Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacja na gładko

Recommended Posts

Witam,

czy są jakieś nowe pomysły, by wykonać elewację "na gładko" - do pomalowania farbą ?

Czytałem taki wpis: https://www.facebook.com/pg/Med-BUD-2187153427979515/photos/?tab=album&album_id=2745854918776027 użytkownika fighter1983,

z którego wynika, że taką elewację jest wykonać ciężko i drogo.

A takie produkty jak Ceresit CT34, Cekol-35 lub ewentualnie Greinplast K nakładane na warstwę zbrojącą nie dadzą rady ?

Witam,

czy są jakieś nowe pomysły, by wykonać elewację "na gładko" - do pomalowania farbą ?

Czytałem taki wpis: https://www.facebook.com/pg/Med-BUD-2187153427979515/photos/?tab=album&album_id=2745854918776027 użytkownika fighter1983,

z którego wynika, że taką elewację jest wykonać ciężko i drogo.

A takie produkty jak Ceresit CT34, Cekol-35 lub ewentualnie Greinplast K nakładane na warstwę zbrojącą nie dadzą rady ?

Nie .

Nie wiem co linkowales ale domyślam się że Olsztyn.

Wymieniłeś jeden z tych produktów.

Na gładko żeby miało to ręce i nogi - układ oparty jest o 2 tynki silikonowe 1mm i 0-ka

Do tego dochodzi zupełnie inny standard przygotowania siatki z klejem

Niestety kolego ja też miałem taki "szatański" pomysł ale mój przyszły wykonawca elewacji szybciutko mnie od tego odwiódł. Wcześnie przejrzałem strony kilku producentów i nie znalazłem systemu siatka+klej+"coś na to" i farba:) A kładzenie dwa razy tynku jak pisze kolega wyżej tylko po to aby uzyskać w miarę gładką ścianę chyba mija się z celem.

A ja właśnie mam takiego wykonawcę, który regularnie robi takie elewacje "z czego popadnie", i całkiem nieźle mu to wychodzi.

Chciałem zamienić to "co popadnie" na coś bardziej systemowego, by efekt był jeszcze lepszy.

Np. dzwoniłem dziś do doradcy technicznego z firmy Sempre, który twierdzi że można tak zrobić używając ich kleju do siatki TU-200 + szpachlówka uniwersalne wapienno-cementowa ZS-640.

A ja właśnie mam takiego wykonawcę, który regularnie robi takie elewacje "z czego popadnie", i całkiem nieźle mu to wychodzi.

Chciałem zamienić to "co popadnie" na coś bardziej systemowego, by efekt był jeszcze lepszy.

Np. dzwoniłem dziś do doradcy technicznego z firmy Sempre, który twierdzi że można tak zrobić używając ich kleju do siatki TU-200 + szpachlówka uniwersalne wapienno-cementowa ZS-640.

OK, on twierdzi. A w razie czego da Ci na to papier? A jak Ci to popęka po pierwszej zimie i będziesz chciał zgłosić reklamacje? Rozpatrzy ją w ogóle?

To weź to na piśmie z wytycznumi jak to wykonać .

Sto nie daje rady , caparol nie daje rady , Greinplast nie daje rady ...

A tu ... Tani producent z tanim rozwiązaniem nagle odkrył cudo ? No proszę Cie...

matko i corko...

jak dla mnie to mozecie sobie to i zaprawa tynkarska mieszana na budowie z piachu i cementu obkladac.

Mam ponad 1mln m2 etics na koncie - sprzedanych i kilkadziesiat tysiecy mkw wykonanych.

Widzialem dzisiatki reklamacji wszelkiej masci, od spekan przez odpadajace tynki , odpadajace cale ocieplenia itd.

Nie bede szukac jakis Fastow sempre i sluchac pierdzielenia przez telefon handlowcow ktorzy pracuja u producenta 2 miesiace i pierwszy rok w branzy.

Mam wyrobione wlasne zdanie na w/w tematy i koniec kropka.

Ludzie jezdza po pijaku majac 3,5 promila co weekend i im sie udalo - i twierdza ze to jest spoko - ten sam mechanizm,

Elewacja na gladko: STO: 1mm + Stolit MP na gladko

Greinplast TXB 1.0mm + MSX na gladko

czyli oparte uklady o 2 tynki silikonowe , drugi wypelniajacy na 0.

Wszelkiego rodzaju szpachle mineralne i to te z lepszych iu drozszych: typu Capalith Feinspachtell P oraz Capalith FassadenSpachtel P sobie nie radza.

Co sie stalo z Cekolem C35 czyli tania wersja takiej szpachlowki - widac w tym poscie zalinkowanym z FB.

Po to to wrzucam , zeby ludzi uchronic przed takimi konsenkwencjami bo naprawy takiego czegos sa dramatycznie drogie.

Ale... jak kto chce - dorosli jestescie,