Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimakonwektory z opcją grzania i chłodzenia Purmo czy Panasonic ?

NC_PC

Recommended Posts

Dwa dni temu uruchomiłem już finalnie moje KK Purmo VIDO 80 cm.

Od razu wybrałem Purmo, przez wzgląd na cenę, rozmiar i wygląd.

Faktycznie są głośne :(

Oczekiwałem, że na 1 biegu będą niesłyszalne lub prawie niesłyszalne, tylko szum powietrza jak przy wiatrakach chłodzących na lato.

Jednak są wyraźnie słyszalne, nawet na 1 biegu. Co więcej, to jest jakieś takie buczenie, jakby to silnik głośno pracował.

Chyba, że jest to przywara wentylatora gęsto żebrowego bębnowego - głośniej tnie powietrze.

Może kupię matę wygłuszającą i nalepię na przednią osłonę, może to w jakimś stopniu wytłumi odgłosy.

Ale i tak przy upale będzie łatwiej zasnąć przy jednostajnym szumie/buczeniu, niż jak dotychczas przy klimatyzacji przenośnej, która dawała potężne tąpnięcie za każdym razem gdy kompresor On-Off się zatrzymywał.

Edytowane przez Marco36

Wtam,

W lutym uruchomiłem 3 klimakonwektory PAW900 (największe) po jednym na pokój w miejsce 2 x purmo c22 800x600 - różnica zdecydowanie na plus zasilanie od 32 do 35 stopni. Jeżeli chodzi o hałas na pierwszym biegu praktycznie niesłyszalne, na drugim akceptowalne, trzeci już słychać szum. Na plus płynna modulacja obrotów- jeżeli temperatura powietrza zbliża się do zadanej na klimakonwektorze obroty spadają praktycznie do 0, a klimakonwektor przechodzi na grzanie w trybie pasywnym.

Gdyby ktoś szukał to dla panasa klimakonwektory robi Innova - modele SL200 (PAW200), SL400(PAW700) oraz SL600(PAW900).

Produkcja włoska ceny w sklepach u makaroniarzy taniej jak w pl

Wziąłem najmocniejsze bo zależało mi tylko na pracy na najniższym biegu - różnica w cenie na 3 sztukach w moim przypadku była 600 PLN

Edytowane przez finch_pl

Jakie brzydkie te klimakonwektory.

Te nazwy marek na nich, to szczyt absurdu!

Nie ma opcji, by taką szpetną szafę montować w domku.

A Ty wiesz jak wygląda klimakowektor? Czy oceniasz po filmie z pierwszego wpisu?

Na filmie to tylko naniesiona komputerowo nazwa, byś widział który to Panasonic, a który Purmo.

Jakie brzydkie te klimakonwektory.

Te nazwy marek na nich, to szczyt absurdu!

Nie ma opcji, by taką szpetną szafę montować w domku.

Potwierdzam.

Na rynku jest bardzo mało urządzeń, które są ładne, przy okazji oferując solidne wykonanie i cichą pracę.

Całe szczęście Galetti (włoska marka produkująca klimakonwektory dla Daikin'a) wypuściła model ART-U

https://www.galletti.com/en/hydronic_indoor_units_446/fan-coil-units-with-cabinet-/art-u

A Ty wiesz jak wygląda klimakowektor? Czy oceniasz po filmie z pierwszego wpisu?

Na filmie to tylko naniesiona komputerowo nazwa, byś widział który to Panasonic, a który Purmo.

Mam i jest ładnieszy od tego kartonowego pudełka naniesionego "komputerowo".

Jakbym miał mieć takie szkaradło w domu, to dzięki temu filmowi, nawet bym się nie zainteresował tymi kartonowymi pudełko-markami.

Edytowane przez klaudiusz_x

Purmo, Panasonic, Daikin są jeszcze względnie wąskie około 13-16 cm.

Widziałem konstrukcje powyżej 20 cm odstające od ściany i kształt beznadziejny.

Tak że wyglądały jak wyjęte z Amerykańskiego filmu z lat '60-tych poprzedniego stulecia.

A do tego ceny na poziomie 4'000-6'000 zł - "rzeźnia".

Za najmniejszego Purmo VIDO K80 dałem ok. 2'100 zł/szt. (bez tych polecanych regulatorów przepływu).

Edytowane przez Marco36

• 1 year później...

Organoleptycznie, to nie powiem, bo głównie nimi chłodzę w upały.

Do grzania na razie starczały same grzejniki płytowe Purmo C22.

Patrząc na tabelki to wiatrak robi swoją robotę, szczególnie przy niskich temperaturach wody zasilającej.

Purmo Vido moc.jpg

- nie wiem czemu w katalogu podają moc dla temp. zasilania +75*C. Gdzieś czytałem (chyba w instrukcji Pompy Ciepła), że na klimakonwektory nie powinno się podawać wyższej temp. wody jak +55*C. Wyższa temp. wody może je rozszczelniać.

Robiąc porównanie dla temp. wody +45*C/+35*C i temp. w pokoju +20*C.

Najmniejszy Purmo Vido K2A 080 (80 cm długości) wyciąga moc grzewczą :

1360 Watt na III biegu wentylatora;

989 Watt na II biegu wentylatora;

738 Watt na I biegu wentylatora.

By wyciągnąć przy takich temp. wody 1360 Watt z grzejnika Purmo płytowego C22, to prawdopodobnie musiałby mieć wymiary 600x2600 mm; bo 600x2200 osiąga moc do 1103 Watt.

Do II biegu 989 Watt porównywalny byłby Purmo C22 600x2000 mm (przy wodzie 45*C/35*C/20*C osiąga 1000 Watt).

Do I biegu 738 Watt porównywalny byłby Purmo C22 600x1400 mm, który osiąga moc 702 Watt.

A biorąc pod uwagę grzejniki 3-płytowe C33 prawdopodobnie mogłyby być o 40% krótsze od C22 do osiągnięcia podobnej mocy.

Nie chce mi się szukać katalogu, prawdopodobnie C33 powinien mieć 600x1400 mm dla mocy ok. 1300 Watt;

C33 600x1200 dla mocy ok. 1000 Watt;

C33 600x800 dla mocy ok. 700 Watt.

Edytowane przez Marco36