ten dom pod względem konstrukcji i ocieplenia.Potrzebujesz 4 pokoi? Nie lepiej byłoby 3 a większe?Ten drugi komin zostawiasz po co?Wiem, ze każdy ma inne gusta, ale z zewnątrz ten dom jest paskudny. Takie lata 90-te pełną gębą.... Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez Nurek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolajn_xoxo 16.04.2021 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Tu nie ma pustki nad salonem, pełen strop a komin drugi nie zostanie w ogóle. O gustach się nie dyskutuje - niemniej dziękuję za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 16.04.2021 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Tak jak wyżej pisał Nurek,przy dużej dyscyplinie wydatkowej te 4 stówki stykna. I ważną uwagę zapodal przy okazji, jeśli nie chcecie kominka to po co wogole kominy ? Zlikwidować je na etapie adaptacji. Strop polecam drewniany, bo to najtańsza opcja na parterówkę i poddasze nieużytkowe. A przy okazji, nie dalej jak dzisiaj taki post popełniłem,myślę, że się przyda: Jaki typ drewna to powinno być ujęte w projekcie, podobnie jak klasy stali czy betonu. Są to kwestie konstrukcyjne i nie ma tu pola do "oszczędzania". Oszczędzanie i to prawdziwe zaczyna się od analizy projektu gotowego,jak ktoś taki kupuje i rozebranie go na czynniki pierwsze. Służę przykładem, jednym z wielu: 1.W projekcie miałem ściany z BK i na to 15cm izolacji Koszt 1m2 takiej ściany w 2012r wynosił ok.76zl. Policzyłem, że taniej będzie jak zamienie BK na silikat 18cm i dam na to 20cm styro z jak najniższą lambda. Tak się stało, koszt 1m2 takiej ściany wychodził wtedy 43zl i nie dość, że miałem ścianę "cieplejszą" to kilka tys.zl zostało w kieszeni i to jeszcze zanim wbiłem pierwszą łopatę 2.W projekcie miałem izolację stropu z wełny, przeliczylem, że taniej i cieplej będzie jak zamiast wełny użyje styropianu. Tak się właśnie stało i podobnie jak w punkcie wyżej, kilka tys.zl zostało w kieszeni i to jeszcze przed rozpoczęciem budowy. 3.W projekcie miałem 2 kominy i ogrzewanie ekogroszkiem. Wiedząc, że nie będzie u mnie w domu syfu z węgla, architekt w czasie adaptacji "wymazał" jeden komin a z kotłowni zrobił pralnio-suszarnie. I znowu kilka tys.zl zostało w kieszeni zanim rozpocząłem kopanie fundamentów 4.W projekcie miałem fundament lawowy,po przeliczeniu wyszło, że taniej będzie zrobić izolowana płytę fundamentową. Tak się właśnie stało i to też na etapie adaptacji. 5.Reszta oszczędności,przynoszących wymierne tys.zl to kwestia szukania, porównywania,produktów, technologii itp. I te "oszczędności" nie tylko nie przyniosły pogorszenia standardu a wręcz przeciwnie, znacznie podniosły standart budowanego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 16.04.2021 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 W mojej opinii bardzo, bardzo cięzko w tych pieniądzach.Chyba, że usuniesz dworkowość, zostanie prosta bryła, zrezygnujesz też z tych sufitów katedralnych z półokrągłych okien i pewnie z paru innych rzeczy.Dodatkowo będziesz kilkukrotnie oglądał każdą wydaną złotówkę, wszystkie ceny negocjował a ekipy szukał aż do cenowego skutku to może jakaś mała szansa jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 16.04.2021 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 W mojej opinii bardzo, bardzo cięzko w tych pieniądzach. Chyba, że usuniesz dworkowość, zostanie prosta bryła, zrezygnujesz też z tych sufitów katedralnych z półokrągłych okien i pewnie z paru innych rzeczy. Dodatkowo będziesz kilkukrotnie oglądał każdą wydaną złotówkę, wszystkie ceny negocjował a ekipy szukał aż do cenowego skutku to może jakaś mała szansa jest. A to jest fakt, nie zerknąłem na tył domu a widzę, że faktycznie, półkoliste naświetlenia będą kosztowały tyle co całość okien w domu Ta "dworkowosc" od frontu można by wytłumaczyć ale od zadku to będzie kosztowało majątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolajn_xoxo 16.04.2021 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 16.04.2021 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 . Karlajn...masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 16.04.2021 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Koszmarny projekt. Może komuś się podobać na tych doskonałych wizualizacjach, ale w realu, przy zastosowaniu niskiej klasy tynków i wykonawstwa, to będzie tragedia. W tych pieniądzach, pod klucz, przy wykończeniu własnym , marne szanse z tymi rozwiązaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.04.2021 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) Wywal te daszki, zdobienia elewacji, zrewiduj stolarkę, zmień dach i strop na lekki na wiązarach i samorób (prawie wszystko własnymi rękami) może się zmieści. Nie zapomnij też o przyłączach, ogrodzeniu, geodecie (kilka razy), formalnościach i innych "drobiazgach". Nie tylko prace budowlane muszą być zrobione, żeby się wprowadzić. Edyta.Sam projekt jakiś nie przemyślany.Sypialnia dla dwóch osób 10,17 m2? To nie tylko ciasnota - wstawisz szafę i nie będzie gdzie laptopa postawić, toaletki czy krzesła wcisnąć, żeby dało się przejść. Ale też mała kubatura czyli mały bufor i znaczący wzrost stężenia CO2 w czasie aktywności fizycznych nawet, jak projekt rekuperacji to uwzględni i będzie więcej rur (a zazwyczaj nie uwzględnia i każda sypialnia wg projektu jest wentylowana tak samo).Okna tak rozłożone, że w żadną stronę świata nie da się dobrze postawić. Cztery sypialnie, czyli dla 5 osób - a tylko w jednej łazience można się umyć? Pustka to komplikacja w termoizolacji. Przy parterówce ze stropem na całości rozwijasz wełnę z rolki na stropie (tanio i skutecznie) - i temat z głowy. Tu powierzchnia izolacji robi się duża i skomplikowana, jak ze ścian nie zrobić mostków. Ta pustka też komplikuje więźbę - nie da się ładnie po prostokącie podeprzeć dachu słupami. Dach połamany - też koszty. Porównaj z Arosa II - mniejszy, a IMO zdecydowanie bardziej funkcjonalny. I w budowie tez powinien wyjść znacząco taniej. Do przemyślenia zmiana dachu na kopertowy - ale przy wiązarach robiących też za strop dwuspadowy wyjdzie najtaniej ze wszystkich możliwych rozwiązań. Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 17.04.2021 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2021 Rada nr 1: Mając 400 tyś wybiera się projekt wybitnie oszczędnościowy w budowie a nie najładniejszy.Rada nr 2 (najważniejsza): Wybierając projekt niech wasze oczy spędzą 20 razy więcej czasu na oglądaniu rzutu domu niż na wizualizacjach elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 22.04.2021 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 ...Sypialnia dla dwóch osób 10,17 m2? To nie tylko ciasnota .... Ale też mała kubatura czyli mały bufor i znaczący wzrost stężenia CO2 w czasie aktywności fizycznych nawet,.... Najwyżej sobie uchyli okno na te dwie minuty Co ty masz z tym stężeniem CO2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.04.2021 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 Najwyżej sobie uchyli okno na te dwie minuty Co ty masz z tym stężeniem CO2? Uchylane okno? Przecież to same wady wg kajzena. Najlepiej to zamurować co się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casual 22.04.2021 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 Jeśli ceny będą dalej rosły tak jak teraz to 400 będzie ciężko. Dużo zależy do lokalizacji, bo nawet 50 czy 100 km robi różnice. Są lokalne bańki cenowe w okolicach dużych miast, szczególnie jeśli chodzi o robociznę. Określ też co chcesz mieć za te 400 tys - to ma być do kuchni, łazienki i mebli, do ogrodzenia, do stanu dew?Weź też pod uwagę, że przed wbiciem łopaty idzie 10-20 tys na formalności i uzbrojenie. Największa oszczędność to dobry wybór projektu, potem jedyne większe kwoty może ci wygenerować tylko twoja własna praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.04.2021 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 Najwyżej sobie uchyli okno na te dwie minuty Dla mnie to był zbytni dyskomfort nie tylko zimą i nie otwierałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.04.2021 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 (edytowane) Tu nie ma pustki nad salonem, pełen strop Jak nie ma jak jest? Na wiz jest i na rzutach. Na pewno chcemy zejść trochę z kosztów - stop żelbetowy zmienić na vector lub filigran albo srewno, Od lat monolit wychodzi najtaniej. Więc chyba chcesz dołożyć. Vectora cen nie znam, srewno nie znam systemu, ale filigrana odradzam, znam widziałem budowałem ani szybko ani tanio. Ma być taniej to dźwigary na płytki, ma być tanio dźwigary na gwoździe lub wkręty Edit: dopisałem wkręty, bo sobie przypomniałem że teraz "majstry" to nie potrafią młotka trzymać -to cytat z jednego majstra starszej daty. Edytowane 22 Kwietnia 2021 przez jajmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts