Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile podrożały materiały budowlane od końca 2020 do dziś? Budowa stanu surowego.

Recommended Posts

Brawo, nawet ten temat sprowadziliście do polityki. Brakuje jeszcze tylko arturka żeby przyszedł i ... na środku.

no nie bardzo ;) mała wspominka że nie da się nic z tym zrobić jak chociażby w Kazachstanie :) a Arturek to jest chyba na wiecznym odpoczynku :D

m3 drewna tarcicy 1600pln placilem 1500 jesienią więc jeszcze znośnie. Ciekawe po ile będzie jak sezon ruszy....

• Odpowiedzi 406
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rozmawiałem ze swoim dostawcą styropianu, do połowy stycznia była cena 373 za knauf etixx grafit 0,31 od jutra podwyżka +20% dlatego ceny w internecie już po 430 ~~ pln bo zamówienia wstrzymane były od połowy stycznia. Pięknie :D dobrze, że 80-85% styropianu kupiłem w grudniu po 330 za m3 ~~

• 2 weeks później...

Isover uni mata 15cm 28zl/M2

Najtańszy Knauf wełna 15 z Castorama teraz po 16zł/M2 a jeszcze rok temu można było kupić za 8zł.

Styropian grafit 033 wczoraj zamawiałem 350zł M3 a w grudniu kosztował 320.

Dobrze że mam większość rzeczy kupionych bo raczej bym zaniechał budowy na ten rok. Rozmawiałem z facetem na składzie to powiedział że dużo osób słysząc ceny rezygnuje z zakupów.

Najtańszy Knauf wełna 15 z Castorama teraz po 16zł/M2 a jeszcze rok temu można było kupić za 8zł.

Dobrze że mam większość rzeczy kupionych bo raczej bym zaniechał budowy na ten rok. Rozmawiałem z facetem na składzie to powiedział że dużo osób słysząc ceny rezygnuje z zakupów.

Ostatnie zdanie to akurat bardzo dobra informacja

gdzie tak tanio i jaki? :D 15cm knauf etixx 0,31 330m3 grudzień styczeń 375m3 teraz 430m3

• 4 weeks później...

marzec do połowy marca zimowy więc jeszcze spokojnie. Ale potem jak ruszy to będzie płacz :(

Worki kleju do styro/siatki teraz koztują 25zł a we wrześniu płaciłem 21.

Styropian teraz kosztuje 20% więcej niż w sierpniu 2021 jak kupowałem do ocieplenia elewacji.

Stal znowu zaczyna drożeć.

marzec do połowy marca zimowy więc jeszcze spokojnie. Ale potem jak ruszy to będzie płacz :(

Worki kleju do styro/siatki teraz koztują 25zł a we wrześniu płaciłem 21.

Styropian teraz kosztuje 20% więcej niż w sierpniu 2021 jak kupowałem do ocieplenia elewacji.

Stal znowu zaczyna drożeć.

Jeżeli chodzi o stal to będzie masakra. Pracuje w branży. Przerabiamy około 100 ton stali miesięcznie (konstrukcje) Przed wybuchem wojny blacha średnio 4,85 zł kg netto. Dziś po 7,50 zł netto. Do tego dystrybutorzy nie chcą nawet ofertować. Na naszym rynku jest/było około 30 % stali z Ukrainy i rosji. Europa może zwiększyć moce hutnicze ale już brakuje wsadu. Będzie można ściągać z zachodu, oczywiście rozliczenie w euro, które zaraz przebije 5zł za 1 zł. Szykują się nieciekawe czasy W piątek sprzedaliśmy złom za 2,30 kg netto.

Ceny walut bardzo poszły do góry. Jeśli się utrzymają to materiały (zwłaszcza te importowane) również powinny zdrożeć.

A co za tym idzie to wysoka cena paliwa,zwłaszcza ON,czyli dodatkowo koszt transportu wzrasta.

Dzisiaj ON tankowałem na BP za 7,16zl/liter.

Miesiąc temu, po kilkudniowej propagandowej pisowsko-ruskiej obniżce udało mi się zatankować za 5,18zl/liter czyli dzisiaj jakieś 35% drożej.

Edytowane przez Arturo1972

Jeżeli chodzi o stal to będzie masakra. Pracuje w branży. Przerabiamy około 100 ton stali miesięcznie (konstrukcje) Przed wybuchem wojny blacha średnio 4,85 zł kg netto. Dziś po 7,50 zł netto. Do tego dystrybutorzy nie chcą nawet ofertować. Na naszym rynku jest/było około 30 % stali z Ukrainy i rosji. Europa może zwiększyć moce hutnicze ale już brakuje wsadu. Będzie można ściągać z zachodu, oczywiście rozliczenie w euro, które zaraz przebije 5zł za 1 zł. Szykują się nieciekawe czasy W piątek sprzedaliśmy złom za 2,30 kg netto.

2 tygodnie temu dostałam wycenę na stal 40HM - ok. 7 zł/kg. Dzisiaj aktualizacja oferty - 12 zł/kg, 100% przedpłata. Ofertę dostałam od 1 dostawcy, pozostali wstrzymują wyceny do końca tego tygodnia.