Paul666 19.04.2021 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Witam wszystkich. Mam dylemat przy wyborze odpowiedniego systemu kominowego do swojego domu. Najbardziej interesuje mnie komin uniwersalny - ponieważ nie wiem czy będę ogrzewał dom gazem / peletem czy pompą ciepła. Ta kwestia nie została jeszcze rozwiązana. Gazociąg mają robić jednak kto wie kiedy go uruchomią. Przeglądając oferty mam mętlik w głowie. Zastanawiam się nad następującymi kominami (wysokość komina 8m): 1. Schiedel Rondo Plus 18 +2W2. Schiedel Wulkan CL-EKO 18+2W3. Rauch Uniwersal 18+2W4. Leier izolowany 18 +2W Czy macie jakieś opinie na temat wyżej wymienionych systemów lub macie jakiś inny pomysł jak rozwiązać sprawę z kominem. Ewentualnie może polecacie jakiś inny sprawdzony system kominowy. Wiadomo najlepszym produktem na rynku jest schiedel. Jednak różnice między poszczególnymi systemami są dość znaczące. Pozdrawiam,Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 19.04.2021 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 A nie lepiej wybrać źródło ciepła ?Jeśli wybierzesz takie, które nie musi mieć komina oszczędzisz ładnych kilka tys.zl rezygnując z komina i które możesz dołożyć do np.pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 19.04.2021 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Europa idzie w stronę zasilania prądem, więc najlepiej bezkominowy dom zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.04.2021 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 W reszcie domu rekuperacja?Jak tak - odrzuć pellet, zrób w "kotłowni" rekuperację, zrezygnuj z komina wybieraj między PC, klimą i prądem.Jak WG i podpadasz pod WT2021 - to jesteś skazany na pellet wtedy bierz komin izostatyczny albo stalowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 21.04.2021 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 Schiedel Wulkan CL-EKO 18+2W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gontia 08.03.2022 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 (edytowane) My wybraliśmy /moderowano/. To było w ubiegłym roku. Trochę siedziałem nad decyzją, sporo się konsultowałem i ogólnie uważam, że to dobra decyzja. Wszyscy mi potwierdzali solidne wykonanie i ogólnie jakość. Poza tym mam to, czego chciałem - bardzo długą gwarancję. Na więcej wniosków przyjdzie moment za jakiś czas - na razie tyle. Edytowane 14 Kwietnia 2022 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 11.03.2022 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 (edytowane) My wybraliśmy /moderowano/. To było w ubiegłym roku. Trochę siedziałem nad decyzją, sporo się konsultowałem i ogólnie uważam, że to dobra decyzja. Wszyscy mi potwierdzali solidne wykonanie i ogólnie jakość. Poza tym mam to, czego chciałem - bardzo długą gwarancję. Na więcej wniosków przyjdzie moment za jakiś czas - na razie tyle. "Dają" ? Kto Ci "dają" długą gwarancje ? Właściciel tej firmy handlowej składającej kominy systemowe jest jeden. Rozpoczęcie działalności w 2016 roku więc ja bym się tak na Twoim miejscu nie napalał na długą gwarancję. Znam wiele podobnych firm, które działały kilka lat i zwinęły interes. To nie jest producent a firma handlowa składająca systemy kominowe z zakupowanych elementów. Edytowane 14 Kwietnia 2022 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.03.2022 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 (edytowane) My wybraliśmy /moderowano/ To było w ubiegłym roku. Trochę siedziałem nad decyzją, sporo się konsultowałem i ogólnie uważam, że to dobra decyzja. Wszyscy mi potwierdzali solidne wykonanie i ogólnie jakość. Poza tym mam to, czego chciałem - bardzo długą gwarancję. Na więcej wniosków przyjdzie moment za jakiś czas - na razie tyle.Musisz chyba napisać w wątku o gwarancjach... Edytowane 14 Kwietnia 2022 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mania-murowania 01.04.2022 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 (edytowane) "Dają" ? Kto Ci "dają" długą gwarancje ? Właściciel tej firmy handlowej składającej kominy systemowe jest jeden. Rozpoczęcie działalności w 2016 roku więc ja bym się tak na Twoim miejscu nie napalał na długą gwarancję. Znam wiele podobnych firm, które działały kilka lat i zwinęły interes. To nie jest producent a firma handlowa składająca systemy kominowe z zakupowanych elementów. Jestem wykonawcą i postawiłem już bardzo dużo kominów /moderowano/ i co mogę powiedzieć to ich wykonanie jest identyczne jak Schiedel Takie same pustaki jeżeli chodzi o jakość i wymiary zewnętrzne wysokie na 33cm , ceramika jest taka sama oraz pozostałe wykończenia W podstawowym zestawie jest nawet czapa betonowa a jak montowałem Schiedla to musiałem sam ją wylewać A jak porównuje ceny to Rauch jest dużo tańszy więc nie wiem czy jest sens przepłacać tylko dlatego że w projekcie projektant wrysował Schiedel pewnie to ma wpływ na jego cenę Edytowane 14 Kwietnia 2022 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 01.04.2022 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 (edytowane) Jestem wykonawcą i postawiłem już bardzo dużo kominów /moderowano/ i co mogę powiedzieć to ich wykonanie jest identyczne jak Schiedel Takie same pustaki jeżeli chodzi o jakość i wymiary , ceramika jest taka sama oraz pozostałe wykończenia W podstawowym zestawie jest nawet czapa betonowa a jak montowałem Schiedla to musiałem sam ją wylewać A jak porównuje ceny to Rauch jest dużo tańszy więc nie wiem czy jest sens przepłacać tylko dlatego że w projekcie projektant wrysował Schiedel pewnie to ma wpływ na jego cenę A ja jestem święty Mikołaj. Edytowane 14 Kwietnia 2022 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mania-murowania 01.04.2022 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 A ja jestem święty Mikołaj. Tak święty Mikołaj. który się na wszystkim zna Brawo Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 01.04.2022 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Ja kupiłem komin Brata. Pustaki proste, wszystko dobrze się składa. Narazie jest wszystko Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andree23 24.05.2023 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2023 Schiedel to renomowany producent systemów kominowych. Rondo Plus jest popularnym modelem, który oferuje dobre parametry techniczne i wydajność. To solidny wybór. fnf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CarolyneLabadie 03.07.2023 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 Systemy kominowe firmy Schiedel należą do najlepszych na świecie. Wiele osób wybiera Rondo Plus ze względu na jego wygodę i wysoką wydajność. To w sumie dobra opcja. wordle today Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jena47 11.07.2023 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Nakładanie kleju na te kominy wydaje się zabawne. Często robię to z nieużywaną rurką silikonową. Proces jest schludny i uporządkowany, gdy zdejmę zakrętkę z tuby, wlewam klej i zaprawę i ponownie zakręcam. Ponadto, ponieważ fugi zaprawy są nadal uszczelnione, czas schnięcia jest skrócony. geometry dash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
varsovia011 16.07.2023 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Może i ja się podepnę po poradę - chcę kupić kozę wolnostojącą do domku letniskowego, ale chciałabym też zastosować obudowę rury, żeby dłużej zatrzymać ciepło.Ktoś mi powiedział o tych gotowych systemach kominowych, i na pierwszy rzut oka wydaje się to niezłym rozwiązaniem.Pytanie dodatkowe - jak się montuje taki komin? czy składa się go samemu jak z "klocków", czy dowożą go w całości i ustawiają od góry? Prąd podłączą mi dopiero w zimie i plan jest taki żeby w tym roku postawić szkielet domku (dach na razie kryty papą), a w przyszłym realizować prace wewnątrz + ocieplić dach i przykryć go blachodachówką - i wtedy zamierzałam robić środek, łącznie z kominem. Jeśli komin systemowy jest dostarczany w całości, to musiałabym zmienić sekwencję działań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.07.2023 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 (edytowane) Komin składa się z klocków. Edytowane 21 Lipca 2023 przez d7d literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.07.2023 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2023 Może i ja się podepnę po poradę - chcę kupić kozę wolnostojącą do domku letniskowego, ale chciałabym też zastosować obudowę rury, żeby dłużej zatrzymać ciepło. Ktoś mi powiedział o tych gotowych systemach kominowych, i na pierwszy rzut oka wydaje się to niezłym rozwiązaniem. Pytanie dodatkowe - jak się montuje taki komin? czy składa się go samemu jak z "klocków", czy dowożą go w całości i ustawiają od góry? Prąd podłączą mi dopiero w zimie i plan jest taki żeby w tym roku postawić szkielet domku (dach na razie kryty papą), a w przyszłym realizować prace wewnątrz + ocieplić dach i przykryć go blachodachówką - i wtedy zamierzałam robić środek, łącznie z kominem. Jeśli komin systemowy jest dostarczany w całości, to musiałabym zmienić sekwencję działań. Komin który akumuluje ciepło, świadczy o kiepskim urządzeniu grzewczym. Bardzo kiepskim....Nie mówiąc o jego trwałości w takiej sytuacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.07.2023 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Komin ceramiczny zawsze będzie akumulował ciepło.Niezależnie czy temperatura spalin będzie 200 oC czy 100 oC.To jest właściwość ceramiki a nie kozy.Temperatura spalin z kozy to inny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lauryfriese 23.08.2023 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 W odniesieniu do wyżej wymienionych systemów kominowych, warto zauważyć, że każdy z nich ma swoje cechy i specyfikacje. Schiedel jest znanym producentem systemów kominowych, ale istnieją również inne marki o dobrej reputacji na rynku. Candy Crush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts