miodas007 23.04.2021 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Zastanawiam się nad montażem pod zlewem w kuchni filtru odwróconej osmozy. Mam jednak kilka wątpliwości. 1. Czy można go jakoś wyłączyć tj. sensownie zmienić obieg wody? Nie wydaje mi się żeby zawsze była potrzeba żeby woda przechodziła przez filtr np. płukania naczyń przed włożenie do zmywarki itd.2. Wiadomo że odwrócona osmoza odfiltruje również wartościowe minerały jeśli chodzi o spożycie wody, dlatego też często stosowane są dodatkowe mineralizatory, ale to znów słabe jeśli np. wodę chcę wlać do ekspresu czy innego urządzenia agd. Jak sobie z kolei z tym radzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.04.2021 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 1. Czy można go jakoś wyłączyć tj. sensownie zmienić obieg wody? Nie wydaje mi się żeby zawsze była potrzeba żeby woda przechodziła przez filtr np. płukania naczyń przed włożenie do zmywarki itd. Do osmozy masz osobną wylewkę - niedorzeczne byłoby zmywanie naczyń czy mycie rąk wodą po osomozie. Często podwójną, żebyś mógł sobie nalać wodę zdemineralizowaną (np. do żelazka, parownicy czy nawilżacza powietrza) i zmineralizowaną do picia i gotowania (po dodatkowym wkładzie węglowym i mineralizującym - a czasami jeszcze z innymi bajerami). 2. Wiadomo że odwrócona osmoza odfiltruje również wartościowe minerały jeśli chodzi o spożycie wody, dlatego też często stosowane są dodatkowe mineralizatory, ale to znów słabe jeśli np. wodę chcę wlać do ekspresu czy innego urządzenia agd. Jak sobie z kolei z tym radzić ? Kamienia nie zauważyłem. Właśnie sobie sprawdziłem twardość i mineralizator nie pierwszej młodości podnosi twardość z zera do około 5 *dH. Czyli kwalifikuje się jako woda bardzo miękka. Ale jak wolisz to możesz sobie robić herbatę czy kawę na tej zdemineralizowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miodas007 23.04.2021 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Ale jak wolisz to możesz sobie robić herbatę czy kawę na tej zdemineralizowanej. Tego chyba nie do końca zrozumiałem. To gdzie się w całym tym zestawie filtrów znajduje ten mineralizator że można go "wyłączyć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.04.2021 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Tego chyba nie do końca zrozumiałem. To gdzie się w całym tym zestawie filtrów znajduje ten mineralizator że można go "wyłączyć" Masz podwójny kran, czyli podłączasz do niego dwa wężyki. Jeden daje wodę z przed mineralizatora, a drugi - po nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.04.2021 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Tego chyba nie do końca zrozumiałem. To gdzie się w całym tym zestawie filtrów znajduje ten mineralizator że można go "wyłączyć" Tu masz na szybko wygooglany schemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miodas007 24.04.2021 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Wielkie dzięki ! Teraz już rozumiem. Czyli trzeba zastosować dwie standardowe wylewki. Nie wiem dlaczego się zafiksowalem że jedna, trójdrożna (coś takiego https://allegro.pl/oferta/bateria-trojdrozna-do-filtra-wody-czarna-exclusive-9114904605). Ale jak rozumiem żeby była jedna musiala być być czworodrozna (nie wiem czy takie są) . Żeby zamontować ta druga wylewką to trzeba odpowiedni zlew kupić czy w blacie po prostu zrobić otwór na nią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.04.2021 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Żeby zamontować ta druga wylewką to trzeba odpowiedni zlew kupić czy w blacie po prostu zrobić otwór na nią ? W komplecie z filtrem zazwyczaj masz odpowiednią wylewkę. Można zamontować gdzie chcesz osobnym otworze - w blacie, w zlewie czy nawet w szafce pod zlewem w jej "podłodze" (tak miałem do tej wody demineralizowanej, jak miałem wylewkę w baterii podobnej do Twojego linku - a wodę zdemineralizowałem lałem niezbyt często). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miodas007 24.04.2021 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Jeszcze raz dzięki. Wiem już wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.04.2021 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Wielkie dzięki ! Teraz już rozumiem. Czyli trzeba zastosować dwie standardowe wylewki. Nie wiem dlaczego się zafiksowalem że jedna, trójdrożna (coś takiego https://allegro.pl/oferta/bateria-trojdrozna-do-filtra-wody-czarna-exclusive-9114904605). Ale jak rozumiem żeby była jedna musiala być być czworodrozna (nie wiem czy takie są) . Żeby zamontować ta druga wylewką to trzeba odpowiedni zlew kupić czy w blacie po prostu zrobić otwór na nią ? Pytanie czy potrzebujesz tej "drugiej" wylewki... możesz przecież zrezygnować z podziału na dwie wody i do wylewki podłączyć tylko tą mineralizowaną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miodas007 24.04.2021 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Mogę. Zastanowię się jeszcze czy będę używał i jak często tej demineralizowanej - tutaj myślałem głównie o ekspresie . W każdym bądź razie chciałem zrozumieć jak to działa - i już jest to dla mnie jasne. Wcześniej nie widziałem że wode mogę wziasc sprzed i po deminraliztora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 29.04.2021 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Pytanie czy potrzebujesz tej "drugiej" wylewki... możesz przecież zrezygnować z podziału na dwie wody i do wylewki podłączyć tylko tą mineralizowaną... Zgadza się. Co więcej, niektóre modele (np. Atlas Filtri OASIS DP SANIC) pomimo mineralizacji mają kranik jednodrożny. Woda nadaje się do picia i gotowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts