Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brak kanału grawitacyjnego pod okap, rekuperacja


Recommended Posts

Witam, na początku dodam, że nie buduję sam, a deweloper.

W planie jest przewidziana wentylacja mechaniczna, jedyny pion wentylacji grawitacyjnej jest dla garażu.

I tutaj rodzi się moje pytanie:

* naciskać, żeby zrobili jednak pion pod okap, bo jeszcze jest na to czas (tylko pewnie trzeba zmiany w projekcie itd..)

* wyprowadzać to jakoś inaczej ?

* używać po prostu okapu w funkcji pochłaniacza (daje to coś w ogóle ? nie mam doświadczenia)

 

Co sądzicie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ile ludzi tyle opnii. Jak poszukasz na forum to będą długie dyskusje i zwolenników po równo obu rozwiązań.

Zależy też ile i jak gotujesz. Pomyśl ile obecnie uruchamiasz wyciąg/pochłaniacz.

Ja mając WM ostatecznie zrobiłem wyciąg. Dziś zrobiłbym pochchłaniacz (tak, tak wiem w tę stronę łątwo przerobić).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie popatrzyłem na neta zanim napisałem na forum. I znalazłem dwie sprzeczne opinie:

* robić pion grawitacyjny bo pochłaniacz do tylko 20% tego

* nie robić okapu z wywiewem bo zaburza wentylacje mechaniczna (nic nie wie o tym że odprowadzamy powietrze)

 

I zgłupiałem :)

Tak naprawdę to ja bym już wolał i to tak zostawić, bez tego pionu z wentylacją mechaniczną - więc może zapytam inaczej? Jak się wg Was sprawdza brak okapu i / lub posiadanie pochłaniacza ?

 

Co do gotowania... no to gotowanie raczej w weekendy (czasami coś wieczorem). Ogólnie myślę taka przeciętna dla dzisiejszej 4-os. rodziny.

Ale dodam, że aktualnie mam okap (z odprowadzeniem do wentylacji - mieszkanie w bloku), używam bo używam - ale przyznam że nie jakoś często, bo często zapominam - więc przy jakiś czymś co się przypala to tak, ale cały czas przy gotowaniu to nie chodzi...

 

Tylko sobie jeszcze tak myślę, czy koszt obsługi takiego pochłaniacza to nie jest też spora kwota - ze 4 razy do roku wymienić te filtry węglowe ...

 

Ja mając WM ostatecznie zrobiłem wyciąg. Dziś zrobiłbym pochchłaniacz

A czemu ? Jaką widzisz przewagę tego że miałbyś pochłaniacz ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyciąg będzie bardzo zaburzał WM. Wyciąg to 200-300-400-500 m3/h a WM to 100-150-200 m3/h (typowo).

Przy takim trybie gotowania na twoim miejscu wybrałbym pochłaniacz. Pochłaniacz będzie trochę głośniejszy tyle z minusów. Plusy pochłaniacza - zachowujesz miejsce bo nie ma komina, zachowujesz ciepło, wilgoć z gotowania (zimą duży plus).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź. Na razie jest właśnie za tym, żeby zastosować pochłaniacz. Ale z chęcią jeszcze wysłucham zdania innych :) Dodam, że w samej kuchni, zaraz obok kuchenki i zlewu mam okno - choć to chyba niewiele w nosi do sprawy.

Okno otwarte też zaburza wentylację mechaniczną. A ta wentylacja mechaniczna to jest "nawiewno-wywiewna z rekuperacją"?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też przebiłem dziurę przez ścianę, działa świetnie. Faktycznie nie czuć zapachów, bez porównania z pochłaniaczem w bloku.

Co do rekuperacji, to rekuperator ma taki tryb okap, zmniejsza wywiew do 30% a nawiew na max. Nawet jak się nie równoważy (bo prawdopodobnie nie, pochłaniacz na max ma 700m3/h a reku 300) to nie zauważyłem żadnych problemów. Żaden dom super szczelny nie jest, zawsze jakoś sobie zaciągnie brakujące powietrze, próżni ci nie zrobi ;-)

Co do straty ciepła - pół godziny okapu na max to wyrzut powietrza o kubaturze domu. Czyli tak jakbyś porządnie przewietrzył cały dom. Nie zawsze też używasz okapu na max, wręcz powiedziałbym, że rzadko. Jak nie spuszczasz się nad każdym straconym kW to nawet nie zauważysz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Nawet jak się nie równoważy (bo prawdopodobnie nie, pochłaniacz na max ma 700m3/h a reku 300) to nie zauważyłem żadnych problemów."

 

Szczęściarz!

Ale... do czasu.

Do chwili włączenia okapu przy rozpalonym kominku.

 

Spadkobiercy naprawią błąd z pewnością

 

Adam M.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...