miodas007 20.04.2021 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Witam, na początku dodam, że nie buduję sam, a deweloper.W planie jest przewidziana wentylacja mechaniczna, jedyny pion wentylacji grawitacyjnej jest dla garażu. I tutaj rodzi się moje pytanie:* naciskać, żeby zrobili jednak pion pod okap, bo jeszcze jest na to czas (tylko pewnie trzeba zmiany w projekcie itd..)* wyprowadzać to jakoś inaczej ?* używać po prostu okapu w funkcji pochłaniacza (daje to coś w ogóle ? nie mam doświadczenia) Co sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.04.2021 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Ile ludzi tyle opnii. Jak poszukasz na forum to będą długie dyskusje i zwolenników po równo obu rozwiązań.Zależy też ile i jak gotujesz. Pomyśl ile obecnie uruchamiasz wyciąg/pochłaniacz.Ja mając WM ostatecznie zrobiłem wyciąg. Dziś zrobiłbym pochchłaniacz (tak, tak wiem w tę stronę łątwo przerobić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miodas007 20.04.2021 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 No właśnie popatrzyłem na neta zanim napisałem na forum. I znalazłem dwie sprzeczne opinie: * robić pion grawitacyjny bo pochłaniacz do tylko 20% tego * nie robić okapu z wywiewem bo zaburza wentylacje mechaniczna (nic nie wie o tym że odprowadzamy powietrze) I zgłupiałem Tak naprawdę to ja bym już wolał i to tak zostawić, bez tego pionu z wentylacją mechaniczną - więc może zapytam inaczej? Jak się wg Was sprawdza brak okapu i / lub posiadanie pochłaniacza ? Co do gotowania... no to gotowanie raczej w weekendy (czasami coś wieczorem). Ogólnie myślę taka przeciętna dla dzisiejszej 4-os. rodziny. Ale dodam, że aktualnie mam okap (z odprowadzeniem do wentylacji - mieszkanie w bloku), używam bo używam - ale przyznam że nie jakoś często, bo często zapominam - więc przy jakiś czymś co się przypala to tak, ale cały czas przy gotowaniu to nie chodzi... Tylko sobie jeszcze tak myślę, czy koszt obsługi takiego pochłaniacza to nie jest też spora kwota - ze 4 razy do roku wymienić te filtry węglowe ... Ja mając WM ostatecznie zrobiłem wyciąg. Dziś zrobiłbym pochchłaniacz A czemu ? Jaką widzisz przewagę tego że miałbyś pochłaniacz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.04.2021 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Wyciąg będzie bardzo zaburzał WM. Wyciąg to 200-300-400-500 m3/h a WM to 100-150-200 m3/h (typowo).Przy takim trybie gotowania na twoim miejscu wybrałbym pochłaniacz. Pochłaniacz będzie trochę głośniejszy tyle z minusów. Plusy pochłaniacza - zachowujesz miejsce bo nie ma komina, zachowujesz ciepło, wilgoć z gotowania (zimą duży plus). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miodas007 20.04.2021 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Dzięki za odpowiedź. Na razie jest właśnie za tym, żeby zastosować pochłaniacz. Ale z chęcią jeszcze wysłucham zdania innych Dodam, że w samej kuchni, zaraz obok kuchenki i zlewu mam okno - choć to chyba niewiele w nosi do sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 20.04.2021 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Dzięki za odpowiedź. Na razie jest właśnie za tym, żeby zastosować pochłaniacz. Ale z chęcią jeszcze wysłucham zdania innych Dodam, że w samej kuchni, zaraz obok kuchenki i zlewu mam okno - choć to chyba niewiele w nosi do sprawy. Okno otwarte też zaburza wentylację mechaniczną. A ta wentylacja mechaniczna to jest "nawiewno-wywiewna z rekuperacją"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miodas007 20.04.2021 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 A ta wentylacja mechaniczna to jest "nawiewno-wywiewna z rekuperacją"? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 20.04.2021 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Ja początkowo nie miałem w projekcie kanału do wyciągu ale zarówno facet od WM jak i stolarz od kuchni poradzili mi żeby przebić przez ścianę rurę 125 z klapką zwrotną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miodas007 20.04.2021 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 facet od WM jak i stolarz od kuchni poradzili mi żeby przebić przez ścianę rurę 125 z klapką zwrotną. Czyli rozumiem już to robiłeś przy urządzaniu kuchni - zrobiłeś po prostu dziurę w ścianie i styropianie... jak to w tym wypadku jest ze stratami ciepła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 21.04.2021 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 Tak, dzura w ścianie.Nie wiem jak jest ze stratami ciepła, mi badziej zależało, żeby intensywne zapach gotowanie wyrzucić poza dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 21.04.2021 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 Też przebiłem dziurę przez ścianę, działa świetnie. Faktycznie nie czuć zapachów, bez porównania z pochłaniaczem w bloku. Co do rekuperacji, to rekuperator ma taki tryb okap, zmniejsza wywiew do 30% a nawiew na max. Nawet jak się nie równoważy (bo prawdopodobnie nie, pochłaniacz na max ma 700m3/h a reku 300) to nie zauważyłem żadnych problemów. Żaden dom super szczelny nie jest, zawsze jakoś sobie zaciągnie brakujące powietrze, próżni ci nie zrobi Co do straty ciepła - pół godziny okapu na max to wyrzut powietrza o kubaturze domu. Czyli tak jakbyś porządnie przewietrzył cały dom. Nie zawsze też używasz okapu na max, wręcz powiedziałbym, że rzadko. Jak nie spuszczasz się nad każdym straconym kW to nawet nie zauważysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.04.2021 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 "Nawet jak się nie równoważy (bo prawdopodobnie nie, pochłaniacz na max ma 700m3/h a reku 300) to nie zauważyłem żadnych problemów." Szczęściarz!Ale... do czasu.Do chwili włączenia okapu przy rozpalonym kominku. Spadkobiercy naprawią błąd z pewnością Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 21.04.2021 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 (edytowane) Do chwili włączenia okapu przy rozpalonym kominku. Jak bym miał kominek, to bym się przejmował. Ale nie mam i nie mam zamiaru mieć. Edytowane 21 Kwietnia 2021 przez Nurek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 21.04.2021 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 Do chwili włączenia okapu przy rozpalonym kominku. A po co to robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.