Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile podrożały materiały budowlane od końca 2020 do dziś? Budowa stanu surowego.

Recommended Posts

pojawily sie mocniejsze podwyzki stop i popyt momentalnie wyhamowal, co tylko oznacza jaki chory rynek nieruchomosci mielismy napędzany w duzej czescidarmowym kredytem. Osobiscie na budowe domu zakupilismy bloczki betonowe i beton komorkowy, stal tanieje wiec czekamy do momentu az bedzie juz trzeba kupic. Styropian tez tanieje.

• Odpowiedzi 406
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W tamtym roku historyczne rekordy jesli chodzi o wydane pozwolenia na budowe , to musialo sie odbic na cenach i w tym roku sie jeszcze odbija bo malo kto skonczyl w rok budowac . Za to w tym roku tapniecie w dprzedazy kredytow hipotecznych , w maju kolejny rekordowy spadek wnioskow o ponad 50% r/r i najnizsza liczba odkad Bik w ogole prowadzi takie statystyki . A kolejne miesiace zwiastuja tylko pogorszenie tej sytuacji .

• 1 month później...
Jutro kolejna podwyżka stóp procentowych za miesiac kolejna i tak w okolice 8-10%. Jak do tego dodamy 18% inflacje to w przyszylm roku bedzie wysyp sprzedaży niedokonczonych domów (nie mowie nawet o stanie deweloperskim).

I to się nazywa powrót do normalności oraz pożegnanie z konsumpcjonizmem, pazernością oaz redukcją jełopstwa i od cementowania mózgów.

Tak jak Kolega wyżej napisał grafit 031 jest już po 116 zł. Zerknąłem na moje zeszłoroczne kalkulacje ocieplenia domu i pod koniec maja 2021 ten sam styropian kosztował 80 zł za paczkę. Czyli spokojnie mają jeszcze z czego zjeżdżać. Uczciwa cena po uwzględnieniu inflacji to jest 100 zł za paczkę. Wszystko ponad 100 zł to czysta spekulacja. Dom buduję w woj. śląskim w pow. będzińskim w promieniu jednego kilometra jest 10 domów w stanie deweloperskim do sprzedania. Ogłoszenia wiszą od prawie pół roku. Skończył się boom budowlany, kończy się drożyzna w hurtowniach, a za jakiś czas fachowcy będą dzwonić za robotą. Pozdrawiam wytrwałych którzy nie ulegli podwyżkom.

Już bańka pękła tylko nie mówią tego głośno. Podnieśli trochę stopy choć i tak są małe i się zaczęło. Inflacja jeszcze przyspieszy bo dalej mamy cudowne „dopłaty, tarcze” itd.

Ceny spadły, a i dostępność „fachowców” jes od ręki. Przez ostatnie 2 tygodnie znalazłem w bramie namiar na: tynkarzy, hydraulika, stolarkę i na elektryka który jakims cudem sam znalazł do mnie kontakt i dzwonił w sprawie instalacji

• 1 month później...
Widzieliście ceny bojlerów ? szok z niedowierzaniem bo to zaczyna wyglądać jak pijany sen do tego stopnia że jak tak dalej to pójdzie to więcej bojler będzie kosztował niż pompa ciepła , trzeba będzie chyba szukać gdzieś w UK ,SK,CZ lub DE a unikać naszych szabrowników .

• 1 month później...
  • 2 months później...

Realnie spadło EPS/XPS , stal, OSB, drewno na więźbę, ale to nie wszędzie trzeba szukać.

Składy budowlane wszędzie gdzie nie pojadę to hałdy styropianu bloczków pustaków itd zatowarowanie na górce cenowej bo większość bała się powtórki z ostatnich miesięcy a producenci cwani robili nawet zapisy kolejkowe i tworzyli limity zakupowe, wiec teraz niechętnie obniżają ceny, a popyt mały wiec wolno ubywa.

Dachówka ceramiczna natomiast drożała ale to pewnie przez popyt i chęć krycia przed zimą.

Edytowane przez irtherm

producenci cwani robili nawet zapisy kolejkowe i tworzyli limity zakupowe, wiec teraz niechętnie obniżają ceny, a popyt mały wiec wolno ubywa.

"Mały" - to delikatnie mówiąc. Jest prawie zerowy. Ale jakoś mi ich nie szkoda. W sezonie 2021/2022 zarobili tyle, że przez następne 2 lata mogą nie robić.

W ogóle, to szaleństwo, które się działo w ubiegłym roku na rynku materiałów budowlanych to sprawa dla prokuratora i UOKIK. Zmowom cenowym nie było końca. Żadna Ukraina ze stalą, żadne Chiny ze styropianem, żadne USA z drewnem nie namieszały. Po prostu był ruch w interesie to ceny rosły w nieskończoność. A że były one zupełnie " z dupy", oderwane od rzeczywistości - nieważne. Skoro ktoś był w stanie tyle zapłacić to taką cenę robiono, a na drugi dzień jeszcze wyższą.

Dachówka ceramiczna natomiast drożała ale to pewnie przez popyt i chęć krycia przed zimą.

Cena gazu zrobiła swoje.

Z tymi cenami materiałów to ludzie sami się napędzali. Kolega pracuje w pewnym nie sieciowym składzie. Mówi że w szczycie to nie byli w stanie rozładowywać towaru bo schodziło nim dojechało do nich. Były nawet sytuacje w których ktoś zamówił ostatnie sztuki odszedł od kasy i podchodzi gościu i proponuje mu 1000 za to żeby ten towar sprzedał jemu. (i oczywiście że tak robił bo był na minimalnej, trzech takich klientów i druga pensja ). Nie wiem czy było tak wszędzie ale jego historie pokazuje ile ludzie są w stanie zapłacić jak co s im koniecznie potrzebne

Chętnych było więcej niż dostępnego towaru

A jak wybuchła wojna to dołożyła swoje trzy grosze w panice która jak widać szybko opadła

To raczej nie była zmowa a wysoki pobyt a mała podaż

Ale to efekt dużej ilości gotówki u klientów bo kredyt dostawał dosłownie każdy

W tym roku powinno odbić w druga stronę, dużo towaru a mało chętnych

Ja przeczekałem z budową i ruszam. Czy dobrze zrobiłem okaże się za kilka lat

Co do cen w listopadzie kupiłem porothetrm profi za 9,9 brutto . Obecna wycena sprzedającego to 9,8

Na dniach kupowałem pianki pistoletowe PU oraz uszczelniacze poliuretanowe widzę ze i tu rozrzut cenowy bardzo duży.

Do niedawana pinkę PU niskoprężna 750 ml darło rade kupić w hurtowni w okolicach 20 zł a nawet mniej, a klej w pianie okolice 30 zł teraz pianka pistoletowa PU to koszt 25-30 zł. Przy większej ilości zawsze na necie można ogarnąć poniżej 20 zł ale tam to loteria coraz więcej 650 ml 675 ml albo 750 ml tylko na etykiecie a w puszcze prawie tyle co nic

Klej w pianie sprawdzony okolice 40 a nawet 50 zł.

Sikaflex z 35 zł teraz nawet na necie 50 zł

Jak czytam opinie o produktach to wiedze coraz więcej downsizingu.

Kto budował się do 2020 to jak los na loterii z obecnej perspektywy.

Edytowane przez irtherm