gp69 20.04.2021 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Witam, czy są jakieś nowe pomysły, by wykonać elewację "na gładko" - do pomalowania farbą ? Czytałem taki wpis: https://www.facebook.com/pg/Med-BUD-2187153427979515/photos/?tab=album&album_id=2745854918776027 użytkownika fighter1983,z którego wynika, że taką elewację jest wykonać ciężko i drogo. A takie produkty jak Ceresit CT34, Cekol-35 lub ewentualnie Greinplast K nakładane na warstwę zbrojącą nie dadzą rady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 20.04.2021 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Witam, czy są jakieś nowe pomysły, by wykonać elewację "na gładko" - do pomalowania farbą ? Czytałem taki wpis: https://www.facebook.com/pg/Med-BUD-2187153427979515/photos/?tab=album&album_id=2745854918776027 użytkownika fighter1983, z którego wynika, że taką elewację jest wykonać ciężko i drogo. A takie produkty jak Ceresit CT34, Cekol-35 lub ewentualnie Greinplast K nakładane na warstwę zbrojącą nie dadzą rady ? Nie . Nie wiem co linkowales ale domyślam się że Olsztyn. Wymieniłeś jeden z tych produktów. Na gładko żeby miało to ręce i nogi - układ oparty jest o 2 tynki silikonowe 1mm i 0-ka Do tego dochodzi zupełnie inny standard przygotowania siatki z klejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 21.04.2021 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 Niestety kolego ja też miałem taki "szatański" pomysł ale mój przyszły wykonawca elewacji szybciutko mnie od tego odwiódł. Wcześnie przejrzałem strony kilku producentów i nie znalazłem systemu siatka+klej+"coś na to" i farba:) A kładzenie dwa razy tynku jak pisze kolega wyżej tylko po to aby uzyskać w miarę gładką ścianę chyba mija się z celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 21.04.2021 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 A ja właśnie mam takiego wykonawcę, który regularnie robi takie elewacje "z czego popadnie", i całkiem nieźle mu to wychodzi.Chciałem zamienić to "co popadnie" na coś bardziej systemowego, by efekt był jeszcze lepszy.Np. dzwoniłem dziś do doradcy technicznego z firmy Sempre, który twierdzi że można tak zrobić używając ich kleju do siatki TU-200 + szpachlówka uniwersalne wapienno-cementowa ZS-640. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 21.04.2021 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 A ja właśnie mam takiego wykonawcę, który regularnie robi takie elewacje "z czego popadnie", i całkiem nieźle mu to wychodzi. Chciałem zamienić to "co popadnie" na coś bardziej systemowego, by efekt był jeszcze lepszy. Np. dzwoniłem dziś do doradcy technicznego z firmy Sempre, który twierdzi że można tak zrobić używając ich kleju do siatki TU-200 + szpachlówka uniwersalne wapienno-cementowa ZS-640. OK, on twierdzi. A w razie czego da Ci na to papier? A jak Ci to popęka po pierwszej zimie i będziesz chciał zgłosić reklamacje? Rozpatrzy ją w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 21.04.2021 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 O papierach żadnych mowy nie ma. W okolicy gdzie ja się buduje to jedna wielka szara strefa. Wszystko opiera się na zaufaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 21.04.2021 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 To weź to na piśmie z wytycznumi jak to wykonać . Sto nie daje rady , caparol nie daje rady , Greinplast nie daje rady ... A tu ... Tani producent z tanim rozwiązaniem nagle odkrył cudo ? No proszę Cie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 21.04.2021 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 A te wszystkie domy, które mają tylko warstwę zbrojącą, bez tynku, stojące tak latami, i którym nic się nie dzieje ? A tu znalazłem cały system ETICS, bez tynku:http://www.concrete.org.pl/pl/na-styropianie/rc/etics-fast-s-masa-szpachlowa/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 21.04.2021 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 Mój kuzyn dobre 10 lat temu dał styropian siatkę klej i pomalował to farbą elewacyjną i jak wyglądało to wtedy tak wygląda i dziś ,kompletnie nic mu się nie dzieje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.04.2021 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 A ja właśnie mam takiego wykonawcę, który regularnie robi takie elewacje "z czego popadnie", i całkiem nieźle mu to wychodzi. Wrzuć fotki takich kilkuletnich elewacji (ujęcia podobne, jak sam linkowałes na FB). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 22.04.2021 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 Nie zaspokoję Twojej ciekawości - nie dysponuję zdjęciami elewacji wykonanych przez wykonawcę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 22.04.2021 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 matko i corko... jak dla mnie to mozecie sobie to i zaprawa tynkarska mieszana na budowie z piachu i cementu obkladac. Mam ponad 1mln m2 etics na koncie - sprzedanych i kilkadziesiat tysiecy mkw wykonanych. Widzialem dzisiatki reklamacji wszelkiej masci, od spekan przez odpadajace tynki , odpadajace cale ocieplenia itd. Nie bede szukac jakis Fastow sempre i sluchac pierdzielenia przez telefon handlowcow ktorzy pracuja u producenta 2 miesiace i pierwszy rok w branzy. Mam wyrobione wlasne zdanie na w/w tematy i koniec kropka. Ludzie jezdza po pijaku majac 3,5 promila co weekend i im sie udalo - i twierdza ze to jest spoko - ten sam mechanizm, Elewacja na gladko: STO: 1mm + Stolit MP na gladko Greinplast TXB 1.0mm + MSX na gladko czyli oparte uklady o 2 tynki silikonowe , drugi wypelniajacy na 0. Wszelkiego rodzaju szpachle mineralne i to te z lepszych iu drozszych: typu Capalith Feinspachtell P oraz Capalith FassadenSpachtel P sobie nie radza. Co sie stalo z Cekolem C35 czyli tania wersja takiej szpachlowki - widac w tym poscie zalinkowanym z FB. Po to to wrzucam , zeby ludzi uchronic przed takimi konsenkwencjami bo naprawy takiego czegos sa dramatycznie drogie. Ale... jak kto chce - dorosli jestescie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.04.2021 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 Nie zaspokoję Twojej ciekawości - nie dysponuję zdjęciami elewacji wykonanych przez wykonawcę. Nie widziałeś dzieł Twojego wykonawcy? To jak Ty wybierasz wykonawców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts