Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile podrożały materiały budowlane od końca 2020 do dziś? Budowa stanu surowego.

Recommended Posts

Styropian swisspor zanotował w tym tygodniu 2 podwyżki.

W poniedziałek kosztował 429,00 zl/m3, we wtorek był jak dobrze pamiętam po 441,50 zl/m3, a dziś widzę, że 466,17 zl/m3.

A sezon się jeszcze nie zaczął.

To będzie nieciekawy rok... :(

Ten sam styropian już po 515,37 zl/m3

14 marca kupiłem za 429zl.

W ciągu 2 tygodni zdrożał o 20% :(

Czy to jest normalne? Czy jest na sali lekarz?

• Odpowiedzi 406
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja bym przeczekał to szaleństwo. Nie wiem co będzie w przyszłości - być może będzie jeszcze drożej, jest to możliwe, ale jednak uważam, że przyjdzie załamanie na rynku budowlanki i będzie miało to swoje odreagowania w cenach materiałów budowlanych.

Zgoda. Nikt tylko nie wie, czy bańka pęknie za tydzień, za miesiąc, czy za rok lub dwa. Kto ma rozgrzebana budowę, będzie chciał lub musiał skończyć. W trybie ekspresowym.

Pamietam jak staliśmy i mi dowozili stal na strop to się śmialiśmy z szefem ekipy jakie to oszczędności by byly rok temu bo stal była po 3k a płaciłem 4k, solbet był po 8 kupowałem po 10 …. Jak policzyłem materiał kosztował 150k teraz bym zapłacił lekko 210-220 … to jest już dla mnie szaleństwo kompletne.

Ktoś wie po ile były tynki tradycyjne zacierane piaskiem kwarcowym w mazowieckim? Dogadany byłem 38m2 ale Ukraińcy nie przyjechali znalazłem jedna ekipę na za 1,5 msc ale cena 50m2 nie wiem czy tak urosło czy są po prostu drodzy. To tak z czystej ciekawości i tak wezmę bo nie mam innej możliwości

Stal dzisiaj kupowałem 7,5 a w niektórych miejscach już 9,0 kPLN.

Styropiany tak samo. Bardzo mocno w górę.

Styropian zamówiłem i zaplacilem 2 tygodnie temu. Zamowienie poszko do fabryki.

W ciągu 2 tygodni styropian zdrożał 20%. A ja ciągle nie mam informacji, kiedy ten styropian przyjedzie. Boję się, że zamówienie zostanie anulowane :( zobaczymy...

Z grubszych spraw zostało mi tylko ocieplenie, ceny styropianu porażają. Jednak paradoksalnie im szybciej drożeje tym szybciej zbliża się szczyt cenowy i szybciej załamie się popyt. Najpierw wykończą małych inwestorów. Od jakiegoś miesiąca przeglądam ogłoszenia z działkami w mojej okolicy, coraz więcej jest ogłoszeń "sprzedam działkę z mediami z projektem i z pozwoleniem na budowę". Ludzie po porostu rezygnują z budów, coraz więcej wykonawców zwraca materiały budowlane do hurtowni. Deweloperzy zrywają umowy licząc się nawet z karami umownymi. Dodam jeszcze do tego, że co miesiąc jest spotkanie RPP i co miesiąc będzie podnoszona stopa procentowa. Dostęp do pieniądza będzie znikomy, mało kto będzie miał zdolność kredytowa. Drożeje spożywka i inne dobra dnia codziennego. Budowa domu tak jak na początku wieku będzie dla wielu nieosiągalnym szczytem marzeń. Wojna się skończy za kilka miesięcy więc jeżeli nie macie noża na gardle powstrzymajcie się z zakupami, np styropianu albo stali zbrojeniowej. Edytowane przez T-omek

Z grubszych spraw zostało mi tylko ocieplenie, ceny styropianu porażają. Jednak paradoksalnie im szybciej drożeje tym szybciej zbliża się szczyt cenowy i szybciej załamie się popyt. Najpierw wykończą małych inwestorów. Od jakiegoś miesiąca przeglądam ogłoszenia z działkami w mojej okolicy, coraz więcej jest ogłoszeń "sprzedam działkę z mediami z projektem i z pozwoleniem na budowę". Ludzie po porostu rezygnują z budów, coraz więcej wykonawców zwraca materiały budowlane do hurtowni. Deweloperzy zrywają umowy licząc się nawet z karami umownymi. Dodam jeszcze do tego, że co miesiąc jest spotkanie RPP i co miesiąc będzie podnoszona stopa procentowa. Dostęp do pieniądza będzie znikomy, mało kto będzie miał zdolność kredytowa. Drożeje spożywka i inne dobra dnia codziennego. Budowa domu tak jak na początku wieku będzie dla wielu nieosiągalnym szczytem marzeń. Wojna się skończy za kilka miesięcy więc jeżeli nie macie noża na gardle powstrzymajcie się z zakupami, np styropianu albo stali zbrojeniowej.

Oby tak było z tymi cenami jak piszesz, u nas w okolicach też sporo działek z pozwoleniem na budowę.

My jesteśmy przed wylewkami, w czwartek wchodzi ekipa żeby je wykonać. Co możemy to kupujemy wcześniej ;)

Gospodarka wyhamuje , już słyszałem od dostawców,że deweloper x czy y budują ale tak na 50% bo nie ma chętnych do zakupu. Co do spadku cen to bym nie liczył ,że to spadnie aż tak mocno bo koszta stałe podrożały , brak taniej siły roboczej i efekty mamy. Ja raczej widzę upadki zakładów bo nikt nie będzie dokładał do interesu.

Gospodarka wyhamuje , już słyszałem od dostawców,że deweloper x czy y budują ale tak na 50% bo nie ma chętnych do zakupu. Co do spadku cen to bym nie liczył ,że to spadnie aż tak mocno bo koszta stałe podrożały , brak taniej siły roboczej i efekty mamy. Ja raczej widzę upadki zakładów bo nikt nie będzie dokładał do interesu.

Zacznie się bezrobocie pojawią się oferty od komorników jeszcze chwila

• 1 month później...

Miejmy nadzieję.

Stal po rekordach dochodzących do 10 tys./t spadła do 5 tys. i jakoś chętnych nie widać. Po prostu nie ma nowych fundamentów.

Dwa miesiące temu płaciłem 8.5. Dzisiaj zapłaciłbym 5 tys.

Co do styropianu to różnie mówią. Jeszcze tydzień temu kolega z hurtowni mówił że cały czas w górę - zwłaszcza grafit. Zaczynam się poważnie zastanawiać czy nie dać białego 0,038 zamiast grafitu. Najwyżej dołożę 2 cm do grubości.

Chyba 10cm. Policz dokładnie....

Aż z ciekawości policzyłem

ściana z Silki 24

20 grafitu 0,033 i 23 białego 0,038 daje ten sam współczynnik U przegrody

czyli 3 cm grubsza ściana

teraz trzeba przeliczyć to na złotówki

tak jakby faktycznie ceny troszeczkę drgnęły w ..... DÓŁ ?! :)

Edytowane przez tomasziolkowski

• 2 weeks później...