seba4ball 17.04.2021 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2021 Witam. Niedawno podłączyłem centralkę Izzi 302 ERV i przyznam szczerze że nie wygląda to za ciekawie jeśli chodzi o temperaturę nawiewana. Dodam że mam zamontowany moduł CF. Centralka i rury znajduja się w kotłowni w której temp jest w okolicy 15*c. A więc wygląda to tak :Na 1 biegu 33 proc - nawiew/wywiew 100m3/hCzerpnia - 5*cWyrzutnia - 8*cWyciag - 19*cNawiew - 9*c Przy max wydajności i 300m3/h wyciąg i nawiew temperatura nawiewu wzrastaCzerpnia - 5*Wyrzutnia - 9*Wyciag - 20*Nawiew-14* Postanowiłem zmierzyć temp faktyczna jaka jest na anemostacie i wygląda to tak że na 1 biegu to jest ok 12*, przy max wydajności wzrasta do ok 16*. Czy nie powinno być tak że na niższym biegu temperatura nawiewana jest wyższa? Bypass sprawdzałem niby w tym modelu już jest poprawiony i ma pianke z dwóch stron, dodatkowo go uszczelniłem ale nic to nie zmieniło. Co może być nie tak? Dzięki za wszelkie wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.04.2021 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) Najlepiej sprawdzić temperatury na króćcach (czy czujniki nie przekłamują - przydałby się termometr z sondą bezprzewodową albo chociaż na kabelku) a potem bilans.Temperatura na anemostacie niewiele wyjaśni, bo jej zmiana częściowo wynika z ogrzewania i/lub chłodzenia powietrza w rurze. Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 17.04.2021 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2021 Witam. Niedawno podłączyłem centralkę Izzi 302 ERV i przyznam szczerze że nie wygląda to za ciekawie jeśli chodzi o temperaturę nawiewana. Dodam że mam zamontowany moduł CF. Centralka i rury znajduja się w kotłowni w której temp jest w okolicy 15*c. A więc wygląda to tak : Na 1 biegu 33 proc - nawiew/wywiew 100m3/h Czerpnia - 5*c Wyrzutnia - 8*c Wyciag - 19*c Nawiew - 9*c Przy max wydajności i 300m3/h wyciąg i nawiew temperatura nawiewu wzrasta Czerpnia - 5* Wyrzutnia - 9* Wyciag - 20* Nawiew-14* Coś jest zrypane, bo nie ma opcji, że przy 5st na zewnątrz i 19st na wyciągu,nawiew by miał 9st. Ktoś równoważył wydatek, czy tylko zaufałeś CF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba4ball 17.04.2021 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2021 Nie był równoważony niestety w okolicy nikt się tym nie zajmuje a jakimś tanim urządzeniem to raczej nie ma sensu... CF niby powinien bilansować a przynajmniej zbliżać się do balansu. Dla pewności jeszcze zakleiłem bypass i uszczelniłem go zobaczymy czy to coś pomoże bo wydaje mi się że tu może być największy problem. Mam jeszcze jedno pytanie w tej centrali jest wyjście cyfrowe na dzwonkowy przycisk przewietrzania ale dzwonkowy przycisk nie aktywuje tej funkcji trzeba trzymać jakby cały czas na zwarciu żeby to działało a chyba powinno działać tak jak wywołanie ze sterownika? W sensie przycisk dzwonkowy aktywuje funkcję przewietrzania na 10min i wraca do poprzedniego trybu? Przy zwarciu pinów widać tylko ze wzrasta do maxa nawiew i wywiew ale funkcja przewietrzania nie wywołuje się na sterowniku. Może ma ktoś taka centrale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.04.2021 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2021 Mam jeszcze jedno pytanie w tej centrali jest wyjście cyfrowe na dzwonkowy przycisk przewietrzania ale dzwonkowy przycisk nie aktywuje tej funkcji trzeba trzymać jakby cały czas na zwarciu żeby to działało a chyba powinno działać tak jak wywołanie ze sterownika? Pewny jesteś, że nie pomyliłeś złącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba4ball 17.04.2021 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) Pewny jesteś, że nie pomyliłeś złącza? Pewny jestem na 100 proc podłączam tak jak na instrukcji zresztą piny na płycie są opisane a poza tym tylko to daje max nawiew i wywiew. Jest jeszcze opcja okap i kominek ale one dają inne wartości nawiewu i wywiewu. No i tam jakieś ppoż z alarmowej centrali ale to albo wyłącza albo zmniejsza na 20proc. A temperatury nadal zwariowane na sterowniku mimo uszczelnienia bypasu raczej nie możliwe jest aby temp na czerpni i wyrzutni była taka sama? Chyba zainwestuje w termometr jednak. Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez seba4ball Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 18.04.2021 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Nie był równoważony niestety w okolicy nikt się tym nie zajmuje a jakimś tanim urządzeniem to raczej nie ma sensu... CF niby powinien bilansować a przynajmniej zbliżać się do balansu. Dla pewności jeszcze zakleiłem bypass i uszczelniłem go zobaczymy czy to coś pomoże bo wydaje mi się że tu może być największy problem. Mam jeszcze jedno pytanie w tej centrali jest wyjście cyfrowe na dzwonkowy przycisk przewietrzania ale dzwonkowy przycisk nie aktywuje tej funkcji trzeba trzymać jakby cały czas na zwarciu żeby to działało a chyba powinno działać tak jak wywołanie ze sterownika? W sensie przycisk dzwonkowy aktywuje funkcję przewietrzania na 10min i wraca do poprzedniego trybu? Przy zwarciu pinów widać tylko ze wzrasta do maxa nawiew i wywiew ale funkcja przewietrzania nie wywołuje się na sterowniku. Może ma ktoś taka centrale? U mnie model 300, bez żadnego zaklejania bypassa. Zrobiłem parę fotek przy różnych temp - https://www.fotosik.pl/zdjecie/3590a843cbdefcd5 Mam mała parterówkę, wszystko w zasięgu ręki, więc przewietrzanie włączam na wyświetlaczu. Wyślij zapytanie do producenta w sprawie tego mizernego odzysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba4ball 18.04.2021 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) U mnie model 300, bez żadnego zaklejania bypassa. Zrobiłem parę fotek przy różnych temp - https://www.fotosik.pl/zdjecie/3590a843cbdefcd5 Mam mała parterówkę, wszystko w zasięgu ręki, więc przewietrzanie włączam na wyświetlaczu. Wyślij zapytanie do producenta w sprawie tego mizernego odzysku. Wysłałem, ale nie zbyt to pomogło. Najpierw musiałem pozamieniać czujniki, sprawdzić bypass, jak wyłączę z prądu centrale to jakby przez kilka godz pokazuje wyższa temp nawiewu po czym znowu spada. Mam wrażenie że mam jakiś wadliwy rekuperator bo nic w nim nie działa tak jak powinno... Generalnie zaczynam żałować zakupu "Polskiej marki". Nie jest to może mocno droga centrala porównując do innych marek ale myślałem że jak wydaje 7 klocków na centrale to mam prawo wymagać chociaz działających czujników temperatury... A tu w ciągu 2 tygodni użytkowania już mam 2 usterki. Ciekawe co będzie w zimie jak na zewnątrz będzie - 20* Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez seba4ball Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 18.04.2021 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Czemu masz 19 stopni w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba4ball 18.04.2021 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) Czemu masz 19 stopni w domu? Nie mam 19, mam 22( chociaż temp 20* mi bardzo odpowiada więc nie wiem skąd takie zdziwienie )18-22 pokazuje sterownik od reku w zależności jak mu się chce generalnie to większość temperatur się nie zgadza. Pomiary z wczoraj od godz 8 do 13 Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez seba4ball Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 18.04.2021 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) Qpa jakaś. To CF tak steruje wentylatorami, że masz większy wywiew od nawiewu czy ręcznie ustawiasz ? Może to jest związane z automatycznym bypassem, który wpuszcza chłodne powietrze, bo masz cieplej niż ustawiona temp komfortu? Jedyny plus, że zimy nie ma i masz czas dręczyć producentów Jak duży dom? Kto robił instalację itp ? Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba4ball 18.04.2021 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Qpa jakaś. To CF tak steruje wentylatorami, że masz większy wywiew od nawiewu czy ręcznie ustawiasz ? Może to jest związane z automatycznym bypassem, który wpuszcza chłodne powietrze, bo masz cieplej niż ustawiona temp komfortu? Jedyny plus, że zimy nie ma i masz czas dręczyć producentów Jak duży dom? Kto robił instalację itp ? Wywiew i nawiew bilansuje chwilowo czasami jest większa jedna wartość. Tak po prostu akurat się złapało na zdjęciu. Bypass jest ustawiony na stałe zamknięty i dodatkowo zaklejony i zatkany ;p dom parter i poddasze 124m2. Instalacja projekt z peflex kładłem sam. Tym bardziej że jak wywiew jest większy od nawiewu to powinno lepiej ogrzać powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.04.2021 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) Tak, powinno być nawet lepiej. Generalnie jakaś dziwna akcja. Choroby wieku dziecięcego? Z drugiej strony wywiew ma tyle co nawiew więc bardzo dobrze. Trzeba by pomierzyć rzeczywiste temperatury w kanałach.Aczkolwiek wygląda na to że moduł cf kłamie i bilans jest zupełnie inny niż to pokazuje sterownik. Może ten sam problem co w reqnet?Powietrze wywirwane się wychładza maksymalnie, ale jest go za mało względem nawiewanego. Zrobiłbym pomiary i bilans. Patrząc na zdjęcia wygląda na to, że cf wariuje i gdy wywiew wzrośnie zwieksza się różnica między czerpnia i wyrzutnia, a także rośnie temperatura nawiewu. Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.04.2021 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Wróć do początku wątku - jak nie zweryfikujesz poprawności wskazań temperatur, to nie ma sensu szukanie rozwiązania gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 19.04.2021 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Wróć do początku wątku - jak nie zweryfikujesz poprawności wskazań temperatur, to nie ma sensu szukanie rozwiązania gdzie indziej. Jest opcja, żeby czujnik pokazywał raz 9stC a raz 17stC przy niemal takich samych temp. wywiewu i na czerpni czy raczej jak się zrypie, to będzie pokazywał w jedną albo drugą stronę ale stale ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.04.2021 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Myślę, że to bardziej przepływy wariują aniżeli czujniki. Bo jak się przyjrzeć to pokazują sensowne wartości - ale przepływy są na 90% zrypane i zmieniają wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba4ball 19.04.2021 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Wróć do początku wątku - jak nie zweryfikujesz poprawności wskazań temperatur, to nie ma sensu szukanie rozwiązania gdzie indziej. Co do funkcji przewietrzania firma sprawdziła na swoich centralach i się okazało że jest jakaś wada produkcyjna i rzeczywiście działa tylko w pozycji zwartej czyli nie uruchamia się z przycisku dzwonkowego, mają to naprawić ale osobiście mi to nie przeszkadza,uzyskalem informacje ze nic się nie stanie jak będzie trzymane na "zwarciu". Po 2 zauważyłem że centrala z czujnikami temperatury po jakimś czasie zaczyna wariować jak ją odłączę od prądu i włączę to zaczyna pokazywać normalna temperaturę, czasami przez godzinę czasami przez kilkanaście godzin. A więc wracając do samej wydajnosci zmierzyłem wszystkie wartości czujnikami temp i wilgotności od sonoff takie mialem, sprawdzając z innymi różnice na nic to ok 0.5 stopnia więc w miarę sensownie mierza. Czujniki umieściłem w centrali zaraz obok fabrycznych czujników. Szkoda tylko że dzisiaj jest ciepło więc trochę pomiary mało powiedzą ale zrobię jeszcze w nocy jak temp spadnie. A więc wygląda to tak : Przy max wydajnosci 300/300 Czerpnia - 14.2 Wyrzut - 15.6 Nawiew - 18.2 Wywiew - 21.1 Przy wydajnosci 35proc - 110/110 m3 Czerpnia - 14.7 Wyrzut - 15.1 Nawiew - 16.8 Wyciag - 21 Wylaczony moduł CF, ustawiona korekcja wyciągu - 10 proc , 35 proc wydajności Czerpnia - 14.5 Wyrzut - 15.2 Nawiew - 18.8 Wyciag - 21 Co do tego że coś dzieje się z przepływami. O ile wierzyć w to co pokazuje moduł CF to jest większy Wyciag niż nawiew tym bardziej odzysk powinien być większy. Podsumowując centrala dzisiaj najlepiej działała albo na maxymalnej wydajności albo z wyłączonym modułem CF i redukcja wyciągu o 10 proc czyli chyba odwrotnie niż powinno to teoretycznie działać. Czyli już wiem że nic nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.04.2021 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Zdecydowanie jest coś nie tak z cf.Poczytaj wątek o reqnet, przy mniejszych oporach wywiewu pojawiał się problem kompensacji. Wartości, które pokazuje a wywiewu da od czapy i na pewno nie jest większy niż nawiew. Może spadek ciśnienia jest podobny, ale na pewno nie przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba4ball 19.04.2021 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Zdecydowanie jest coś nie tak z cf. Poczytaj wątek o reqnet, przy mniejszych oporach wywiewu pojawiał się problem kompensacji. Wartości, które pokazuje a wywiewu da od czapy i na pewno nie jest większy niż nawiew. Może spadek ciśnienia jest podobny, ale na pewno nie przepływ. Zdecydowanie nie tak coś jest wgl z ta centrala. Nie wiem jak wygląda CF w thessla ale tutaj to są rurki takie hydrauliczne cieniutkie wyglądające z pianki w środku rekuperatora. Dodatkowo jak włączony jest CF to nie da się już ustawić kompensacji wywiewu/nawiewu tzn da się zmniejszać procentowo ale nie powoduje to zmiany wydajności centrali. Generalnie to chyba puszcze to na znanym portalu plując sobie w brodę ze nie wziąłem konkurencyjnego reku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.04.2021 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Jest opcja, żeby czujnik pokazywał raz 9stC a raz 17stC przy niemal takich samych temp. wywiewu i na czerpni czy raczej jak się zrypie, to będzie pokazywał w jedną albo drugą stronę ale stale ? IMO nie ma takiego przepływu, dla którego czerpnia i wyrzutnia mają po 4 stopnie gdy nawiew ma 9 a wywiew 20. Nawet kilkakrotnie drastycznie niezbilansowane przepływy tego nie uzasadniają - a wtedy musiałyby być jakieś kolosalne nieszczelności którymi by gwizdało, żeby uzupełnić bilans. Nie wiem, jakie może być inne wyjaśnienie takich temperatur, niż błąd pomiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts