Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile podrożały materiały budowlane od końca 2020 do dziś? Budowa stanu surowego.

Recommended Posts

Osobiście już zamówiłem, opłaciłem i mam na placu dachówkę ceramiczną, ale dzwonił dziś do mnie pewien skład budowlany, który wyceniał mi przeciętna blachę na pokrycie... wówczas (2 tygodnie temu) całość blachy i dupereli z 3 oknami FAKRO wychodziła 27.000. Ta cena obowiązuje do końca dzisiejszego dnia, jutro cena +10%, sta szybki telefon z pytaniem...

Z kolei ceramika jak stała w miejscu tak zaczyna drożeć. Termoton jeszcze z 2-3 tygodnie temu mogłem mieć u siebie lokalnie po 3,78zł/szt. Dziś 4,5zł i niedostępny tzn, brak na placu, trzeba czekać na transport. Finalnie kupiony CERPOL po 4,9zł./szt.

• Odpowiedzi 406
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...może... ani jasno, ani czarnowidzem nie jestem i nie chcę być, ale patrząc na tegoroczny sezon budowlany (fakt, nie mam bezpośredniego porównania) to niczego konkretnego nie można się spodziewać po zimie, czy sezonie zimowym... jedna wielka niewiadoma. Może zima będzie późno i do tego lekka i krótka co spowoduje wydłużenie sezonu budowlanego przez co być może cenny ani drgną w dół, a może będzie skrajnie odwrotnie... może, może, może...

Nic nie stanieje ...

Prawo popytu i podaży ...

Obecnie Ci co budują zapłacą każdą cenę jaką zaśpiewa wykonawca/sprzedawca , a jak nie zapłacą to z przyjemnością zapłaci ktoś inny ..

Większość nie patrzy na koszty , i tak biorą na kredyt , co najwyżej przedłużą czas spłaty kredytu o nastepne kilkadziesiąt lat ;)

Aż strach pomyśleć ile w przyszłości będzie upadłości konsumenckich przez te kredyty brane ponad miarę...

Dlaczego uważasz że wszyscy budują na kredyt? Dlaczego każdy kredyt miałby być ponad miarę?

Ile to jest ponad miarę?

Większość ludzi którzy biorą kredyt, bierze go jednak na tyle aby móc normalnie funkcjonować, żyć, jeździć na wakacje itd.

W Polsce ponad połowa nieruchomości jest kupowana bądź budowana na kredyt. Ci ludzie normalnie żyją. Myślę że każdy z nas ma znajomych którzy budowali czy kupowali nieruchomość na kredyt i ja osobiście widzę że żyją normalnie, zwyczajnie.

Zawsze przecież można 15 lat wynajmować zamiast spłacić 2/3 własnego kredytu...

Zawsze przecież można 15 lat wynajmować zamiast spłacić 2/3 własnego kredytu...

Z tego co mi wiadomo przez Covid raczej obecnie to wynajmujący stawia warunki , bo jest mnóstwo pustych lokali w których nie ma chętnych aby je wynająć.

Powoduje to że ceny nie rosną a spadają , bo kredyt trzeba płacić a nie wynajęte mieszkanie się nie spłaci samo ;)

Natomiast ceny materiałów i usług drożeją jak szalone.

Naprawdę uważasz że dom którego budowa w 2017 kosztowała około 300tys nagle taki sam wybudowany obecnie ma wartośc już 600tys czy po prostu jest przedrożony dwu krotnie ???

Jak się zapłaci kilka raz więcej za coś , to wcale nie oznacza że jest to tyle warte ..

Aż strach pomyśleć ile w przyszłości będzie upadłości konsumenckich przez te kredyty brane ponad miarę...

To nie jest pierwszy raz w historii przecież. I nic w porównaniu z sytuacją z początku wieku gdzie dziury za podwójną wartość były brane na 150% LTV. Banki będą chodować takich klientów, bo nie będzie im się opłacało przejmować takich domów. Rozłożenie spłaty na dłuższy okres to tylko dodatkowe odsetki.

Nic nie stanieje ...

Prawo popytu i podaży ...

Obecnie Ci co budują zapłacą każdą cenę jaką zaśpiewa wykonawca/sprzedawca , a jak nie zapłacą to z przyjemnością zapłaci ktoś inny ..

Większość nie patrzy na koszty , i tak biorą na kredyt , co najwyżej przedłużą czas spłaty kredytu o nastepne kilkadziesiąt lat ;)

Moja odpowiedź była do tego posta

• 2 months później...

Z moich obserwacji w stosunku do zeszłego roku:

Stal zbrojeniowa ponad 2x więcej

Drewno konstrukcyjne też minimum 2x

Cement 20%

Nikt nie schodzi z ceny bo i poco. Są ludzie/ firmy, które potrzebują i lepiej sprzedać na wyższej marży. Problem hurtowni/sklepów zacznie się jak nikt w tych cenach nie będzie chciał kupować.

Z moich obserwacji w stosunku do zeszłego roku:

Stal zbrojeniowa ponad 2x więcej

Drewno konstrukcyjne też minimum 2x

Cement 20%

Nikt nie schodzi z ceny bo i poco. Są ludzie/ firmy, które potrzebują i lepiej sprzedać na wyższej marży. Problem hurtowni/sklepów zacznie się jak nikt w tych cenach nie będzie chciał kupować.

Drewno 1500, rok temu 900 mniej więcej

Stal od roku ponad 3k lekko była teraz pytałem 5k na składzie, sam na poczatku roku kupowałem po 3300