Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile podrożały materiały budowlane od końca 2020 do dziś? Budowa stanu surowego.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 406
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
54% to chyba dla gospodarstw domowych, tutaj piszą: https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/gigantyczne-rachunki-za-gaz-dla-firm-i-samorzadow-koniec-koncow-i-tak-zaplaci-klient/786hyz7 o wzroście blisko 1000%.

Może ktoś się orientuje dla których materiałów ceny gazu są istotnym kosztem produkcji? Bo przy takich wzrostach cen te materiały należałoby kupić jak najszybciej i niech sobie leżą na budowie.

Tak wiem 54% dla domowych, przedsiębiorcy po kilkaset jest normą ....

Dużo masz na gaz... stal, styropian, bloczki

• 3 weeks później...

Rozmawiałem dziś z bratem, który remontuje dom.

W tamtym roku 4 parapety z granitu; 2000 złotych(8 miesięcy temu bodajże)

W tym roku zamawiał na dół kondygnacji; parapety z tego samego materiału o 1/12 większa powierzchnia... 4700 złotych.

Nie zazdroszczę budującym się, chyba że ich zarobki równie szybko rosną.

Widzę, że drewno C24 45x95 spadło z prawie 18zł/mb w zeszłym roku do 13,5zł. Dalej daleko do ~7,3zł/mb 2 lata temu, ale coś poszło w dół. BSH bez zmian, bo kilkadziesiąt groszy przy cenie ~70zł/mb to żadna zmiana. KVH też chyba spadło, ale nie jestem pewien ile, bo zeszłym roku istniało niemal wyłącznie w cenniku, więc nie śledziłem.

Opole stan na dziś:

Beton B25 - 270 zł netto

Drewno konstrukcyjne - 2200 brutto

Deski calówki 1350 brutto

beton b25 kwiecień 2021 235 netto

Deski w lato po 1000 m3 ~~

konstrukcyjne w sensie c24? To w spadło bo w lato było jakoś po 4000 m3. Chyba, że mówimy o świeżym wtedy było 1500 ~~

pięknie :D

Tekst gościa z Kronopolu, któremu robiłem wycenę i się zgadaliśmy o cenach OSB : My podwyższamy cenę o 10% to sklepy o 50% i więcej.

Ja kupowałem Etixxa za 195zł/m3 a miesiąc później był po 340zł/m3 a cena styrenu na giełdach skoczyła max 40% Tak jakoś w PL nieproporcjonalnie ceny w sklepach skaczą.

W temacie jedności - w czasach 'credit crunch' pracowałem w UK . Ceny paliw szalały, codzienne w górę. Z 60 pensów doszło do 1,20 funta więc zaczął się bunt. Firmy zaczęły wysyłać swoich ludzi na blokady rafinerii, codziennie ktoś inny jeździł. Po tygodniu rząd, wbrew UE która nie wyrażała zgody, zamroził ceny.

Od tamtej pory eurosceptycyzm rósł z każdym rokiem.

W PL z tego co pamiętam, było parę prób zablokowania...stacji paliw.