Gość voit 16.12.2001 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2001 Witam! Budujemy dom, w którym zaplanowane jest miejsce na łaźnię turecką. De facto było to miejsce zaplanowane na saunę, ale po naszym wyjeździe do Turcji, zauroczeni jesteśmy właśnie kąpielą parową. W hotelu w którym mieszkaliśmy znajdowała się właśnie taka łażnia. Było to ośmioboczne, duże pomieszczenie, wykafelkowane aż po sufit. Dokoła pomieszczenia znajdowały się podgrzewane ławy, a na środku podgrzewany "stół" - wszystko również w kafelkach. W pomieszczeniu panowała temperatura około 46 stopni. We wszytkich narożnikach znajdowały się kamienne misy, do których z żeliwnych kranów nalać można było zimną i/lub gorącą wodę którą nasępnie można było siebie polać. Moja żona, która ma problemy w korzystaniu z sauny w łaźni tureckiej czuła się doskonale. Podjęliśmy zatem decyzję o zastąpieniu w naszym przyszłym domu sauny łaźnią turecką. Po przestudiowaniu ofert w salonach łazienkowych i w internecie, stwiedziłem, że jedyne co jest dostęne na naszym rynku to albo kabiny przysznicowe "z funkcją łaźni parowej", albo małe kabinki skręcane z akrylowych kształtek. Chcę żeby łaźnia w naszym domu zbudowana była klasycznie. Oczywiście nie tak duża jak ta w tireckim hotelu, lecz jako pomieszczenie 220x220 cm, z dwoma równoległymi podgrzewanymi ławami po obu stronach, w całości wykafelkowane. W szczycie, naprzeciw wejścia powinna znajdować się kamienna misa, do której wlewać można zimną i/lub gorącą wodę. Odnoszę wrażenie w łaźni w Turcji, nie było żadnych generatorów pary. Para powstawała, gdy polewalismy siebie i kafelki wodą nabieraną z kamiennych mis. Czy tak jest naprawdę? Czy żeczywiście nie potrzebuję takiego generatora? Czym spoinować kafelki by para ich nie zniszczyła? Jak poprowadzić ogrzewanie w kamiennych ławkach, by temperatura była utrzymana w zakresie 43-46 stopni? Jak wętylować pomieszczenie, by nie byłow nim duszno, ale żeby też ciepło nadmiernie nie uciekało? Do kogo mam się zwrócić o wykonanie takiej łaźni?Gdzie mogę szukać informacji na temat sposobu budowania takiej łaźni? Z góry dziekuję za pomoc. Pozdrawiam Serdecznie Jerzy Wojciech Domański ---ul. Wyzwolenia 102/1785-790 Bydgoszcz(0502) 64 08 04 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 19.12.2001 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2001 Może to nie jest to czego oczekujesz, ale na stronie http://www.vav.pl/cgi-bin/show.cgi?01ML0100231 pod zawieszką porady jest artykół „Kąpiel dla zdrowia czyli domowa łaźnia”, w którym wykazano różnice między łaźnią i sauną zamieszczono porady dla wykonawców. Jest coś na temat generatora pary i wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 19.12.2001 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2001 Przygladałam się takim łaźniom w paru hotelach Turcji, to chyba nie jest taka prosta sprawa, zrobic się wszystko da: para jest od goracej wody spływającej z figurek czy waz, stoły i ławy są podgrzewane rurami w których krąży goraca woda, nie ma tam dobrej wentylacji i na tym to polega. Ale co z kosztami uzytkowania ?! Co z wilgocią, która musi się w końcu gdzieś wydostać. Tamte łaźnie były w osobnych budynkach. Nie mogę jakoś sobie wyobrazić typowej łaźni np. w piwnicy.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAN 25.12.2001 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2001 Myślę że warto skorzystać ze strony, którą podaje sanipro. Jest tam wiele cennych informacji. Od samego gdybania nie przybędzie nowych wiadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.12.2001 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2001 Są w sprzedaży kabiny natryskowe z funkcją łaźni tureckiej lub sauny (do wyboru). Cena tego urządzenia też jest konkretna ok. 18 tys. zł. Ale może to być niezła alternatywa dla kogoś kto ma kasę i chce uniknąć kłopotu z budową i urządzaniem takiej łaźni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts