Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w starym budynku z lat 70-tych czy to ma sens i jaka

Daarroo

Recommended Posts

Rozmawiałem ze znajomą, która kilka lat temu robiła certyfikaty energetyczne dla budynków i pytałem z czego według niej patrząc po zdjęciu jest wybudowany dom. Stwierdziła, że od wewnątrz jest materiał tożsamy z betonem komórkowym o grubości 24 cm (większa cegła), a od zewnątrz zwykła cegła pełna o grubości 12 cm (mniejsza cegła).

Nie wyglada to źle o ile wszystko się zgadza.

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zafiksowałeś się na PC 9 kW i na siłę szukasz ludzi, którzy utwierdzą Cię w tym wyborze.

A ja wyleję kolejny kubeł zimnej wody, na tą rozpaloną głowę.

Już pisałem, że stary bloczek z lat '70-tych ma Lamdę 0,63 W/mK.

Ytong Forte ma Lamdę 0,11 W/mK - to jest aż 6 razy lepsza izolacja, niż bloczek z lat '70-tych.

https://www.ytong-silka.pl/pl/ytong_forte.php

36,5 cm Ytong Forte ma U=0,285

24cm starego bloczka + 12cm pełnej cegły (Twoja ściana) ma U=1,3759

Widzisz tą różnicę?

Ytong ma 28,5% ucieczki ciepła, gdy Twoja ściana przepuszcza 137,6%.

Przyjmując 1 W/mK za = 100%.

Na tym temat zakończyłem, rób jak chcesz.

Edytowane przez Marco36

To raczej nie będzie żużlobeton...

Google -> hasło "żużlobeton" -> https://www.betard.pl/produkty/bloczek-b-1-zuzlobetonowy/ https://www.betard.pl/produkty/alfa-3-4/

Z żużlobetonu robiło się raczej pustaki, a nie cegły (choć, jak widać pod tym pierwszym linkiem, cegły z żużlobetonu też są nawet dziś do kupienia), ten materiał ma raczej inną strukturę, i zdecydowanie inny kolor.

Sam mam u siebie w domu i pustaki żużlobetonowe, i zwykłe rude cegły, i te białe cegły. Te białe cegły zostały użyte do budowy ścianek działowych – a w ścianach zewnętrznych pojawia się ruda cegła... Gdyby one faktycznie miały lepszą izolacyjność, to by raczej poszły na ściany zewnętrzne, nie marnowano by ich na ścianki działowe. Chociaż... cholera wie, może akurat w danym momencie budowy takie cegły były dostępne, i stąd takie, a nie inne poszły na ścianki działowe? Wszystko jest możliwe. Ale skoro nikt na takie rzeczy nie zwracał uwagi, to izolacyjność jednego i drugiego musiała być podobna.

Chyba, że to jakiś wariant żużlobetonu o innym składzie...

Niemniej, nie jest to na pewno beton komórkowy, to zupełnie inna generacja materiałów budowlanych, w budownictwie jednorodzinnym on u nas stał się powszechny raczej dopiero pod koniec lat 90. ... Mimo, że według informacji, jakie można znaleźć w Internecie, wytwarzano go u nas w kraju już w latach 50. (przypuszczam, że pewnie w niewielkiej ilości i cała produkcja szła na potrzeby strategicznych wówczas sektorów gospodarki). Myślę, że te cegły będą raczej miały izolacyjność zbliżoną czy to do zwykłych cegieł, czy do wspomnianych pustaków żużlowych.

Edytowane przez kpc21

Zafiksowałeś się na PC 9 kW i na siłę szukasz ludzi, którzy utwierdzą Cię w tym wyborze.

Chyba masz rację.

Spotkałem się wczoraj z jednym instalatorem i ma mi wszystko na spokojnie dokładnie policzyć.

Prace, które będą robione na pewno to:

1. Instalacja kompletnej nowe kotłowni z zasobnikiem na CWU.

2. Wymiana całej instalacji CO (rurki + przewymiarowane grzejniki odpowiednie do pomieszczeń).

3. Ocieplenie stropodachu styropapą XPS 20 cm.

Niestety na ocieplenie ścian kasy już na pewno nie będzie, a na pewno w najbliższych 2-3 latach.

Trochę się łudzę, że po tych pracach wystarczy pompa 9 KW, żeby to na spokojnie zasilić. Jest tak dlatego, że po ociepleniu domu za kilka lat nie byłaby ona jakoś strasznie przewymiarowana.

No ale zobaczymy co instalator zaproponuje.

może zamiast pakować pieniądze w ocieplenie dachu i pompę, zrób tak :

zamknij babci niepotrzebne pomieszczenia których nie używa, a w te pomieszczenia które zostaną otwarte puść w grzejniki ciepłą wodę z podgrzewacza elektrycznego

Niestety zamknąć mógłbym tylko 1 pokój 15 m2. Korzysta z dziennego, kuchni, łazienki, przedpokoju i sypialni.

Mało by się to opłacało.

Chyba masz rację.

Spotkałem się wczoraj z jednym instalatorem i ma mi wszystko na spokojnie dokładnie policzyć.

Prace, które będą robione na pewno to:

1. Instalacja kompletnej nowe kotłowni z zasobnikiem na CWU.

.

o jakiej kotłowni piszesz bo myślałem że chcesz coś bezobsługowego ?

O kotłowni, w której będzie pompa ciepła wraz ze wszystkimi niezbędnymi urządzeniami i rurkami oraz zbiornik na CWU.

myślałem że pompę powietrzna stawia się na dworzu

a do wody użytkowej dla jednej babci to wg mnie najlepsze przepływowy na prąd. to takie tanie szybkie rozwiązanie i wygodne

Pompy typu split mają jednostkę zewnętrzną oraz wewnętrzną. Jednostkę wewnętrzną wraz z buforem, zbiornikiem CWU itp. montuje się wewnątrz w budynku.

Nie jestem zainteresowany montażem pompy typu monobloki.

Jemu chodzi o to, że kotłownia to z definicji pomieszczenie z kotłem, a nie z jednostką wewnętrzną pompy ciepła.

Mam potwierdzoną informację o materiale ścian zewnętrznych budynku od osoby, która uczestniczyła w budowie tego domu.

Suporeks 24 cm plus spoina 1 cm plus cegła 12 cm.

Czy ktoś może mi pomoc, jaki materiał wybrać w cieplowlasxiwe jako ten pierwszy, żeby w miarę dokładnie ustalić zapotrzebowanie budynku na energię cieplną.

Przy okazji dziękuje wszystkim za dotychczasową pomoc.

Niestety w tym przypadku tak się za bardzo nie da, ponieważ w tym domu od wielu lat palone jest 1-2 razy dziennie i nie jest utrzymywana stała temperatura. Jest palone mocno z rana zimą i później dom się wychładza, następnie około g. 15-16 kolejny raz (2 razy jest palone tylko kiedy jest zimno na dworzu). W dni bez mrozu palone jest już tylko 1 raz dziennie.

Przy takim paleniu drewnem koszty roczne oscylują w granicach około 3 tys zł.

Niestety w tym przypadku tak się za bardzo nie da, ponieważ w tym domu od wielu lat palone jest 1-2 razy dziennie i nie jest utrzymywana stała temperatura. Jest palone mocno z rana zimą i później dom się wychładza, następnie około g. 15-16 kolejny raz (2 razy jest palone tylko kiedy jest zimno na dworzu). W dni bez mrozu palone jest już tylko 1 raz dziennie.

Przy takim paleniu drewnem koszty roczne oscylują w granicach około 3 tys zł.

no i gitara. to już ci daje sporo informacji. na pewno nie lepiej zrobisz to w programie gdzie zmiana typu cegły zmienia wynik o 100% , nieprawdaż ?

Mam potwierdzoną informację o materiale ścian zewnętrznych budynku od osoby, która uczestniczyła w budowie tego domu.

Czy ktoś może mi pomoc, jaki materiał wybrać w cieplowlasxiwe jako ten pierwszy, żeby w miarę dokładnie ustalić zapotrzebowanie budynku na energię cieplną.

Pompa ciepła do nie ocieplonego budynku - to nieporozumienie,

Budynek należy ocieplić zgodnie z wymogami bieżącymi i policzyć profesjonalne OZC

Pompa ciepła do nie ocieplonego budynku - to nieporozumienie,

Budynek należy ocieplić zgodnie z wymogami bieżącymi i policzyć profesjonalne OZC

Budynek będzie miał ocieplany stropodach styropapą 20 cm. Jeżeli naprawdę okaże się, że rachunki za ogrzewanie po zamontowaniu pompy przekroczą po modernizacji całej instalacji CO oraz ociepleniu dachu powiedzmy te 5000 zł za rok, to wtedy będę się poważnie zastanawiał nad ociepleniem. To jest tylko niespełna 90 m2 do ogrzania z nowymi oknami już.

Przy ociepleniu budynku wg; normy 2021 ;

- materiał pod warstwą ocieplenia - ma bardzo niewielki wpływ na wynik,

- na tym należy zakończyć te dywagacje

Kotłownia - potocznie, jako pomieszczenie ze źródłem ogrzewania.

Ten suporex to gazobeton.

https://termalica.pl/artykuly/beton-komorkowy-co-to-jest/

Na CW może (druga pozycja "Beton komórkowy" ?!?).

Po zmianie wykazuje 9.4 kW lub 9.1 kW jak liczyć całą grubość muru z tynkami na 40 cm (bloczek 24 + cegła 12 + zaprawa 1 + tynki 2-4 cm).