miodas007 21.04.2021 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 Kupuje dom od dewelopera - jest na etapie budowy. W domu jest wentylacja mechaniczna - rekuperacja. Niestety nie zostało przewidziane osobne miejsce na pralnie. Chce jednak zaadoptować garderobę tj zamknąć ja od sypialni i zrobić wejście od korytarza - wtedy nie będzie tam okna, ale nie wydaje mi się potrzebne . Pralnia będzie dość blisko łazienki tj naprzeciwko jej (dzieli ją korytarz). I tu jest mo pytanie : jak ta pralnie wentylować ? Tam powinien być nawiew jak w pokojach czy wywiew? W pralni będzie pralka, suszarka, umywalka, mały składzik i miejsce do suszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miodas007 22.04.2021 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 Nikt nie ma pralni w domu z rekuperacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_kopaczewski 22.04.2021 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 Z tego co pamiętam jak czytałem o rekuperacji to pralnia jest traktowana jako pomieszczenie brudne i z niej powinien być wywiew i tak też będę robi l u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 22.04.2021 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 Wywiew.I to nie o pierdołowatej wydajności tylko taki jak w łazienkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.04.2021 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 Jeszcze zależy jaka to na być pralka m jeśli wstawisz tam pralkę i suszarkę elektryczną to wywiew wcale nie musi być duży. Jeśli suszarka w postaci wieszaka to tak jak napisał giman, jak dla łazienki wywiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miodas007 22.04.2021 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 Jeszcze zależy jaka to na być pralka m jeśli wstawisz tam pralkę i suszarkę elektryczną to wywiew wcale nie musi być duży. Jeśli suszarka w postaci wieszaka to tak jak napisał giman, jak dla łazienki wywiew. pralka + suszarka kondensacyjna z pompą ciepła + okazjonalnie suszarka "tradycjna" (na której wiszą ubrania) Ok, czyli ma być wywiew jak w łazience ... I zakładam że drzwi też podobne jak w łazience Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miodas007 22.04.2021 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 Poczytałem jeszcze trochę na necie , również jakiś starszy wątek w podobnym temacie na tym forum i tak widzę że trochę zdania są podzielone w tej kwestii : nawiew czy wywiew - choć statystycznie chyba jednak czytam że wywiew. Podnoszony argument jakie jest podnoszony to, że przy dodatkowym wywiewie nie da dobrze zbilansować....hmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 22.04.2021 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 Nikt nie ma pralni w domu z rekuperacja ? W pralni mam wywiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.04.2021 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 A ja w pralni mam ... nawiew Pranie schnie bardzo szybko. Obok pralni znajdują się łazienki i tam oczywiście jest wywiew. Czemu nawiew a nie wywiew. Fachowiec który mam bardzo duże doświadczenie z WM powiedział że w pralni wcale nie musi być wywiew. Pranie po wyjęciu z pralki przecież nie śmierdzi a raczej pachnie. Ewentualna wilgoć w zimę jest przydatna bo robi za "nawilżacz" oczywiście o mocno ograniczonej wydajności , ale największym plusem nawiewu jest to że pranie bardzo szybko schnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.04.2021 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Ale latem gdy tej wilgoci nie potrzebujemy też jest pchana do domu. W pralni przechowujemy często pranie i czyste i brudne.Dodatkowo jak mamy odzysk wilgoci to bez znaczenia czy będzie nawiew czy wywiew. Więc wszystko zależy od przeznaczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 23.04.2021 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Ja również w pralni mam nawiew, zaraz obok pralni jest wiatrołap, a z drugiej strony toaleta z wywiewami. Podobnie w spiżarni nawiew. Wszystko zależy od przestrzennego rozmieszczenia tych pomieszczeń na planie domu. Tutaj, akurat muszę zgodzić się z TB, żeby zwiekszać intensywność wentylacji łazienek i kuchni, należy minimalizować ilość anemostatów wywiewnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.04.2021 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Dlatego żeby nie mieć dylematu zrobiłem pralnię w łazience. Pralka i suszarką zabudowane. Brudne pranie leci od razu do szuflady. Potem tylko przekładam do pralki, poniżej suszarka i po temacie. Nie dość że przestrzeń współdzielona, to jeszcze nie musiałem się zastanawiać czy nawiew czy wywiew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 23.04.2021 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Mam osobno pralnię i zarówno wywiew i nawiew po przeciwległych rogach.. Jak pisałem sprawdza się to słabo. Chyba dlatego, że zanim powietrze nawiewane zdąży opadnąć jest wyciągane. Muszę spróbować odkręcić talerzyk anemostatu nawiewnego. O ile widzę zaletę nawiewu w pralni w postaci zazwyczaj suchego powietrza, to nie wyobrażam sobie wypychania zapachu prania (tak, czystego również) na dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.04.2021 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Dlatego żeby nie mieć dylematu zrobiłem pralnię w łazience. Pralka i suszarką zabudowane. Brudne pranie leci od razu do szuflady. Potem tylko przekładam do pralki, poniżej suszarka i po temacie. Nie dość że przestrzeń współdzielona, to jeszcze nie musiałem się zastanawiać czy nawiew czy wywiew Łazienka to nie pralnia , służy do czegoś innego ... Pomieszczenie pralno-suszarnia to zupełnie inne pomieszczenie . U nas robimy duże pranie w sobotę. Pranie jest zbierane (do pralni) i w sobotę jest duże pranie 2-4 wkłady prania (po 7kg) i później rozwieszane jest to na linki albo suszarki dodatkowe. W wiosna/lato pranie idzie na dwór. Nam suszarka bębnowa jest zupełnie zbyteczna. Dla mnie taka suszarka to dobra dla singla , pary mieszkającej w mieszkaniu , tam gdzie nie ma miejsca na zrobienie suszarni Gdybyśmy mieli później każde pranie suszyć w suszarce bębnowej to pranie zajęło by nam z 2 dni , bo nowoczesne suszarki bębnowe z pompą ciepła w trybie Eco suszą nawet do 4 godzin ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 23.04.2021 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 To mniej więcej tyle, ile nowe "eko" pralki piorą. W poprzednim mieszkaniu miałem stare "nieekologiczne" AGD siemensa. Prało od poniżej godziny do półtorej. Zmywało poniżej dwóch. W domu najczęściej używane programy z "eko" AGD zaczynają się od 3h. W domu za ścianą pralni mam pusty pokój. Ale nie wiem jak bym tam miał rozwiesić 4 prania po 7kg. 99% prania suszę w suszarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.04.2021 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 (edytowane) Łazienka to nie pralnia , służy do czegoś innego ... Pomieszczenie pralno-suszarnia to zupełnie inne pomieszczenie . U nas robimy duże pranie w sobotę. Pranie jest zbierane (do pralni) i w sobotę jest duże pranie 2-4 wkłady prania (po 7kg) i później rozwieszane jest to na linki albo suszarki dodatkowe. W wiosna/lato pranie idzie na dwór. Nam suszarka bębnowa jest zupełnie zbyteczna. Dla mnie taka suszarka to dobra dla singla , pary mieszkającej w mieszkaniu , tam gdzie nie ma miejsca na zrobienie suszarni Gdybyśmy mieli później każde pranie suszyć w suszarce bębnowej to pranie zajęło by nam z 2 dni , bo nowoczesne suszarki bębnowe z pompą ciepła w trybie Eco suszą nawet do 4 godzin ... Widzisz, nie każda rodzina funkcjonuje jak Twoja. Nawet gdybym miał te pralnię, to nie wyobrażam sobie wieszać teraz takiej ilości prania, a już na pewno wynoszenia suszarek z gaciami na zewnątrz Kiedy nie miałem miejsca na suszarkę w mieszkaniu, to suszyłem tradycyjnie i było to mało przyjemne doświadczenie, strzepywanie, rozwieszanie itd. Suszenie w suszarce kondensacyjnej nie dość ze pozwala zaoszczędzić czas, to w dodatku pranie jest bardziej miękkie, łatwiej się prasuje i nie wyobrażamy sobie funkcjonowania bez tego urządzenia jak bez zmywarki czy pralki. W trybie do ubrań delikatnych suszenie zajmuje max 1,5-2h w zależnści jak odwirowane wrzucimy. Pranie zajmuje 2.5h w pralce - program prania codziennego. W 4h mamy jeden cykl, więc jak się uprzesz to w ciągu dnia spokojnie zrobisz 4 prania, więc nie wiem skąd te 2 dni. Idę o zakład, że susząc na sznurku zajmuje Ci to więcej czasu, a już na pewno Twojej atencji. Edytowane 23 Kwietnia 2021 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miodas007 23.04.2021 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 No ja jednak pralki w łazience nie chce mieć... może dlatego że jedna, mniejsza, blisko salonu, z której też będą korzystać goście .... po prostu nie pasuje mi tam wsadzić pralki,suszarki etc. A drugą łazienkę urządzam bardziej na zasadzie pokoju kąpielowego, i ma być ładnie i cicho My tam nie wyobrażamy sobie życia bez suszarki elektrycznej, pranie robimy raz na dwa dni (czasem i codziennie) - więc to się rozkłada - a czas oszczędzony na wieszaniu prania jest naprawdę spory. No ale nie wszystko da się wsadzić do suszarki elektrycznej (zwłaszcza jak się potem nie chce prasować) więc i miejsce na standardową suszarkę musi być. Właśnie tak patrząc na to że ta suszarka będzie naprzeciwko łazienki to się zastanawiam czy aby nie dać tam jednak nawiewu... A to może zadam inne pytanie, czy potem można potem to zmienić w jedną bądź drugą stronę ? Czy też trzeba mieć to przemyślane już na etapie układania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 23.04.2021 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Zamienić to raczej trudno. Ale możesz dać nawiew i wywiew i zakręcić jeden z anemostatów w razie potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 23.04.2021 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 A to mnie zaskoczyliście, że tyle osób ma nawiew w pralni.I faktycznie szacujecie, że tradycyjnie suszone szybciej schnie niż jakby tam był wywiew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.04.2021 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Zima tak, latem nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts