Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zawór zwrotny był montowany w instalacjach grawitacyjnych, do których dodatkowo dokładano pompę obiegową.

Dzięki zaworowi, gdy brakło prądu obieg wody mógł krążyć grawitacyjnie zapobiegając przegrzaniu pieca.

Do PC zalecany jest obieg zamknięty i ciśnienie 1,5 Bara. Zawór zwrotny będzie zbytecznym balastem.

To jest zawór różnicowy . Zwrotny to typowo sprężyna z membrana zapobiegająca przeciąganiu się pomp obiegowych .

Sama PC chyba w sobie nie ma zwrotnego bo przełącza całkowicie obieg CO/CWU poprzez elektrozawór , ale w przypadku bufora i dodatkowej pompy to już trzeba dać za nią zwrotny zawór .

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Daikin 8 kW przy -20 st.C daje 6 kW (z "ogonkiem").

Jednostka zewnętrzna jest o około 4 tys. złotych droższa od 6 kW. Nie wiadomo dlaczego, bo różni się tylko oprogramowaniem.

Ale to taki urok - producenci pomp to "paniska" i cenami swoich produktów manipulują "równo".

Tobie by wystarczył Daikin 8 kW. Może wynegocjujesz cenę zbliżoną do tego 6 kW.

Daikin na R32 z serii DA gdy jest na dworze nieco powyżej zera st.C potrafi w sposób ciągły pracować z mocą około 2 kW i pobierać 400 do 450 W prądu.

Daikin 8 bardzo by mi odpowiadała tylko to urządzenie jednofazowe z min.zabezpieczeniem 25A, grzałki osobno, moja instalacja może tego nie udźwignąć, jednak zostanę chyba przy tym Panasonicu KIT-WC09H3E8, sprawdzona pompa, ludzie sobie chwalą i to nawet z mniejszym zapotrzebowaniem niż u mnie.

Problem mam tylko z instalatorami bo szukam po sąsiedzku , jeden chce bufor 200l, drugi sprzęgło i każdy przedstawia swoje rację.

Z bilansowaniem obciążenia pod Fotowoltaikę, faktycznie jest problem przy PC 1-fazowej:

Jak nie czytałeś jeszcze, to zajrzyj do tego tematu, opisałem moją instalację i dobór grzejników:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi

Oczywiście chodzi o dwuszybowe, będę zmieniał na trzyszybowe przy okazji korzystając programu "czyste powietrze"

Niestety muszę mieć temperaturę min.23C, zużycie węgla możliwe że miałem większe właśnie że temp. miałem 24 a nawet 25C ,i choć grzejniki mam przewymiarowane to przy -20C i możliwie takim dłuższym okresie, zdarzyć się może że będę zmuszony podać wodę 50C.

Pompę prawdopodobnie wybiorę tego Pansonica KIT-WC09H3E8 (wykresów z przykładami dałeś sporo, tego akurat szkoda nie ma, trochę słabszy o T-Cap 9) , i tu w moim przypadku temperatura obliczeniowa wypada na -13C.

Tematy Twoje czy inne tu na forum to piękna kopalnia wiedzy o pompach, aż się boje że będę więcej wiedział od mojego instalatora ;)

Ja też posiadłem dzięki temu forum sporą wiedzę teoretyczną. Ale wiem, że często ma się to nijak do porządnej praktyki ;-)

Co do pomp ciepła to też zawęziłem wybór praktycznie do dwóch: Panasonic HP 9KW 1-fazowa seria J lub Daikin 1-fazowy 6KW albo 8KW w wersji all in one. Przyłącze do domu mam 3-fazowe z zabezpieczeniem przedlicznikowym 32A, ale do ogrzania zaledwie około 90 m2 budynku typu kostka z lat 70-tych. Na cieplowlasciwe zapotrzebowanie na ogrzewanie mam max 7,4KW.

Daikin 6KW niestety droższy od Panasonica 9KW o około 4-5 tys zł licząc za całą kotłownie z przyłączeniem elektryki od licznika (wszystko na gotowo). I teraz pytanie czy warto te 4-5 tys zł do Daikina 6KW dopłacić i czy wystarczy do tego budynku? Podobno jak będzie za słaby, to instalator wykonuje przeprogramowanie na 8KW za 1 tys zł.

Podobno Daikin ma 10 lat gwarancji jeżeli robi się systematycznie co roku przeglądy?

Daikin 8 bardzo by mi odpowiadała tylko to urządzenie jednofazowe z min.zabezpieczeniem 25A, grzałki osobno, moja instalacja może tego nie udźwignąć, jednak zostanę chyba przy tym Panasonicu KIT-WC09H3E8, sprawdzona pompa, ludzie sobie chwalą i to nawet z mniejszym zapotrzebowaniem niż u mnie.

Problem mam tylko z instalatorami bo szukam po sąsiedzku , jeden chce bufor 200l, drugi sprzęgło i każdy przedstawia swoje rację.

Co do zasilania Daikin`a jednofazowego wygląda to w ten sposób, że hydrobox ma osobne wejścia na elektronikę i na grzałki. Czyli tak na prawdę instalator znający się na elektryce może bez ingerencji w elektronikę hydroboksa dać zasilanie z innej fazy na grzałki 6 kW. Dla grzałki 6 kW wystarczy 25 A.

Z kolei jednostka zewnętrzna 8 kW potrzebuje nie więcej jak 16 A (nawet mniej), a 20 A potrzebne jest tylko przy rozruchu (i to rzadko).

Do hydroboxu z grzałkami 9 kW, gdzie są chyba 3 grzałki po 3 kW można zrobić połączenia w ten sposób by 2 grzałki były zasilane z zabezpieczeniem 25 A, a trzecia 3 kW z zabezpieczeniem 25 A łącznie z jednostką zewnętrzną. Pozostanie Ci wolna trzecia faza do zasilania reszty domu.

Co do grzałek - to wszystkie 3 sztuki (lub 2) będą wykorzystywane tylko w wielkie mrozy więc da się żyć bez wymiany przyłącza.

Ja od kilku tygodni testuję jednostkę 8 kW na R32 (kupiłem gdyż była tania, bo poobijana).

Różni się od tej co ma Marco36 tylko tym, że to nie ERGA06DAV3, lecz ERGA08DAV3 i datą produkcji inną o 3 miesiące.

Jak na razie mam hydrobox starszy i niestety do czasu zdobycia po dobrej cenie dedykowanego do tej jednostki chyba wrócę do 6 kW na R410A z 2018 roku.

• Like 1
...

Podobno Daikin ma 10 lat gwarancji jeżeli robi się systematycznie co roku przeglądy?

Kto Ci takich głupot nagadał? Być może można dodatkową gwarancję kupić, ale w tej chwili takiej wiedzy nie posiadam. Zazwyczaj dodatkowe gwarancje są drogie, to się nie interesowałem tym.

Normalnej gwarancji Daikin na PC dawał 3 lata (tylko).

Od lipca lub sierpnia 2020 r. wydłużył gwarancję do 5 lat, ale pod warunkiem, że PC uruchamiał ich certyfikowany instalator i zarejestrowałeś swoją PC na serwerze Daikina. Przeglądy swoją drogą wymagają do utrzymania gwarancji.

Edytowane przez Marco36
To jest zawór różnicowy . Zwrotny to typowo sprężyna z membrana zapobiegająca przeciąganiu się pomp obiegowych .

Sama PC chyba w sobie nie ma zwrotnego bo przełącza całkowicie obieg CO/CWU poprzez elektrozawór , ale w przypadku bufora i dodatkowej pompy to już trzeba dać za nią zwrotny zawór .

Jaki różnicowy?

Wyraźnie piszę o zaworze zwrotnym, kula z gruszką w środku na głównej rurze fi 60 mm, a bocznie było obejście z pompką obiegową 1". Przy starej instalacji.

Nie wmawiaj mi czegoś czego nie pisałem.

Przy PC już tego nie ma.

A elektrozawór to całkiem co innego. Bo jest to trójnik, z elektrycznym przełącznikiem, który puszcza wodę raz na prawo do CO, a innym razem na lewo do CWU.

Edytowane przez Marco36
  • Like 1

Uzupełniłem wykres o taką jednostkę, w katalogu brak podanego przez Ciebie oznaczenia.

W jednym ze sklepów www widziałem, że opis był dla modelu podanego przez Ciebie, ale tabelka mocy była z modelu znalezionego przez zemnie, poniżej:

"Jednostki Aquarea High Performance generacji H typu split, trójfazowe. Grzewczo-chłodzące • Czynnik chłodniczy R410A - WH-UD09HE8"

jest to seria H na czynniku R410a

przy tym jest to seria High Performance dwuwentylatorowa, tak jak T-Capy.

splity-30-Alth3-Panas-J.jpg

dla OZC 7 kW, temp. biwalentna występuje w okolicy -20*C.

Edytowane przez Marco36
Uzupełniłem wykres o taką jednostkę, w katalogu brak podanego przez Ciebie oznaczenia.

W jednym ze sklepów www widziałem, że opis był dla modelu podanego przez Ciebie, ale tabelka mocy była z modelu znalezionego przez zemnie, poniżej:

"Jednostki Aquarea High Performance generacji H typu split, trójfazowe. Grzewczo-chłodzące • Czynnik chłodniczy R410A - WH-UD09HE8"

jest to seria H na czynniku R410a

przy tym jest to seria High Performance dwuwentylatorowa, tak jak T-Capy.

[ATTACH=CONFIG]456469[/ATTACH]

dla OZC 7 kW, temp. biwalentna występuje w okolicy -20*C.

Dziękuje za wykres, ta pompa jest słabsza od T-Capa , jestem zdecydowany na 99%, dzisiaj rozmawiałem z kilkoma osobami i od Daikna i Panasonica czy innymi firmami. Od Daikna oficjalny ,na miejscu w grę wchodziła najmniej 8 i to takie minimum, zresztą każdy to mniej więcej potwierdził. Na wyniki z Ciepławłasciwego mało kto patrzył , powtarzane , pompa musi sobie dać radę przy -15C minimum. Podobno lepiej mieć troszkę nawet przewymiarowaną niż zarzynaną i w dodatku spać spokojnie.

Jaki różnicowy?

Wyraźnie piszę o zaworze zwrotnym, kula z gruszką w środku na głównej rurze fi 60 mm, a bocznie było obejście z pompką obiegową 1". Przy starej instalacji.

Nie wmawiaj mi czegoś czego nie pisałem.

Przy PC już tego nie ma.

A elektrozawór to całkiem co innego. Bo jest to trójnik, z elektrycznym przełącznikiem, który puszcza wodę raz na prawo do CO, a innym razem na lewo do CWU.

Mylisz pojęcia .

Wpisz sobie w wyszukiwarce zawór zwrotny , a zawór różnicowy „kulowy” i wszystko będzie jasne .

Na instalacjach i elementach składowych znam się dobrze , wiec wiem jakich pojęć użyć .

Tak właśnie w moim poście wyjaśniłem o co chodzi z elektrozaworem wiec nie musiałeś tego dublować .

Kto Ci takich głupot nagadał? Być może można dodatkową gwarancję kupić, ale w tej chwili takiej wiedzy nie posiadam. Zazwyczaj dodatkowe gwarancje są drogie, to się nie interesowałem tym.

A czasem jednak warto zainteresować się tematem dodatkowych płatnych gwarancji chociaż po to, żeby później mieć wiedzę o ich cenach.

Zgłębiłem temat i wyglada to tak, że podstawowej gwarancji Daikin ma 5 lat na wszystko, ale można ją z końcem tego okresu przedłużać w okresach 1-rocznych aż do 10 lat. Kosztuje to dokładnie 1000 zł za każdy dodatkowy rok gwarancji. No i oczywiście przeglądy muszą być robione co roku.

Doradźcie proszę, ponieważ na placu boju pozostały już praktycznie tylko 2 pompy (no chyba, że na Daikina dostanę jakąś super ofertę).

1. Panasonic split HP 9KW wersja J 1-fazowa (zbiornik na CWU jednak nie Panasonic ze względu na cenę) - kompletna kotłownia budowana od początku wraz z doprowadzeniem zasilania. 5 lat gwarancji, ponieważ montaż prze Propartnera.

2 Nibe split zestaw Compact 8KW 1-fazowa - kompletna kotłownia budowana od początku wraz z doprowadzeniem zasilania. Standardowa gwarancja 3 lata na pompę.

Cenowo Nibe wychodzi około 10% taniej od Panasonic, czyli tak naprawdę niewiele.

Czy to prawda, że Nibe to przestarzała konstrukcja, mało wydajna i droga w rachunkach za prąd podczas użytkowania? Jedni bardzo chwalą Nibe za jakość, a zaraz w innym temacie ktoś inny pisze, że to średnia pompa jakościowo.

Która z tych pomp ciepła będzie lepszym wyborem pod względem jakości?

Doradźcie proszę, ponieważ na placu boju pozostały już praktycznie tylko 2 pompy (no chyba, że na Daikina dostanę jakąś super ofertę).

Daikin ma dość dziwną politykę cenową. Na pewno ma z czego opuszczać.

Jednostka zewnętrzna na R32 o mocy 6 kW (ERGA DA w stosunku do jednostki 8 kW ma cenę o około 4 tys zł niższą, mimo, że tak na prawdę są takie same.

Z kolei hydrobox wieszany na ścianie EHBH 08D6V kosztuje aż około 14 tys złotych. Hydrobox EHBH 04D6V jest o około 3 tys tańszy.

Nie wiadomo skąd takie różnice w cenach.

1. Panasonic split HP 9KW wersja J 1-fazowa (zbiornik na CWU jednak nie Panasonic ze względu na cenę) - kompletna kotłownia budowana od początku wraz z doprowadzeniem zasilania. 5 lat gwarancji, ponieważ montaż prze Propartnera.

2 Nibe split zestaw Compact 8KW 1-fazowa - kompletna kotłownia budowana od początku wraz z doprowadzeniem zasilania. Standardowa gwarancja 3 lata na pompę.

Cenowo Nibe wychodzi około 10% taniej od Panasonic, czyli tak naprawdę niewiele.

Czy to prawda, że Nibe to przestarzała konstrukcja, mało wydajna i droga w rachunkach za prąd podczas użytkowania? Jedni bardzo chwalą Nibe za jakość, a zaraz w innym temacie ktoś inny pisze, że to średnia pompa jakościowo.

Która z tych pomp ciepła będzie lepszym wyborem pod względem jakości?

No bo tak jest sa to przestarzale pompy jesli chodzi o modele ams10-8 pompa ta da Ci przy -20 ok.4,3kw mocy,jest na a starym gazie r410a i w dodatku ma go ponad 2,5kg czyli teoretycznie powinienes zglosic ją do CRO do tego jakies stare graty modul zewnetrzny osobno,sterownik osobno(cos co u innych ma wymiar 10cm na 10cm)grzałki trzeba też chyba osobno dokupowac jakis piecyk ,podczas gdy panas da Ci ok.6,2kw,jest juz na r32,wszystko ładne zgrabne i lata do przodu.

No bo tak jest sa to przestarzale pompy jesli chodzi o modele ams10-8 pompa ta da Ci przy -20 ok.4,3kw mocy,jest na a starym gazie r410a i w dodatku ma go ponad 2,5kg czyli teoretycznie powinienes zglosic ją do CRO do tego jakies stare graty modul zewnetrzny osobno,sterownik osobno(cos co u innych ma wymiar 10cm na 10cm)grzałki trzeba też chyba osobno dokupowac jakis piecyk ,podczas gdy panas da Ci ok.6,2kw,jest juz na r32,wszystko ładne zgrabne i lata do przodu.

Dokładnie o tych pompach Nibe pisałem: ams 10-8. Mam na nią ofertę na jakieś 27 tys zł za pompę i całą kotłownię przygotowaną do podłączenia grzejników oraz z doprowadzeniem zasilania.

Nibe przy spadku temperatury sporo traci na mocy ale Panasonic zauważyłem w różnych tabelach, że też potrafi dużo stracić.

Przy -20 Panasonic SDC 9KW chyba będzie miał bardziej 5,5KW i z tego co wiem, Daikin 6KW też przy -20 będzie miał około 5KW.

4,3KW w przypadku Nibe to już trochę mało dla mnie.

Czyli reasumując, nie warto pchać się w Nibe jeżeli będzie tańsze od Panasinic o 10%?

Oczywiście mam zamiar jeszcze negocjować ceny jednej i drugiej pompy ale myśle, że różnica na poziomie 10% pozostanie.

Czyli reasumując, nie warto pchać się w Nibe jeżeli będzie tańsze od Panasinic o 10%?

Oczywiście mam zamiar jeszcze negocjować ceny jednej i drugiej pompy ale myśle, że różnica na poziomie 10% pozostanie.

Warto mieć kumatego serwisanta blisko domu

To wiem, ale w moim przypadku najbliżsi instalatorzy to 45-70 km. W tych odległościach mam spory wybór instalatorów.

Stąd też między innymi te 2 oferty na Panasonic i Nibe.

To wiem, ale w moim przypadku najbliżsi instalatorzy to 45-70 km. W tych odległościach mam spory wybór instalatorów.

Stąd też między innymi te 2 oferty na Panasonic i Nibe.

Ktoś Cię mega wprowadził w błąd.

Możesz pompę kupić sobie w Asedetre z siedzibą w Burkina Faso,jak Ci przybędzie pod dom to wtedy organizujesz sobie instalację jej.

Z tego co patrzyłem w małopolskim są setki instalatorów pomp ciepła.

Aczkolwiek uważam, że pompa pod grzejniki to średnio bym powiedział się sprawdzi.

A mój serwisant jest ode mnie o 400km i mi to wcale nie przeszkadza.

Ale ja to ja tak jak wielu mi podobnych zadowolonych użytkowników.

Koszt roczny serwisu 350zeta.Gwarancja na 5lat.

A mój serwisant jest ode mnie o 400km i mi to wcale nie przeszkadza.

Ale ja to ja tak jak wielu mi podobnych zadowolonych użytkowników.

Koszt roczny serwisu 350zeta.Gwarancja na 5lat.

Pogratulować takiego serwisanta, który jedzie 800km płaci za paliwo i bierze 350zł :)

Do mnie dziś przyjechał ..10km w dwie strony i za przegląd dwóch piecyków gazowych wziął 380zł.