Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin systemowy stalowy w obudowie

Recommended Posts

Witam, czy znajdę gdzieś komin systemowy np. w bloczkach keramzytowych ale stalowy i ocieplony, to co mogę znaleźć ma komin ceramiczny, a ja potrzebuję do kozy i do tego dostawiony do domu (który później ocieplimy i otynkujemy razem z elewacją) - sama rura stalowa odpada, nie podoba mi się ...

Tak jak pisałam, chcemy kozę, z kozy często płomień dostaje się bezpośrednio do komina, czego ten z ceramiki może nie przetrwać i popęka - w tym przypadku stal jest lepsza

Co to za koza, co puszcza płomień do komina? Sprawność musi mieć tragiczną.

Rosnące wymogi co do sprawności kominków powodują, że dym ma coraz niższą temperaturę. I coraz większa kondensacja występuje w kominie. A to zabójcze dla stali nawet 1.4404. Zwłaszcza, jak pali się okazjonalnie i dym przelatuje w większości przez wychłodzony komin i kończymy palić zanim dobrze się rozgrzeje i odparuje, co wcześniej się skropliło. Nawet, jak palisz sezonowanym, suchym drewnem.

Absurd. W życiu kondensatu w moim kominie nie widziałem.

A stalowy, izolowany komin rozgrzewa się tak szybko, że nawet okazjonalne palenie jednym załądunkiem nie powoduje pozostania kondensatu w kominie.

To nieistotne. Ważne żeby moje było lepsze. A do tego trzeba dorobić jak zwykle bzdurną teorię. Jak ktoś pali gazetami, to może komin się nie rozgrzeje. W innym przypadku nie ma z tym najmniejszego problemu. Ale to trzeba mieć i samodzielnie stwierdzić. A jak się tylko wymyśla teorie, to efekt widać.

Nie widziałeś bo stosujesz suchy opał i palisz umiejętnie.

Spróbuj palić mokrym drewnem, nawet okazjonalnie to zobaczysz kondensat, nie w jakieś ogromnej ilości ale się pojawi.

A dlaczego mam sobie robić robotę i palić mokrym (wbrew zaleceniom producenta wkładu) drewnem ?

Co do komina - mnie 20 lat gwarancji wystarcza.

A gwarancja - fajna rzecz, tylko trudna do wyegzekwowania - wystarczy trójnik źle zamontować, albo (jeśli już podjąłeś temat mokrego drewna) doprowadzić do zapalenia się sadzy.

Dziwnym trafem zdunowie w dziale kominki polecają raczej stalowe...

Dużo wiem i wiem co piszę i co do dyskusji to można ją prowadzić w bardziej mniej agresywny sposób.

"Dużo wiesz", ale kiedy piszesz

Nie wiem co to jest za oznaczenie

o stali 1.4404 to trochę niepoważnie brzmi...

Edytowane przez fotohobby

Jak płomień idzie w komin to ogrzewasz klimat a nie pomieszczenie :p

Skąd przekonanie że ceramika popęka? Poczytaj sobie jaka temperaturę wytrzymuje ceramika, jedynie kiedy może popękać/rozszczelni się, to przy "zapaleniu sadzy".

A Ty, zamiast czytać broszury, zapytaj kominiarza (albo nawet kominkarza) czy widział popękane ceramiczne trójniki nad czopuchem kominka

20 lat niby dużo ale przeleci że nawet nie będzie wiadomo kiedy, tak ten czas szybko ucieka.

Gwarancja jak mówisz fajna rzecz ale do puki nic złego się nie będzie działo, wtedy producent znajdzie wszystko aby zrzucić wine na inwestora.

.

No właśnie - wiec dlaczego podniecasz się 100 letnią gwarancją ?

Już pomijam fakt, czy za 100 lat ta firma będzie istnieć.