Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielkie odkrycia

niciacia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest pewna sztuka teatralna Moliera....

Główny bohater - pewien mieszczanin któremu zdawało się, że stał się szlachcicem w pewnym momencie dowiaduje się, że to co nie jest poezja jest prozą a to co nie jest prozą jest poezją.

Piękna jest scena gdy Pan Jourdain stwierdza ze zdziwieniem, że nie miał pojęcia o tym, że przez całe swoje życie mówił prozą ....... :wink: :p

Pozdrawiam

A ja swoją działkę nabyłam... właśnie m.in dzięki przyrodzie :-). Otóż na chwilke przed nami miała na nią ochotę kobietka, też zdecydowana i z pieniędzmi, ale zrobiła sprzedającemu straszną awanturę o ... pokrzywy. Że się poparzyła, że wykosić powinien i w ogóle z czym do ludzi. No i właściciel się wściekł, stwierdził, że takiemu "miastowemu" babsku nie sprzeda :o i słowa dotrzyymał, chociaż kobieta była pierwsza i normalnie by nam działkę sprzed nosa kupiła.

A tak dzięki pokrzywom mamy już kawałek nieba nad swoim kawałkiem ziemi :D

Ni i rodzinkę kuropatw.

BabaB

Piękna jest scena gdy Pan Jourdain stwierdza ze zdziwieniem, że nie miał pojęcia o tym, że przez całe swoje życie mówił prozą ....... :wink: :p

Twoja opowiesc przypomniala mi relacje mojej wowczas ok.dziesiecioletniej corki, ktora przyszla pod wrazeniem ze szkoly: polonistka wlasnie wprowadzala pojecia poezja, proza itp. Dla sprawdzenia zadala pytanie "no to, dzieci kochane, czym ja mowie?". Uslyszala w odpowiedzi: "pani? pani mowi GWARĄ". To bylo z 10 lat temu, a ja nadal mam w pamieci ogolnorodzinna radosc, jaka to wywolalo :) :lol: :)

Wtorek, 7 rano, jeszcze śpię, oczy ledwo patrzą. Za 30 minut wsiądę do pociągu i pojadę do pracy. Ale jestem nieprzytomna, senna. Robię kawę, w międzyczasie szykuję sie do pracy. Kiedy już jestem gotowa, a kawa trochę przestygła... wychodzę na taras. Stoję z kubkiem na tarasie, zimno okropnie, temperaturka bliska zera. Piję gorącą kawę. Patrzę na resztki szronu na trawie w zacienionych miejscach, na sroki bujające się na siatce, na brzozy, które zrzuciły już liście. Za domem wschodzi słońce, odbija się w oknach sąsiada. Dopijam do końca kawkę. Ten napój i zimno orzeźwiły mnie zupełnie, czuję się jak nowo narodzona. Ostatni rzut oka na poranne widoki. To nic, że muszę jechać do pracy, tłoczyć się w pociągu, deptać brudne chodniki. Za kilkanaście godzin będę z powrotem u siebie. Mam do czego wracać.

A ja odkryłam, że na niebie są piękne gwiazdy :D Boszeeeeeeeee jakie mam piękne niebo nad domem :D :D :D

To i inne tego typu to zwykła słoma z butów, ale to przejdzie i leczyć nie trzeba

Nie ma co, milutki gość 8) :D

"jestem z miasta, jestem z miasta, to widać, słychać i czuć" :D

A jakie znaczenie ma to, skąd on jest. Burak to burak.

A'propos buraków - czytałam gdzieś ostatnio artykuł o przyjezdnych z prowincji do W-wy, i były tam wypowiedzi Warszawiaków na temat tych przyjezdnych. Nie wypowiadam się na sam temat, nie ważne, ale rozśmieszyło mnie jedno - (zaznaczam, że sama pochodzę z prowincji i pracuję w W-wie, chociaż mieszkam POD W-wą, więc nie chcę nikogo obrazić) - wiecie jak nazywają te autobusy podmiejskie dowożące ludzi do pracy? BURAKOWOZY. A jak nazywa się pęd do kariery "prowincjuszy"? Wyścig buraków. To mnie naprawdę rozbawiło.

A'propos buraków - czytałam gdzieś ostatnio artykuł o przyjezdnych z prowincji do W-wy, i były tam wypowiedzi Warszawiaków na temat tych przyjezdnych. Nie wypowiadam się na sam temat, nie ważne, ale rozśmieszyło mnie jedno - (zaznaczam, że sama pochodzę z prowincji i pracuję w W-wie, chociaż mieszkam POD W-wą, więc nie chcę nikogo obrazić) - wiecie jak nazywają te autobusy podmiejskie dowożące ludzi do pracy? BURAKOWOZY. A jak nazywa się pęd do kariery "prowincjuszy"? Wyścig buraków. To mnie naprawdę rozbawiło.

A wymyślili to starzy Warszawiacy - tacy, którzy już bez mała rok w Warszawie mieszkają - dobrze, że w nowych dowodach osobistych nie ma kartek, bo pewnie musieliby wyrwać tę z napisem "Kozia Wolka Mała" :D

Gość Burak

i to z doniczki.

Jextem szczęśliwy, że jestem burakiem bo mi na wsi nikt nie zamknie poczty o 15 a i d.pa w stringach mi nie zmarźnie w grudniu pijąc poranną kawkę na tarasie.

i to z doniczki.

Jextem szczęśliwy, że jestem burakiem bo mi na wsi nikt nie zamknie poczty o 15 a i d.pa w stringach mi nie zmarźnie w grudniu pijąc poranną kawkę na tarasie.

Ale ci zgnije w bloku na wersalce przed telewizorem. I bardzo dobrze, jednego buraka mniej.

Magdzia jakże to blok na wsi, :o powinno być blockhaus. 8)

Buraczku drogi to wy tam stringi nosicie, przecież ostatnio reformy wracaja do łask. Znaczy gacie ciepłe, a w nich to można popijać w grudniu poranną kawę na tarasie, zwłaszcza gdy to taras ogrodu zimowego (oczywiście :roll: ). Oczywiście :wink: .

Gość prof. Miodek

Właśnie od kilku minut zastanawia mnie, jak też musi wyglądać sapiterna maiestatica pijąca kawę. I to w stringach :o.

Boli mnie już brzuch od śmiechu :lol:

Kroyena, może Pałacu Zimowego ? Rewolucja zjada własne dzieci ? :wink:

Szanowny Panie Profesorze

Chciałem zwrócić uwagę szanownego ciała na fakt nie zamykania poczty na wsi o 15. Znaczyć to może:

po pierwsze primo) Burak łącze do internetu ma za pomocą krosowanej przeąłcznicy ręcznej,

po drugie primo) na wsi źle kury "...pieją, kury pieją nie mają koguta",

po trzecie primo) Poczta Polska uruchomiła nową usługą tzn. poczta na rządanie, ang. post on demand, czy jakoś tak, czym wielką radość uczyniła w domu Buraka,

po zcwarte primo) dobrzę, że tej poczty nie zamykają o 15 bo można listy pisać. No bo "ludzie listy piszą...",

po secundo) na wsi Buraka nie ma poczty,więc nie ma czego zamykać.